ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09.04.2009 Справа№ 3/223
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4265054) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого Крутовських В.І.–доповідач,
суддів: Дмитренко А.К., Прокопенко А.Є.
при секретарі судового засідання Савін В.Ю.
Представники сторін у судове засідання не з`явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.
розглянувши апеляційну скаргу Світловодської центральної районної лікарні, м. Світловодськ на рішення господарського суду Кіровоградської області від 09.12.2008р. по справі № 3/223
за позовом акціонерного комерційного банку "Східно-Європейський банк", м. Київ в особі Кременчуцької філії акціонерного комерційного банку "Східно-Європейський банк", м. Кременчук
до Світловодської центральної районної лікарні, Кіровоградська область, м. Світловодськ
про спонукання до виконання договору № 12/12 від 04.04.08р.
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 09.12.08р. по справі № 3/223 (суддя Болгар Н.В.) позов акціонерного комерційного банку "Східно-Європейський банк" (м. Київ) в особі Кременчуцької філії акціонерного комерційного банку "Східно-Європейський банк" (м. Кременчук) (далі АКБ "Східно-Європейський банк") до Світловодської центральної районної лікарні (Кіровоградська область, м. Світловодськ) (далі –Світловодська ЦРЛ) про спонукання до виконання договору № 12/12 від 04.04.08р. задоволено повністю. Зобов'язано Світловодську Центральну районну лікарню за договором № 12/12 від 04.04.08 на обслуговування зарплатних платіжних карток, виплати заробітної плати та інших виплат працівникам підприємства в безготівковій формі перераховувати Акціонерному комерційному банку "Східно-Європейський банк" в особі Кременчуцької філії грошові кошти для їх подальшого зарахування на відкриті в Кременчуцькій філії Акціонерного комерційного банку "Східно-Європейський банк" спеціальні карткові рахунки працівників Світловодської Центральної районної лікарні у сумі, яка дорівнює загальній сумі, що зазначена у платіжній відомості, наданій банку та перераховувати АКБ "Східно-Європейський банк" в особі Кременчуцької філії комісійну винагороду відповідно до його тарифів згідно договору.
Присуджено до стягнення з Світловодської Центральної районної лікарні на користь Акціонерного комерційного банку "Східно-Європейський банк" 85 грн. державного мита, 118 грн. витрат на оплату послуг по інформаційно-технічному забезпеченню судового процесу.
У заяві, поданій 27.10.08 АКБ "Східно-Європейський банк" змінив предмет позову і просив зобов'язати Світловодську ЦРЛ за договором № 12/12 від 04.04.08 на обслуговування зарплатних платіжних карток, виплати заробітної плати та інших виплат працівникам підприємства в безготівковій формі перераховувати банку грошові кошти для їх подальшого зарахування на відкриті в Кременчуцькій філії спеціальні карткові рахунки працівників Світловодської ЦРЛ у сумі, яка дорівнює загальній сумі, що зазначена у платіжній відомості, наданій банку та перераховувати АКБ "Східно-Європейський банк" комісійну винагороду відповідно до його тарифів згідно договору.
Оскаржуючи рішення господарського суду Кіровоградської області від 09.12.08р. по справі № 3/223, Світловодська ЦРЛ просить його скасувати та прийняти постанову, якою відмовити АКБ "Східно-Європейський банк" в особі Кременчуцької філії АКБ "Східно-Європейський банк" у задоволені позову у повному обсязі, посилаючись на невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи.
11.03.2009р. позивачем було надано відзив на апеляційну скаргу, у якому він просить залишити рішення господарського суду Кіровоградської області від 09.12.2008р. по справі № 3/223 без змін, а апеляційну скаргу Світловодської центральної районної лікарні (м. Світловодськ) - без задоволення.
Перевіривши матеріали справи, заслухавши представників сторін, колегія суддів вважає, що рішення господарського суду підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга без задоволення, приймаючи до уваги наступне.
Як вбачається із матеріалів справи, між cторонами був укладений договір № 12/12 від 04.04.08р. на обслуговування зарплатних платіжних карток, виплати заробітної плати та інших виплат підприємства в безготівковій формі, відповідно до умов якого АКБ "Східно-Європейський банк" - "Банк" зобов'язався здійснювати розрахунково-касове обслуговування видачі заробітної плати та інших виплат працівникам Світловодської ЦРЛ - "Підприємство" з використанням карток відповідно до тарифів банку і на виконання таких умов договору укласти з працівником Підприємства "Договір обслуговування СКР", відкрити та обслуговувати спеціальні карткові рахунки працівникам Підприємства на умовах, передбачених договором № 12/12 від 04.04.08, "договором на обслуговування СКР", Правилами користування міжнародною платіжною карткою", а Світловодська ЦРЛ зобов'язалася передати Банку інформацію про працівників в установленому банком форматі, яка необхідна для відкриття карткових рахунків та укладання із ними договорів на обслуговування СКР, за один робочий день до дня видачі заробітної плати надавати Банку відомість розподілу заробітної плати, перераховувати в банк грошові кошти для їх подальшого зарахування на відкриті у Банку спеціальні карткові рахунки працівника в сумі, яка дорівнює загальній сумі, що визначена у поданій платіжній відомості, перераховувати в банк комісійну винагороду відповідно до тарифів Банку згідно цього договору.
Відповідно до вимог ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів та умов договору; одностороння відмова від виконання зобов’язання і одностороння зміна умов договору не допускається.
Порушення зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правовові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки та відшкодування збитків.
Відповідно до п. 4.4. договору в разі невиконання або виконання неналежним чином своїх обов`язків за цим договором однією із сторін, інша сторона має право вимагати від винної сторони виконання прийнятих на себе зобов`язань, а також відшкодування понесених нею збитків.
З боку Кременчуцької філії АКБ "Східно-Європейський банк" вищезазначені зобов`язання були виконанні, а саме: відкриті карткові рахунки, укладенні із працівниками відповідача договори на обслуговування СКР, виготовлені та видані працівникам відповідача платіжні картки, що підтверджується довідкою Кременчуцької філії АКБ "Східно-Європейський банк" про перелік укладених договорів обслуговування СКР та виданих платіжних карток працівникам Світловодської центральної районної лікарні № 1455 від 01.09.2008р. (а.с. 15-31 т.1).
Позивач звернувся до господарського суду з тих причин, що відповідач, порушуючи зобов'язання за договором № 12/12 від 04.04.08, починаючи з 24.07.08 не регулярно здійснює перерахування коштів банку для їх зарахування на відкриті карткові рахунки працівникам Світловодської ЦРЛ для виплати заробітної плати, у зв'язку з чим не сплачує комісійну винагороду, чим порушує права першого на здійснення господарської комерційної діяльності, оскільки за ст. 42 Господарського кодексу України метою підприємництва є досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
Позивачем на адресу відповідача був направлений лист № 1408 від 21.08.2008р. (а.с. 14 т.1) з проханням припинити порушення договірних зобов`язань з попередженням про судовий захист порушених відповідачем прав позивача у випадку відхилення зазначеного прохання Кременчуцької філії АКБ "Східно-Європейський банк", який був отриманий відповідачем 26.08.2008р., що підтверджується відміткою про отримання, і був залишений Світловодською ЦРЛ без відповіді.
Відповідач вважає, що зобов'язання ним виконуються належним чином, так як договором № 12/12 від 04.04.08 не передбачена обов'язковість перерахування Світловодською ЦРЛ коштів в загальній сумі виплати заробітної плати всім працівникам підприємства, тому Банку перераховується зарплата тієї частини працівників, які виявили бажання обслуговуватися в АКБ "Східно-Європейський банк".
Відповідно ст. 24 Закону України "Про оплату праці" заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в строки, встановлені у колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів; виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи; за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банку з обов'язковою оплатою цих послуг власником або уповноваженим ним органом.
Згідно п. 8.1. Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003р. № 492 (z1172-03) банки відкривають клієнтам карткові рахунки на умовах договору в порядку, установленому цією Інструкцією для відкриття поточних рахунків, з урахуванням визначених цією главою Інструкції особливостей. Для відкриття карткових рахунків клієнти подають документи, які передбачені цією Інструкцією для відкриття поточних рахунків, крім картки із зразками підписів, що подається, коли використання зразка підпису вимагається правилами платіжної системи. Якщо картка із зразками підписів не оформляється, то в разі потреби (закриття рахунку, втрата або пошкодження платіжної картки тощо) операції здійснюються за умови пред'явлення клієнтом паспорта або документа, що його замінює. У цьому разі як зразок підпису використовується підпис клієнта, зазначений у договорі.
АКБ "Східно-Європейський банк" було укладено із 820 працівниками Світловодської ЦРЛ договори на обслуговування СКР, що відповідачем не заперечується.
Відповідно до п. 20.5. Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003р. № 492 (z1172-03) закриття поточного рахунку за бажанням клієнта здійснюється на підставі його заяви про закриття рахунку та п. 8.1. цієї ж Інструкції з ідентифікацією клієнта.
Протокол № 6 від 30.07.08 профспілково-виробничих зборів медичних працівників Світловодської ЦРЛ, доданий відповідачем не є доказом особистого письмового звернення кожного з працівників окремо, тому не може вважатись підтвердженням наявності відмови всіх або частини працівників на виплату їм заробітної плати через Кременчуцьку філію АКБ "Східно-Європейський банк" та відкликання раніше наданої особистої письмової згоди працівників на виплату заробітної плати через банківську установу позивача.
Інші докази того, що певні працівники Світловодської ЦРЛ зверталися з особистою письмовою заявою про відмову від одержання заробітної плати через АКБ "Східно-Європейський банк" відсутні.
Всі договори обслуговування СКР, укладені з працівниками Світловодської ЦРЛ є чинними, не припинені у визначеному договорами та законодавством порядку, безпосередньо працівники, з якими укладені договори обслуговування СКР, до АКБ "Східно-Європейський банк" не зверталися, тому дії по закриттю карткових рахунків із ідентифікацією особи, яка звернулася про закриття карткового рахунку відповідно до п. 8.1 розділу 8 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.03 № 492 (z1172-03) , зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.12.03 за № 1172/8493 (z1172-03) , не вчинялися.
Відповідач також безпосередньо не звертався та не попереджав позивача відносно зміни кількості працівників, які бажають обслуговуватися в акціонерному комерційному банку "Східно-Європейський банк", тим самим порушуючи договірні зобов`язання.
За таких обставин колегія суддів вважає, що господарський суд дійшов правильного висновку, щодо наявності підстав для задоволення позову.
Приймаючи до уваги викладене, рішення господарського суду підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга без задоволення.
Керуючись ст.ст. 103, 105 ГПК України, суд
ПОСТАНОВИВ:
Рішення господарського суду Кіровоградської області від 09.12.2008р. по справі № 3/223 залишити без змін, а апеляційну скаргу Світловодської центральної районної лікарні (м. Світловодськ) - без задоволення.
Головуючий В.І. Крутовських
Суддя А.К.Дмитренко
Суддя А.Є. Прокопенко