КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
23.03.2009 № 7/132
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs6113321) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Студенця В.І.
суддів: Баранця О.М.
Буравльова С.І.
при секретарі: Плукар І.І.
За участю представників:
від позивача - Леженіна І.М.;
від відповідача - Самотохіна Н.О.,
третьої особи – не з’явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"
на рішення Господарського суду м.Києва від 05.02.2009
у справі № 7/132 (суддя Якименко М.М.)
за позовом Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі газопромислового управління "Шебелинкагазвидобування"
до ЗАТ "Укргаз-Енерго"
третя особа позивача ВАТ "Балцем"
про зобов"язання виконати умови договору
ВСТАНОВИВ:
Дочірня компанія "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в особі газопромислового управління "Шебелинкагазвидобування" (далі – ДК "Укргазвидобування") звернулась до господарського суду м. Києва з позовом до Закритого акціонерного товариства "Укргаз-Енерго" (далі – ЗАТ "Укргаз-Енерго"), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Відкрите акціонерне товариство "Балцем" (далі – ВАТ "Балцем"), про зобов’язання виконати умови договору.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 08.12.2008 порушено провадження у справі № 7/132 за позовом ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" в особі газопромислового управління "Шебелинкагазвидобування" до ЗАТ "Укргаз-Енерго", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ВАТ "Балцем" про зобов’язання виконати умови договору.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 05.02.2009 провадження у справі припинено.
Не погоджуючись з ухвалою господарського суду м. Києва від 05.02.2009 ДК "Укргазвидобування" подала апеляційну скаргу, в якій просила ухвалу суду скасувати, а справу передати на розгляд місцевого господарського суду.
Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції неповно з’ясовано обставини, що мають значення для справи та порушено норми матеріального та процесуального права.
ЗАТ "Укргаз-Енерго" проти доводів, наведених в апеляційній скарзі заперечувало та просило ухвалу господарського суду залишити без змін, а апеляційну скаргу – без задоволення.
В засідання суду, призначене на 23.03.2009, ВАТ "Балцем" повноважних представників не направило та не повідомило суд про причини їх неявки, хоча належним чином було повідомлене про час та місце судового засідання.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи та заперечення сторін, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.
Між ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" (Виконавець) та ЗАТ "Укргаз-Енерго" (Замовник) 21.03.2007 укладено договір № 37/66/Тр-07 про надання послуг з транспортування природного газу, за умовами якого Виконавець зобов’язався відповідно до умов даного договору протранспортувати природний газ системою внутрішньопромислових трубопроводів, що знаходяться в зоні обслуговування та/або користуванні Виконавця, від пунктів приймання-передачі газу – пунктів виміру витрат газу в районах видобутку газу на території України, який транспортується шляхом заміщення, до Пунктів призначення: газопроводів Споживачів та/або до ГРС для передачі визначеним Замовником та доведеним (підтвердженим) до Виконавця через Об’єднане диспетчерське управління ДК "Укртрансгаз" Споживачам та/або Уповноваженим організаціям, здійснювати облік такого газу, а Замовник зобов’язується відповідно до умов даного договору оплатити надані Виконавцем послуги з транспортування газу.
Відповідно до п.4.1. договору надання послуг з транспортування газу оформлюється Замовником і Виконавцем шляхом складання акту здачі-прийомки послуг з транспортування газу, надалі – Акт.
Надання послуг з технічного приймання-передачі Газу в Пунктах призначення оформлюється Замовником і Виконавцем шляхом складання акту здачі-прийомки послуг з технічного приймання-передачі Газу в Пунктах призначення (п.4.2. договору).
Пунктом 4.3. договору передбачено, що сторони зобов’язані підписати акти, зазначені в п.4.1. та 4.2. даного договору, за місяць у якому фактично Виконавець надав Замовникові послуги з транспортування природного газу і послуги з технічного приймання-передачі Газу в Пунктах призначення, до 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому фактично надавалися послуги.
Згідно з п.4.4. договору акт здачі-прийомки послуг з транспортування газу та акт здачі-приймання послуг з технічного приймання-передачі Газу в Пунктах призначення, складаються Виконавцем на підставі Реєстру фактично протранспортованих об’ємів природного газу у відповідному місяці.
Акти складаються у двох примірниках по одному для кожної із Сторін і є підставою для здійснення розрахунків у встановленому даним Договором порядку (п.4.8. договору).
Відповідно до умов договору листом вих. № 7-8016 від 29.07.08 ДК "Укргазвидобування" 30.07.2008 надіслала ЗАТ "Укргаз-Енерго" реєстр фактично протранспортованих обсягів природного газу магістральними газопроводами ГПУ"Шебелинкагазвидобування" в лютому 2008 року та акт №УТГ-000819 здачі-приймання послуг з технічного приймання-передачі та транспортування природного газу, що підтверджується описом вкладення до цінного повідомлення.
В позовній заяві ДК "Укргазвидобування" посилається на те, що ЗАТ "Укргаз – Енерго" акт не підписав, чим порушив свої зобов’язання по договору та майнові інтереси компанії і просила суд зобов’язати ДК "Укргазвидобування" виконати умови договору № 37/66 – ТР-07 від 21.03.2007 документально оформити факт надання послуг з транспортування природного газу за лютий 2008 року шляхом підписання акту прийому – передачі послуг з технічного приймання – передачі та транспортування природного газу в обсязі 48026,219 тис. куб.м., що відповідає п. 4.1, п. 4.2 договору, а також реєстр фактичного протранспортовааного в лютому 2008 р. природного газу – п. 4.4 договору.
Акт приймання –передачі за договором є підтвердженням наявності чи відсутності фактів передачі однією стороною та прийняття іншою стороною предмету договору, що є лише доказом, а не окремим обов’язком щодо виконання сторонами договірних зобов’язань за договором.
Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Відповідно ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.
Отже, зазначеною статтею не передбачено такого способу захисту прав, як підписання акта приймання –передачі товару за договором.
Не передбачено зазначеного способу захисту прав також і ст. 20 ГК України, якою визначено способи захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання та споживачів.
Згідно ст. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.
Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України ( ч. 2 ст. 19 Конституції України).
Відповідно до ч. 4 ст. 3 ГК України сферу господарських відносин становлять господарсько –виробничі, організаційно –господарські та внутрішньогосподарські відносини.
Загальним принципом господарювання в Україні, зокрема, є заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини ( ст. 6 ГК України).
Господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України (п.1.ч.1. ст. 80 ГПК України).
Враховуючи те, що зобов’язання ЗАТ "Укргаз-Енерго" підписати акти прийому –передачі природного газу, які є лише доказом, а не окремим обов’язком щодо виконання сторонами договірних зобов’язань за договором, суперечить способам захисту цивільних прав та інтересів, а також є втручанням у господарську діяльність суб’єкта господарювання, то колегія суддів погоджується з доводами суду першої інстанції на підставі яких припинено провадження у справі.
За наведених обставин колегія суддів дійшла висновку, що відсутні підстави для зміни чи скасування ухвали господарського суду м. Києва від 05.02.2009.
Доводи наведені ДК "Укргазвидобування" в апеляційній скарзі колегією суддів до уваги не приймають з огляду на те, що вони є необґрунтованими та такими, що спростовуються матеріалами справи.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101 –106 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Ухвалу господарського суду м. Києва від 05.02.2009 у справі № 7/132 залишити без зміни, а апеляційну скаргу Дочірньої компанії "Укргазвидобування" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" – без задоволення.
2. Матеріали справи № 7/132 повернути господарському суду м. Києва.
3. Копію постанови надіслати сторонам та третій особі.
Головуючий суддя Студенець В.І.
Судді Баранець О.М.
Буравльов С.І.
30.03.09 (відправлено)