ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
31.03.09 Справа № 18/165
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs6316900) )
Львівський апеляційний господарський суд у складі суддів:
головуючий суддя Бонк Т. Б.
судді Бойко С. М.
Марко Р. І.
при секретарі судового засідання Гунька О. П.
за участю представників сторін:
за участю представників сторін:
від позивача -ОСОБА_4. -представник
від відповідача 1 -не з'явився
від відповідача 2 (апелянта) -ОСОБА_2.; ОСОБА_3. -представник
розглянув апеляційну скаргу ОСОБА_2, м. Київ б/н і б/д
на рішення господарського суду Закарпатської області від 19.12.2008 р.
у справі № 18/165
за позовом ОСОБА_1, с. Поляна, Свалявський район, Закарпатська область
до відповідача 1 ТзОВ Туристичного комплексу "Поляна Квасова", с. Поляна, Свалявський район, Закарпатська область
до відповідача 2 ОСОБА_2, м. Київ
про визнання загальних зборів 12.11.2008 р. такими, що не відбулися, та визнання незаконними прийнятих рішень
ВСТАНОВИВ:
рішенням господарського суду Закарпатської області від 19.12.2008 р. у справі № 18/165 задоволено позов ОСОБА_1, визнано недійсними рішення загальних зборів засновників ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова", оформлені протоколом № 11 від 12.11.2008 р., з ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова"на користь позивача стягнуто 85 грн. у відшкодування витрат по сплаті державного мита та 118 грн. у відшкодування витрат по сплаті послуг інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.
Рішення суду мотивоване тим, що прийняття рішення на спірних загальних зборах засновників методом опитування не передбачено установчими документами товариства, як це вимагає ст. 60 Закону України "Про господарські товариства", а отже такий метод не міг бути застосований відповідачем 2. Крім цього, протокол зборів підписаний особою, яка на дату його підписання не мала належних чином оформлених повноважень на вчинення таких дій.
У своїй апеляційній скарзі відповідач 2 - ОСОБА_2., просить дане рішення скасувати та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на те, що згідно ст. 4 Закону України "Про господарські товариства", товариство з обмеженою відповідальністю діє на підставі статуту та у своїй діяльності керується статутом та нормами чинного законодавства, а тому якщо вказаний вище Закон допускає прийняття рішень загальними зборами методом опитування, то такі дії є правомірними. Апелянт зазначає, що позивач неодноразово повідомлявся про проведення загальних зборів, однак на жодні з них не з'явився, що унеможливлює прийняття рішень з важливих для товариства питань.
У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить залишити рішення господарського суду без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, мотивуючи свої вимоги тим, що протокол спірних зборів підписаний не уповноваженою на це особою, що суперечить ч.ч. 1, 2 ст. 92 ЦК України та ст. 58 Закону України "Про господарські товариства", а також тим, що прийняття рішень шляхом опитування не передбачене статутом, чим порушено корпоративні права позивача на участь у загальних зборах товариства.
Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну оцінку доводам та запереченням, які містяться в апеляційній скарзі та у відзиві на неї, заслухавши пояснення представників сторін у судових засіданнях, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення господарського суду першої інстанції слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з наступних підстав.
Відповідно до п. 4. 1 статуту ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова", засновниками товариства є ОСОБА_2. -60 % статутного фонду та ОСОБА_1-40 % статутного фонду.
Згідно п.п. 7.3, 7.4 статуту товариства, вищим органом товариства є загальні збори засновників, що складаються з засновників та їх представників і скликаються не менше 1 разу в рік. Засновники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному фонді.
Відповідно до п. 7.8 статуту, загальні збори вважаються повноважними, якщо на засіданні були присутні засновники, які в сукупності володіють не менше, як 75 % голосів.
Пунктом 7.13 статуту передбачено, що кожний із засновників має право вимагати проведення загальних зборів засновників. Інший учасник не вправі відмовитися від участі в загальних зборах засновників.
Згідно п. 7.14 статуту, збори не мають права приймати рішення з питань, що не включені до порядку денного. Порядок денний розсилається не менше, як за 10 діб до скликання загальних зборів.
Матеріалами справи встановлено, що 12.11.2008 р. відбулися шляхом опитування загальні збори засновників ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова", в результаті яких складено протокол № 11 (а. с. 15 -16).
За даними цього протоколу, на зборах був присутній один із засновників товариства -ОСОБА_2., який володіє 60 % статутного фонду товариства (п. 4.1 статуту, а. с. 20).
Як вбачається з протоколу № 11 від 12.11.2008 р., спірними зборами засновників, що проведені представником ОСОБА_2. шляхом опитування, прийняті рішення, якими виключено зі складу засновників ТзОВ Туричтиний комплекс "Поляна Квасова" ОСОБА_1. із виплатою йому вартості частини майна, пропорційно його частці за систематичне невиконання обов'язків засновника, блокування зборів засновників, невиконання обов'язків керівника товариства, укладення економічно збиткових угод купівлі-продажу, кредитних угод, укладення угод без згоди вищого органу управління товариства, за систематичне порушення статуту та чинного законодавства, порушення майнових та немайнових прав ОСОБА_2.; внесено зміни до п.п. 1.2 та 4.1 статуту товариства у зв'язку із виключенням ОСОБА_1. зі складу засновників товариства; звільнено від виконання обов'язків керівника ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова"ОСОБА_1.; вирішено не погодити і вважати такими, що наносять майнову шкоду товариству укладення від імені товариства кредитного договору від 21.08.2006 р. № 2006/840-МК, договору купівлі-продажу від 26.07.2006 р. № 2607/2 та договорів застави автомашин від 22.08.2006 р.
Як зазначено в протоколі, всі рішення прийняті більшістю голосів.
Вказаний протокол підписаний ОСОБА_3., який діяв від імені ОСОБА_2. на підставі довіреності від 24.11.2008 р., та надісланий позивачу згідно супровідного листа з доданням протоколу та копії цієї довіреності (а. с. 14 -17).
Відповідно до ч. 1 ст. 92 ЦК України, юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.
Згідно ч. 1 ст. 58 Закону України "Про господарські товариства", вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.
Загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 % голосів (ч. 1 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства").
Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах (ч. 5 ст. 61 Закону України "Про господарські товариства").
З аналізу наведених вище норм вбачається,що волевиявлення, яке здійснюється загальними зборами, може вважатися вираженим від імені товариства лише за умов дотримання вимог статуту та закону при скликанні та проведенні загальних зборів.
Апелянт у своїй апеляційній скарзі посилається на п. 3.4 статуту ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова", відповідно до якого спори між засновниками, а також між ними й самим товариством, які виникають у зв'язку з їх діяльністю і не врегульовані взаємною домовленістю, підлягають розгляду згідно чинного законодавства України. Тобто, він вважає, що у випадку не врегулювання певного питання статутом (в даному випадку, прийняття рішень загальними зборами методом опитування), слід керуватися законом.
Відповідно до ч. 4 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства", у випадках, передбачених установчими документами або затвердженими товариством правилами процедури, допускається прийняття рішення методом опитування. У цьому разі проект рішення або питання для голосування надсилається учасникам, які повинні у письмовій формі сповістити щодо нього свою думку. Протягом 10 днів з моменту одержання повідомлення від останнього учасника голосування всі вони повинні бути проінформовані головою про прийняте рішення.
Отже, законодавчими положеннями дійсно передбачена можливість прийняття рішень загальними зборами засновників (учасників) методом опитування, однак за умови, що така процедура передбачена також і положеннями установчих документів або затвердженими товариством правилами проведення такої процедури.
Так, господарським судом першої інстанції встановлено та підтверджено матеріалами справи, зокрема статутом товариства, що прийняття рішень загальними зборами засновників товариства методом опитування не передбачено установчими документами товариства.
Крім цього, у судових засіданнях представники сторін пояснили, що товариством не затверджувалися правила такої процедури прийняття рішень загальними зборами товариства.
Також слід зазначити, що протокол спірних зборів підписаний ОСОБА_3. 12.11.2008 р., а довіреність, яка міститься у матеріалах справи, на підставі якої діяла вказана особа, видана 24.11.2008 р. (а. с. 17). Тобто на час підписання протоколу ОСОБА_3. не був уповноважений на вчинення вказаних дій.
Отже, апеляційний суд погоджується з місцевим господарським судом в тому, що порушене право позивача підлягає захисту шляхом визнання недійсним рішення загальних зборів засновників ТзОВ Туристичний комплекс "Поляна Квасова", оформленого протоколом № 11 від 12.11.2008 р.
Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд вважає, що рішення господарського суду першої інстанції прийняте з врахування всіх обставин справи та з дотриманням норм чинного законодавства, а тому не вбачає підстав для його зміни чи скасування.
Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Керуючись ст.ст. 99, 101 - 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Рішення господарського суду Закарпатської області від 19.12.2008 р. у справі № 18/165 залишити без змін, апеляційну скаргу ОСОБА_2, м. Київ -без задоволення.
2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.
3. Матеріали справи скерувати на адресу місцевого господарського суду.
Головуючий суддя Бонк Т. Б.
Суддя Бойко С. М.
Суддя Марко Р. І.