СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Постанова
Іменем України
17 березня 2009 року
Справа № 2-5/4981-2008
Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Антонової І.В.,
суддів Остапової К.А.,
Ткаченка М.І.,
за участю представників сторін:
позивача, Завірюха Роман Володимирович, довіреність № 7-001 від 01.01.08, приватне підприємство "Жайворонок";
відповідача, не з'явився, товариство з обмеженою відповідальністю "Сократ";
відповідача, не з'явився, товариство з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь";
відповідача, Равлюк Ігор Григорович, довіреність № б/н від 02.03.09, товариство з обмеженою відповідальністю "Флеш";
представник третьої особи, не з'явився, Комунальне підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації"
розглянувши апеляційну скаргу приватного підприємства "Жайворонок" на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року та ухвалу господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року (суддя Гаврилюк М.П. ) у справі № 2-5/4981-2008
за позовом приватного підприємства "Жайворонок" (вул. Більшовицька, 33, м.Ялта, АР Крим, 98637)
до товариства з обмеженою відповідальністю "Сократ" (туп. Таврічеський, 3/9, м.Ялта, АР Крим, 98600)
товариства з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь" (вул. Киівська, 6, м.Ялта, АР Крим, 98600)
товариства з обмеженою відповідальністю "Флеш" (вул. Головкінського, 18, м.Алушта, с. Лазурне, АР Крим, 98500)
3-тя особа - комунальне підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" (вул. Дзержинського, 4, м.Ялта, АР Крим, 98600)
про визнання недійсними договорів та зобов'язання до виконання певних дій
ВСТАНОВИВ:
Позивач –приватне підприємство "Жайворонок", звернувся до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом, в якому просив визнати недійсними договори купівлі-продажу нерухомого майна від 24 квітня 2008 року, укладені між товариством з обмеженою відповідальністю "Сократ" і товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш", та між товариством з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь" і товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш", та зобов’язати комунальне підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" скасувати державну реєстрацію права власності товариства з обмеженою відповідальністю "Флеш" на спірне нерухоме майно. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що укладання даних договорів порушує право власності позивача на майно, що є предметом даних договорів.
Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року у позові приватного підприємства "Жайворонок" відмовлено. Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року скасовано заходи забезпечення позову, застосовані ухвалою суду від 06 травня 2008 року.
Не погодившись з даними судовими актами, позивач звернувся до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року скасувати, прийняте нове рішення яким позовні вимоги приватного підприємства "Жайворонок" задовольнити, а також скасувати ухвалу суду від 19 грудня 2008 року про скасування заходів забезпечення позову.
Доводи апеляційної скарги обґрунтовані порушенням місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права та неповним з’ясуванням обставин, що мають значення для справи.
Так, за твердженням заявника апеляційної скарги, поза увагою місцевого господарського суду залишилися положення частини 3 статті 215 Цивільного кодексу України, згідно з якими якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).
Також, як твердить приватне підприємство "Жайворонок", місцевий господарський суд не прийняв до уваги та не надав належної оцінки тому, що на момент укладання оспорюваних договорів, майно, яке було предметом цих договорів, перебувало під судовою забороною і відповідачі не мали право його відчужувати.
У судове засідання, призначене на 17 березня 2009 року, представники відповідачів - товариства з обмеженою відповідальністю "Сократ" та товариства з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь", а також представник третьої особи - комунального підприємства "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" не з’явилися, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином рекомендованою кореспонденцією, що підтверджується матеріалами справи.
Враховуючи, що відповідно до частини 2 статті 101 Господарського процесуального кодексу України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі, судова колегія вважає можливим розглянути скаргу за відсутності нез’явившихся представників товариства з обмеженою відповідальністю "Сократ", товариства з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь" та комунального підприємства "Ялтинське бюро технічної інвентаризації".
У зв’язку з зайнятістю у іншому судовому процесі судді Заплава Л.М., на підставі розпорядження заступника голови Севастопольського апеляційного господарського суду, здійснено заміну судді Заплава Л.М. на суддю Остапову К.А..
Переглянувши постанову суду першої інстанції в порядку статей 99, 101 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія встановила наступне.
24 квітня 2008 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Сократ"(продавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш"(покупець) укладений договір купівлі-продажу, згідно з яким продавець передав, а покупець прийняв у власність нежитлові приміщення, розташовані у місті Ялта, вулиця Київська, 4б загальною площею 1232,6 кв.м, які мають наступний опис: з № 3-12 по № 3-21, з № 3-24 по № 3-26. Даний договір посвідчено приватним нотаріусом Алупкінського міського округу Ярьоменко Т.В. та зареєстровано у реєстрі за № 1450 (а.с. 65-67).
24 квітня 2008 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі –Південь"(продавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш"(покупець) укладено договір купівлі-продажу, згідно з яким продавець передав, а покупець прийняв у власність нежитлові приміщення, розташоване у місті Ялта, вулиця Київська, 4б загальною площею 1601,4 кв.м, які мають наступний опис: з № 2-1 по 2-30. Даний договір посвідчено приватним нотаріусом Алупкінського міського округу Ярьоменко Т.В. та зареєстровано в реєстрі № 1447 (а.с. 69-71).
Дані правочини 24 квітня 2008 року внесені до Державного реєстру правочинів, що підтверджується витягом з Реєстру правочинів (а.с. 68, 72).
Позивач твердить, що вказані договори противоречать закону, оскільки укладені під час дії ухвал судів, якими відповідачам було заборонено відчужувати спірне майно, власником якого товариство з обмеженою відповідальністю "Жайворонок"вважає себе.
Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права та відповідність висновків суду обставинам справи, судова колегія Севастопольського апеляційного господарського суду дійшла висновку про наявність підстав для часткового задоволення апеляційної скарги приватного підприємства "Жайворонок" з огляду на наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, у провадженні господарського суду Автономної Республіки Крим знаходиться справа № 2-5/1383 - 2008 за позовом Фонду комунального майна Ялтинської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю "Сократ"про спонукання утриматися від виконання певних дій та визнання недійсним договору. Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 01 лютого 2008 року товариству з обмеженою відповідальністю "Сократ"заборонено здійснювати дії по відчуженню (продаж, міна, дарування) нежитлових приміщень, які знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 6, а саме - в літ "А"третього поверху: нежитлові приміщення в літ "А"третій поверх з № 3-12 по № 3-21, з № 3-24 по № 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м. Крім того, товариству з обмеженою відповідальністю "Сократ"заборонено обтяжувати вищеназвані нежитлові приміщення зобов’язаннями перед третіми особами, а саме - заборонено укладати договори поруки, гарантії, застави, оренди та інші цивільно-правові угоди до вирішення спору по суті (а.с.37).
У провадженні господарського суду Автономної Республіки Крим знаходиться справа № 2-8/1373 - 2008 за позовом приватного підприємства "Жайворонок"до Фонду комунального майна Ялтинської міської ради, товариства з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь"про визнання недійсним договору. Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 04 лютого 2008 року товариству з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь", іншим особам заборонено здійснювати будь-які дії щодо нежитлових приміщень, які знаходяться за адресою Автономна Республіка Крим, місто Ялта, вул. Київська, 6, а саме: літер "А"другий поверх: нежитлові приміщення в літер "А"підвал № 1-3, № 1-4, 1-12 загальною площею 143,8 кв.м; нежитлові приміщення літер "А"другий поверх з № 2-1 по 2-30 загальною площею 1601,4 кв.м до вирішення спору по суті (а.с. 36).
У провадженні господарського суду Харківської області також знаходиться справа № 29/85-08 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Центр інвестиційних технологій та антикризового управління "Імпералекс"до товариства з обмеженою відповідальністю "Металомонтаж", приватного підприємства "Жайворонок", Фонду комунального майна Ялтинської міської ради, товариства з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь", товариства з обмеженою відповідальністю "Сократ"про визнання недійсним договорів. Ухвалою господарського суду Харківської області від 19 лютого 2008 року накладено арешт на майно, належне на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь", а саме - на нежитлові приміщення, які знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 6, а саме - нежитлові приміщення в літ. "А"підвал № 1-3, № 1-4, № 1-12 загальною площею 143,8 кв.м, нежитлові приміщення другого поверху з № 2-1 по № 2-30 загальною площею 1601,4 кв.м; накладено арешт на майно, належне на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю "Сократ", а саме - на нежитлові приміщення, які знаходяться за адресою місто Ялта, вул. Київська, 6, а саме: нежитлові приміщення в літ "А"третій поверх з № 3-12 по № 3-21, з № 3-24 по № 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м; накладено арешт на майно, що належить на праві власності Фонду комунального майна Ялтинської міської ради, а саме - на нежитлові приміщення, які знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 6, а саме - нежитлові приміщення в літ. "А"третій поверх з № 3-1 по № 3-5, № 3-9 по № 3-11 загальною площею 351 кв.м (а.с. 31).
Відомості щодо застосування судами заходів забезпечення позову у даних справах у вигляді зазначених заборон та арешту майна внесені до Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна (а.с. 44-46).
Можливістю укладення договорів з’явилось прийняття Виконавчим комітетом Ялтинської міської ради рішення від 10 квітня 2008 року № 837 "Про присвоєння нової поштової адреси нежитловим приміщенням по вул. Київська, 6 в місті Ялта та видачу свідоцтва про право власності, яким нежитловим приміщенням по вул. Київська, 6 присвоєна нова поштова адреса –вул. Київська, 4б, товариству з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь"видано свідоцтво про право власності на нежитлові приміщення другого поверху з № 2-1 по № 2-30 загальною площею 1601,4кв.м; товариству з обмеженою відповідальністю "Сократ - на нежитлові приміщення в літ "А"третій поверх з № 3-12 по № 3-21, з № 3-24 по № 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м. Даним рішенням комунальне підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" зобов’язане здійснити правову реєстрацію об’єктів нерухомості (а.с. 30).
Разом з тим, на дату нотаріального посвідчення оспорюваних договорів купівлі-продажу від 24 квітня 2008 року діяла ухвала господарського суду Автономної Республіки Крим від 22 квітня 2008 року у справі № 2-5/1493-2008 А, якою було зупинено дію рішення Виконавчого комітету Ялтинської міської ради від 10 квітня 2008 року № 837 "Про присвоєння нової поштової адреси нежитловим приміщенням по вул. Київська, 6 місті Ялта та видачу свідоцтв про право власності"; комунальному підприємству "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" заборонено здійснювати державну реєстрацію (перереєстрацію, скасування реєстрації, тощо) права власності юридичних осіб (фізичних осіб, державних органів, підприємств, установ та організації всіх форм власності) стосовно нежитлових приміщень, які знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 4б; заборонено будь-яким особам здійснювати будь-які дії (укладати угоди, продаж, передачу в оренду, заставу тощо) щодо нежитлових приміщень, які знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 4б (а.с. 28).
Утаювання відповідачами від нотаріуса, який посвідчував договори купівлі-продажу, відомостей про наявність рішення Виконавчого комітету Ялтинської міської ради від 10 квітня 2008 року № 837 призвело до посвідчення даних договорів з порушенням закону.
Згідно з частиною 1 статті 215 Цивільного кодексу України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.
Відповідно до статті 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства; особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правочин має вчинятися у формі, встановленій законом; правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.
Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсності на підставах встановлених законом, такий правочин у відповідності до частини 3 статті 215 Цивільного кодексу України може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).
У даній справі такою заінтересованою особою є товариство з обмеженою відповідальністю "Жайворонок", яке оспорює договори купівлі-продажу та заперечує дійсність даних договорів наявністю заходів забезпечення позовів, вжитих ухвалами господарських судів в інших справах на підставі статті 67 Господарського процесуального кодексу України.
Згідно зі статтею 115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (606-14) .
За даних обставин судова колегія дійшла висновку про обґрунтованість позовних вимог приватного підприємства "Жайворонок"щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу від 24 квітня 2008 року нежитлових приміщень, які розташовані в місті Ялта, вул. Київська 4б та мають наступний опис: з№ 3-12 по 3-21, з № 3-24 по № 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м та з № 2-1 по № 2-30 загальною площею 1601,4 кв.м та зобов’язання комунальне підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" скасувати державну реєстрацію права власності товариства з обмеженою відповідальністю "Флеш"на дане майно.
Разом з тим, судова колегія не вбачає підстав для задоволення позовних вимог приватного підприємства "Жайворонок" про визнання недійсними договорів купівлі-продажу та зобов’язання комунальне підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" скасувати державну реєстрацію права власності товариства з обмеженою відповідальністю "Флеш", що стосується нежитлових приміщень літ "А"підвал № 1-3, № 1-4, № 1-12 загальною площею 143,8 кв.м, що знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 4б, оскільки дані приміщення не були предметом а ні договору купівлі-продажу від 24 квітня 2008 року, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю "Сократ"та товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш", а ні договору купівлі-продажу від 24 квітня 2008 року, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь"та товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш".
Суд апеляційної інстанції також не вбачає правових підстав для задоволення апеляційної скарги приватного підприємства "Жайворонок"та скасування ухвали господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року про скасовання заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 06 травня 2008 року.
Так, зазначеною ухвалою, зміненою постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 01 липня 2008 року, вжиті заходи забезпечення позову у вигляді заборони товариству з обмеженою відповідальністю "Флеш"та будь-яким іншим юридичним та фізичним особам вчиняти будь-які діє по відчуженню (продаж, міна, дарування тощо) житлових приміщень, які знаходяться за адресою: місто Ялта, вул. Київська, 4б, а саме: нежитлових приміщень літ. "А"підвал № 1-3, № 1-4, № 1-12 загальною площею 143,8 кв.м, нежитлових приміщень другого поверху з № 2-1 по № 2-30 загальною площею 1601,4кв.м; нежитлових приміщень в літ "А"третій поверх з № 3-12 по № 3-21, з № 3-24 по № 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м.; нежитлових приміщень в літ. "А"третій поверх з № 3-1 по № 3-5, № 3-9 по № 3-11 загальною площею 351 кв.м., а також обтяжувати вищезазначені нежитлові приміщення зобов’язаннями перед третіми особами.
Згідно зі статтею 68 Господарського процесуального кодексу України питання про скасування забезпечення позову вирішується господарським судом, що розглядає справу, із зазначенням про це в рішенні чи ухвалі.
Таким чином, вирішивши спір по суті, місцевий господарський суд цілком обґрунтовано, на підставі діючих правових норм, виніс ухвалу про скасування заходів забезпечення позову.
За даних обставин судова колегія дійшла висновку про наявність підстав для часткового задоволення апеляційної скарги, скасування прийнятого рішення, часткового задоволення позову і залишення ухвали місцевого господарського суду про скасування заходів до забезпечення позову без змін.
Керуючись статтями 101, пунктом 2 статті 103, пунктами 3, 4 частини 1 статті 104, статтею 105, 106 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу приватного підприємства "Жайворонок"задовольнити частково.
2. Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року у справі № 2-5/4981- 2008 скасувати.
3. Прийняти нове рішення.
4. Позов задовольнити частково.
5. Визнати недійсним з моменту укладення договір купівлі-продажу від 24 квітня 2008 року, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Сократ"та товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш", відповідно до якого товариству з обмеженою відповідальністю "Флеш" було відчужено нежитлові приміщення, розташовані в місті Ялта, вул. Київська, 4б, що мають наступний опис: з№ 3-12 по 3-21, з № 3-24 по № 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м.
6. Визнати недійсним з моменту укладення договір купівлі продажу від 24 квітня 2008 року, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Будинок торгівлі - Південь"та товариством з обмеженою відповідальністю "Флеш", відповідно до якого товариству з обмеженою відповідальністю "Флеш"було відчужено нежитлові приміщення, розташовані в місті Ялта, вул.. Київська, 4б, що мають наступний опис: з № 2-1 по № 2-30 загальною площею 1601,4 кв.м.
7. Зобов’язати комунально підприємство "Ялтинське бюро технічної інвентаризації" скасувати державну реєстрацію права власності товариства з обмеженою відповідальністю "Флеш"на нежитлові приміщення, які розташовані у місті Ялта, вул. Київська, 4б, які мають наступний опис: з 3-12 по 3-21, з 3-24 по 3-26 загальною площею 1232,6 кв.м та з 2-1 по 2-30 загальною площею 1601,4 кв.м.
8. Господарському суду Автономної Республіки Крим видати наказ.
9. В задоволенні позовних вимог, що стосуються нежитлових приміщень, розташованих в місті Ялта, вул. Київська, 4б літ "А"підвал № 1-3, № 1-4, № 1-12 загальною площею 143,8 кв.м. відмовити.
10. Ухвалу господарського суду Автономної Республіки Крим від 19 грудня 2008 року щодо скасування заходів забезпечення позову залишити без змін.
Головуючий суддя І.В. Антонова
Судді К.А. Остапова
М.І. Ткаченко