У к р а ї н а
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
Іменем України
05.03.09 Справа №12/135-Б-08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032305) )
Колегія суддів Запорізького апеляційного господарського суду у складі:
Головуючий суддя Кричмаржевський В.А. судді Кричмаржевський В.А., Колодій Н.А., Хуторной В.М.
при секретарі Бредіхіна Ю.Ю.
за участю представників:
кредитора - Корчми Ю.О., дов. № від 09.09.2008р.
боржника - Гречухи С.С. (керівника), Піргаса В.В., дов. №2 від 26.08.2008р.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи та апеляційну скаргу Державного підприємства "Геройське дослідно-промислове підприємство", с.Геройське Голопристанського району Херсонської області
на ухвалу господарського суду Херсонської області від 09.12.2008р.
у справі № 12/135-Б-08
про банкрутство Державного підприємства "Геройське дослідно-промислове підприємство", с. Геройське Голопристанського району Херсонської області
Установив:
Відповідно до ухвали господарського суду Херсонської області від 09.12.2008року (суддя Пінтеліна Т.Г.) визначений розмір грошових вимог ініціюючого кредитора – Дочірнього підприємства "Торговий дім "Херсон" Компанії з обмеженою відповідальністю "Інтрейд груп Ел.Ел.С." у розмірі 1.000.000грн., зобов’язано кредитора подати до офіційних друкованих органів оголошення про порушення справи про банкрутство підприємства-боржника, заборонено боржникові відчужувати свої активи.
Не погоджуючись з винесеною ухвалою, боржник оскаржив її до Запорізького апеляційного господарського суду, вважає оскаржуваний судовий акт таким, що порушує вимоги діючого законодавства України, просить його скасувати. Свої доводи заявник аргументує тим, що господарським судом неправомірно заборонено відчужувати активи. Вказує на те, що заборона відчуження активів унеможливлює оперативну-господарську діяльність підприємства. Також заявник апеляційної скарги вважає, що господарським судом необґрунтовано та безпідставно відхилено клопотання боржника та Міністерства аграрної політики про припинення провадження у справі. У скарзі заявник посилається на те, що відносно нього не може бути порушена справа про банкрутство, оскільки підприємство є гірничим.
Представники заявника апеляційної скарги у судовому засіданні підтримали вимоги та доводи, що викладені в ній, наполягають на скасуванні оскаржуваного судового акту.
Представник ініціюючого кредитора у судовому засіданні вважає ухвалу господарського суду законною, просить скаргу залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу без змін.
Згідно з розпорядженням першого заступника голови Запорізького апеляційного господарського суду №406 від 04.03.2009р. справу передано на розгляд колегії суддів у складі: Кричмаржевського В.А. (головуючого, доповідача), Колодій Н.А. та Хуторного В.М.
Обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає апеляційну скаргу такою, що підлягає задоволенню, ухвала скасуванню, а провадження у справі припиненню з огляду на наступне.
Відповідно до Статуту боржник – Державне підприємство "Геройське дослідно-промислове підприємство" засноване повністю на державній власності і підпорядковане Державному департаменту продовольства Міністерства аграрної політики України. Підприємство створене для отримання прибутку в результаті забезпечення потреб споживачів технічною, харчовою, морською сіллю, освоєння нових технологій з видобутку бета-каротину, бішофіту і інших солей та здійснення інших видів господарської діяльності (а.с.76).
За довідкою з ЄДРПОУ №113 боржник є державним підприємством, заснованим на державній власності, основним видом діяльності за КВЕД є видобування солі (а.с. 80).
До матеріалів справи наданий технологічний регламент видобування та переробки харчової повареної солі на промислах боржника - ДП "Геройське ДПП" (а.с.108).
Згідно з положеннями цього регламенту підприємство для видобування солі безпосередньо виконує наступні роботи: підготування копалень до випарювального сезону; заготівля, збагачення та зберігання усадочної рапи; заливання, доливання копалень та усадка солі; видобування солі відкритим способом та складування її в бурти; переробка солі на збагачувальній фабриці. Отже, за допомогою спеціалізованого комплексу заходів підприємство-боржник, виконуючи вищезазначені роботи у встановленому порядку, здійснює видобування солі.
Довідка про майновий стан підприємства-боржника свідчить про те, що юридична особа має нерухоме майно, механізми та обладнання, інструменти та пристрої, запаси сировини тощо, що вказує на те, що це підприємство - цілісний організаційно-технічний майновий комплекс.
При цьому слід звернути увагу не те, що видобування солі здійснюється безпосередньо з земної поверхні.
Згідно з Гірничим Законом України (1127-14) під гірничим підприємством слід розуміти - цілісний технічно та організаційно відокремлений майновий комплекс засобів і ресурсів для видобутку корисних копалин, будівництва та експлуатації об'єктів із застосуванням гірничих технологій (шахти, рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики тощо). Цим же законом визначено що копальня це місце видобутку рудних та нерудних корисних копалин підземними або відкритим способом. В свою чергу до нерудних корисних копалин відноситься гірно-хімічна сировина (солі, гіпс, барит, сірка, фосфорити, апатити). Тобто, підприємства, які видобувають корисні копалини із застосуванням гірничої технології як копальня, є гірничими підприємствами.
Відповідно до Класифікатора корисних копалин сіль відноситься до неметаловмісних (неметалічних) гірнохімічних корисних копалин.
Отже, проаналізувавши вищезазначені положення законодавства, колегія суддів дійшла висновку про те, що підприємство-боржник є гірничим підприємством, заснованим на державній власності.
Відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) (далі - Закон) справи про банкрутство гірничих підприємств (гірничодобувні підприємства, шахти, рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики, шахтовугледобувні підприємства), у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків, не порушуються з дня набрання чинності Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) до 01 січня 2010 року.
Цим Законом заборонено порушувати господарськими судами справи про банкрутство гірничих підприємств до 01.01.2010року, а тому у разі порушення справи про банкрутство щодо гірничого підприємства, провадження у цій справі має бути припинено.
Оскільки прикінцевими положеннями Закону встановлена заборона на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств до певного строку (01.01.2010року), то провадження у даній справі підлягає припиненню на підставі пункту 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з тим, що спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.
Таким чином, господарським судом першої інстанції всупереч прикінцевим положенням Закону порушена справа про банкрутство ДП "Геройське ДПП".
До матеріалів справи долучені повідомлення Міністерства аграрної політики України від 29.09.2008р. (а.с.69) та від 04.11.2008р.(а.с.94), якому підпорядкований боржник, в яких зазначається, що боржник є гірничим підприємством, а тому провадження у справі підлягає припиненню.
Також до справи надійшло повідомлення Департаменту економіки та управління державною власністю від 29.09.2008р.(а.с.72), в якому зазначається, що підприємство-боржник не відноситься до гірничодобувної галузі.
Однак, ця інформація на спростовує приналежність ДП "Геройське ДПП" до гірничих підприємств.
Господарським судом при розгляді справи неповно з’ясовані обставини, що мають значення для справи, а тому оскаржувана ухвала підлягає скасуванню, а провадження у справі припиненню з підстав, зазначених вище.
Керуючись статтями 101- 106 Господарського процесуального кодексу України, Запорізький апеляційний господарський суд -
Постановив:
Апеляційну скаргу Державного підприємства "Геройське дослідно-промислове підприємство", с.Геройське Голопристанського району Херсонської області, задовольнити.
Ухвалу господарського суду Херсонської області від 09.12.2008року у справі № 12/135-Б-08 скасувати.
Провадження у справі припинити.
Головуючий суддя Кричмаржевський В.А.
судді Кричмаржевський В.А.
Колодій Н.А. Хуторной В.М.