КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09.04.2009 № 31/112
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Отрюха Б.В.
суддів: Верховця А.А.
Тищенко А.І.
при секретарі:
За участю представників:
від позивача -представник не з’явився
від відповідача – Амбросімова О.В. – юрист
від третьої особи-1 – представник не з’явився
від третьої особи-2 – представник не з’явився
від третьої особи-3 – В’язова О.В. - юрист
від прокуратури Деснянського району м. Києва – Розум С.М. - помічник прокурора
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Прокуратура Деснянського району м. Києва
на рішення Господарського суду м.Києва від 04.03.2008
у справі № 31/112 (суддя Качан Н.І.)
за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005"
до Товариство з обмеженою відповідальністю "Поліс-Плюс"
третя особа позивача
третя особа відповідача Комунальне підприємство "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об"єкти нерухомого майна"
про визнання права власності
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду м. Києва від 04.03.2008р. у справі № 31/112 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліс-Плюс" третя особа Комунальне підприємство "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна" про визнання права власності задоволені у повному обсязі.
Заступник прокурора Деснянського району м. Києва в інтересах Київської міської ради. та Державної архітектурно-будівельної інспекції України, не погоджуючись з прийнятим рішенням, звернувся з апеляційною скаргою в якій просить його скасувати, з підстав неповного з’ясування обставин, що мають значення для справи, порушення норм матеріального та процесуального права, та прийняти нове рішення яким в позові відмовити.
Розглянувши апеляційну скаргу заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні матеріали справи, колегія встановила наступне:
18.02.2008р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005" звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліс-Плюс" про визнання права власності на не житлові приміщення 4-го поверху та приміщення прибудови загальною площею 790 кв. м, що знаходяться в м. Києві, вул. Шолом-Алейхема, 18 та складаються з приміщень 4-го поверху (в літ. А) загальною площею 494,5 кв. м та приміщення прибудови (в літ. Б) загальною площею 295,5 кв. м, як на окремий об’єкт нерухомого майна, зобов’язавши відповідача передати позивачу за актом прийому-передачі вказане приміщення.
Рішенням Господарського суду м. Києва від 04.03.2008р. у справі № 31/112 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005" було задоволено.
Під час здійснення апеляційного провадження представником Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліс-Плюс" була подана заява про припинення провадження у даній справі на підставі п.6 ст. 80 ГПК України, у зв’язку з тим, що позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005", як юридична особа, є ліквідованим.
Частиною 5 ст. 111 ЦК України встановлено, що юридична особа є ліквідованою з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.
Відповідно до пункту 7 ст. 59 ГК України, скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності.
Згідно частини 2 ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.
Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АВ № 986854, виданого державним реєстратором Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації Даценко Н.О., станом на 12.02.2009 року, стан юридичної особи Позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005", ідентифікаційний код 33744278, місцезнаходження: 01023, м. Київ, Печерський район, вул. Шота Руставелі, будинок 11, будинок 103 -А, припинено.
Відповідно до п.6 ст. 80 ГПК України, суд припиняє провадження у справі якщо: підприємство чи організацію, які є сторонами, ліквідовано.
Згідно положень ст. 99 ГПК України, в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.
Представником від прокуратури Деснянського району м. Києва заяву відповідача про припинення провадження у даній справі було підтримано.
Таким чином, оскільки позивач, як юридична особа, є ліквідованим, провадження у справі № 31/112 за участю Товариства з обмеженою відповідальністю "Ельф-2005", ідентифікаційний код 33744278, повинно бути припинено.
Враховуючи викладене колегія приходить до висновку про те, що провадження по справі підлягає припиненню на підставі ч.5 ст. 111 Цивільного кодексу України, ч. 7 ст. 59 Господарського кодексу України, ст. 22, п.6 ст. 80 ГПК України, а рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню.
Керуючись п. 6 ст. 80, ст.ст. 99, 101, 103, 104, 105 ГПК України, суд –
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційне провадження за апеляційним поданням Заступника прокурора Деснянського району м. Києва в інтересах Київської міської ради. та Державної архітектурно-будівельної інспекції України припинити.
2. Рішення Господарського суду м. Києва від 04.03.2008р. скасувати.
3. Провадження по справі № 31/112 припинити.
Матеріали справи №31/112 повернути Господарському суду м. Києва
Головуючий суддя Отрюх Б.В. Судді Верховець А.А. Тищенко А.І.