КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04.03.2009 № 20/332
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3669172) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Корсака В.А.
суддів:
при секретарі:
За участю представників:
від позивача -Чуб Д.В. (за довір.),
від відповідача 1 - Олійник М.А. (за довір.),
від відповідача-2: нез’явився,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ВАТ "Київський дослідний ремонтно-механічний завод"
на рішення Господарського суду м.Києва від 19.12.2008
у справі № 20/332 (суддя
за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Країна-Брок"
до ВАТ "Київський дослідний ремонтно-механічний завод"
Територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м.Києві
третя особа позивача
третя особа відповідача
про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ВАТ "Київськийдослідний ремонтно-механічний завод" та зобов"язання вчинити дії
ВСТАНОВИВ:
В вересні 2008 р. позивач звернувся до господарського суду із позовомдо відповідачів (враховуючи подані заяви про уточнення позовних вимог), в якому просив:
1) визнати недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" №8 порядку денного:
"Не затверджувати рішення про закрите (приватне) розміщення акцій, рішення про яке прийнято 10 жовтня 2007року.
Строк повернення коштів: на протязі 30 (тридцяти) календарних днів від дати прийняття відповідного рішення про відмову від розміщення акцій та повернення коштів, унесених в оплату за акції, тобто, до 20 травня 200Нроку (включно), але не раніше:
при безготівкових розрахунках - одержання ВА Т письмового повідомлення з інформацією про платіжні реквізити (в разі їх зміни): при готівкових розрахунках - одержання ВАТ письмової заяви про повернення коштів та з'явлення особи (особисто або через уповноваженого представник), що унесла кошти в оплату за акції, до Правління ВАТ для одержання коштів", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008року, з підстав прийняття питання не включеного до порядку денного.
2) визнати недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод"№9 порядку денного:
"З метою залучення коштів на розвиток товариства пропонується здійснити збільшення розміру статутного капіталу товариства, шляхом додаткового випуску. Розмір збільшення статутного капіталу ВАТ 3 800 000,00 гривень. Після збільшення розміру статутного капіталу товариства ВАТ, він буде становити 4 444 210,25 гривень", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008року.
3) визнати недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод"№10 порядку денного:
"затвердити здійснення закритого (приватного) розміщення акцій шляхом додаткового випуску ВАТ існуючої номінальної вартості та затвердити протокол рішення про закрите (приватне) розміщення акцій", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008року.
4) зобов’язати Територіальне управління ДКЦПФР в м. Києві скасувати реєстрацію додаткового випуску акцій, рішення про випуск яких було прийнято загальними зборами акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод"від 21.04.2008року та анулювати Тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій від 04.07.2008року №90/10/1/08-Т.
Рішенням Господарського суду м. Києва від 19.12.2008 р. у справі №20/332 позов задоволено частково.
Визнано недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" №8 порядку денного:
"Не затверджувати рішення про закрите (приватне) розміщення акцій, рішення про яке прийнято 10 жовтня 2007року.
Строк повернення коштів: на протязі 30 (тридцяти) календарних днів від дати прийняття відповідного рішення про відмову від розміщення акцій та повернення коштів, унесених в оплату за акції, тобто, до 20 травня 2008 року (включно), але не раніше:
при безготівкових розрахунках - одержання ВАТ письмового повідомлення з інформацією про платіжні реквізити (в разі їх зміни): при готівкових розрахунках - одержання ВАТ письмової заяви про повернення коштів та з'явлення особи (особисто або через уповноваженого представник), що унесла кошти в оплату за акції, до Правління ВАТ для одержання коштів", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008 року, з підстав прийняття питання не включеного до порядку денного.
Визнано недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" №9 порядку денного:
"З метою залучення коштів на розвиток товариства пропонується здійснити збільшення розміру статутного капіталу товариства, шляхом додаткового випуску. Розмір збільшення статутного капіталу ВАТ 3 800 000,00 гривень. Після збільшення розміру статутного капіталу товариства ВАТ, він буде становити 4 444 210,25 гривень", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008року.
Визнано недійсними рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" №10 порядку денного:
"затвердити здійснення закритого (приватного) розміщення акцій шляхом додаткового випуску ВАТ існуючої номінальної вартості та затвердити протокол рішення про закрите /приватне) розміщення акцій", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008 року.
В частині позовних вимог про зобов'язання Територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в м. Києві скасувати реєстрацію додаткового випуску акцій, рішення про випуск яких було прийнято загальними зборами акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод"від 21.04.2008року та анулювання Тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій від 04.07.2008року №90/10/1/08-Т - провадження у справі припинено.
Відповідач-1, не погоджуючись з прийнятим рішенням, звернувся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду, в якій просить оскаржуване рішення скасувати в частині визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" по питанням №8, №9, №10 порядку денного, оформлених Протоколом загальних зборів акціонерів №9 від 21.04.2008 р.
В апеляційній скарзі відповідач-1 вказує на помилковість висновків господарського суду, зокрема, неправомірне визнання судом недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" від 21.04.2008 р. питання №8 порядку денного, оскільки згідно протоколу загальних зборів №9 від 21.04.2008 р. (в якому відображені результати голосування по всім питанням порядку денного) – рішення з питання №8 порядку денного не було прийнятим, з огляду на те, що більшість акціонерів проголосували проти.
Скаржник також вважає помилковим визнання недійсним рішення від 21.04.2008 р. по питанню №9 порядку денного з підстав того, що емітентом не було виконано відповідних дій по завершенню процедури емісії акцій до прийняття рішення про новий випуск. Стверджує, що на етапі затвердження результатів розміщення цінних паперів органом емітенту, процедура емісії в розумінні ч.2 ст. 28 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" вже припинилася. Вимоги ж чинного законодавства не містять заборони відносно прийняття рішення загальними зборами про збільшення статутного фонду у випадку припинення емісії.
У відзиві на апеляційну скаргу позивач вказує на розірвання правовідносин з ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" в зв’язку з відчуженням належних йому акцій товариства третім особам, а тому будь-які рішення загальних зборів товариства на призводять до порушення його прав. Зазначає, що ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод були повернуті грошові кошти позивачу, сплачені за акції додаткового випуску, рішення про випуск яких було прийнято на загальних зборах акціонерів від 21.04.2008 р.
Позивач також вважає, що господарський суд дійшов помилкових висновків, та зазначає, що в зв’язку із закінченням процедури емісії, рішення про яку було прийнято 10.10.2007 р., ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" правомірно було прийнято нове рішення про збільшення статутного фонду. Тому позивач підтримує подану апеляційну скаргу, просить її задовольнити, оскаржуване рішення від 19.12.2008 р. скасувати, в позові відмовити.
Учасники були належним чином повідомлені про час та місце судових засідань (про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення про вручення ухвали суду пор порушення апеляційного провадження). Відповідач-2 в судові засідання не з’являвся, через канцелярію суду надав письмове клопотання, в якому просив розглянути подану апеляційну скаргу за його відсутності з огляду на те, що провадження в частині позовних вимог, заявлених відносно його діяльності, було припинено. Заслухавши думку інших учасників, колегія вважає за можливе розглянути подану скаргу за відсутності представника відповідача-2.
Розглянувши доводи апеляційної скарги, відзиву, дослідивши зібрані у справі докази, заслухавши пояснення представників позивача, відповідача-1, судова колегія приходить до висновку, що суд першої інстанції дійшов правильних висновків та обґрунтовано задовольнив позов частково, виходячи з наступного.
Як свідчать матеріали справи, підставою для звернення ТОВ "Країна-Брок" із відповідним позовом до суду було те, що ВАТ "Київський дослідний ремонтно-механічний завод" при прийнятті рішення про збільшення статутного фонду товариства від 21.04.2008 р. були порушені вимоги Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" (3480-15) , нормативно-правові акти ДКЦПФР та положення чинного Статуту Товариства, що призвело до порушення законних прав позивача як акціонера даного товариства.
Згідно ч.3 гл.1 Положення про порядок збільшення/зменшення статутного капіталу акціонерного товариства, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 22.02.2007 р. №387, при збільшенні розміру статутного капіталу акціонерного товариства не допускається, зокрема, приймати рішення про збільшення розміру статутного капіталу товариства до реєстрації усіх попередніх випусків акцій, до реєстрації звітів про результати розміщення акцій та видачі свідоцтв про реєстрацію випусків акцій відповідно до законодавства України.
В обгрунтування власної позиції позивач зазначає, що незважаючи на встановлений ст. 28 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" порядок емісії, результати розміщення цінних паперів не були затверджені загальними зборами акціонерів 21.04.2008 р. та при фактично зареєстрованому випуску (тимчасове свідоцтво від 04.07.2008 р. за №90/10/1/08Т), при незакінченій процедурі емісії відповідачем-1 було прийнято нове рішення про збільшення статутного фонду.
Крім того, позивач вказує на порушення відповідачем-1 порядку інформування акціонерів щодо розміщення акцій додаткового випуску, що є безумовною підставою для визнання його недійсним. Внаслідок прийняття загальними зборами рішень про збільшення розміру статутного капіталу товариства, позивач змушений був для збереження розміру своєї частки в статутному капіталі понести значні витрати на придбання акцій додаткового випуску, який як він стверджує, є незаконним.
Під час розгляду спору господарським судом було з’ясовано, що ТОВ "Країна-Брок" на час проведення загальних зборів акціонерів від 10.10.2007р. та від 21.04.2008р. було акціонером ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод".
На підставі прийнятих рішень загальними зборами акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно-механічний завод" від 10.10.2007 року про збільшення статутного фонду товариства на 1259788.25 грн., та закрите (приватне) розміщення акцій додаткового випуску та поданого пакету документів, Територіальним управлінням ДКЦПФР в м. Києві 16.11.2007 року було зареєстровано додатковий випуск акцій у кількості 615 578 шт. та видано Тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій №218/10/1/07-Т. В період з 25.11.2007р. по 12.12.2007р. акції додаткового випуску були розміщені серед акціонерів товариства, в тому числі й позивача.
За результатами проведених загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно-механічний завод" від 21.04.2008р. били прийняті рішення з наступних питань порядку денного (протокол №9):
№8: "Не затверджувати рішення про закрите (приватне) розміщення акцій, рішення про яке прийнято 10жовтня 2007року.
Строк повернення коштів: на протязі 30 (тридцяти) календарних днів від дати прийняття відповідного рішення про відмову від розміщення акцій та повернення коштів, внесених в оплату за акції, тобто, до 20 травня 2008 року (включно), але не раніше:
при безготівкових розрахунках - одержання ВАТ письмового повідомлення з інформацією про платіжні реквізити (в разі їх зміни): при готівкових розрахунках - одержання ВАТ письмової заяви про повернення коштів та з'явлення особи (особисто або через уповноваженого представник), що унесла кошти в оплату за акції, до Правління ВАТ для одержання коштів", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008 року, з підстав прийняття питання не включеного до порядку денного.
№9: "З метою залучення коштів на розвиток товариства пропонується здійснити збільшення розміру статутного капіталу товариства, шляхом додаткового випуску. Розмір збільшення статутного капіталу ВАТ 3 800 000,00 гривень. Після збільшення розміру статутного капіталу товариства ВАТ, він буде становити 4 444 210,25 гривень", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008 року.
№10: "затвердити здійснення закритого (приватного) розміщення акцій шляхом додаткового випуску ВАТ існуючої номінальної вартості та затвердити протокол рішення про закрите (приватне) розміщення акцій", оформленого протоколом №9 від 21.04.2008 року.
Як свідчать матеріали справи, на підставі прийнятих рішень загальних зборів акціонерів відповідача-1, Територіальним управлінням ДКЦПФР в м. Києві 04.07.2008 року було зареєстровано додатковий випуск акцій у кількості 15 200 000 шт. та видано Тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій №90/10/1/08-Т. В період з 15.07.2008р. по 31.07.2008р. акції додаткового випуску були розміщені серед акціонерів товариства, в тому числі й позивача.
З огляду на не затвердження результатів закритого (приватного) розміщення акцій на загальних зборах акціонерів, що відбулися 21.04.2008р., та рішенням Спостережної ради про відмову від розміщення акцій, відповідач-1 27.08.2008р. звернувся до відповідача-2 з пакетом документів на скасування реєстрації випуску акцій 2007р. у кількості 615 578 шт.
28.08.2008р. відповідачем-2 прийнято Розпорядження №03-С-А, яким реєстрація випуску акцій була скасована та Тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій Ж218/1О/1/О7-Т від .11.2007р. визнано нечинним.
Дослідивши обставини справи, колегія приходить до висновку, що суд першої інстанції обгрунтовано визнав недійсним рішення з питання №8 порядку денного загальних зборів акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно-механічний завод" від 21.04.2008р., оскільки в порушення вимог ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" (якою встановлено заборону на прийняття рішень з питань, не включених до порядку денного) до складу питань порядку денного не було включено питання щодо повернення грошових коштів акціонерам, у зв'язку з відмовою від розміщення акцій
Розглянувши обставини справи та вимоги чинного законодавства, колегія погоджується із висновком господарського суду про наявність правових підстав для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відповідача-1 від 21.04.2008р. щодо збільшення статутного капіталу товариства, які викладені в питаннях №9 та №10.
Під час розгляду спору господарським судом було встановлено, що для прийняття рішення про збільшення розміру статутного капіталу товариства слід було попередньо подати Територіального управління ДКЦПФР звіт про результати закритого (приватного) розміщення акцій додаткового випуску по попередньо прийнятому рішенню загальних зборів акціонерів від 10.10.2007р.. як це передбачено п. 12 ч. 2 ст. 12 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок". В такому випадку у Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку виникає обов'язок щодо вчинення відповідних дій по завершенню процедури емісії акцій.
Однак, звіт про результати закритого (приватного) розміщення акцій, що відбулися на підставі рішення загальних зборів акціонерів від 10.10.2007р. емітентом до прийняття нового рішення про збільшення статутного капіталу товариства (21.04.2008р.) подано не було. Відповідно не було й правових підстав приймати рішення про нове збільшення статутного капіталу товариства.
Як свідчать матеріали справи, Територіальне управління ДКЦПФР лише 28.08.2008р. винесло Розпорядження №3-С-А про скасування реєстрації випуску акцій та визнанням нечинним Тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій №218/10/1/07-Т.
За таких обставин, реєстрація випуску акцій та видача Тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій від 04.07.2008р. №90/10/1/08-Т була вчинена Територіальним управлінням ДКЦПФР в порушення статті 28 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок".
Колегія не приймає до уваги доводи відповідача-1 про закінчення процедури емісії прийняттям відповідного рішення уповноваженим органом товариства, оскільки чинним законодавством передбачено вчинення ряду юридично значимих дій необхідних для завершення вказаної процедури, зокрема, подання емітентом до ДКЦПФР звіту про результати закритого (приватного) розміщення акцій, винесення відповідного розпорядження ДКЦПФР та визнання нечинним Тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій.
З огляду на те, що Територіальним управлінням ДКЦПФР 27.10.2008р. прийнято Розпорядження №5-С-А про скасування реєстрації випуску акцій та визнання нечинним Тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій від 04.07.2008р. №90/10/1 /08-Т, колегія приходить до висновку, що судом першої інстанції було правомірно припинено провадження в частині вимоги позивача щодо зобов'язання Територіального управління ДКЦПФР скасувати реєстрацію додаткового випуску акцій, рішення про випуск яких було прийнято загальними зборами акціонерів ВАТ "Київський дослідний ремонтно - механічний завод" від 21.04.2008року та анулювання Тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску акцій від 04.07.2008року №90/10/1/08-Т.
Враховуючи вищевикладене, господарським судом було обґрунтовано задоволено позовні вимоги частково.
За таких обставин колегія приходить до висновку про обґрунтованість та відповідність висновків господарського суду фактичним обставинам та зібраним у справі доказам, а відтак відсутність підстав для скасування чи зміни рішення суду.
Оскільки у відповідності до вимог ст.ст. 33- 34 ГПК України скаржником доводів позовної заяви не спростовано, доказів на підтвердження власної позиції не надано, подана апеляційна скарга визнається необгрунтованою, а тому задоволенню не підлягає.
Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд –
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Київський дослідний ремонтно-механічний завод" залишити без задоволення.
2. Рішення Господарського суду м. Києва від 19.12.2008 р. у справі №20/332 залишити без змін.
3. Матеріали справи №20/332 повернути до Господарського суду м. Києва.
Постанова набуває чинності з дня її прийняття і може бути оскаржена до Вищого господарського суду України протягом одного місяця.
Головуючий суддя
Судді