У к р а ї н а
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
31.03.09 Справа №22/198/08
Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:
при секретарі: Пересада О.В.
за участю представників:
від позивача: Штабовенко Д.В., довіреність № 2/09 від 10.02.09р.;
від відповідача: Баранник О.Л., довіреність № 01-38/582 від 11.04.08р.;
від третьої особи: Біленко О.В., довіреність № б/н від 21.03.08р.;
розглянув апеляційну скаргу Запорізької міської ради, м. Запоріжжя та Запорізької обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок, м. Запоріжжя
на рішення господарського суду Запорізької області від 14.11.2008р. у справі № 22/198/08
за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Укруніверсал", м. Запоріжжя
до відповідача: Запорізької міської ради, м. Запоріжжя
третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Запорізька обласна організація Українського товариства мисливців та рибалок, м. Запоріжжя
про скасування рішення Запорізької міської ради № 45/82 від 30.07.2008р.
Розпорядженням Голови Запорізького апеляційного господарського суду № 567 від 31.03.2009р. справу № 22/198/08 передано на розгляд колегії суддів: головуючий – Яценко О.М., суддів: Колодій Н.А., Коробка Н.Д.
Колегія суддів прийняла справу до провадження.
За згодою присутніх представників сторін оголошено вступну та резолютивну частини постанови.
Рішенням господарського суду Запорізької області від 14.11.2008р. у справі № 22/198/08 (суддя Скиданова Ю.О.) визнано рішення двадцять третьої сесії п’ятого скликання Запорізької міської ради № 45/82 від 30.07.2008р. "Про передачу в оренду Запорізькій обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок земельної ділянки по вул. Оріхівська бухта, 106 для розміщення причалу № 7" недійсним. Стягнуто з Запорізької міської ради на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Укруніверсал" 85грн. 00коп. державного мита; 118грн. 00коп. витрат на сплату інформаційно технічного забезпечення судового процесу.
Рішення господарського суду мотивоване Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) та "Про оренду землі" (161-14) , нормами Земельного кодексу України (2768-14) .
Не погоджуючись з рішенням господарського суду, Запорізька міська рада звернулася з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду скасувати повністю, прийняти нове рішення у справі, яким в задоволенні позовних вимог відмовити. При цьому заявник апеляційної скарги посилається на наступні обставини: господарським судом були порушені норми процесуального права, зокрема, статті 2, 63, 65, 77, 87 Господарського процесуального кодексу України, що є підставою згідно статті 104 цього Кодексу для скасування рішення суду; спірна земельна ділянка рішеннями виконавчого комітету Запорізької міської ради трудящих була надана Запорізькій обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок, від якої надійшло звернення про переоформлення вказаної земельної ділянки; спірне рішення Запорізькою міською радою прийняте після надання Обласною організацією мисливців та рибалок необхідної землевпорядної документації; земельна ділянка є об’єктом права власності виключної власності територіальної громади міста Запоріжжя і оскаржуване рішення Запорізькою міською радою прийняте у межах визначеної законом компетенції; ТОВ "Укруніверсал" не надано жодних доказів звернення до міської ради щодо передачі в оренду тієї ж самої земельної ділянки та відмови останньої.
Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача – Запорізька обласна організація Українського товариства мисливців та рибалок також не згодна з рішенням господарського суду, просить його скасувати та в задоволенні позовних вимог відмовити: на спірній земельній ділянці, яка фактично знаходилась в користуванні обласної організації, її силами на протязі 1964-1974 років побудовані ряд будівель, т.т. на земельній ділянці знаходиться майно обласної організації. Рішення третейського суду від 20.11.2007 року зараз оспорюється в судовому порядку, оскільки ЗОО УТМР ніколи та нікому не передавало право власності на належне їй майно. Клопотання ЗОО УТМР про витребування документів, які стали підставою для прийняття Запорізькою міською радою спірного рішення, господарським судом було відмовлено, що призвело до неповного з"ясування обставин, що мають значення для справи.
Повноважний представник товариства з обмеженою відповідальністю "Укруніверсал" в судових засіданнях не вбачає підстав для задоволення апеляційних скарг, рішення судом прийнято у відповідності до всіх фактичних обставин справи та у відповідності до чинного законодавства.
Згідно ст. 99 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.
Згідно зі ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний суд не зв’язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого суду у повному обсязі.
Перевіряючи законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду, вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін та третьої особи, суд
ВСТАНОВИВ:
30 липня 2008 року Запорізькою міською радою прийнято рішення № 45/82 "Про передачу в оренду Запорізькій обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок земельної ділянки по вул.. Оріхівська бухта, 106 для розташування причалу № 7" - а.с.78.
Вказаним рішенням Запорізькій обласній організації Українського товариства мисливців та рибалок – далі ЗОО УТМР припинено право користування земельними ділянками зага льною площею 2,2137 га (землі рекреаційного призначення) по вул. Орі хівська бухта, 106 раніше відведених рішеннями виконавчого комітету Запорізької міської Ради депутатів трудящих від 05.04.57 №140 "Про від ведення Запорізькій обласній раді УТМР земельної ділянки в бухті Оріховка для організації причала човнів"; від 03.10.68 №452/7 "Про від ведення обласному товариству мисливців і рибалок земельної ділянки по ряд з існуючою теріторією УТМР для будівництва боксів зберігання моторів човнів"; від 01.11.73р. №3947/2 "Про відведення Запорізькій обласній раді УТМР земельної ділянки в районі причала №7 для будівництва бен зозаправного пункту" та передати їх до земель Запорізької міської ради.
В той же час передано в оренду строком на 5 років ЗОО УТМР земельну ділянку (кадастровий номер 2310100000:03:038:0028) площею 2,5212га (землі ре креаційного призначення) по вул. Оріхівська бухта, 106 для розташування причалу №7 за рахунок земель Запорізької міської ради.
Акт державного чи іншого органу-це юридична форма рішень цих органів, тобто офіційний письмовий документ, який породжує певні правові наслідки, спрямований на регулювання тих чи інших суспільних відносин і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.
Згідно роз’яснення президії Вищого арбітражного суду України N 02-5/35 від 26.01.2000 року, підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації-позивача у справі. Якщо за результатами розгляду справи акту такого порушення не встановлено, у господарського суду немає правових підстав для задоволення позову.
Спірна земельна ділянка є власністю територіальної громади м. Запоріжжя, тому рішення Радою прийнято в межах повноважень, передбачених Законом України "Про оренду землі" (161-14) та Земельним кодексом України (2768-14) .
Стосовно законності та обґрунтованості прийнятого Радою спірного рішення колегія суддів константує наступне:
У відповідності до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Громадяни та юридичні особи для задоволення своїх потреб можуть користуватися об'єктами права державної та комунальної власності відповідно до умов закону. Право власності є непорушним (ст. 321 ЦК України). Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку встановленому законом. Право власності гарантується та захищається законом.
Згідно зі ст. 116 Земельного кодексу України юридичні особи та громадяни набувають право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.
Статтею 12 ЗК України та п.12 Перехідних Земельного кодексу України (2768-14) , передбачено, що до розмежування земель комунальної та державної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім переданих у приватну власність, здійснюють відповідні міські ради. Відповідно до п.34 ст.26 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні" вирішення питання регулювання земельних відносин відноситься до компетенції міських рад. Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) міська рада є органом місцевого самоврядування, який працює колегіально в сесійному порядку, а рішення приймаються шляхом голосування більшістю голосів.
Фактично, спірна земельна ділянка і раніше знаходилася у користуванні ЗОО УТМР відповідно до рішень виконавчого комітету Запорізької міської Ради депутатів трудящих від 05.04.1957 року №140 "Про відведення Запорізькій обласній раді УТМР земельної ділянки в бухті Оріхова для організації причалу човнів"; від 03.10.1968 року №452/7 "Про відведення обласному товариству мисливців і рибалок земельної ділянки поряд з існуючою територією УТМР для будівництва боксів зберігання моторів човнів"; від 01.11.1973 року №394/1 "Про відведення Запорізькій обласній раді УТМР земельної ділянки в районі причалу №7 для будівництва бензозаправного пункту".
Але як з’ясовано в судових засіданнях ЗОО УТМР не укладала з Радою ніякого договору та не має Державного акту на постійне землекористування. В той же час, за даними державного земельного кадастру землекористувачем спірної земельної ділянки є ЗОО УТМР – лист управління Держкомзему у місті Запоріжжя Запорізької області від 26.03.2009 року № 01-03/2029.
Матеріали справи свідчать, що між товариством з обмеженою відповідальністю "Укруніверсал" - далі Товариство та ЗОО УТМР існує спір стосовно права власності об’єктів нерухомості, які розташовані на спірній земельній ділянці, який до цього часу в судовому порядку не вирішено. У разі визнання права власності за позивачем на об’єкти нерухомості, які розташовані на спірній земельній ділянці, останній має право захистити своє право у відповідності до Земельного кодексу України (2768-14) .
Крім того, змістом статті 124 Земельного кодексу України, якою регулюється порядок передачі земельних ділянок в оренду, передбачено, що особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної чи комунальної власності, подає у відповідний орган заяву (клопотання) у порядку, визначеному статтями 118, 123 цього Кодексу.
Заяв про надання в орендне користування або викуп спірної земельної ділянки Товариство до Ради не надсилало.
Навпаки, Організація приймала всі передбачені земельним законодавством заходи, в тому числі отримання позитивних висновків контролюючих органів, щодо оформлення земельної ділянки, якою фактично користується з 1957 року у відповідності до чинного законодавства.
За таких обставин колегія суддів приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги та скасування рішення господарського суду з прийняттям нового рішення, яким в позові відмовити.
Судові витрати, в тому числі за апеляційне провадження, покласти на позивача.
Керуючись ст. 101 – 105 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу Запорізької міської ради м. Запоріжжя на рішення господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 року у справі № 22/198/08 задовольнити.
Апеляційну скаргу Запорізької обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок м. Запоріжжя на рішення господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 року у справі № 22/198/08 задовольнити.
Рішення господарського суду Запорізької області від 14.11.2008 року у справі №22/198/0/8 скасувати та прийняти нове рішення у справі наступного змісту:
"В позові відмовити."
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укруніверсал" (69002, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 75, код ЄДРПОУ 31139820) на користь Запорізької міської ради (69034, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 206, код ЄДРПОУ 04053915)42 грн. 50 коп. державного мита. Видати наказ.
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Укруніверсал" (69002, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 75, код ЄДРПОУ 31139820) на користь Запорізької обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок м. Запоріжжя (69002, м. Запоріжжя, вул.. Глісерна, 21, ідентифікаційний код 03928323, поточний рахунок 26002981401 в АБ "Металург", МФО 313582) 42 грн. 50 коп. державного мита. Видати наказ.
Видачу відповідних наказів доручити господарському суду Запорізької області.