ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
12.03.09 Справа № 6/102-77
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:
головуючого судді Орищин Г.В.
суддів Галушко Н.А.
Краєвської М.В.
розглянувши апеляційну скаргу фермерського господарства "Волиньагрохолдинг"за №92 від 19.12.2008р.
на рішення господарського суду Волинської області
від 09.12.2008 року у справі № 6/102-77
за позовом сільськогосподарського виробничого кооперативу "Шепель", с.Шепель луцького району
до відповідача фермерського господарства "Волиньагрохолдинг", с.Маяки Луцького району
про визнання припиненим договору оренди, усунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном
за участю представників сторін:
від позивача Басалик І.В.
від відповідача Черніка П.М.
Права і обов’язки сторін, передбачені ст. 22 ГПК України, право заявляти відводи, роз’яснено.
Рішенням господарського суду Волинської області від 09.12.2008р. у справі № 6/102-77 (суддя Пахолюк В.А.) задоволено позов сільськогосподарського виробничого кооперативу "Шепель"(далі – СГВК "Шепель"), визнано припиненим договір оренди від 25.10.2007р., укладеного між фермерським господарством "Волиньагрохолдинг"(далі-ФГ "Волиньагрохолдинг") та позивачем; зобов"язано ФГ "Волиньагрохолдинг"усунути перешкоди в користуванні та розпорядженні об"єктами нерухомого майна, власником якого є позивач; зобов"язано ФГ "Волиньагрохолдинг"повернути позивачу по акту приймання-передачі об"єкти нерухомого майна, передані по договору оренди від 25.10.2007р.; присуджено до стягнення з ФГ "Волиньагрохолдинг"на користь позивача 12730грн. витрат по сплаті державного мита та 118грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Рішення суду мотивовано тим, що відповідач своїми діями порушує законні права та інтереси позивача щодо повернення майна СГВК "Шепель"та перешкоджає ліквідаційній комісії здійснювати процедуру ліквідації кооперативу, тому місцевий суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з посиланням на ст.ст. 110, 391, 609, 781, 785 ЦК України.
Дане рішення оскаржується відповідачему справі –ФГ "Волиньагрохолдинг", оскільки, на його думку, прийнято при невідповідності висновків суду обставинам справи та при неправильному застосуванні норм матеріального права. Зокрема, як зазначає скаржник, суд помилково прийшов до висновку, що прийняття загальними зборами рішення про ліквідацію юридичної особи СГВК "Шепель"та проведення ліквідаційної процедури є підставою для припинення договору оренди майна підприємства. На думку скаржника, судом безпідставно застосовано до даних правовідносин ст. 781 ЦК України, оскільки відповідно до ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Станом на день винесення оскаржуваного рішення позивач не ліквідований та перебуває в реєстрі підприємств України. Відповідач виконує умови договору, тому підстави для припинення договору оренди –відсутні.
Позивач вимоги скаржника заперечив з підстав, викладених у відзиві на апеляційну скаргу (а.с.32-34, том ІІ) та усними поясненнями представника в судовому засіданні.
При розгляді матеріалів справи та апеляційної скарги судовою колегією встановлено наступне:
25.10.2007р. СГВК "Шепель" (орендодавець по договору, позивач у справі) та ФГ "Волиньагрохолдинг" (орендар по договору, відповідач у справі), уклали договір оренди, відповідно умов якого орендарю передано у тимчасове платне користування приміщення, перелік яких визначений п.п.1.1.1-1.1.3 договору (а.с.13, том І).
У відповідності до п.п. 2.1. договору метою оренди було здійснення товарного сільськогосподарського виробництва.
Строк оренди визначений у п.п.4.1. договору і складає 35 місяців, тобто з 25.10.2007р. по 25.10.2010р.
Факт передачі об"єкта оренди в користування ФГ "Волиньагрохолдинг"підтверджується актом приймання-передачі будівель від 25.10.2007р (а.с.14, том І), який підписаний та скріплений печатками обох сторін.
21.06.2008р. загальними зборами СГВК "Шепель"було
прийнято рішення, оформлене протоколом №1 (а.с.17, том І), про припинення діяльності кооперативу шляхом ліквідації, створення ліквідаційної комісії на чолі з головою ліквідаційної комісії Андрійчук Л.М., зобов"язано ліквідаційну комісію здійснити всі заходи щодо ліквідації кооперативу, зокрема, вжити всіх заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості та погашення вимог кредиторів; провести інвентаризацію майна кооперативу та інших рахунків бухгалтерського обліку; забезпечити проведення експертної оцінки майна; забезпечити реалізацію майна та направити кошти на погашення кредиторської заборгованості та виплату членам та асоційованим членам кооперативу вартість майнових паїв; зняти кооператив з обліку в державних органах як платника податків, зборів, інших обов"язкових платежів; подати державному реєстратору відомості про припинення юридичної особи в результаті ліквідації за рішенням прийнятим членами кооперативу.
На виконання даного рішення загальних зборів позивача 24.06.2008р. головою ліквідаційної комісії Андрійчук Л.М. були подані до державного реєстратора документи для проведення реєстраційної дії "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи"- нотаріально посвідчена копія протоколу зборів засновників від 21.06.2008р. Подано оголошення про ліквідацію СГВК "Шепель", яке опубліковано в Бюлетені державної реєстрації №103(13) 2008 рік та в незалежній громадсько-політичній газеті "Волинь"за 28.06.2008р.
У зв"язку з процедурою ліквідації СГВК "Шепель", 17.07.2007р. ФГ "Волиньагрохолдинг"вручено лист-вимогу №23 про припинення договору оренди та повернення майна (а.с.15, том І).
У відповіді від 07.08.08р. за №141/2 ФГ "Волиньагрохолдинг" зазначену вимогу відхилено, як таку, що суперечить чинному законодавству (а.с.16, том І).
Дані обставини стали підставою для звернення до господарського суду з позовом про припинення договору оренди та про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном.
Судова колегія, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши подані сторонами докази на відповідність їх фактичним обставинам і матеріалам справи, вважає, що підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні, з огляду на наступне:
Відносини, пов"язані з орендою майна регулюються главою 58 Цивільного кодексу України (435-15) , параграфом 5 глави 30 Господарського кодексу України (436-15) , іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди.
За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов"язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
Частиною 2 ст. 781 ЦК України визначено, що договір найму припиняється у разі ліквідації юридичної особи, яка була наймачем або наймодавцем.
Відповідно до п.1 ч.1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її було створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
У зв"язку з прийняттям 21.06.2008р. загальними зборами СГВК "Шепель"рішення (оформлене протоколом №1), про припинення діяльності кооперативу шляхом ліквідації та вчинення вподальшому уповноваженим органом товариства всіх передбачених чинним законодавством дій, визначених для проведення ліквідаційної процедури, судова колегія вважає правомірним задоволення позовних вимог в частині припинення договору оренди від 25.10.2007р.
Відповідно до ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі, тому позовна вимога про звільнення орендованого приміщення у зв"язку з припиненням договору оренди також є підставною та підлягає до задоволення.
Твердження скаржника про те, що відповідно до ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення, а позивач станом на день винесення оскаржуваного рішення не ліквідований та перебуває в реєстрі підприємств України, тому відсутні підстави для застосування норми ст. 781 ЦК України, судова колегія вважає безпідставними, оскільки зобов"язання, відповідно до ст. 609 ЦК України, припиняється ліквідацією юридичної особи (а не припиненням юридичної особи). Така ж диспозиція міститься в нормі ст. 781 ЦК України.
Ліквідація юридичної особи передбачає її припинення, при цьому юридична особа перестає існувати без переходу прав та обов"язків у порядку правонаступництва до інших осіб. При ліквідації підприємства його права та обов"язки припиняються.
Окрім того, судова колегія зазначає, що наявність чи відсутність порушень умов договору не впливають і не мають відношення до підстав припинення договору оренди, оскільки підставою для такого припинення договору оренди є процедура ліквідації орендодавця. А виконання зазначеного договору оренди позивачем перешкоджає голові ліквідаційної комісії виконати рішення загальних зборів СГВК "Шепель"щодо припинення юридичної особи в результаті її ліквідації за даним рішенням.
З врахуванням викладеного, судова колегія не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування рішення місцевого господарського суду, як такого, що прийнято у відповідності до матеріалів та обставин справи з правильним застосуванням норм матеріального та процесуального права.
Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд
П О С Т А Н О В И В:
Рішення господарського суду Волинської області від 09.12.2008р. у справі № 6/102-77 залишити без змін, а апеляційну скаргу фермерського господарства "Волиньагрохолдинг" - без задоволення.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.
Справу повернути в місцевий господарський суд.
Головуючий суддя Орищин Г.В. суддя Галушко Н.А. суддя Краєвська М.В.