ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"19" березня 2009 р.
Справа № 30/234-08-4871
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Журавльова О.О.,
суддів: Тофана В.М., Михайлова М.В.
при секретарі судового засідання Павленко Н.А.
за участю представників сторін у судовому засіданні 26.02.2009р.:
від позивача: Жучкова С.І. за довіреністю від 25.10.2007р.,
Дацька Л.А., директор
від відповідача-1: не з’явився
від відповідача-2: не з’явився
від відповідача-3: не з’явився
за участю представників сторін у судовому засіданні 19.03.2009р.:
від позивача: Жучкова С.І. за довіреністю від 25.10.2007р.,
Дацька Л.А., директор
від відповідача-1: не з’явився
від відповідача-2: не з’явився
від відповідача-3: не з’явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Приватного підприємства "ЛІРА"
на рішення господарського суду Одеської області від 19 січня 2009 року
у справі №30/234-08-4871
за позовом Приватного підприємства "ЛІРА"
до відповідачів: 1. Одеської міської ради
2. Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради
3. Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості"
про визнання права власності та зобов’язання здійснити його реєстрацію, -
В С Т А Н О В И В:
Приватне підприємство "ЛІРА" звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до Одеської міської ради, Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" про визнання права власності на торговий павільйон площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 та зобов’язання КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" зареєструвати право власності позивача на торговий павільйон площею 21 кв.м. та літню площадку площею 100 кв.м., які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 у відповідності до свідоцтва про право власності.
В процесі розгляду справи на підставі клопотання позивача, наданого до суду першої інстанції 16.01.2009р. за вх.№925 (а.с. 78) змінено правовий статус третьої особи по справі - Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" та визнано його відповідачем по справі.
Рішенням господарського суду Одеської області від 19 січня 2009 року у справі №30/234-08-4871 (суддя Рога Н.В.) у задоволенні позову Приватного підприємства "ЛІРА" відмовлено повністю.
Приймаючи рішення, суд першої інстанції виходив з того, що спірне майно - торговий павільйон площею 21 кв.м. з огляду на приписи ст. 376 ЦК України є самочинним будівництвом, оскільки було збудовано без відповідного дозволу власника земельної ділянки, на якій воно розташовано, а отже у суду першої інстанції не має підстав для визнання за ПП "ЛІРА" права власності на вказаний торговий павільйон та літній майданчик площею 100 кв.м. При цьому судом не прийнято до уваги посилання позивача на знаходження спірного майна на балансі ПП "ЛІРА", оскільки на думку суду баланс підприємства є лише формою бухгалтерського обліку і не визначає підстав знаходження майна у власності підприємства. Окрім того, місцевий господарський суд зазначив, що вимога позивача про зобов’язання КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" зареєструвати право власності також не підлягає задоволенню виходячи з того, що на даний час у ПП "ЛІРА" відсутнє свідоцтво про право власності на торговий павільйон площею 21 кв.м. та літню площадку площею 100 кв.м., які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70.
Не погоджуючись із вищезазначеним рішенням, позивач (ПП "ЛІРА") звернувся до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати повністю та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі, а саме: визнати за скаржником право власності на торговий павільйон площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 та зобов’язати КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" зареєструвати право власності позивача на торговий павільйон площею 21 кв.м. та літню площадку площею 100 кв.м., які розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 у відповідності до свідоцтва про право власності.
За доводами скаржника судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного рішення порушено норми матеріального права, а висновки суду не відповідають обставинам справи, оскільки позивачем надано до суду всі необхідні докази для визнання за собою права власності на спірне майно.
25.02.2009р. за вх.№201-Д2 до апеляційного господарського суду від Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради надійшов відзив на апеляційну скаргу, згідно з яким відповідач-2 не погоджується з апеляційною скаргою ПП "ЛІРА", просить залишити її без задоволення, а оскаржуване рішення суду –без змін.
Окрім того, 25.02.2009р. за вх.№201-Д1 від відповідача-2 надійшла також заява про розгляд справи за відсутністю представника Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради.
У судовому засіданні представник скаржника підтримав вимоги, викладені в апеляційній скарзі і наполягав на їх задоволенні.
Відповідач-1 (Одеська міська рада), відповідач-2 (Суворовська районна адміністрація Одеської міської ради) та відповідач-3 (КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості") про час і місце судового засідання повідомлені належним чином, про що свідчать відповідні повідомлення про вручення поштових відправлень від 11.02.2009р. та від 27.02.2009р. З огляду на викладене, а також враховуючи надане відповідачем-2 клопотання про розгляд справи за відсутністю його представника, апеляційний господарський суд визнав за можливе розглянути апеляційну скаргу позивача за відсутністю представників відповідачів в судовому засіданні.
Відповідно до ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.
Перевіривши матеріали справи, правильність застосування місцевим господарським судом норм процесуального та матеріального права, заслухавши представника позивача, апеляційний господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення апеляційної скарги ПП "ЛІРА", з огляду на наступне.
Із матеріалів справи вбачається, що 17.06.1994р. МП "Еврика" дозволено встановити павільйон з літньою площадкою на території Суворовського району по вул. Дніпропетровська дорога, 70 для дрібно-роздрібної торгівлі, про що свідчить Витяг з рішення (протоколу) №411 засідання виконкому Суворовської райради народних депутатів від 17.06.1994р. (а.с. 17).
Водночас в матеріалах справи наявний ескізний Проект реконструкції павільйону за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 у капітальну споруду, виготовлений архітектором Бондаренко В. за держліцензією УК №00015-0.
Вказаний проект був узгоджений з Головним управління архітектури і містобудівництва Виконавчого комітету Одеської міської ради народних депутатів, про що свідчить Висновок останнього від 08.08.1997р. №1605. У вказаному Висновку також зазначено, що дозвіл на виконання робіт по реконструкції торгового павільйону ТОВ "Еврика" необхідно отримати в Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Одеси.
20.10.1997р. ТОВ "Еврика" надано також Дозвіл Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Одеси на виконання будівельних робіт №1248, згідно з яким дозволено виконати будівельні роботи по реконструкції торгового павільйону за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 під нежитлове приміщення капітального типу (магазин). В зазначеному дозволі вказано, що авторський нагляд за реконструкцією здійснює архітектор Бондаренко В. за держліцензією УК №00015-0.
Окрім того, в листопаді 1997р. ТОВ "Еврика" отримано дозволи Управління державної пожежної охорони Управління МВС України в Одеській області та Головного державного санітарного лікаря м. Одеси на реконструкцію торгового павільйону за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 відповідно до вищевказаного ескізного проекту, про що свідчать Висновок експертизи Управління державної пожежної охорони Управління МВС України в Одеській області від 12.11.1997р. №16/1/2194 та лист Головного державного санітарного лікаря м. Одеси від 21.11.1997р. №3/2578.
13 березня 1998 року був складений Акт державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об’єкту до експлуатації (а.с. 18), згідно якого торговий павільйон площею 21 кв.м з літнім майданчиком, виготовлений на замовлення ТОВ "Еврика", готовий до вводу в експлуатацію. Зазначений акт підписаний головою державної технічної комісії - начальником Інспекції ДАБК, членами державної технічної комісії –заступником голови Суворовської районної адміністрації, Головним державним санітарним лікарем м. Одеси, начальником Управління державної пожежної охорони Управління МВС України в Одеській області, начальником Служби узгоджень Одеського виконкому та Головним художником м. Одеси.
Згідно з п.2 вищевказаного акту про готовність закінченого будівництвом об’єкту до експлуатації останній може бути підставою для реєстрації у відповідних органах об’єкта як колективної або приватної власності юридичних і фізичних осіб, а також у державних органах статистики.
Відповідно до наявного в матеріалах справи Статуту Приватного підприємства "ЛІРА" (а.с. 11-16), зареєстрованого Суворовською районною адміністрацією 20.05.1999р., ПП "ЛІРА" є правонаступником всіх прав та обов’язків ТОВ "Еврика" (п.1.5 Статуту).
Водночас матеріали справи свідчать, що 15.06.2006р. між ПП "ЛІРА" (Продавець) та СПД Гибаленко А.М. (Покупець) був укладений договір купівлі-продажу торгового павільйону та літньої площадки (а.с. 19), згідно якого Продавець продає, а Покупець купує нерухоме майно - торговий павільйон площею 21 кв.м та літній майданчик площею 100 кв.м, розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70. У той же день сторони за договором склали акт приймання-передачі об’єкту купівлі-продажу (а.с. 20).
Разом з тим, додатковою угодою від 15.09.2008р. №1 (а.с. 29) договір купівлі-продажу торгового павільйону та літньої площадки від 15.06.2006р. було розірвано за згодою сторін, у зв’язку з чим ПП "ЛІРА" повернуло СПД Гибаленко А.М. грошові кошти у сумі 15000 грн. (вартість об’єкту купівлі-продажу), що підтверджується платіжним дорученням від 15.09.2008р. №160 (а.с. 30), а СПД Гибаленко А.М. повернув ПП "ЛІРА" торговий павільйон з літнім майданчиком, про що складено акт прийому-передачі від 15.09.2008р. №2 (а.с. 31).
За таких обставин позивач вважає, що він є єдиним власником спірного майна - торгового павільйону площею 21 кв.м., розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70.
В матеріалах справи також наявний Технічний висновок про стан будівельних конструкцій та визначення капітальності будівлі по вул. Дніпропетровська дорога, 70 у м. Одесі, виготовлений Одеською філією Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту "НДІпроектреконструкція" (держліцензія АВ №195136) у 2007р. (а.с. 25-28), відповідно до якого обстежувана будівля за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, 1994 року забудови, введена в експлуатацію в 1998р. за актом державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об’єкту до експлуатації, є капітальною спорудою, знаходиться у задовільному технічному стані, аварійні конструкції відсутні, інженерні мережі під будівлею не проходять.
Окрім того, з матеріалів справи вбачається, що 30.10.2007р. ПП "ЛІРА" були направлені приписи Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради про демонтаж некапітальної споруди за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 68 у зв’язку із порушенням порядку оформлення документів на встановлення і експлуатацію об’єктів дрібно-роздрібної торгової мережі, передбаченого рішенням Одеської міської ради від 04.07.2007р. №1466-У "Про затвердження Правил установки некапітальних пунктів дрібно-роздрібної торговельної мережі в м. Одесі".
23.05.2008р. на підставі рішення виконкому Одеської міської ради від 20.05.2008р. №517 "Про демонтаж некапітальних пунктів дрібно -роздрібної торгової мережі" Приватному підприємству "ЛІРА" був також направлений припис Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Виконавчого комітету Одеської міської ради про демонтаж некапітальної споруди за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 68.
Таким чином, позивач вважає, що відповідачі по справі не визнають його право власності на павільйон площею 21 кв.м з літнім майданчиком, що розташовані за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70 та перешкоджають йому у його здійсненні, що підтверджується неодноразовими приписами про демонтаж зазначеного об'єкту. За таких обставин на підставі ст. 392 Цивільного кодексу України ПП "ЛІРА" просить свої позовні вимоги задовольнити.
Статтею 30-1 Закону України "Про планування і забудову територій" та ч. 2, 3 ст. 18 Закону України "Про основи містобудування" (в редакції від 09.12.1992р.) визначено, що будівництво об'єктів містобудування незалежно від форм власності здійснюється з дозволу відповідних рад, які можуть делегувати це право відповідним виконавчим органам; закінчені будівництвом об'єкти підлягають прийняттю в експлуатацію в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України "Про основи містобудування" забудова земельних ділянок, що надаються для містобудівних потреб, здійснюється після виникнення права власності чи права користування земельною ділянкою у порядку, передбаченому земельним законодавством, та одержання дозволу на виконання будівельних робіт.
Пунктом 1.1 Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 05.12.2000р. №273 (z0945-00) , дозвіл на виконання будівельних робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту будинків, споруд та інших об'єктів, розширення і технічного переоснащення є документом, що посвідчує право забудовника (замовника) та генерального підрядника на виконання будівельних робіт, у відповідності до затвердженої проектної документації, підключення до інженерних мереж та споруд та надає право відповідним службам на видачу ордера на проведення земляних робіт. Дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, які одночасно ведуть реєстр наданих дозволів. Виконання будівельних робіт без вищезазначеного дозволу забороняється.
Як зазначено вище, ТОВ "Еврика" отримало у встановленому законом порядку дозвіл на будівництво об'єкту містобудування відповідної ради, як це передбачено ч.2 ст. 18 Закону України "Про основи містобудування", а саме: дозвіл на встановлення павільйону з літньою площадкою на території Суворовського району по вул. Дніпропетровська дорога, 70 для дрібно-роздрібної торгівлі.
Право користування земельною ділянкою у ТОВ "Еврика" (правонаступником якого є ПП "ЛІРА") виникло на підставі рішення Виконавчого комітету Суворовської райради народних депутатів від 17.06.1994р. №411 і оформлено шляхом укладення договору оренди земельної ділянки від 07.02.1995р. за №1202, що відповідає положенням ст.ст. 8, 9, 19 Земельного кодексу України від 18.12.1990р.
Разом з тим, на даний час скаржник є платником єдиного податку відповідно до Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва-юридичною особою від 04.12.2008р. №1554545448, а отже згідно з вимогами п.6 указу Президента України від 03.07.1998р. №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (727/98) звільнений від сплати плати (податку) за землю.
Як вже було зазначено вище, 08.08.1997р. №1605 ТОВ "Еврика" отримало позитивний Висновок Головного управління архітектури і містобудівництва Виконавчого комітету Одеської міської ради народних депутатів щодо ескізного проекту торгового павільйону з літньою площадкою і рекомендацію на розробку проекту.
За розробленим архітектором Бондаренко В. (держліцензія УК №00015-0) проектом торгового павільйону за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 під нежитлове приміщення капітального типу (магазин) були отримані позитивні висновки та погодження усіх компетентних органів. Згідно наявної у матеріалах справи проектно-кошторисної документації на вказаний павільйон останній був запроектований з фундаментом; загальна площа приміщення —21 кв.м.
20.10.1997р. Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Одеси ТОВ "Еврика" був виданий дозвіл №1248 на виконання будівельних робіт по реконструкції торгового павільйону у відповідності з проектною документацією, затвердженою та зареєстрованою за №1314/97 від 20.10.1997р. міською інспекцією ДАБК Управління архітектури і містобудування зі строком дії дозволу до закінчення робіт.
Таким чином, 20.10.1997р. ТОВ "Еврика" отримало у відповідності з ДБН А.3.1.-2-93 "Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затвердженими Наказом Держбуду України від 10.08.1993р. №136 (втратив чинність відповідно до Наказу Держкомітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 05.12.2000р. №273) документ, що посвідчує його право як забудовника на виконання будівельних робіт у відповідності до затвердженої проектної документації.
При цьому у відповідності з вказаним Порядком проведення будівельних робіт зі зведення тимчасових будівель та споруд, які не потребують виконання робіт з улаштування фундаментів, віднесено до переліку будівельних робіт, на які дозвіл не вимагається.
Після закінчення будівельних робіт за клопотанням ТОВ "Еврика" перед Виконкомом про призначення державної технічної комісії з прийомки в експлуатацію павільйону була призначена державна технічна комісія з прийомки в експлуатацію збудованого павільйону за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
Відповідно до акту державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об’єкту до експлуатації від 13.03.1998р. на підставі п.3.1. ДБН А.3.1.-3-94 (v0048243-94) комісією у призначеному розпорядженням складі прийняте рішення про готовність до експлуатації торгового павільйону площею 21 кв.м з літнім майданчиком, виготовленого на замовлення ТОВ "Еврика" за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70; в акті також зазначено, що він може слугувати підставою для реєстрації у відповідних органах як об’єкту колективної або приватної власності юридичних та фізичних осіб.
Згідно п.3.1 ДБН України А.3.1-3-94 "Управління, організація і технологія. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Основні положення", затвердженого Наказом Держкоммістобудування України від 05.10.1994р. №48 (v0048243-94) (втратив чинність згідно з Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики №191 від 18.10.2004р.) порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, які не є державною власністю, встановлюється Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, облвиконкомами, Київським та Севастопольським міськвиконкомами за погодженням з Державним комітетом України у справах містобудування і архітектури; ці об'єкти рекомендується вводити в експлуатацію за рішенням, що приймається державною технічною комісією.
У відповідності з п.3.11 ДБН А.3.1.-3-94 (v0048243-94) (в редакції, чинній до внесення змін Наказом Держбуду 04.10.1999р. №239) підписаний та затверджений акт державної технічної комісії є рішенням про готовність до введення в експлуатацію об'єкта, підставою для включення даних про його введення в державну статистичну звітність, а також для оформлення права власності на збудований об'єкт.
З огляду на наведене, п.2 рішення державної технічної комісії, оформленого Актом від 29.12.1997р., відповідав чинним на той час ДБН А.3.1.-3-94 (v0048243-94) "Управління, організація і технологія. Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Основні положення".
Як було зазначено вище, що у 2007-2008 роках ПП "ЛІРА" були направлені приписи Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради та Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Виконавчого комітету Одеської міської ради про демонтаж некапітальної споруди за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 68, у зв’язку з чим позивач вважає, що відповідачі по справі не визнають його право власності на павільйон площею 21 кв.м з літнім майданчиком, що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Дніпропетровська дорога, 70 та перешкоджають йому у його здійсненні, та просить свої позовні вимоги задовольнити на підставі ст. 392 Цивільного кодексу України, яка застосовується до цих відносин виходячи з положень п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України (435-15) від 16.01.2003р. та дати подання позову ПП "ЛІРА" (листопад 2008р.)
Згідно з ст. 392 ЦК України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
У відповідності до ч.2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна); якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації; якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.
Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб; особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.
Статтею 321 ЦК України встановлюється, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні; особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 цього Кодексу.
Враховуючи наведене, матеріалами справи підтверджується, що ТОВ "Еврика" (а зараз ПП "ЛІРА" –як його правонаступник) з моменту завершення будівництва і прийняття об’єкту в експлуатацію є власником новоствореного нерухомого майна і правомірно вимагало у зв’язку з невизнанням цього відповідачем захисту невизнаного права судом відповідно до ст. 16 ЦК України, ст. 20 Господарського кодексу України шляхом визнання за ПП "ЛІРА" права власності на павільйон площею 21 кв.м. за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70 як на об’єкт нерухомості.
Разом з тим, апеляційний господарський суд не приймає до уваги доводів відповідачів про те, що спірний павільйон є тимчасовою некапітальною спорудою, оскільки з наданих суду матеріалів ця обставина не вбачається, навпаки, такі доводи відповідачів спростовуються вже самим фактом надання ТОВ "Еврика" дозволу на виконання будівельних робіт від 20.10.1997р. Інспекції ДАБК м. Одеси і прийняття збудованого об'єкту в експлуатацію державною технічною комісією зі складенням і підписанням відповідного акту. Жодне з передуючих будівництву рішень повноважних органів не містить прямої вказівки на спорудження павільйону як тимчасового об'єкту, а виданий дозвіл та акт державної технічної комісії оформляються виключно при будівництві капітальних будівель (об’єктів нерухомості).
Тимчасові будівлі та споруди згідно з п.4.9. Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 15.12.2000р. №273, ДБН А.3.1.-2-93 "Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затверджених наказом Держбуду України від 10.08.1993 №136 при зведенні не потребують виконання робіт з улаштування фундаментів і для їх зведення не вимагається оформлення дозволу Інспекцією ДАБК згідно з ДБН А.3.1.-2-93, який був виданий ТОВ "Еврика" 02.10.1997р. за №24.
З 01.01.2004р. правовідносини власності регулюються Цивільним кодексом України (435-15) від 16.01.2003р., положення ст. 331 якого регулюють набуття особою права власності на новостворене майно, у т.ч. і в тому випадку, коли права та обов’язки осіб, пов’язані з предметом спору, продовжують існувати після набрання ним чинності (п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України (435-15) ).
Згідно з ч.1 ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.
Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
З огляду на викладене, господарський суд апеляційної інстанції з встановлених фактичних обставин справи у їх сукупності та виходячи з положень законодавства дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог ПП "ЛІРА" в частині визнання за собою права власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
Щодо позовних вимог ПП "ЛІРА" в частині зобов’язання КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" зареєструвати за позивачем право власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., та на літню площадку, загальною площею 100 кв.м., які розташовані за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, апеляційний господарський суд виходить з наступного.
Згідно з пунктом 1.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5 (z0157-02) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. за реєстраційним №157/6445, з послідуючими змінами та доповненнями, (далі - Положення) останнє визначає порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні і спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна, активізації інвестиційної діяльності.
Відповідно до п.1.2 Положення останнє діє на всій території України і є обов’язковим для виконання громадянами, міністерствами, іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності.
За змістом пункту 6.1 Положення оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування.
Дана норма кореспондується з підпунктом 10 пункту б статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", де зазначено, що облік та реєстрація відповідно до закону об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності належить до повноважень, зокрема, міських рад.
Пунктом п.1.3 Положення встановлено, що державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.
За п.1.6 Положення реєстрації підлягають права власності тільки на об’єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку.
Водночас в матеріалах справи наявний лист КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" від 05.10.2006р. №6826, в якому останній відмовив у реєстрації права власності на об’єкт нерухомого майна –торговий павільйон, площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, з вказанням при цьому, що зазначене майно не підлягає державній реєстрації у зв’язку з неприйняттям в експлуатацію в установленому законом порядку.
Таким чином, враховуючи безпідставність таких доводів КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (що підтверджується вищенаведеним), спираючись на п.п.1.3, 6.1, 1.1-1.12 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №7/5 від 07.02.2002р. (z0157-02) , апеляційний господарський суд вважає вимоги ПП "ЛІРА" в частині зобов’язання відповідача-3 (КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості") здійснити державну реєстрацію права власності ПП "ЛІРА" на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, правомірними та обґрунтованими, оскільки таким шляхом забезпечується у повному обсязі судовий захист прав ПП "ЛІРА" як власника збудованого об’єкту нерухомого майна.
Разом з тим, апеляційний господарський суд вважає за необхідне зазначити, що позовні вимоги ПП "ЛІРА" в частині зобов’язання відповідача-3 (КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості") здійснити державну реєстрацію права власності ПП "ЛІРА" на літню площадку, загальною площею 100 кв.м., розташовану за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, є необґрунтованими, оскільки на даний час у ПП "ЛІРА" відсутні правовстановлювальні документи на вищевказану літню площадку площею 100 кв.м., а отже судом першої інстанції правомірно відмовлено ПП "ЛІРА" у задоволенні позовних вимог в цій частині.
Враховуючи вищевикладене, апеляційний господарський суд приходить до висновку, що апеляційна скарга ПП "ЛІРА" підлягає частковому задоволенню, а оскаржуване рішення місцевого господарського суду – частковому скасовуванню.
В силу вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України судові витрати позивача по сплаті державного мита, на ІТЗ судового процесу та держмита за розгляд апеляційної скарги покладаються на відповідачів.
Керуючись ст.ст. 99, 101- 105 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В:
1.Апеляційну скаргу Приватного підприємства "ЛІРА" задовольнити частково.
2.Рішення господарського суду Одеської області від 19 січня 2009 року у справі №30/234-08-4871 скасувати частково, виклавши резолютивну частину цього рішення в наступній редакції:
"Позов Приватного підприємства "ЛІРА" задовольнити частково.
Визнати за Приватним підприємством "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) право власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
Зобов’язати Комунальне підприємство "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (65011, м. Одеса, вул. Троїцька, 25, код ЄДРПОУ 03350290) зареєструвати за Приватним підприємством "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) право власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
В решті позовних вимог відмовити".
3.Стягнути з Одеської міської ради (65004, м. Одеса, пл. Думська, 1, код ЄДРПОУ 04056919) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 50 (п’ятдесят) грн. держмита та 39 (тридцять дев’ять) грн. 33 коп. витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.
4.Стягнути з Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради (65117, м. Одеса, пр. Добровольського, 106, код ЄДРПОУ 05515944) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 50 (п’ятдесят) грн. держмита та 39 (тридцять дев’ять) грн. 33 коп. витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.
5.Стягнути з Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (65011, м. Одеса, вул. Троїцька, 25, код ЄДРПОУ 03350290) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 50 (п’ятдесят) грн. держмита та 39 (тридцять дев’ять) грн. 33 коп. витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.
6.Стягнути з Одеської міської ради (65004, м. Одеса, пл. Думська, 1, код ЄДРПОУ 04056919) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 25 (двадцять п’ять) грн. держмита за розгляд апеляційної скарги.
7.Стягнути з Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради (65117, м. Одеса, пр. Добровольського, 106, код ЄДРПОУ 05515944) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 25 (двадцять п’ять) грн. держмита за розгляд апеляційної скарги.
8.Стягнути з Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (65011, м. Одеса, вул. Троїцька, 25, код ЄДРПОУ 03350290) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 25 (двадцять п’ять) грн. держмита за розгляд апеляційної скарги.
9.Зобов’язати господарський суд Одеської області видати накази з відповідними реквізитами сторін.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя
Судді
О.О. Журавльов
В.М. Тофан
М.В. Михайлов
392 Цивільного кодексу України, яка застосовується до цих відносин виходячи з положень п.4 Прикінцевих та перехідних положеньЦК України (435-15) від 16.01.2003р. та дати подання позову ПП "ЛІРА" (листопад 2008р.)
Згідно з ст. 392 ЦК України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
У відповідності до ч.2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна); якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації; якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.
Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб; особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.
Статтею 321 ЦК України встановлюється, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні; особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 цього Кодексу.
Враховуючи наведене, матеріалами справи підтверджується, що ТОВ "Еврика" (а зараз ПП "ЛІРА" –як його правонаступник) з моменту завершення будівництва і прийняття об’єкту в експлуатацію є власником новоствореного нерухомого майна і правомірно вимагало у зв’язку з невизнанням цього відповідачем захисту невизнаного права судом відповідно до ст. 16 ЦК України, ст. 20 Господарського кодексу України шляхом визнання за ПП "ЛІРА" права власності на павільйон площею 21 кв.м. за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70 як на об’єкт нерухомості.
Разом з тим, апеляційний господарський суд не приймає до уваги доводів відповідачів про те, що спірний павільйон є тимчасовою некапітальною спорудою, оскільки з наданих суду матеріалів ця обставина не вбачається, навпаки, такі доводи відповідачів спростовуються вже самим фактом надання ТОВ "Еврика" дозволу на виконання будівельних робіт від 20.10.1997р. Інспекції ДАБК м. Одеси і прийняття збудованого об'єкту в експлуатацію державною технічною комісією зі складенням і підписанням відповідного акту. Жодне з передуючих будівництву рішень повноважних органів не містить прямої вказівки на спорудження павільйону як тимчасового об'єкту, а виданий дозвіл та акт державної технічної комісії оформляються виключно при будівництві капітальних будівель (об’єктів нерухомості).
Тимчасові будівлі та споруди згідно з п.4.9. Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 15.12.2000р. №273, ДБН А.3.1.-2-93 "Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затверджених наказом Держбуду України від 10.08.1993 №136 при зведенні не потребують виконання робіт з улаштування фундаментів і для їх зведення не вимагається оформлення дозволу Інспекцією ДАБК згідно з ДБН А.3.1.-2-93, який був виданий ТОВ "Еврика" 02.10.1997р. за №24.
З 01.01.2004р. правовідносини власності регулюються Цивільним кодексом України (435-15) від 16.01.2003р., положення ст. 331 якого регулюють набуття особою права власності на новостворене майно, у т.ч. і в тому випадку, коли права та обов’язки осіб, пов’язані з предметом спору, продовжують існувати після набрання ним чинності (п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України (435-15) ).
Згідно з ч.1 ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.
Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
З огляду на викладене, господарський суд апеляційної інстанції з встановлених фактичних обставин справи у їх сукупності та виходячи з положень законодавства дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог ПП "ЛІРА" в частині визнання за собою права власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
Щодо позовних вимог ПП "ЛІРА" в частині зобов’язання КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" зареєструвати за позивачем право власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., та на літню площадку, загальною площею 100 кв.м., які розташовані за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, апеляційний господарський суд виходить з наступного.
Згідно з пунктом 1.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. №7/5 (z0157-02) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. за реєстраційним №157/6445, з послідуючими змінами та доповненнями, (далі - Положення) останнє визначає порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні і спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна, активізації інвестиційної діяльності.
Відповідно до п.1.2 Положення останнє діє на всій території України і є обов’язковим для виконання громадянами, міністерствами, іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями незалежно від форм власності.
За змістом пункту 6.1 Положення оформлення права власності на об’єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності органами місцевого самоврядування.
Дана норма кореспондується з підпунктом 10 пункту б статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", де зазначено, що облік та реєстрація відповідно до закону об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності належить до повноважень, зокрема, міських рад.
Пунктом п.1.3 Положення встановлено, що державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.
За п.1.6 Положення реєстрації підлягають права власності тільки на об’єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку.
Водночас в матеріалах справи наявний лист КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" від 05.10.2006р. №6826, в якому останній відмовив у реєстрації права власності на об’єкт нерухомого майна –торговий павільйон, площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, з вказанням при цьому, що зазначене майно не підлягає державній реєстрації у зв’язку з неприйняттям в експлуатацію в установленому законом порядку.
Таким чином, враховуючи безпідставність таких доводів КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (що підтверджується вищенаведеним), спираючись на п.п.1.3, 6.1, 1.1-1.12 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №7/5 від 07.02.2002р. (z0157-02) , апеляційний господарський суд вважає вимоги ПП "ЛІРА" в частині зобов’язання відповідача-3 (КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості") здійснити державну реєстрацію права власності ПП "ЛІРА" на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, правомірними та обґрунтованими, оскільки таким шляхом забезпечується у повному обсязі судовий захист прав ПП "ЛІРА" як власника збудованого об’єкту нерухомого майна.
Разом з тим, апеляційний господарський суд вважає за необхідне зазначити, що позовні вимоги ПП "ЛІРА" в частині зобов’язання відповідача-3 (КП "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості") здійснити державну реєстрацію права власності ПП "ЛІРА" на літню площадку, загальною площею 100 кв.м., розташовану за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, є необґрунтованими, оскільки на даний час у ПП "ЛІРА" відсутні правовстановлювальні документи на вищевказану літню площадку площею 100 кв.м., а отже судом першої інстанції правомірно відмовлено ПП "ЛІРА" у задоволенні позовних вимог в цій частині.
Враховуючи вищевикладене, апеляційний господарський суд приходить до висновку, що апеляційна скарга ПП "ЛІРА" підлягає частковому задоволенню, а оскаржуване рішення місцевого господарського суду – частковому скасовуванню.
В силу вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України судові витрати позивача по сплаті державного мита, на ІТЗ судового процесу та держмита за розгляд апеляційної скарги покладаються на відповідачів.
Керуючись ст.ст. 99, 101- 105 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В:
1.Апеляційну скаргу Приватного підприємства "ЛІРА" задовольнити частково.
2.Рішення господарського суду Одеської області від 19 січня 2009 року у справі №30/234-08-4871 скасувати частково, виклавши резолютивну частину цього рішення в наступній редакції:
"Позов Приватного підприємства "ЛІРА" задовольнити частково.
Визнати за Приватним підприємством "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) право власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
Зобов’язати Комунальне підприємство "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (65011, м. Одеса, вул. Троїцька, 25, код ЄДРПОУ 03350290) зареєструвати за Приватним підприємством "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) право власності на торговий павільйон, загальною площею 21 кв.м., розташований за адресою: м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70.
В решті позовних вимог відмовити".
3.Стягнути з Одеської міської ради (65004, м. Одеса, пл. Думська, 1, код ЄДРПОУ 04056919) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 50 (п’ятдесят) грн. держмита та 39 (тридцять дев’ять) грн. 33 коп. витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.
4.Стягнути з Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради (65117, м. Одеса, пр. Добровольського, 106, код ЄДРПОУ 05515944) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 50 (п’ятдесят) грн. держмита та 39 (тридцять дев’ять) грн. 33 коп. витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.
5.Стягнути з Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (65011, м. Одеса, вул. Троїцька, 25, код ЄДРПОУ 03350290) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 50 (п’ятдесят) грн. держмита та 39 (тридцять дев’ять) грн. 33 коп. витрат на інформаційне –технічне забезпечення судового процесу.
6.Стягнути з Одеської міської ради (65004, м. Одеса, пл. Думська, 1, код ЄДРПОУ 04056919) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 25 (двадцять п’ять) грн. держмита за розгляд апеляційної скарги.
7.Стягнути з Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради (65117, м. Одеса, пр. Добровольського, 106, код ЄДРПОУ 05515944) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 25 (двадцять п’ять) грн. держмита за розгляд апеляційної скарги.
8.Стягнути з Комунального підприємства "Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об’єктів нерухомості" (65011, м. Одеса, вул. Троїцька, 25, код ЄДРПОУ 03350290) на користь Приватного підприємства "ЛІРА" (65086, м. Одеса, Дніпропетровська дорога, 70, код ЄДРПОУ 13889920) 25 (двадцять п’ять) грн. держмита за розгляд апеляційної скарги.
9.Зобов’язати господарський суд Одеської області видати накази з відповідними реквізитами сторін.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя
Судді
О.О. Журавльов
В.М. Тофан
М.В. Михайлов