КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31.03.2009 № 4/21
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Моторного О.А.
суддів: Кошіля В.В.
Шапрана В.В.
при секретарі: Цецарському А.О.
За участю представників:
від прокурора Бондарева А.М.
від позивача – не з’явився
від відповідача – 1 Хоменко Т.Ю.
від відповідача - 2 Орлова В.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Заступника прокурора м.Києва
на рішення Господарського суду м.Києва від 22.01.2009
у справі № 4/21 (суддя Борисенко І.І.)
за позовом Заступника прокурора м.Києва в інтересах держави в особі Дніпровськоїрайонної в місті Києві державної адміністрації
до Поліклініки сімейного лікаря "Русанівка"
Закритого акціонерного товариства "Київстарого Дж.Ес.Ем."
про визнання договору недійсним та вчинити певні дії
ВСТАНОВИВ:
Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Поліклініки сімейного лікаря "Русанівка" та ЗАТ "Київстар ДЖ.ЕС.ЕМ." про визнання договору оренди комунального майна недійсним та зобов’язання вчинити дії по демонтуванню антени стільникового зв’язку.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.01.2009 року провадження по справі було припинено на підставі п.11 ст. 80 ГПК України, в зв’язку з відсутністю предмету спору.
Не погоджуючись із вказаною ухвалою, заступник прокурора міста Києва звернувся з апеляційним поданням до Київського апеляційного господарського суду, в якому просить скасувати ухвалу суду першої інстанції та направити до суду для розгляду по суті.
Представник відповідача-2 надав суду відзив на апеляційне подання, в якому зазначив, що ухвалу суду першої інстанції є законною та правомірною, а тому просив в задоволенні апеляційного подання відмовити, а ухвалу суду першої інстанції залишити без змін.
Представник відповідача-1 суду відзив на апеляційне подання не надав.
Апеляційний господарський суд, розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника прокуратури, представника відповідача - 1, 2 встановив наступне:
Прокуратурою міста Києва проводилась перевірка законності розміщення радіотехнічних об’єктів по м. Києву.
Даною перевіркою було встановлено, що на даху поліклініки сімейного лікаря "Русанівка" по вул. Ентузіастів, 49 у Дніпровському районі м. Києва встановлений радіотехнічний об’єкт базова станція - антеннофідерний пристрій, що належить ЗАТ "Київстар ДЖ.ЕС.ЕМ".
Даний радіотехнічний об’єкт відповідачем - 2 було розміщено на даху поліклініки сімейного лікар "Русанівка" на підставі договору про передачу комунальної власності територіальної громади міста Києва, яке передається в оренду.
Вказаний договір був укладений між відповідачем - 1 та відповідачем – 2 14.05.2008 року за № 2252/8.
Заступник прокурора міста Києва, звертаючи з даний позовом до Господарського суду міста Києва, зазначав, що даний договір оренди був укладений між сторонами з порушенням норм та вимог чинного законодавства України, а тому просив визнати його недійсним та зобов’язати відповідача-1 демонтувати антену стільникового зв’язку, яка знаходиться на даху по вул. Ентузіастів, 49 в м. Києві.
Суд першої інстанції, виносячи ухвалу про припинення провадження по даному спору з підстав відсутності предмету спору, зазначав, що строк дії договору оренди, на підставі якого був розміщений радіотехнічний об’єкт на даху поліклініки сімейного лікаря "Русанівка", закінчився 04.12.2008 року.
Тобто на час подання позову заступником прокурора м. Києва до Господарського суду міста Києва на час розгляду даного спору судом строк дії договору оренди закінчився, а тому відповідно і не має підстав визнавати його дійсним, тобто відсутній предмет спору.
При розгляді апеляційного подання заступника прокурора міста Києва в апеляційній інстанції представником відповідача – 1 була надана інформація про те, що між ним та відповідачем - 2 ЗАТ "Київстар ДЖ.ЕС.ЕМ." жодних додаткових угод про пролонгацію договору оренди № 2252/8 від 14.05.2008 року не укладалося.
Представник відповідача - 2 не заперечував проти даної інформації та не надав інших протилежних тому доказів.
А тому судом першої інстанції правомірно було винесено ухвалу про припинення провадження по справі в зв’язку з відсутністю предмету спору в частині позовної вимоги про визнання договору оренди від 14.05.2008 року недійсним.
Проте, заступником прокурора міста Києва в позовній заяві крім визнання недійсним договору оренди комунального майна від 14.04.2008 року № 2252/8 ставилася вимога про зобов’язання вчинити дії по демонтуванню антени стільникового зв’язку.
Як вбачається з оскарженої ухвали суду першої інстанції дане питання Господарським судом міста Києва не розглядалося по суті та не вирішувалося.
В судовому засіданні в суді апеляційної інстанції представник відповідача-2 зазначив, що н даний час радіотехнічне обладнання частково демонтоване.
Крім того, в своєму запереченні на апеляційне подання відповідач – 2 зазначив, що за поліклінікою сімейного лікаря "Русанівка" закріплено комунальне майно, а не обладнання ЗАТ "Київстар ДЖ.ЕС.ЕМ.", а тому не може ставитися вимога про зобов’язання відповідача - 1 вчинити дії по демонтажу обладнання.
Таким чином, оскільки вимога заступника прокурора міста Києва по демонтажу вказаного вище обладнання не була предметом розгляду при вирішені даного спору в суді першої інстанції, то в цій частині ухвала суду підлягає скасуванню, а справа направленню до Господарського суду міста Києва для розгляду по суті.
За таких обставин, апеляційне подання заступника прокурора міста Києва підлягає частковому задоволенню, а ухвала Господарського суду міста Києва від 22.01.2009 року у справі № 4/21 підлягає частковому скасуванню.
Відповідно до викладеного, керуючись ст. 49, ст. 101, п. 4 ст. 103, п. 4 ч. 1 ст. 104, ст. 105 ГПК України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційне подання заступника прокурора міста Києва задовольнити частково.
2. Ухвалу Господарського суду міста Києва від 22.01.2009 року у справі № 4/21 в частині припинення провадження по вимозі зобов’язання поліклініки сімейного лікаря "Русанівка" Дніпровського району міста Києва здійснити демонтаж антени стільникового зв’язку на даху будинку № 49 по вул. Ентузіастів в м. Києві скасувати.
3. В іншій частині ухвалу суду залишити без змін.
4. Справу № 4/21 в частині позовної вимоги про зобов’язання поліклініку сімейного лікаря "Русанівка" Дніпровського району міста Києва здійснити демонтаж антени стільникового зв’язку на даху будинку № 49 по вул. Ентузіастів в м. Києві направити до Господарського суду міста Києва для розгляду по суті.
5. Матеріали справи № 4/21 повернути до Господарського суду міста Києва.
Головуючий суддя Моторний О.А. Судді Кошіль В.В. Шапран В.В.