ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
03.03.09 Справа № 6/78
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032456) )
Львівський апеляційний господарський суд у складі суддів:
головуючий суддя Бонк Т. Б.
судді Бойко С. М.
Марко Р. І.
при секретарі судового засідання Гунька О. П.
за участю представників сторін:
від позивача (апелянта) –Корнієнко П. С. –представник
від відповідача –Васькевич Ю. С. –представник
розглянув апеляційну скаргу Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України в особі відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України, м. Київ б/н і б/д
на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 30.12.2008 р.
у справі № 6/78
за позовом Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України в особі відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України, м. Київ
до відповідача Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, м. Івано-Франківськ
про визнання договору оренди недійсним
ВСТАНОВИВ:
рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 30.12.2008 р. у справі № 6/78 відмовлено в позові Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України в особі відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики до виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, м. Івано-Франківськ про визнання недійсним договору оренди нежитлових приміщень № ДО-3179 від 11.10.2007 р.
Рішення суду мотивоване тим, що оскільки спірний договір між сторонами підписаний 11.10.2007 р., то судом не можуть бути прийняті до уваги твердження позивача, що підписуючи такий договір, перший заступник міського голови перевищив надані йому повноваження з огляду на те, що рішенням XVII сесії V демократичного скликання Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007 р. міська рада в межах визначених законом повноважень делегувала свої повноваження щодо управління майном комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська в частині укладення договорів оренди –виконавчому комітету та повноваження щодо підписання таких договорів –першому заступнику міського голови.
У своїй апеляційній скарзі позивач просить дане рішення скасувати та прийняти нове, яким задоволити позовні вимоги, посилаючись на те, що господарський суд Івано-Франківської області неправомірно визнав відповідача органом місцевого самоврядування, який може бути учасником господарських правовідносин, та визнав правомірність його дій по укладенню спірного договору, чим, на думку апелянта, порушив ст. 8 ГК України, згідно ч. 1 якої держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання. Скаржник вважає Положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська, затвердженого рішенням Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007 р., незаконним, оскільки воно розроблене відповідно до Закону України "Про власність" (697-12) , який на дату прийняття Положення втратив чинність.
Відповідач у судовому засіданні просив залишити рішення господарського суду без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, мотивуючи тим, що рішенням XVII сесії V демократичного скликання Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007 р. затверджено нову редакцію Положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська, відповідно до п. 3.1 якого орендодавцем об’єктів комунальної власності міста є виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, а згідно п. 5.2, договір оренди від імені орендодавця підписується міським головою або його першим заступником, який відає питаннями оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади міста.
Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну оцінку доводам та запереченням, які містяться в апеляційній скарзі, заслухавши пояснення представників сторін у судових засіданнях, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення господарського суду першої інстанції слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з наступних підстав.
Матеріалами справи встановлено, що 11.10.2007 р. між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради (орендодавець) в особі першого заступника міського голови м. Івано-Франківська Швадчака В. С. та Державною академією статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України (орендар) в особі директора Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Цвігун Г. П. укладено договір оренди нежитлових приміщень.
У преамбулі даного договору вказано, що перший заступник міського голови м. Івано-Франківська діє на підставі п. 3 ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"та п. 5.2 Положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська, затвердженого рішенням Івано-Франківської міської ради "Про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська"від 27.04.2007 р.
Відповідно до ч. 1 ст. 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.
Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (ст. 204 ЦК України).
Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров’я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження (ч. 1). Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правоможності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об’єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду (ч. 5 ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
Згідно п. 31 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання, зокрема, як прийняття рішень про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення.
Господарським судом першої інстанції встановлено, що рішенням XVII сесії V демократичного скликання Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007 р. про внесення змін до нормативних актів з питань оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська затверджено нову редакцію положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська (а. с. 79).
Відповідно до п. 3.1 вказаного Положення, орендодавцем об’єктів комунальної власності міста, які згідно п. 2.1 цього Положення, надаються в оренду, є виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради.
Порядок надання в оренду об’єктів оренди визначається даним Положенням, Законом України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) , Цивільним і Господарським кодексами України (436-15) та іншими нормативно-правовими актами, які є чинними на момент прийняття рішення про надання в оренду конкретного об’єкта оренди (п. 4.1 Положення).
Згідно ч.ч. 7, 8 п. 5.2 цього ж Положення, договір оренди від імені орендодавця підписується міським головою або його першим заступником, який відає питаннями оренди об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська. Підпис орендодавця на договорі оренди завіряється печаткою виконавчого комітету міської ради, якщо такий договір оренди від імені орендодавця підписав міський голова, його перший заступник чи заступник.
Отже, беручи до уваги нову редакцію Положення про оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська, в якому Івано-Франківська міська рада в межах, визначених законом, делегувала свої повноваження щодо управління майном комунальною власністю територіальної громади м. Івано-Франківська в частині укладення договорів оренди виконавчому комітету, а повноваження щодо підписання таких договорів –першому заступнику міського голови, апеляційний суд дійшов висновку, що спірний договір оренди укладено з дотриманням вимог чинного законодавства, а тому підстави для визнання його недійсним відсутні.
Крім цього, апеляційний господарський суд не приймає до уваги твердження скаржника про те, що вищезгадане Положення не відповідає чинному законодавству, тобто є незаконним, оскільки ні дане Положення, ні вищевказане рішення XVII сесії V демократичного скликання Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007 р. не визнані у встановленому законом порядку недійсними, а отже, є чинними та підлягають застосуванню.
Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд вважає, що рішення господарського суду першої інстанції прийняте з врахування всіх обставин справи та з дотриманням норм чинного законодавства, а тому не вбачає підстав для його зміни чи скасування.
Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Керуючись ст.ст. 99, 101 –105 ГПК України (1798-12) , Львівський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Рішення господарського суду Івано-Франківської області від 30.12.2008 р. у справі № 6/78 залишити без змін, апеляційну скаргу Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України в особі відокремленого підрозділу Івано-Франківського коледжу статистики Державної академії статистики, обліку та аудиту Державного комітету статистики України, м. Київ –без задоволення.
2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.
3. Матеріали справи скерувати на адресу місцевого господарського суду.
Головуючий суддя Бонк Т. Б.
Суддя Бойко С. М.
Суддя Марко Р. І.