КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31.03.2009 № 35/533
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Сотнікова С.В.
суддів: Дзюбка П.О.
Дикунської С.Я.
при секретарі:
За участю представників:
від позивача -
від відповідача -
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор
на рішення Господарського суду м.Києва від 12.12.2008
у справі № 35/533 (суддя Літвінова М.Є.)
за позовом Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор
до Дочірня компанія "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"
третя особа позивача Берегівська районна державна адміністрація
третя особа відповідача
про стягнення 13565,00 грн.
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду м. Києва від 12.12.2008 р. по справі № 35/533 в позові відмовлено.
Не погоджуючись із згаданим рішенням, Прокурор оскаржив його в апеляційному порядку, просив скасувати та прийняти нове, яким позов задовольнити. В обґрунтування своїх вимог зазначив, що місцевим судом при прийнятті рішення не було взято до уваги, що діями відповідача по зняттю ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу на земельній ділянці площею 1,5336 га державі заподіяно збитки в розмірі 13 965 грн. При цьому, твердження місцевого суду про здійснення зняття родючого шару ґрунту та заподіяння збитків Бахном О.В. є надуманими та не відповідними наявним в матеріалах справи доказам. Таким чином, судом не надано правової оцінки всім наявним в справі доказам, що призвело до прийняття необгрунтованого рішення, тощо.
Представник Прокуратури в жодне судове засідання не з’явився, хоча про час і місце розгляду справи повідомлений належно (підтверджується долученими до матеріалів справи повідомленнями про вручення поштових відправлень), про причини неявки не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не надав, однак надіслав документи на виконання вимог апеляційного суду, тому апеляційний суд вважав за необхідне подання розглянути за його відсутності.
Представник позивача доводи подання підтримав, просив його задовольнити, рішення місцевого суду скасувати та прийняти нове, яким позов Прокурора задовольнити за наведених в поданні підстав.
Представник відповідача доводи апеляційного подання заперечив, просив не брати їх до уваги, а відтак рішення місцевого суду як законне й обґрунтоване залишити без змін.
Представник третьої особи в жодне судове засідання не з’явився, хоча про час і місце розгляду справи повідомлений належно (підтверджується долученими до матеріалів справи повідомленнями про вручення поштових відправлень), про причини неявки не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не надав, тому апеляційний суд також вважає за необхідне подання розглянути за його відсутності.
Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши доводи апеляційного подання, дослідивши письмові докази, долучені до матеріалів справи, виходячи з вимог чинного законодавства, апеляційний суд дійшов висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.
Так, 09.10.2008 р. Прокурор в інтересах держави в особі Управління звернувся до господарського суду м. Києва з позовом до ДК "Укргазвидобування" про зобов’язання останньої відшкодувати шкоду в розмірі 13 565 грн., заподіяну внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу на земельній ділянці сільськогосподарського призначення площею 1,5336 га із зарахуванням коштів до місцевого бюджету Берегуйфалівської сільської ради Берегівського району Закарпатської області. В обґрунтування своїх вимог зазначив, що в процесі проведеної Прокуратурою перевірки дотримання вимог земельного законодавства філією ДК "Укргазвидобування" газопромислового управління "Львівгазвидобування" при виконанні вишкомонтажних робіт по встановленню пошукової свердловини № 1 Бородівсько-Новосільської в с. Берегуйфалу, Берегівського району, всупереч вимог ст. ст. 123, 125, 126, 211ЗК України, без розробки та затвердження проекту відведення земельної ділянки та зняття родючого шару ґрунту, без отримання в установленому порядку правовстановлюючих документів щодо посвідчення права користування земельною ділянкою, а також в порушення вимог п. 3.1 Порядку видачі та анулювання спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок, які затверджено Наказом Держкомзему України № 1 (z0070-05) від 04.01.2005 р. (далі Наказ № 1), відповідачем самовільно було знято ґрунтовий покрив (родючий шар грунту) без спеціального дозволу на земельній ділянці сільськогосподарського призначення на площі 1,5336 га. Відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, яку затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 р. (963-2007-п) , розмір шкоди, заподіяної філією ДК "Укргазвидобування" внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу па земельній ділянці площею 1,5336 га становить 13 965 грн. Згідно положення про Філію ДК "Укргазвидобування", остання не є юридичною особою, тому ДК "Укргазвидобування" повинна нести матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну лісу внаслідок порушення вимог земельного законодавства Філією. Відповідно до ст. 47 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" № 1264-XII від 25.06.1991 р. (далі Закон № 1264) екологічна шкода відшкодовується до відповідного місцевого бюджету за місцем її заподіяння, тому 13 965 грн. повинно бути зараховано до місцевого бюджету Берегуйфайлівської сільської ради Берегівського району Закарпатської області, тощо.
Позивач по справі підтримав вимоги Прокурора та доводи викладені в його позовній заяві.
До матеріалів справи долучено відзив ДК "Укргазвидобування" на позовну заяву, згідно якого перевірку проведено Державною екологічною інспекцією та Управлінням з порушенням ст.ст. 4- 7 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" № 877-V від 05.04.2007 р. (далі Закон № 877), отже відповідно й докази порушень, не є належними в розумінні ст.. 34 ГПК України (1798-12) . Крім цього, відповідачу не було видано такий дозвіл за його зверненням до Управління. Обов’язок по рекультивації земель покладено згідно ст.ст. 166, 168 ЗК України на належного землекористувача, що включає витрати на приведення земельної ділянки у стан, придатний для користування, тощо.
Суд першої інстанції, заслухавши пояснення Прокуратури та представників сторін, з’ясувавши обставини справи, дослідивши надані ними письмові докази й положення чинного законодавства, дійшов висновку про безпідставність й необґрунтованість позовних вимог, а відтак відмовив в їх задоволенні.
Так, відмовляючи в задоволенні позовних вимог, місцевий суд посилався на те, що позивач просить відшкодувати шкоду, завдану внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) на земельній ділянці сільськогосподарського призначення площею 1,5336 га без спеціального дозволу, за рахунок ДК "Укргазвидобування", тоді як наданими доказами (протоколом про адміністративне правопорушення та постановою про накладення адміністративного стягнення) підтверджено, що винним у вказаному правопорушенні сам позивач визнав громадянина Бухно О.В., а не особу, визначену в позовній заяві як відповідач. При цьому, позивачем не надано суду належних та допустимих доказів на підтвердження факту заподіяння шкоди відповідачем. Тому, місцевий суд дійшов висновку щодо необґрунтованності та недоведенності позовних вимог, тощо.
Апеляційний суд не погоджується з висновками місцевого суду за таких обставин.
Відповідно до ч. 1, абз. 2 ч. 4 ст. 9 Закону № 877 державний контроль за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів здійснюються шляхом: проведення перевірок. Згідно абз. 2,3 п.п.1, п.п. 2 п. 4 Положення про Державну інспекцію з контролю за використанням та охороною земель, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 1958 від 25.12.2002 р. (1958-2002-п) (далі Постанова № 1958) Держземінспекція відповідно до покладених на неї завдань організує і здійснює державний контроль за дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, а також іноземними юридичними особами земельного законодавства; дотриманням встановленого порядку набуття і реалізації права на землю, в тому числі на землі водного і лісового фонду.
З наявних в матеріалах справи доказів вбачається, що 08.07.2008 р. Управлінням проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства філією ДК "Укргазвидобування" - ГПУ "Львівгазвидобування". Згідно Положення про Філію ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України", яке затверджено 12.11.1998 р., ГПУ "Львівгазвидобування" є філією ДК "Укргазвидобування" без права юридичної особи. Перевірку проведено у присутності представника – провідного інженера відділу підготовки об’єктів до будівництва та буріння ГПУ "Львівгазвидобування" Бухно О.В. (Довідка ГПУ "Львівгазвидобування" № 30 від 27.03.2009 р.) й встановлено порушення ГПУ "Львівгазвидобування" вимог земельного законодавства : факт зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) на земельній ділянці сільськогосподарського призначення площею 1,5336 га без спеціального дозволу про виконання вишкомонтажних робіт по встановленню пошукової свердловини № 1 Бородівсько-Новосільської в с. Берегуйфалу Берегівського району. Наведене зафіксовано Актом перевірки № 1800152 від 08.07.2008 р., який вручено представнику філії ДК "Укргазвидобування" ГПУ "Львівгазвидобування".
Крім цього, 08.07.2008 р. складено Акт обстеження земельної ділянки № 1800029 (копію одержано Бухно О.В.), згідно якого філією ДК "Укргазвидобування" ГПУ "Львівгазвидобування" знято ґрунтовий покрив (родючий шар ґрунту) на земельній ділянці сільськогосподарського призначення площею 1,5336 га без спеціального дозволу. Після чого інспектором Управління складено 08.07.2008 р. Розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу, яким детально визначено розмір завданої шкоди.
08.07.2008 р. Управлінням видано припис № 1800238, яким філію ДК "Укргазвидобування" ГПУ "Львівгазвидобування" зобов’язано в тридцятиденний термін усунути виявлені порушення вимог земельного законодавства. Доказів виконання цього припису відповідачем на вимогу апеляційного суду не надано.
08.07.2008 р. інспектором Управління складено протокол № 1800216 про адміністративне правопорушення, посадову особу філії ДК "Укргазвидобування" - ГПУ "Львівгазвидобування" – провідного інженера Бухно О.В. за порушення ст. 168-2 ЗК України та ст. 1 Закону № 877. Згідно пояснень Бухно О.В. для виконання плану буріння на 2007 р. необхідно було зайняти ділянку для пошукових робіт, про що Філією укладено відповідні договори.
За результатами розгляду адміністративної справи, інспектором Управління винесено постанову № 1800012 від 08.07.08 про притягнення Бухна О.В., як посадову особу філії ДК "Укргазвидобування" ГПУ "Львівгазвидобування", яка відповідальна за дотримання останньою вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності, на підставі ст. 53-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення за виявлені порушення земельного законодавства.
Відповідальність посадових осіб передбачено ст. 14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно якої посадові особи підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення: недодержання установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров'я населення та інших правил, забезпечення виконання яких входить до їх службових обов'язків.
Таким чином, посадовою особою філії ДК "Укргазвидобування" ГПУ "Львівгазвидобування" Бухном О.В. понесено передбачену законом адміністративну відповідальність. Доказів оскарження згаданої Постанови апеляційному суду не надано, натомість згідно пояснень представника відповідача в засідання апеляційної інстанції факт вчиненого порушення філією ДК "Укргазвидобування" відповідачем не заперечено. Постанову про притягнення до адміністративної відповідальності посадової особи Філії ні відповідачем, ні Бухно О.В. не оскаржено. Крім цього, відповідачем не надано на вимогу апеляційного суду доказів на підтвердження одержання спеціального дозволу на зняття родючого шару грунту на земельній ділянці площею 1,5336 га, як і доказів звернення для одержання останнього або відмови уповноваженого органу в такій видачі. Не надано й апеляційному суду доказів оскарження дій посадових осіб інспекційних органів Держкомзему щодо відмови в видачі дозволу в порядку, передбаченому п. 8 Порядку видачі та анулювання спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару грунту) земельних ділянок, який затверджено Наказом Держкомзему № 1 від 04.01.2005 р. (далі Наказ № 1).
Разом з тим, позивачем долучено до матеріалів справи Листа ГПУ "Львівгазвидобування" № 15-1782 від 26.05.2008 р. на адресу Начальника Управління (одержано 27.05.2008 р.) з проханням видати дозвіл на зняття родючого шару грунту на земельній ділянці площею 2 га під проведення пошукових робіт та буріння пошукової свердловини № 1 Бородівсько-Новосільської в с. Берегуйфалу, Берегівського району. Листом Управління № 875 від 16.07.2008 р. філії відмовлено у видачі дозволу в зв’язку з тим, що ґрунтовий покрив (родючий шар грунту) з земельної ділянки вже знято.
Таким чином, апеляційний суд дійшов висновку, що матеріалами справи підтверджено зняття ГПУ "Львівгазвидобування" – філією ДК "Укргазвидобування" ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу на земельній ділянці площею 1,5336 га.
Право державних інспекцій звертатися до органів прокуратури з клопотанням про подання позову до суду щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також звільнення самовільно-зайнятих земельних ділянок, передбачено п. 5 Постанови № 1958 (1958-2002-п) та ст. 10 Закону № 877.
Відповідно до ст. 211 ЗК України, громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за порушення, й зокрема : псування сільськогосподарських угідь та інших земель, їх забруднення хімічними та радіоактивними речовинами і стічними водами, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами; розміщення, проектування, будівництво, введення в дію об'єктів, що негативно впливають на стан земель; невиконання вимог щодо використання земель за цільовим призначенням; невиконання умов знімання, збереження і нанесення родючого шару ґрунту.
З огляду на наведене, безпідставними є твердження відповідача, що Бухном О.В., як фізичною особою понесено адміністративну відповідальність за вчинення порушення вимог земельного законодавства і відповідачем і відповідач не зобов’язаний за це відповідати.
У відповідності до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, яку затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 р. (963-2007-п) (далі Постанова № 963) розмір шкоди, заподіяної Філією ДК "Укргазвидобування" внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу на земельній ділянці площею 1,5336 га становить 13 965 грн.
Матеріали справи містять докази та обґрунтування розміру такої шкоди, на вимогу апеляційного суду апелянтом та позивачем надано детальний розрахунок шкоди з формулою, за якою її визначено на підставі вищезгаданої Постанови № 963.
Як встановлено апеляційним судом зазначення позивачем в позовній заяві розміру шкоди 13 565 грн., замість 13 965 грн. є механічною помилкою.
З огляду на вищенаведене, апеляційний суд вважає, що місцевий суд допустився помилки не надавши належної оцінки наявним в матеріалах справи доказам на підтвердження шкоди, заподіяної відповідачем внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) й відповідно безпідставно відмовив в задоволенні позовних вимог Прокуратури.
За таких обставин, доводи апеляційного подання заслуговують на увагу, а подання – підлягає задоволенню, судове рішення – скасуванню з прийняттям нового про задоволення позову повністю.
Керуючись ст.ст. 99, 101- 103, 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд –
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційне подання Закарпатського міжрайонного природоохоронного прокурора задовольнити, рішення господарського суду м. Києва від 12.12.2008 р. по справі № 35/533 скасувати.
Прийняти нове рішення : позов Закарпатського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Управління з контролю за використанням та охороною земель у Закарпатській області до Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", третя особа Берегівська районна державна адміністрація про стягнення 13 965 грн. задовольнити.
Стягнути з Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 26/28, код ЄДРПОУ 30019775, МФО 300012, р/р 260063032608 в ЗАТ "Промінвестбанк") до місцевого бюджету Берегуйфайлівської сільської ради Берегівського району Закарпатської області (код 04349030, МФО 812016, р/р 33117329700031, ГУДКУ в Закарпатській області) 13 965 (тринадцять тисяч дев’ятсот шістдесят п’ять) грн. шкоди.
Стягнути з Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 26/28, код ЄДРПОУ 30019775, МФО 300012, р/р 260063032608 в ЗАТ "Промінвестбанк") 69 (шістдесят дев’ять) грн. 82 коп. держмита за розгляд справи в апеляційній інстанції
Матеріали справи № 35/533 повернути до господарського суду м. Києва.
Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку протягом одного місяця з дня набрання законної сили.
Головуючий суддя Сотніков С.В.
Судді Дзюбко П.О.
Дикунська С.Я.
06.04.09 (відправлено)