СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Постанова
Іменем України
10 березня 2009 року
Справа № 2-8/7856-2008
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032507) )
Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Прокопанич Г.К.,
суддів Заплава Л.М.,
Антонової І.В.,
за участю представників сторін:
представник позивача, Войцеховський Андрій Євгенович (Директор, повноваження перевірені), наказ № 2 від 01.08.08, товариство з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль";
представник відповідача, не з'явився, Ялтинська міська рада;
представник відповідача, не з'явився, Ялтинське міське управління земельних ресурсів;
представник відповідача, не з'явився, Державне підприємство Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський";
представник відповідача, не з'явився, Ялтинське міське відділення Кримської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України з земельних ресурсів";
представник третьої особи, не з'явився, товариство з обмеженою відповідальністю "Барконд";
прокурор, Пархоменко Дмитро Петрович, посвідчення № 325 від 12.11.08, Помічник війскового прокурора Севастопольського гарнізону Військово-Морських Сил України;
розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року (головуючий суддя Прокопанич Г.К., судді Заплава Л.М., Антонова І.В.) у справі № 2-8/7856-2008
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" (вул. Морозова, 6,Сімферополь,95034)
до
Ялтинської міської ради (пл. Радянська, 1,Ялта,98600)
Ялтинського міського управління земельних ресурсів (вул. Руданського, 7,Ялта,98600)
Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" (вул. Свєрдлова, 32,Ялта,Автономна Республіка Крим,98600)
(вул. Київська, 60,Ялта,98600)
Ялтинського міського відділення Кримської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України з земельних ресурсів" (вул. Київська, 60,Ялта,98600)
3-тя особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Барконд" (пр. Оболонський, 23а,Київ 1,01001)
за участю заступника прокурора міста Ялта (вул. Кірова, 18, м. Ялта, 98600)
війскового прокурора Севастопольського гарнізону Військово-Морських Сил України (який повідомив про вступ у справу заявою від 20.02.2009 року вих. № 649) (вул. Суворова, 27, м. Севастополь, 99011)
(для відома) прокуратурі Автономної Республіки Крим (вул. Севастопольська, 21, м. Сімферополь, 95000)
про визнання права на оренду земельної ділянки та спонукання до виконання певних дій
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Автономної Республіки Крим від 21.08.2008 року у справі № 2-8/7856-2008 (суддя Чумаченко С.А. ) позов товариства з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" до Ялтинської міської ради; Ялтинського міського управління земельних ресурсів; Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський"; Ялтинського міського відділення Кримської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України з земельних ресурсів" задоволено. Визнано за позивачем право на оренду земельної ділянки орієнтованою площею 12,9212 га, що розташована в місті Ялта, по вул. Свердлова, 32, 34, 38 для обслуговування, користування, реконструкції та будівництва власного нерухомого майна. Зобов’язано Ялтинське міське управління земельних ресурсів та Ялтинське відділення Кримського регіонального філіалу Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" внести певні зміни в обліково –кадастрову документацію та Державний акт серії ІІ-КМ № 001277. Припинено Державному підприємству Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" право користування земельною ділянкою орієнтованою площею 12,9212 га.
Не погодившись з постановленим судовим актом, заступник прокурора міста Ялта вніс апеляційне подання, в якому просив скасувати рішення суду першої інстанції, постановити нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог, мотивуючи тим, що господарським судом Автономної Республіки Крим не були повністю досліджені обставини передачі землі в оренду.
Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року апеляційне подання заступника прокурора міста Ялта задоволено. Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 21.08.2008 року у справі № 2-8/7856-2008 скасовано. У позові товариству з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" відмовлено.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" подало заяву про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року, просить залишити апеляційне подання прокурора міста Ялта без задоволення, посилаючись на те, що відповідно до листа Ялтинського міського управління земельних ресурсів від 16.12.2008 року № 34292-2/10-25 позивачеві стало відомо, що відповідні зміни в облік згідно рішення №173 від 14.12.2007 року Ялтинської міської ради внесені станом на 01.07.2008 року (а.с . 123).
Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 20 лютого 2009 року заяву прийнято до провадження суду та призначено до розгляду на 10 березня 2009 року у складі колегії: головуючий суддя Прокопанич Г.К., судді Антонова І.В., Заплава Л.М.
У судове засідання 10 березня 2009 року представники Ялтинської міської ради, Ялтинського міського управління земельних ресурсів, Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський", Ялтинського міського відділення Кримської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України з земельних ресурсів", товариства з обмеженою відповідальністю "Барконд" не з’явилися, про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином.
Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.
Статтею 77 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.
Оскільки явка учасників процесу обов’язковою не визнавалась, а матеріали справи достатньо характеризують спірні правовідносини, підстави для відкладення розгляду справи відсутні.
З врахуванням вищенаведеного судова колегія визнала за можливе розглянути заяву у відсутність представників сторін.
Під час розгляду справи судом встановлено, що у серпні 2008 року товариство з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Ялтинської міської ради; Ялтинського міського управління земельних ресурсів; Державного підприємства Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський", за участю третьої особи –товариства з обмеженою відповідальністю "Барконд", просило визнати за позивачем право на оренду земельної ділянки орієнтованою площею 16,5709 га, що розташована в місті Ялта, по вул. Свердлова, 32, зобов’язати Ялтинське міське управління земельних ресурсів внести певні зміни у обліково –кадастрову документацію та Державний акт серії ІІ-КМ № 001277, припинити вищенаведений державний акт, мотивуючи тим, що позивачу необхідна площа земельної ділянки для обслуговування, реконструкції та користування нерухомим майном загальною площею 20249,7 кв.м.
Позивач подав заяву про уточнення позовних вимог, де просив, крім позовних вимог, заявлених раніше, зобов’язати Ялтинське відділення Кримської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" внести певні зміни в обліково –кадастрову документацію та державний акт серії ІІ- КМ № 001277(а.с. 50-51).
Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 12.08.2008 року Ялтинське відділення Кримської регіональної філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України з земельних ресурсів" залучено до участі у справі у якості відповідача.
Заперечуючи проти позову, Ялтинська міська рада вважала за необхідне провадження у справі припинити за відсутністю предмета спору (а.с. 62-63).
Судова колегія Севастопольського апеляційного господарського суду, при винесенні постанови 16.12.2008 року керувалася нормами Земельного кодексу України (2768-14) та зазначила виключний перелік підстав припинення права користування земельною ділянкою, що передбачені статтею 141 Земельного кодексу України, а саме:
а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою;
б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом;
в) припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій;
г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам;
ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;
д) систематична несплата земельного податку або орендної плати.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" у заяві про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року зазначило, що згідно пункту 2 рішення №173 14-ої сесії 5-го скликання Ялтинської міської ради від 14.12.2007 року, Ялтинському міському управлінню земельних ресурсів було наказано внести певні зміни у обліково-кадастровою документацію та державний а серії ІІ-КМ №001277.
Отже, певні зміни в обліково-кадастрову документацію та державний акт серії ІІ-КМ №001277 Ялтинським міським управлінням земельних ресурсів на момент винесення рішення по даній справі були внесені, що не було відомо суду апеляційної інстанції.
Згідно зі статтею 112 Господарського процесуального кодексу України господарський суд може переглянути прийняте ним судове рішення, яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами, що мають істотне значення для справи і не могли бути відомі заявникові.
Згідно пункту 1 роз’яснення президії Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами" від 21.05.2002 року № 04-5/563 відповідно до статті 112 ГПК ( 1798-12 ) господарський суд може переглянути прийняте ним судове рішення, яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами, що мають істотне значення для справи і не могли бути відомі заявникові.
Перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами є окремою процесуальною формою судового процесу, яка визначається юридичною природою цих обставин.
До нововиявлених обставин відносяться матеріально-правові факти, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші факти, які мають значення для правильного вирішення спору або розгляду справи про банкрутство. Необхідними ознаками нововиявлених обставин є, по-перше, їх наявність на час розгляду справи, по-друге, те, що ці обставини не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи.
Нововиявлені обставини за своєю юридичною суттю є фактичними даними, що в установленому порядку спростовують факти, які було покладено в основу судового рішення. Ці обставини мають бути належним чином засвідчені.
Як було зазначено вище, підставою для скасування рішення суду першої інстанції було встановлене порушення норм матеріального права, а саме, статті 141 Земельного кодексу України щодо підстав припинення права користування земельною ділянкою.
Однак, згідно довідки Ялтинського міського управління земельних ресурсів від 16.12.2008 року № 34292-2/10-25 фактично право відповідача на користування земельною ділянкою, на оренду якої претендує позивач, було припинено, про що суду апеляційної інстанції відомо не було.
Зазначена обставина є нововиявленою у розумінні статті 112 Господарського процесуального кодексу України, з огляду на що постанова Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року підлягає скасуванню, оскільки з врахуванням вищенаведеного підлягають відхиленню доводи апеляційного подання щодо невиконання вимог статті 141 Земельного кодексу України.
Крім того, суду надано лист Державного агентства земельних ресурсів України від 04.10.2007 року № 14-17-7/4765, відповідно до якого до затвердження Кабінетом Міністрів України форми державного акта на право комунальної власності на землю сільська, селищна, міська рада має право розпоряджатися землями територіальних громад.
Відповідно до пункту а) частини першої статті 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад.
Згідно зі статтею 14 Закону України "Про розмежування земель державної та комунальної власності" право комунальної власності на землю посвідчується державним актом.
Форма державного акта встановлюється Кабінетом Міністрів України. На цей час форму державного акта на право комунальної власності на землю не затверджено.
Крім того, положення вищезазначеного Закону не містять обмежень щодо розпорядження землями комунальної власності до отримання державного акта на право комунальної власності на землю.
За таких обставин судова колегія приймає зазначений лист на користь обґрунтування правової позиції товариства з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль".
Представник військового прокурора Севастопольського гарнізону Військово-Морських Сил України заявив клопотання про зупинення провадження у справі до розгляду Ялтинським міським судом справи про оскарження рішення Ялтинської міської ради 14-ої сесії 5-го скликання №173 від 14.12.2007 року при припинення Державному підприємству Міністерства оборони України "Центральний військовий санаторій "Ялтинський" права постійного користування земельною ділянкою.
Відповідно до статті 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.
Оскільки прокурором не надано будь-якого процесуального документу на підтвердження заявленого клопотання, задоволенню останнє не підлягає.
Керуючись статтями 112, 113-1, 114 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
Заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Дворцово-парковий ансамбль" про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року у справі № 2-8/7856-2008 задовольнити.
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 16.12.2008 року у справі № 2-8/7856-2008 скасувати.
Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 21.08.2008 року залишити без змін.
Апеляційне подання заступника прокурора міста Ялта залишити без задоволення.
Головуючий суддя Г.К. Прокопанич
Судді Л.М. Заплава
І.В. Антонова