КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31.03.2009 № 16/390-1
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032525) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Отрюха Б.В.
суддів: Верховця А.А.
Тищенко А.І.
при секретарі:
За участю представників:
від позивача: Лисенко В.В.-юрист
від відповідача: Кукла Г.М.- юрист,Сербіна Т.В.-юрист
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариство з обмеженою відповідальністю "Екобуд"
на рішення Господарського суду м.Києва від 03.02.2009
у справі № 16/390-1 (суддя Ярмак О.М.)
за позовом Головне управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
до Товариство з обмеженою відповідальністю "Екобуд"
третя особа позивача
третя особа відповідача
про зобов"язання передати загальну площу будинку
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду м.Києва у справі № 16/390-1 позов задоволено повністю; зобов’язано ТОВ "Екобуд" передати на користь Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в місячний термін з моменту набрання рішенням законної сили квартири загальною площею 339,2 кв.м. у введеному в експлуатацію житловому будинку №3а на Кудрявському узвозі у м. Києві; зобов’язано ТОВ "Екобуд" передати на користь Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в місячний термін з моменту з моменту набрання рішенням законної сили квартири загальною площею 838,2 кв.м. у введеному в експлуатацію житловому будинку №3б на Кудрявському узвозі у м. Києві; стягнуто з ТОВ "Екобуд" в дохід державного бюджету 85грн. державного мита та 118грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення.
Не погоджуючись з вказаним рішенням відповідач звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просив рішення Господарського суду м. Києва у справі №16/390-1 скасувати.
Скаржник вважає, що при винесенні рішення мало місце порушення норм матеріального та процесуального права, а обставини, що мають значення для справи не з’ясовані судом в повному обсязі, що призвело до прийняття неправомірного рішення.
На думку апелянта, судом порушено вимоги ст. 27 ГПК України, оскільки слід було залучити до участі в справі в якості третьої особи ТОВ "ЛК "Технобудлізинг" який є інвестором за рахунок 88% його коштів а також 12% коштів фізичних осіб відповідачем було здійснено зведення житлового будинку по Кудрявському узвозі,3 в м. Києві.
В доповненні до апеляційної скарги, апелянт зазначав, між відповідачем та ТОВ "Лізингова компанія "Техбудлізинг" була укладена угода №2, де ТОВ "Екобуд" зобов’язується за рахунок ТОВ "Лізингова компанія "Техбудлізинг" виконати дії пов’язані з інвестуванням 88% кошторисної вартості будівництва. Тому даний предмет позову є похідним від правовідносин, які існують між відповідачем та ТОВ "Лізингова компанія "Техбудлізинг".
У відзиві на апеляційну скаргу позивач просив рішення Господарського суду від 03.02.2009 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.
Ухвалою від 05.03.2009 порушено апеляційне провадження та розгляд справи призначено на 31.03.2009.
Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія встановила наступне.
Рішенням Київської міської ради від 27.02.2003 № 289-2/449 "Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею" ТОВ "Екобуд" для будівництва житлового будинку було відведено земельну ділянку: Кудрявському узвозі, 3 у Шевченківському районі м. Києва.
На виконання зазначеного рішення 27.11.2003 між Київською міською радою та відповідачем було укладено договір оренди земельної ділянки на Кудрявському узвозі, 3 № 91-6-00195.
Відповідно до п. 3.1.6 вищезазначеного рішення Київської міської ради та п. 7.2 договору оренди земельної ділянки від 27.11.2003 відповідач зобов'язався передати Головному управлінню житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 10% загальної площі будинку (крім службової) Кудрявському узвозі, 3.
Згідно акта державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 28 грудня 2006 р. по вул. Кудрявський узвіз 3 в Шевченківському районі м. Києва введено в експлуатацію блок Б загальною площею 8382 кв.м.
Згідно акта державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 29 грудня 2007 р. по вул. Кудрявський узвіз 3 в Шевченківському районі м. Києва введено в експлуатацію блок А загальною площею 3239. З кв.м.
Згідно з розпорядженням Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації від 02.04.2008 р. № 454 новозбудованому блоку А житлового будинку № 3 на Кудрявському узвозі присвоєно поштову адресу м.Київ, Кудрявський узвіз 3а, новозбудованому блоку Б житлового будинку № 3 на Кудрявському узвозі присвоєно поштову адресу м. Київ. Кудрявський узвіз, 3б.
Відповідно до п. 5 розпорядження Київської міської державної адміністрації від 25.05.2007 № 617 "Про розподіл загальної площі у жилих будинках на 2007 рік" всіма забудовниками міста відрахування від загальної площі квартир у жилих будинках, які вводяться в експлуатацію у 2007 році проводяться у термін протягом двох місяців після здачі в експлуатацію.
Як вбачається з матеріалів справи станом на 01.10.2008 розрахунків, передбачених п. 3.1.6 рішення Київської міської ради від 27.02.2003 № 289-2/449, відповідачем в установленому порядку не проведено.
Згідно ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що рада в межах свої повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.
Згідно з ч. 1 ст. 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради, районної у місті (у разі її створення) ради прийняті в межах наданих повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.
Рішення Київської міської ради про бюджет міста на відповідний рік, про встановлення відрахувань загальної площі житлових будинків з підприємств і організацій-пайовиків та замовників по будівництву житлових будинків є актами законодавства, прийнятими в межах компетенції Київської міської ради і є обов'язковими для виконання всіма підприємствами, установами та організаціями, які розташовані на території м. Києва. Зазначені рішення передбачають процедуру врегулювання питань передачі загальної площі, зокрема, встановлюють обов'язок відповідача передати позивачу площу у житловому будинку № 3 на Кудрявському узвозі та визначають порядок передачі площі.
Доводи апелянта не приймаються судом до уваги, оскільки договірні відносини виникли та існують лише Управлінням та Відповідачем, і обов’язок провести відрахування 10% площі жилого будинку не було передано іншим особам. Крім того, твердження відповідача щодо похідного характеру предмета позову від правовідносин між відповідачем та його інвесторами не припиняє зобов’язання відповідача перед позивачем передбаченого п.52 рішення Київської міської ради від 28.12.2002 №323/392 "Про бюджет м. Києва на 2003рік", п.3.1.6 рішення Київської міської ради від 27.02.2003 №289-2/449 (ra89-2023-03) "Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею" та п.7.2 договору оренди земельної ділянки від 27.11.2003.
Таким чином, з врахуванням викладеного, колегія суддів повністю погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що вимоги позивача про зобов’язання передати Головному управлінню житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) квартири загальною площею 339,2 кв.м у введеному в експлуатацію житловому будинку №3а на Кудрявському узвозі у м. Києві та квартири загальною площею 339,2 кв.м у введеному в експлуатацію житловому будинку №3б на Кудрявському узвозі у м. Києві є обґрунтованими.
За таких обставин колегія суду вважає, що рішення господарського суду міста Києва від 03.02.2009 у справі № 16/390-1 слід залишити в силі, підстав для його скасування, передбачених ст. 104 ГПК України, не вбачається.
Судові витрати за подання апеляційної скарги покладаються на апелянта у зв’язку з відмовою у задоволенні апеляційної скарги.
Керуючись ст. ст. 99, 101, 103- 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Екобуд"
в задоволенні апеляційної скарги.
2. Рішення Господарського суду міста Києва від 03.02.2009 у справі №16/390-1 залишити без змін.
3. Матеріали справи № 16/390-1 повернути до Господарського суду міста Києва.
Головуючий суддя Отрюх Б.В.
Судді Верховець А.А.
Тищенко А.І.