СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
постанова
Іменем України
14 квітня 2009 року
Справа № 2-5/16532-2007
( Додатково див. рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (rs4575598) )
Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Лисенко В.А.,
суддів Голика В.С.,
Сотула В.В.,
за участю представників сторін:
позивача: ОСОБА_2, НОМЕР_1 від 28.06.2005,
відповідачів: не з'явились,
розглянувши апеляційну скаргу Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (суддя Гаврилюк М.П.) від 12.02.2009 у справі №2-5/16532-2007
за позовом ОСОБА_2 (АДРЕСА_2
до ОСОБА_3 (АДРЕСА_3
ОСОБА_4 (АДРЕСА_1, АДРЕСА_4
Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південий хрест" (вул. Некрасова, 43-102, місто Євпаторія, 97400)
Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради (вул. Бр. Буслаєвих, 15, місто Євпаторія, 97400)
ОСОБА_5 (АДРЕСА_5
про визнання недійсним рішення
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_2 звернувся до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест", ОСОБА_1 ОСОБА_2, Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради про визнання недійсним рішення загальних зборів засновників (учасників) до Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007, визнання неправомірними дій державного реєстратора.
Після уточнення позовних вимог позивач просить визнати недійсними та скасувати рішення загальних зборів засновників (учасників) до Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007 про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" та про затвердження у новій редакції Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест", визнати незаконними дії Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради, зобов’язати Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування державної реєстрації змін в засновницькі документи Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест", пов’язані з виключенням ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест".
Доводи мотивовані тим, що він є одним із засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584), йому належить 33,3% статутного фонду. На підставі вказаних зборів він був виключений з числа учасників товариства. Вказані збори є недійсними, оскільки про час і місце зборів він не був повідомлений належним чином, а крім того, участь у зборах прийняв представник третього засновника ОСОБА_5 без достатніх правових підстав. Реєстрація змін в установчі документи здійснена з порушенням діючого законодавства.
Відповідачі позов не визнали.
Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 12.02.2009 (суддя Гаврилюк М.П.) у справі № 2-5/16532-2007 позов задоволено.
Визнано недійсним рішення зборів засновників (учасників) Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) від 14.09.2007 про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) та про затвердження у новій редакції Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584).
Скасовано рішення зборів засновників (учасників) Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) від 14.09.2007 про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) та про затвердження у новій редакції Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584).
Визнані незаконними дії Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради при реєстрації у новій редакції Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584).
Зобов’язано Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування державної реєстрації змін в засновницькі документи Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584), пов’язаних з виключенням ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584).
Рішення суду мотивовано тим, що загальні збори товариства, на яких було прийняте рішення про виключення зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) ОСОБА_2, прийнято з порушенням норм діючого законодавства, яке регулює як порядок проведення зборів, так і підстави для виключення зі складу учасників. Державним реєстратором прийняти до реєстрації документи з порушенням діючого законодавства, а саме: протокол загальних зборів не посвідчений печаткою юридичної особи та був прийнятий державним реєстратором без відповідної перевірки щодо наявності повноважень у осіб, які його підписали.
Не погодившись з рішенням суду, Державний реєстратор Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати судове рішення у частині вимог до державного реєстратора та припинити провадження у справі у цій частині. Сторона наполягає на тому, що спір відносно посадової особи є виключно спором адміністративної юрисдикції, а тому рішення у цій частині прийнято за межами повноважень господарського суду. Сторона вказує, що суд задовольнив дві взаємовиключні вимоги позивача, визнав недійсним спірне рішення та скасував його. Таким чином, суд застосував два різних способу захисту порушеного права відносно одного предмету спору. На думку сторони недійсне рішення не можна скасувати. Державний реєстратор наполягає на тому, що при внесенні змін до установчих документів до Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" діяв виключно на підставі закону. Сторона вказує на те, що повноваження представників і осіб, які приймали спірне рішення відносно виключення ОСОБА_2 зі складу засновників, перевірені нотаріусом при підписанні нової редакції Статуту. В силу вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (755-15) державний реєстратор не має повноважень витребувати будь-які інші додаткові документи. Суд зобов’язав державного реєстратора внести зміни до установчих документів незважаючи на те, що реєстратор ще не відмовлявся виконати вказані дії.
Більш детальніше доводи вказані у скарзі.
Відзивів на апеляційну скаргу не надійшло.
Судове засідання було відкладеним з 06.04.2009 на 14.04.2009.
Представники відповідачів в судове засідання не з’явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.
Судова колегія вирішила можливим розглянути справу за відсутністю відповідачів, за наявними у справі матеріалами.
Повторно розглянувши справу на підставі статті 101 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду частковому скасуванню на підставі наступного.
Згідно з установчими документами Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" засновниками (учасниками) його є ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_5. Кожному з них належить 33,3% статутного капіталу (а.с.19-23 т.1). Статут Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" затверджено на загальних зборах учасників 04.12.1996 та зареєстровано рішенням Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради від 10.12.1996 за № 663 пр. (а.с.24-34 т.1).
Згідно з нотаріально посвідченою заявою ОСОБА_5 від 10.10.1997, він звернувся до інших засновників з заявою про вихід зі складу засновників (а.с.35 т.1).
Але згідно з даними реєстраційних документів –реєстраційної картки форми № 3, затвердженої наказом Держпідприємництва України 20.04.2007 № 54 зміни про вихід зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" ОСОБА_5 не внесені.
На підставі рішення зборів засновників (учасників) Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007 ОСОБА_2 виключений зі складу засновників товариства у зв'язку з систематичним невиконанням обов’язків учасника товариства, перешкодою своїми діями досягненню цілей товариства.
Вказане рішення є основним предметом позову у даній справі.
На підставі протоколу зборів товариства внесені зміни до Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" та проведена державна реєстрація змін до реєстру, у зв'язку з чим також оскаржується правомірність дій державного реєстратора.
Розглянувши питання законності прийнятого рішення зборів засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест", судова колегія звертає увагу на наступне.
Як слідує з матеріалів справи, повідомлення до учасників товариства про збори з порядком денним про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників не направлялось.
Вказане підтверджено як поясненнями ОСОБА_2, так і ОСОБА_3, які направлені до судової колегії і залучені до матеріалів справи.
Згідно з частиною 5 статті 61 Закону України "Про господарські товариства" № 1576-XII від 19.09.1991 про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.
Згідно з пунктом 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону про господарські товариства.
Відповідно до частини 2 статті 60 Закону України "Про господарські товариства" № 1576-XII від 19.09.1991 учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів.
Згідно з пунктом 22 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) у разі, якщо на порушення вимог статті 43 Закону про господарські товариства питання не було включено до опублікованого порядку денного загальних зборів товариства, рішення цих зборів із зазначеного питання повинні визнаватися недійсними через пряму заборону закону.
Крім того, що позивач не був повідомлений про час проведення загальних зборів, рішення щодо виключення його зі складу засновників (учасників) прийняте з порушенням діючого законодавства, яке регламентує порядок прийняття рішень на загальних зборах.
Згідно зі статтею 64 Закону України "Про господарські товариства" № 1576-XII від 19.09.1991 учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов’язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 % загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участи не бере.
З протоколу загальних зборів Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007 слідує, що за виключення ОСОБА_2 проголосували ОСОБА_3 та ОСОБА_4
Але право на участь у зборах з боку ОСОБА_4 ставиться судовою колегією під сумнів.
Судова колегія звертає увагу на те, що 14.09.2007 засновник Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" ОСОБА_5 безпосередньо у загальних зборах участь не приймав.
З матеріалів справи слідує, що 05.07.2007 ОСОБА_5 (громадянин України) нібито уклав з компанією GENSIN LIMITED договір на управління корпоративними правами учасника Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" ( а.с.107 т. 2).
Вказаний договір не засвідчений належним чином, зміст його викликає обґрунтований сумнів.
Так у договорі вказано, що ОСОБА_5 є громадянином України, але вказане суперечить офіційному повідомленню органів внутрішніх справ про те, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянином України не був.
Матеріали справи містять нотаріально засвідчену заяву з боку ОСОБА_5 про вихід зі складу засновників (а.с.35 т.1).
Таким чином, на час укладення договору з компанією GENSIN LIMITED на управління корпоративними правами учасника Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест", ОСОБА_5 юридично вийшов зі складу учасників товариства.
Вихід зі складу товариства не пов’язується ані з рішенням зборів учасників, ані з внесенням змін до установчих документів товариства.
Далі Компанія GENSIN LIMITED (Сейшельські острови) уповноважила ОСОБА_4 бути дійсним повіреним та агентом компанії і діяти в якості такого повіреного в будь-якій частині світу (а.с. 19-22 т.3). Компанія GENSIN LIMITED має печатку за № 035780.
Але на запит адвоката ОСОБА_9 є повідомлення, що за № 035780 існує зовсім інша компанія, а саме BRAMA TELEKOM LIMITED (республіка Сейшельські острови) (а.с 14, 55-56 т.3).
Таким чином, у сукупності наданих доказів судова колегія дійшла висновку про відсутність повноважень у компанії GENSIN LIMITED представляти інтереси ОСОБА_5 та, у свою чергу, про відсутність повноважень ОСОБА_4 через компанію GENSIN LIMITED представляти фізичну особу ОСОБА_5
Таким чином, рішення Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007 про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників прийнято тільки 33,3% голосів учасників, що суперечить діючому законодавству.
Крім того, матеріали справи не мають доказів стосовно неналежного виконання ОСОБА_10 обов’язків учасника товариства та перешкод з його боку у досягненні цілей товариства.
За таких обставин суд першої інстанції дійшов правильного висновку про незаконність рішення зборів засновників товариства від 14.09.2007.
Доводи апеляційної скарги про те, що вказана справа не є корпоративним спором, не приймаються до уваги, оскільки згідно з пунктом 4 статті 12 Господарського процесуального кодексу України справи, що виникають у спорах між господарським товариством та його учасником, у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов’язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів, підвідомчі господарським судам.
Доводи про те, що справа по оскарженню дій державного реєстратора є справою адміністративної юрисдикції не приймаються до уваги, оскільки спростовуються пунктом 8 частини 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) , згідно з якою у разі якщо предметом спору є визнання недійсним рішення загальних зборів учасників акціонерів господарського товариства, а вимога до суб’єкта владних повноважень є похідною (зокрема, про державну реєстрацію припинення юридичної особи), такий спір є підвідомчим (підсудним) господарським судам.
Між тим, судова колегія звертає увагу на підпункт 2 пункту 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) , що відповідачем у справах про визнання недійсним рішення загальних зборів є господарське товариство, а не його учасники. Таким чином, вказаний позов пред’являється до господарського товариства, а не до його членів, тому фізичні особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 є неналежними відповідачами у даній справі, а тому у позові до них необхідно відмовити, оскільки Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) не передбачає можливості виключення тих чи інших осіб зі складу відповідачів.
Постановляючи рішення, суд першої інстанції задовольнив дві взаємовиключні вимоги позивача, визнав недійсним спірне рішення та скасував його. Таким чином, суд застосував два різних способу захисту порушеного права відносно одного предмету спору. Тому правильними є доводи сторони, що недійсне рішення не можна скасувати.
Крім того, судова колегія погоджується з доводами апеляційної скарги відносно правомірності дій державного реєстратора на підставі такого.
Державний реєстратор наполягає на тому, що при внесенні змін в установчі документи Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" діяв виключно на підставі закону.
Державним реєстратором наданий протокол від 14.09.2007 зборів засновників, який прошитий та скріплений печаткою. Повноваження представників і осіб, які приймали спірне рішення відносно виключення ОСОБА_2 зі складу засновників, перевірені нотаріусом при підписанні нової редакції статуту. В силу вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" № 755-IV від 15.05.2003 (755-15) державний реєстратор не має повноважень витребувати будь-які інші додаткові документи.
За таких обставин судове рішення у цій частині постановлено з порушенням норм матеріального та процесуального права, а тому підлягає скасуванню.
При прийнятті нового рішення судова колегія відмовляє:
у позові до фізичних осіб;
у позові про скасування рішення загальних зборів засновників (учасників) Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007 про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" та про затвердження у новій редакції Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест";
у позові про визнання неправомірними дій державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради.
У частині визнання недійсними рішення загальних зборів засновників (учасників) Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" від 14.09.2007 про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" та про затвердження у новій редакції Статуту Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест", зобов’язання державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування державної реєстрації змін в засновницькі документи Спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" судове рішення залишається без змін.
Керуючись статтями 101, 103 (пункт 2), 104 (пункт 4 частини 1), 105 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу Державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради частково задовольнити.
Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 12.02.2009 у справі № 2-5/16532-2007 частково скасувати.
Резолютивну частину рішення викласти у наступній редакції:
"Позов задовольнити частково.
Визнати недійсними рішення загальних зборів засновників (учасників) Спільного підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) від 14 вересня 2007 року про виключення ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584) та про затвердження у новій редакції Статуту Спільного підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584).
Зобов’язати державного реєстратора Виконавчого комітету Євпаторійської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування державної реєстрації змін в засновницькі документи Спільного підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584), пов’язані з виключенням ОСОБА_2 зі складу засновників Спільного підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю "Південний хрест" (код ЄДРПОУ 24505584).
У решті частини позовних вимог відмовити".
Головуючий суддя підпис
Судді підпис
підпис
В.А. Лисенко
В.С. Голик
В.В.Сотула