ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
10.03.09 Справа № 5/275
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого -судді - О.Л. Мирутенко
суддів - Г.М. Гнатюк
- Н.М. Кравчук
Розглянувши апеляційну скаргу ТзОВ "ТД "Софі"та ТзОВ "Агрофірма "Золота балка"
на ухвалу господарського суду Львівської області від 26.12.2008 року.
у справі №5/275
за заявою: СПД ФО ОСОБА_1
до:ТзОВ "ТД "Софі"
про:банкрутство
за участю представників сторін:
від апелянта: ТзОВ "Агрофірма "Золота балка"- Єгорченков Д.Е. -представник (довіреність №б/н від 03.03.2009р.)
від апелянта: ТзОВ "ТД "Софі"- не з'явився.
від заявника: не з'явився.
ВСТАНОВИВ :
Ухвалою господарського суду Львівської області від 26.12.2008р., суддя Петрик І.Й., заяву СПД ФО ОСОБА_1 було прийнято до розгляду і порушено справу про банкрутство ТзОВ "ТД "Софі". Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Зобов'язано ДПІ та ДВС у Залізничному районі м. Львова зупинити виконавчі провадження по реалізації майна боржника.
З даною ухвалою не погодилися ТзОВ "ТД "Софі"та ТзОВ "Агрофірма "Золота балка"і оскаржили її в апеляційному порядку оскільки вважають, що вона винесена при неповному з'ясуванні обставин справи з порушенням норм матеріального права, а саме вимог ст..7,8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Сторони по справі були повідомлені належним чином про час та місце судового засідання. Заявнику - СПД ФО ОСОБА_1. ухвали суду направлялися на адресу вказану у його заяві та в свідоцтві про державну реєстрацію (а.с. 6).
Розгляд справи апеляційним судом відкладався 09.02.2009р. в зв'язку з поданням апелянтом - ТзОВ "ТД "Софі"відповідного клопотання.
10.03.2009р. на адресу апеляційного суду надійшло повторне клопотання від апелянта - ТзОВ "ТД "Софі"про відкладення розгляду справи. Апеляційний суд дане повторне клопотання про відкладення визнає безпідставним, таким, що спрямоване на затягування розгляду справи, а тому відмовляє в його задоволенні.
Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази, заслухавши пояснення представника апелянта, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційні скарги слід задовольнити повністю, а ухвалу господарського суду Львівської області від 26.12.2008р. у справі №5/275 скасувати, враховуючи наступне.
Відповідно до ст.. 104 ГПК України (1798-12) , підставами для скасування рішення місцевого господарського суду є невідповідність висновків, викладених в рішенні, обставинам справи та неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права. Порушення або неправильне застосування норм процесуального права може бути підставою для скасування або зміни рішення лише за умови, якщо це порушення призвело до прийняття неправильного рішення.
Як вбачається з матеріалів справи, 19.12.2008р. до господарського суду Львівської області була подана заява ПП ОСОБА_1 про порушення справи про банкрутство ТзОВ "ТД "Софі". До заяви заявником було долучено не завірені копії договору комісії від 10.03.2007р. між заявником та боржником, додатки до нього, лист-претензія про повернення коштів та копія платіжного доручення від 11.04.2007р. про перерахування коштів боржнику.
Відповідно до ст.. 7-8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) вимоги кредиторів до боржника за грошовими зобов'язаннями повинні бути:
- грошовими, тобто стосуватися стягнення виключно грошових коштів,
- безспірними,
- незадоволеними боржником протягом трьох місяців, після встановленого для їх погашення строку,
- сукупно складати не менше 300 мінімальних розмірів мінімальної заробітної плати.
Зверненню кредитора із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника повинно передувати здійснення заходів примусового стягнення з боржника через органи державної виконавчої служби або інші органи, яким надано право на примусове стягнення коштів, так як відповідно до вимог ч. 8 ст. 7 Закону до заяви кредитора повинні додаватись копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, виконавчі документи (наказ, виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса).
Як встановлено апеляційним судом, в матеріалах справи повністю відсутні докази безспірності грошових вимог підприємця ОСОБА_1, несплати боргу боржником протягом трьох місяців після визначеного строку, відсутні будь-які виконавчі документи. Крім того, як вбачається з копії платіжного доручення від 11.04.2007р. про перерахунок коштів боржнику, дана операція не була проведена банком про що свідчить відсутність відповідного штампу операційного відділу та підписів банківських працівників.
За таких обставин справи апеляційний суд приходить до висновку, що провадження у справі про банкрутство ТзОВ "ТД "Софі"порушене з грубим порушенням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , без наявності достатніх правових підстав, а тому провадження у даній справі підлягає припиненню.
Крім того, до апеляційного суду звернулися правоохоронні органи -ДПІ у м. Львові з листом №1144/26-90 від 26.02.2009р. та прокуратура Залізничного району м. Львова з листом №6/1 від 23.02.2009р. про проведення перевірки по факту фіктивного банкрутства ТзОВ "ТД "Софі"та перевірки в порядку ст.. 97 КПК України (1001-05) дій керівництва даного товариства по вчиненню злочинів, передбачених ст..ст. 172, 175, 364, 366, 212, 218, 222 КК України.
З огляду на викладене, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що ухвала місцевого господарського суду винесена з неповним дослідженням обставин справи, з порушенням вказаних норм матеріального та процесуального права.
Оскільки, оскаржуваною ухвалою, суд першої інстанції зупинив виконавче провадження по судових рішеннях, що набрали законної сили та припинив податкову заставу, зобов'язав державного реєстратора внести відповідні записи до державного реєстру, що не передбачено чинним законодавством, то дана ухвала підлягає скасуванню повністю.
Заяву ПП ОСОБА_1 про порушення провадження у справі про банкрутство ТзОВ "ТД "Софі"залишити без розгляду.
Керуючись ст.ст. 101, 103, 104, 105, 106 ГПК України Львівський апеляційний господарський суд
Постановив:
Апеляційні скарги ТзОВ "ТД "Софі"та ТзОВ "Агрофірма "Золота балка" задовольнити повністю.
Ухвалу господарського суду Львівської області від 26.12.2008 року у справі №5/275 скасувати повністю.
Заяву ПП ОСОБА_1 про порушення провадження у справі про банкрутство ТзОВ "ТД "Софі"залишити без розгляду.
Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку.
Матеріали справи повернути в господарський суд Львівської області.
Головуючий-суддя О.Л. Мирутенко Судді: Г.М. Гнатюк Н.М. Кравчук