КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
18.03.2009 № 10/148/4
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032404) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Григоровича О.М.
суддів:
за участю секретаря
судового засідання
за участю представників сторін:
від позивача: Фролков В.А., представник, довіреність б/н від 18.08.2008;
від відповідача: повідомлений належним чином, але не з’явився; від третьої особи 1: повідомлений належним чином, але не з’явився;
від третьої особи 2: Колодій С.М., представник, довіреність № 4 від 02.03.2009;
Число С.М., представник, довіреність № 4 від 22.01.2009;
розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро"
на рішення Господарського суду Чернігівської області від 12.01.2009
у справі № 10/148/4 (суддя
за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Батьківщина";
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро";
треті особи 1. Березівська сільська рада
2. Державне підприємство "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Чернігівської регіональної філії;
про усунення перешкод в користуванні земельними ділянками
постанова прийнята 18.03.2009, оскільки відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України засідання суду відкладалось слуханням з 25.02.2009 до 18.03.2009.
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 12.01.2009 у справі №10/148/4 позовні вимоги Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Батьківщина" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро", треті особи Березівська сільська рада, Державне підприємство "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Чернігівської регіональної філії про усунення перешкод в користуванні земельними ділянками задоволено повністю.
Не погодившись з рішенням Господарського суду Чернігівської області від 12.01.2009 Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" (далі – ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро") подало апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.
Апеляційну скаргу мотивовано тим, що судом першої інстанції неповно з’ясовано обставини, що мають значення для справи, а також неправильно застосовано норми процесуального та матеріального права.
Зокрема, скаржник посилався на те, що суд безпідставно відмовив у задоволенні письмового клопотання відповідача про відкладення розгляду справи у зв’язку з хворобою представника відповідача внаслідок чого, відповідач був позбавлений можливості надати свої пояснення стосовно обставин справи, які мають значення для правильного вирішення спору.
Крім того, судом не було залучено до участі у справі в якості третіх осіб фізичних осіб – жителів с. Березівка, власників земельних паїв.
Також, суд першої інстанції в мотивувальній та резолютивній частині рішення не вказав, в користуванні якими саме земельними ділянками відповідачу слід усунути перешкоди для користування їх позивачем, адже кожна земельна ділянка (пай) має свого власника, кожна повинна використовуватись позивачем на підставі певного конкретного договору оренди.
Представниками позивача та відповідача в засіданні суду 25.02.2009 заявлені клопотання про долучення до матеріалів справи процесуальних документів, а саме: ухвали Апеляційного суду Чернігівської області від 21.01.2009 у справі № 22ц-28/2009,ухвали Господарського суду Чернігівської області від 08.09.2008 у справі № 6/182 та копію позовної заяви ПП "Партнер Плюс", які колегія суддів вирішила задовольнити та залучити до матеріалів справи зазначені документи.
Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Батьківщина" (далі – СТОВ "Батьківщина"), Березівська сільська рада, Державне підприємство "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Чернігівської регіональної філії (далі – ДП "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Чернігівської регіональної філії) відзив на апеляційну скаргу ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" не надали, що відповідно до ст. 96 ГПК України не є перешкодою для перегляду рішення господарського суду в апеляційному порядку.
Представники Березівської сільської ради та СТОВ "Батьківщина" проти доводів апеляційної скарги ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" заперечували та просили рішення Господарського суду Чернігівської області від 12.01.2009 залишити без змін, а апеляційну скаргу ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" – без задоволення.
Від представника скаржника 17.03.2009 через канцелярію суду надійшла телеграма з клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку із хворобою.
Представники третьої особи 2 клопотання скаржника не підтримали, поклавшись у вирішенні цього питання на розсуд суду, а представник позивача проти клопотання скаржника заперечував.
Розглянувши клопотання скаржника про відкладення розгляду справи, вислухавши думку і пояснення з цього приводу представників позивача та третьої особи 2, колегія суддів вирішила зазначене вище клопотання відхилити, оскільки у даному випадку відповідач має можливість скористатись правилами ст. 28 ГПК України та ст. 244 ЦК України.
Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв’язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третіх осіб, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи та заперечення сторін, об’єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.
Між СТОВ "Батьківщина" та власниками земельних паїв – фізичними особами укладено 283 типові договори оренди земельних ділянок, які зареєстровані в Талалаївському районному відділі Чернігівської регіональної філії ДП "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", а також видано державні акти на право власності орендодавця на земельну ділянку, акти визначення меж земельних ділянок в натурі, кадастрові плани земельних ділянок, акти прийому-передачі земельних ділянок, що є невід’ємними частинами кожного укладеного договору (з а.с. 40 т. 1 по а.с. 36 т. 19).
Відповідно до довідки ДП "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Чернігівської регіональної філії від 03.09.2008 №106 загальна площа земельних ділянок на території Березівської сільської ради, що орендовані фізичними особами за 283 договорами оренди земельних паїв становить 1306,49 га (а.с. 36 т. 1).
Звертаючись до суду із даним позовом позивач зазначив, що ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" безпідставно, користується орендованими за договорами оренди земельних ділянок СТОВ "Батьківщина" земельними паями, загальною площею 1306,49 га, що знаходяться на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області.
Як вбачається із матеріалів справи, в жовтні 2007 року внаслідок реорганізації ПП "Партнер Плюс" шляхом виділу створене ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро", яке є правонаступником прав та зобов’язань ПП "Партнер Плюс" по договорах оренди землі, розташованих на території Березівської сільської ради Талалаївського району, і укладених між громадянами України та ПП "Партнер Плюс" (витяг із Статуту ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро", протокол № 8 від 22.10.2007 засновників і власників ПП "Партнер Плюс", протокол № 1 від 22.10.2007 зборів засновників про заснування ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро").
Між ПП "Партнер Плюс" та ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" 01.03.2008 укладено договір про спільну діяльність, за умовами якого, ПП "Партнер Плюс" надало у спільне використання ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" земельні ділянки с/г призначення, що знаходяться на території Березівської сільської ради загальною площею 1 374,72 га, орендовані у громадян України на території Березівської сільської ради Талалаївського району Чернігівської області (п. 2.1 договору).
Отже, спірні земельні ділянки перейшли у спільне використання ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" від ПП "Партнер Плюс" за договором про спільну діяльність від 01.03.2008.
Згідно ч. 2 ст. 116 Земельного кодексу України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.
Статтею 125 Земельного кодексу України передбачено, що право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.
Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.
Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України.
Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону.
Відповідно до ч. 4 ст. 35 ГПК України рішення суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов’язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.
Як зазначено в ухвалі Апеляційного суду Чернігівської області від 21.01.2009 у справі № 22ц-28/2009 між ПП "Партнер Плюс" та фізичними особами укладені в квітні-травні 2007 року договори оренди землі, які зареєстровані у Талалаївському районному відділенні Чернігівської РФ ДЗК у серпні 2007 року; державна реєстрація договорів оренди земельних ділянок між ПП "Партнер Плюс" та орендодавцями – фізичними особами скасована в травні 2008 року за протестом прокурора Талалаївського району; дійсність договорів оренди, укладених фізичними особами як з ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" так і з СТОВ "Батьківщина", а також реєстрація договорів оренди з СТОВ "Батьківщина" жодної із сторін спору не оспорена у встановленому законом порядку, а тому землі фізичних осіб орендуються СТОВ "Батьківщина" на законних підставах і державна реєстрація цих договорів є чинною, а державна реєстрація договорів оренди між ПП "Партнер Плюс" та орендодавцями – фізичними особами скасована в травні 2008 року.
Крім того, ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" отримало договори оренди землі від ПП "Партнер Плюс" без згоди орендодавців та зазначені договори не були перереєстровані в установленому порядку.
Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом (ч. 7 ст. 93 Земельного кодексу України).
Згідно ст. 18 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.
Відповідно до ст. 27 Закону України "Про оренду землі" орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.
Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, у тому числі міжнародними об'єднаннями та організаціями.
Як вбачається із матеріалів справи (акти перевірки дотримання вимог земельного законодавства, складені 06.08.2008 та 28-29.08.2008 Держземінспекцією а.с. 37 т. 1, а.с. 4-9 т. 5) ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" використовує без правовстановлюючих документів земельні ділянки, що знаходяться в користуванні позивача на підставі укладених та зареєстрованих в ДП "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" договорів оренди, укладених між позивачем та власниками земельних паїв.
Також, Управління з контролю за використанням та охороною земель у Чернігівській області (Чернігівська облдержземінспекція) листом від 07.08.2009 № 177/03-09 повідомило СТОВ "Батьківщина", що реєстрація договорів оренди земельних ділянок, укладених між фізичними особами – власниками земельних ділянок та ПП "Партнер Плюс" на території Березівської сільської ради скасована на підставі протесту прокурора Талалаївського району від 12.05.2008 № 623 і оскільки ПП "Партнер Плюс" використовує земельні ділянки (паї) без правовстановлюючих документів на використання земельних ділянок (паїв), то директору ПП "Партнер Плюс" направлені приписи з вимогою в місячний термін усунути порушення вимог земельного законодавства.
Факт скасування реєстрації договорів оренди земельної ділянки, укладених ПП "Партнер Плюс" на території Березівської сільської ради підтверджено також листом ДП "Центр земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі Чернігівської регіональної філії від 27.06.2008 № 77.
Частиною 1 ст. 212 Земельного кодексу України встановлено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.
Доказами у справі, відповідно до ст. 32 ГПК України є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень (ст. 33 ГПК України).
Враховуючи, що державна реєстрація договорів оренди, укладених між ПП "Партнер Плюс" та орендодавцями – фізичними особами скасована в травні 2008 року (протест прокурора Талалаївського району від 12.05.2008 № 623), то колегія суддів вважає, що використання ТОВ "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" спірних земельних ділянок (паїв) без правовстановлюючих документів на використання цих ділянок (паїв) суперечить ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, а тому місцевий господарський суд, беручи до уваги всі наявні матеріали справи в їх сукупності, обґрунтовано дійшов висновку, що позивачем доведено його законне право користування спірними земельними ділянками, і, як наслідок, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.
Посилання скаржника, що суд першої інстанції безпідставно відмовив у задоволенні письмового клопотання відповідача про відкладення розгляду справи у зв’язку з хворобою представника відповідача, колегія суддів до уваги не приймає, оскільки суд, відмовляючи відповідачу у задоволенні його клопотання достатньо обґрунтовано та виважено підійшов до прийняття такого рішення (відмова в задоволенні клопотання відповідача), про що детально зазначено у вступній частині оскарженого рішення суду.
Також, не є підставою для скасування оскарженого рішення й те, що судом не було залучено до участі у справі в якості третіх осіб фізичних осіб – жителів с. Березівка, власників земельних паїв, оскільки питання допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується відповідно до ст. 27 ГПК України виключно господарським судом.
Крім того, твердження скаржника, що судом не визначено в мотивувальній та резолютивній частині рішення, в користуванні якими саме земельними ділянками відповідачу слід усунути перешкоди для користування їх позивачем, колегія суддів вважає необґрунтованими, оскільки в резолютивній частині рішення чітко вказано розмір земельних ділянок на території Березівської сільської ради за межами населеного пункту Талалаївського району Чернігівської області, які відповідачу слід звільнити.
За наведених обставин, колегія суддів дійшла висновку, що відсутні підстави для зміни чи скасування рішення Господарського суду Чернігівської області від 12.01.2009 у справі № 10/148/4.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101 - 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Рішення Господарського суду Чернігівської області від 12.01.2009 усправі №10/148/4 залишити без змін, а апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Партнер Плюс Агро" - без задоволення.
2. Матеріали справи № 10/148/4 повернути до Господарського суду Чернігівської області.
3. Копію постанови надіслати сторонам та третім особам.
Головуючий суддя
Судді
20.03.09 (відправлено)