ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65 тел.(8-0412) 48-16-02
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"02" квітня 2009 р. Справа № 16/458-Н
Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Майора Г.І.
суддів: Горшкової Н.Ф.
Філіпової Т.Л.
при секретарях: Щепанській Т.П. Сташкевич М.О.,
за участю представників сторін:
від позивача: Шубін П.М., директор,
Войталюк В.М., довіреність №1/219 від 18.12.2008р.,
від відповідача: Ковальчук В.І., директор,
Ткачук Ю.Г., довіреність від 21.11.2008р.,
від третьої особи: не з"явився,
розглянувши апеляційну скаргу Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України, м. Хмельницький
на рішення господарського суду Хмельницької області
від "02" лютого 2009 р. у справі № 16/458-Н (суддя Магера В.В.)
за позовом Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України,
м. Хмельницький
до Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України, м. Хмельницький
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Виконавчого комітету Хмельницької міської ради, м. Хмельницький
про визнання незаконними загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу, недійсними прийнятих на них рішень, скасування державної реєстрації змін до статуту, -
з перервою в судовому засіданні з 12.03.2009р. до 02.04.2009р. згідно ст. 77 ГПК України,
ВСТАНОВИВ:
У грудні 2008 року Хмельницька обласна організація Товариства сприяння обороні України звернулася до суду з позовом до Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Виконавчого комітету Хмельницької міської ради про визнання незаконними загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу від 26.12.2006р., недійсними прийнятих на них рішень та скасування державної реєстрації змін до статуту.
Рішенням господарського суду Хмельницької області від 02 лютого 2009 року у справі №16/458-Н у позові Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України до Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Виконавчого комітету Хмельницької міської ради про визнання незаконними загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу ТСОУ від 26.12.2006р., визнання недійсними прийнятих на них рішень та скасування державної реєстрації змін до статуту Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу ТСОУ від 27.12.2006р. за №16731050002000580 відмовлено.
Вважаючи, що рішення місцевим господарським судом прийняте з порушенням норм процесуального й матеріального права та неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, позивач звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить дане рішення скасувати та прийняти новий судовий акт про задоволення позову.
Мотивуючи апеляційну скаргу позивач стверджує, що:
- рішенням загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (ХОССК ТСОУ) від 26.12.2006р. пункти 1.5, 1.6, 5.1, 5.4, 5.4, 8.1, 8.3, 8.6, 9.2 із статуту ХОССК ТСОУ в редакції 1993р., які стосувались повноважень Хмельницької обласної організації товариства сприяння обороні України (ХОО ТСОУ) вилучено та затверджено нову редакцію статуту, згідно якої вищим органом управління клубу визначено загальні збори членів клубу з наданням відповідних повноважень;
- згідно рішення №5 від 26.12.2006р., ХОО ТСОУ виведено із складу засновників ХОССК ТСОУ та позбавлено відповідних повноважень, що дає підстави стверджувати про порушення прав та охоронюваних законом інтересів Хмельницької обласної організації ТСОУ;
- з реєстраційної справи вбачається та не заперечувалось представниками відповідача, що на момент державної реєстрації змін до установчих документів засновником ХОССК ТСОУ виступала ХОО ТСОУ, про що свідчить, зокрема, заповнені відповідачем відповідні реєстраційні картки.
Представник позивача в судовому засіданні підтримав апеляційну скаргу, надав пояснення в обґрунтування своєї правової позиції. Вважає рішення господарського суду Хмельницької області незаконним та необґрунтованим, у зв'язку чим просить його скасувати та прийняти новий судовий акт, яким позов задовольнити.
Хмельницький обласний стрілецько-спортивний клуб ТСОУ у відзиві на апеляційну скаргу, у додатковому відзиві на апеляційну скаргу та його представник в засіданні суду проти апеляційної скарги заперечили. Просять рішення господарського суду Хмельницької області у справі №16/458-Н від 02.02.2009р. залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення. Вказують, що всупереч вимогам ст. 33 ГПК України під час розгляду справи в суді першої інстанції позивачем не надано жодних належних доказів, які б підтверджували факт заснування відповідача саме позивачем.
Третя особа - Виконавчий комітет Хмельницької міської ради своїм правом на участь в судовому засіданні не скористалася: повноважного представника в судове засідання не направила, хоча про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином.
Разом з тим у відзиві на апеляційну скаргу Виконавчий комітет Хмельницької міської ради просить рішення господарського суду Хмельницької області у справі №16/458-Н від 02.02.2009р. залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.
Зважаючи на те, що третя особа належним чином повідомлена про здійснення перегляду оскарженого рішення в апеляційному порядку, а також, враховуючи положення ст. 101 Господарського процесуального кодексу України про межі перегляду справ в апеляційній інстанції, колегія суддів визнала можливим здійснювати перегляд справи без участі представника третьої особи за наявними в ній доказами.
Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши та обговоривши доводи апеляційної скарги позивача, перевіривши матеріали справи та юридичну оцінку обставин справи, повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваного рішення, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Постановою загальних зборів колективу Хмельницький обласний стрілецько-спортивний клуб Товариства сприяння обороні України від 14.12.1993р. було затверджено статут клубу.
19.08.1993 року бюро Хмельницького обласного комітету ТСОУ затверджено Статут Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу товариства сприяння обороні України.
В подальшому даний статут зареєстровано розпорядженням Хмельницької міської адміністрації від 24.03.1994 р. № 696 (а.с.42-51).
28.02.1995р. виконавчим комітетом Хмельницької міської ради Хмельницькому обласному стрілецько-спортивному клубу Товариства сприяння оборони України видано свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності серії А00 за №.247660 (а.с.10-11).
Згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України № 2215 від 19.11.2004р., АА № 171759 від 21.07.2008р. Хмельницький обласний стрілецько-спортивний клуб товариства сприяння обороні України є юридичною особою, за організаційно-правовою формою є організацією (установа, заклад) об’єднання громадян (а.с.12).
Відповідно до п.1.1. Статуту Хмельницький обласний стрілецько-спортивний клуб Товариства сприяння обороні України є навчально-спортивною організацією, призваної вести роботу по поширенню і розвитку стрілецького спорту серед молоді та людей старшого покоління з статусом юридичної особи, самостійним балансом, привласненим майном, має свій розрахунковий рахунок в банку, печатку і кутовий штамп.
У своїй діяльності клуб керується Конституцією України (254к/96-ВР) , чинним законодавством, статутами ТСО України, обласної організації ТСОУ і цим статутом (п.1.2).
Пунктом 1.5 Статуту передбачено, що обласний стрілецько-спортивний клуб ТСОУ створюється рішенням бюро обласного комітету ТСОУ.
Клуб виконує свою діяльність під керівництвом обласного комітету ТСОУ і організовує роботу в тісному зв'язку з управлінням в справах молоді та спорту обласної держадміністрації, державними та громадськими організаціями (п.1.6 статуту).
Згідно з п.5.1 статуту начальник обласного стрілецько-спортивного клубу ТСОУ призначається наказом голови обласного комітету з числа спеціалістів, які мають вищу освіту (середньо-спеціальну), відповідно профілю діяльності клубу та досвід роботи в організації спортивного, навчально-виховного процесу. Начальник клубу підпорядковується голові, І заступнику голови обласного комітету ТСОУ.
Відповідно до п.5.4 статуту посадові обов'язки начальника ОССК розробляються та затверджуються керівником обласного комітету ТСОУ.
Майно клубу складає - основні та обігові фонди, які відображаються в його балансі. Майно, яке знаходиться у використанні клубу, а також придбане, в наслідок господарської діяльності, являється власністю ТСО України і не підлягає приватизації, викупу та передачі без рішення обкому ТСОУ і ЦК ТСОУ (п.8.1 статуту).
Пунктом 8.3 статуту передбачено, що клуб може здійснювати любий вид діяльності на засадах госпрозрахунку з використанням прибутку, який залишився в його розпорядженні після сплати податків та встановлених по нормах відрахувань вищестоящому комітету на проведення спортивно-масових заходів, розвиток технічних і прикладних видів спорту, створення та удосконалення спортивної, навчально-матеріальної бази, утримання штатних працівників, соціально-побутові потреби та інші міроприємства.
Контроль за фінансово-господарською діяльністю клубу здійснюється обласним комітетом і ревізійною комісією обкому ТСОУ (п.8.6 статуту).
Відповідно до п.9.2 статуту ліквідація клубу проводиться по рішенню бюро обласного комітету ТСОУ. Всі основні засоби, техніка, приміщення, майно, зброя, набої, грошові і матеріальні засоби обласного ССК використовуються по рішенню обласного комітету ТСОУ.
Згідно довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України №2138 від 17.11.2004р. Хмельницька обласна організація Товариства сприяння обороні України є юридичною особою, за організаційно-правовою формою є громадською організацією (а.с.9).
Хмельницька обласна організація Товариства сприяння обороні України є обласним громадським добровільним оборонно-патріотичним і спортивно-технічним об'єднанням громадян, складовою частиною Товариства сприяння обороні України (п.1.1 статуту Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України).
Згідно з п.1.5 статуту діяльність обласної організації ТСО України поширюється на територію Хмельницької області.
Відповідно до п.2.2 статуту Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України для виконання статутних завдань обласна організація ТСОУ у встановленому законом порядку, зокрема, здійснює необхідну господарську, комерційну діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ і організацій з статусом юридичної особи.
Обласна організація ТСОУ будується за виробничо-територіальним принципом. Організаційну основу Товариства складають первинні організації. Вони об’єднуються по території в Кам’янець-Подільську, Славутську, Хмельницьку, Шепетівську міську; Білогірську, Віньковецьку, Волочиську, Городоцьку, Деражнянську, Дунаєвецьку, Ізяславську, Летичівську, Новоушицьку, Старокостянтинівську, Теофіпольську, Чемеровецьку, Ярмолинецьку районні організації; Хмельницьку об’єднану технічну школу, Хмельницьку радіотехнічну школу, Кам’янець-Подільську автомобільну школу, Полянський і Красилівський центр технічної і спортивної роботи, Хмельницький обласний стрілецько-спортивний клуб і Хмельницький обласний спортивно-технічний клуб, які входять до складу Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (п.4.1 Статуту).
Пунктом 4.20 статуту передбачено, що бюро обласного комітету, зокрема, створює, ліквідує або реорганізує професійно-технічно навчальні закладки (за погодженням з керівництвом ЦК Товариства), навчально-методичні центри (кабінети), спортивні, спортивно-технічні, промислові, ремонтно-будівельні, комерційні, інші госпрозрахункові організації у встановленому порядку за рахунок Товариства, подає клопотання в ЦК Товариства про створення, вищого навчального закладу.
Рішенням загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу товариства сприяння обороні України №5 від 26.12.2006 р. вилучено із Статуту пункти 1.5, 1.6, 5.1, 5.4, 8.1, 8.3, 8.6, 9.2 та затверджено нову редакцію статуту (а.с.52-61).
18.09.2007р. відбулися загальні збори членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України, на яких було прийнято рішення №7 про затвердження змін до Статуту клубу, викладено його в новій редакції.
08.11.2007р. державним реєстратором виконавчого комітету Хмельницької міської ради проведено державну реєстрацію змін до статуту Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу товариства сприяння обороні України за №16731050064000580.
Згідно ст. 1 ГПК України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням, згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ, мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.
Відповідно до ч.1 ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.
Згідно з ч.1 ст. 92 Цивільного кодексу України юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.
Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень (ч.3 ст. 92 ЦК України).
Відповідно до ст. 87 Цивільного кодексу України для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження.
Однією з обов’язкових умов визнання акта недійсним є порушення у зв’язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.
Відповідно до ч.1 ст. 1 Закону України "Про об'єднання громадян" об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.
Статтею 20 Закону України "Про об'єднання громадян" передбачено, що для здійснення цілей і завдань, визначених у статутних документах, зареєстровані об'єднання громадян користуються, зокрема, правом створювати установи та організації.
А частиною 1 статті 24 цього Закону визначено, що з метою виконання статутних завдань і цілей зареєстровані об'єднання громадян можуть здійснювати необхідну господарську та іншу комерційну діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ і організацій із статусом юридичної особи, заснування підприємств в порядку, встановленому законодавством.
Частинами 3, 4 статті 11 Закону України "Про об'єднання громадян" рішення про заснування об'єднань громадян приймаються установчим з'їздом (конференцією) або загальними зборами. Засновниками спілок об'єднань громадян є об'єднання громадян.
Однак, статутом Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу товариства сприяння обороні України в редакції 1993 року не віднесено до компетенції загальних зборів (конференції) членів ХОССК ТСОУ вирішення питання щодо внесення змін до установчих документів ХОССК ТСОУ.
Рішенням №5 від 26.12.2006р. Хмельницьку обласну організацію ТСОУ виведено із складу засновників ХОССК ТСОУ та позбавлено відповідних повноважень щодо діяльності клубу, управління ним, що дає підстави стверджувати про порушення прав та охоронюваних законом інтересів Хмельницької обласної організації ТСОУ.
Таким чином, загальні збори членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу товариства сприяння обороні України 26.12.2006р. прийняли рішення №5 щодо змін до Статуту клубу з перевищенням своїх повноважень. Це рішення суперечило чинному на той час Статуту Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України та чинному на той час Статуту Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України, а тому має бути визнано недійсним.
Господарський суд першої інстанції на вищевикладене уваги не звернув і прийшов до помилкового висновку про відмову у задоволенні в цій частині позовних вимог.
Таким чином, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку про те, що позов Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України в частині визнання недійсним рішення загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України №5 від 26 грудня 2006 року підлягає задоволенню.
Позовна вимога щодо визнання незаконних загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України від 26 грудня 2006 року є зайвою та не узгоджується з приписами статті 16 Цивільного кодексу України та статті 12 Господарського процесуального кодексу України, тому в цій частині позовних вимог слід відмовити.
Стаття 31 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачає, що скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи лише у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи.
З огляду на викладене, вимога позивача щодо скасування державної реєстрації змін до статуту Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України від 27 грудня 2006 року за №16731050002000580 також задоволенню не підлягає.
Керуючись ст.ст. 101, 103- 105 Господарського процесуального кодексу України, Житомирський апеляційний господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України, м. Хмельницький задовольнити частково.
2. Рішення господарського суду Хмельницької області від 02 лютого 2009 року у справі №16/458-Н в частині відмови у позові про визнання недійсним рішення загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України, м. Хмельницький від 26 грудня 2006 року скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позову в цій частині.
В решті рішення залишити без змін.
Резолютивну частину рішення викласти в такій редакції:
"Позов задовольнити частково.
Визнати недійсним рішення №5 загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України від 26 грудня 2006 року.
У позові щодо визнання незаконних загальних зборів членів Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України від 26 грудня 2006 року та в частині скасування державної реєстрації змін до статуту Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України від 27 грудня 2006 року за №16731050002000580 відмовити.
Стягнути з Хмельницького обласного стрілецько-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (29000, м. Хмельницький, вул.Березнева,3, ід.код 02722571) на користь Хмельницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (29000, м. Хмельницький, вул.Кам'янецька,96, ід.код 02725076) 85 грн. витрат по сплаті державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та 45,50 грн. витрат за подачу апеляційної скарги.
Видачу наказів доручити господарському суду Хмельницької області".
3. Справу №16/458-Н повернути до господарського суду Хмельницької області.
Головуючий - суддя: Майор Г.І. судді:: Горшкова Н.Ф. Філіпова Т.Л.
віддрук. 5 прим.:
1 - до справи,
2,3 - сторонам,
4 - третій особі,
5 - в наряд