Україна
Харківський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
03 березня 2009 р. Справа № 13/667-07
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032594) )
Колегія суддів у складі:
головуючий суддя Токар М.В., суддя Івакіна В.О.,суддя Фоміна В.О.
при секретарі Гарбузовій Н.Ю.
за участі представників сторін ( за первісним позовом):
прокурор - Бєлашов А.М.
позивача- Фролова О.С.
відповідача - Литвиненко В.М.
3-ті особи :
1) не з*явився
2)Сапіженко С.Г(дов.48 від 12.09.2008 року)
3)не з*явився
4)не з*явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Сумжитлобуд"вх. № 02С/1-13 на рішення господарського суду Сумської області від 26.11.08р. по справі № 13/667-07
за позовом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області, м.Суми
до Відкритого акціонерного товариства "Сумжитлобуд", м.Суми
3-ті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору :
1).КП "Сумське міське бюро технічної інвентаризації",м.Суми ;
2).Приватна середня загальноосвітня школа "Золота рибка",м.Суми; 3).Сумська міська рада,м.Суми;
4).Виконавчий комітет Сумської міської ради,м.Суми;
За участю прокурора Сумської області
Про визнання права власності
та за зустрічним позовом Відкритого акціонерного товариства "Сумжитлобуд", м.Суми
до Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області
3-ті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору :
1) КП "Сумське міське бюро технічної інвентаризації",м.Суми ;
2) Приватна середня загальноосвітня школа "Золота рибка",м.Суми; 3)Сумська міська рада,м.Суми;
4) Виконавчий комітет Сумської міської ради,м.Суми
Про визнання права власності
встановила:
Позивач - Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Сумській області, звернувся до господарського суду Сумської області з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Сумжитлобуд"(треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору : КП "Сумське міське бюро технічної інвентаризації",приватна середня загальноосвітня школа "Золота рибка", Сумська міська рада, виконавчий комітет Сумської міської ради ; за участю прокурора Сумської області) про визнання права власності за Державою в особі РВ Фонду Державного майна України по Сумській області на об*єкт соціально-побутового призначення, дитячий садок № 17 "Золота рибка", розташований по вул.Новомістенській № 31/1 в м. Суми; повернення майна з чужого незаконного володіння до сфери управління Держави в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області; зобов*язання відповідача вчинити дії спрямовані на відновлення того стану, який існував до винесення рішення Арбітражного суду Сумської області від 30.08.1999 року у справі № 2608-5/159, в зв*язку з її частковим скасуванням рішенням господарського суду Сумської області від 13.04.2000 року у справі № 2608-5/159, а саме : повернути об*єкт соціально-побутового призначення, дитячий садок № 17 "Золота рибка", розташований по вул. Новомістенській № 31/1 в м. Суми, який був переданий Регіональним відділенням по Акту приймання-передачі від 03.12.1999 року ВАТ"Сумжитлобуд"на виконання Ухвали арбітражного суду Сумської області від 05.11.1999 року у справі 2608-5/159, регіональному відділенню Фонду державного майна України по Сумській області, оформивши передачу актом приймання-передачі.
15.07.2008 року ВАТ "Сумжитлобуд"звернувся до господарського суду Сумської області з зустрічним позовом, в якому ( з урахуванням уточнень від 06.08.08 року) просить суд визнати за ним право власності на нежитлові приміщення : дитячий садок № 17 "Золота рибка", які знаходяться за адресою вул. Новомістенській № 31/1 в м. Суми; визнати недійсним договір оренди державного майна № 165 від 16.08.2000 року, укладений між відповідачем за зустрічним позовом та приватною загальноосвітньою середньою школою "Золота рибка"; стягнути з відповідача за зустрічним позовом на користь позивача за зустрічним позовом судові витрати.
Рішенням господарського суду Сумської області від 26.11.2008 року по справі № 13/667-07 ( колегія суддів у складі : головуючий суддя Левченко П.І., суддя Заєць С.В., суддя Моїсеєнко В.М.) первісний позов задоволено повністю. Визнано право власності за Державою в особі РВ Фонду Державного майна України по Сумській області на об*єкт соціально-побутового призначення, дитячий садок № 17 "Золота рибка", розташований по вул. Новомістенській № 31/1 в м. Суми: зобов*язано ВАТ "Сумжитлобуд"повернути майно з чужого незаконного володіння до сфери управління Держави в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області; зобов*язано відповідача вчинити дії спрямовані на відновлення того стану, який існував до винесення рішення Арбітражного суду Сумської області від 30.08.1999 року у справі № 2608-5/159, в зв*язку з її частковим скасуванням рішенням господарського суду Сумської області від 13.04.2000 року у справі № 2608-5/159, а саме : повернути об*єкт соціально-побутового призначення, дитячий садок № 17 "Золота рибка", розташований по вул. Новомістенській № 31/1 в м. Суми, який був переданий Регіональним відділенням по Акту приймання-передачі від 03.12.1999 року ВАТ "Сумжитлобуд"на виконання Ухвали арбітражного суду Сумської області від 05.11.1999 року у справі 2608-5/159, регіональному відділенню Фонду державного майна України по Сумській області, оформивши передачу актом приймання-передачі. У задоволенні зустрічного позову відмовлено . Стягнуто з ВАТ "Сумжитлобуд" в доход Державного бюджету 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно- технічне забезпечення судового процесу.
ВАТ "Сумжитлобуд"з рішенням суду першої інстанції не погодився, звернувся до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить оскаржуване рішення суду першої інстанції скасувати, прийняти нове рішення, яким у задоволенні первісного позову відмовити . Визнати за ним право власності на нежитлові приміщення : дитячий садок № 17 "Золота рибка", які знаходяться за адресою вул. Новомістенська № 31/1 в м. Суми; визнати недійсним договір оренди державного майна № 165 від 16.08.2000 року, укладений між відповідачем за зустрічним позовом та приватною загальноосвітньою середньою школою "Золота рибка"; стягнути з позивача за первісним позовом на користь відповідача за первісним позовом суму відшкодування державного мита за подання апеляційної скарги.
Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги та відзивів на неї, а також доводи, викладені в додаткових поясненнях сторін, заслухавши у судовому засіданні повноважних представників сторін, прокурора, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також повноту встановлення обставин справи та відповідність їх наданим доказам, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду встановила наступне.
Наказом Української державної будівельної корпорації "Укрбуд"від 14.02.1994 року № 78 було створено Відкрите акціонерне товариство "Сумжитлобуд"шляхом перетворення в нього державного підприємства проектно-будівельного підприємства .
Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України від 10.05.1994 року ВАТ "Сумжитлобуд"було видано дозвіл на приватизацію майна об*єкту, який перетворено у відкрите акціонерне товариство у процесі корпоратизації, шляхом продажу акцій.
Відповідно до плану розміщення акцій, затвердженого головою Фонду державного майна та погодженого з Українською державною будівельною корпорацією "Укрбуд"17.06.1994 року до статутного фонду ВАТ "Сумжитлобуд"не включена залишкова вартість дитячих садків у розмірі 320000 тис. крб..
Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Сумській від 18 липня 1994 року № 655 зареєстровано товариство покупців ВАТ "Сумжитлобуд", про що видано Свідоцтво № 143 про державну реєстрацію товариства покупців від 19 липня 1994 року.
На виконання рішення арбітражного суду Сумської області від 30 серпня 1999 року по справі № 2608-5/159 за позовом товариства покупців членів трудового колективу ВАТ "Сумижитлобуд"до Регіонального відділення Фонду державного майна України про зобов*язання передати майно у власність та постанови голови арбітражного суду Сумської області від 12 листопада 1999 року про перевірку цього рішення в порядку нагляду Регіональне відділення Фонду державного майна України за Актом прийому - передачі №298 від 03 грудня 1999 року передало у власність ВАТ "Сумжитлобуд"спірний об*єкт - дитячий садок № 17 "Золота рибка", що розташований у м.Суми, вул. Новомістенська,31/1.
Як вбачається з матеріалів справи, на час розгляду справи судом першої інстанції рішення судових інстанцій, на виконання яких було здійснено передачу спірного об*єкту у власність ВАТ "Сумжитлобуд"в частині передачі дитячого садка № 17 "Золота рибка", що розташований у м.Суми, вул. Новомістенська,31/1, скасовано.
Таким чином, на даний час дитячий садок № 17 "Золота рибка"( який у відповідності до Рішення виконавчого комітету Сумської міської ради від 16.12.1997 року № 592 є приватною загальноосвітньою трьохступеневою школою "Золота рибка"), не вибував з власності держави та знаходився лише на балансі ВАТ "Сумжитлобуд", виходячи з такого.
Відповідно до п. 4 Наказу Фонду Державного майна України та Міністерства економіки України N 908/68 (z0414-99) від 19.05.99 року, зареєстрованого в Міністерстві в юстиції України 24 червня 1999 р. за N 414/3707 про затвердження Положення "Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі" господарські товариства, на балансі яких перебуває державне майно, яке не увійшло до статутних фондів у процесі приватизації, несуть відповідальність за збереження такого майна відповідно до Цивільного кодексу України (435-15) .
А п. З цього ж Наказу встановлено, що забезпечення реалізації Положення про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, відповідно до пункту 149 Державної програми приватизації на 2000-2002 роки, затвердженої Законом України "Про Державну програму приватизації" (1723-14) здійснює Фонд державного майна України.
Згідно з п.1.4 Положення "Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі"одним із способів управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі є здійснення приватизації відповідно до Законів України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) , "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" (2171-12) ,"Про Державну програму приватизації" та інших нормативно-правових актів.
Згідно з ч.1 ст. 8 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств" та ч.2ст. 12 Закону України "Про приватизацію державного майна"органи приватизації мають право приймати рішення про приватизацію державного майна, про що видається наказ.
Так, Наказом Фонду державного майна України від 19.10.2007 рорку № 1677 (v1677224-07) "Про перелік об*єктів, що підлягають приватизації"до переліку об*єктів групи "А", що підлягають приватизації шляхом викупу включено нежитлові приміщення площею 2671,2 кв.м, розташовані по вул. Новомістенська,31/1 в м.Суми, які знаходяться на балансі ВАТ "Сумжилобуд"та орендуються Приватною середньою загальноосвітньою школою "Золота рибка".
Даний факт дає можливість судовій колегії зробити висновок, що спірний об*єкт у відповідності до приписів Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств" (2171-12) та Закону України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) не був та не міг бути власністю ВАТ "Сумжитлобуд", а знаходження на балансі та отримання дитячого садку "Золота рибка"у власність згідно Акту приймання-передачі від 03.12.1999 року, складеного на виконання скасованих судових рішень не може бути підставою для виникнення у ВАТ "Сумжитлобут"права власності на побутово-соціальний об*єкт, який не увійшов до статутного фонду ВАТ "Сумжилобут"під час приватизації.
Що ж до вимоги ВАТ "Сумжиобуд"у зустрічному позові про визнання недійсним договору оренди державного майна № 165 від 16.08.2000 року, укладений між відповідачем за зустрічним позовом та приватною загальноосвітньою середньою школою "Золота рибка", то слід зазначити, що у відповідності до п. з п.1.4 Положення "Про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі"способом управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі є, зокрема, передача майна в оренду відповідно до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) . А тому, враховуючи, що управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації та знаходиться у них на балансі, належить Фонду державного майна та його регіональним відділенням, немає правових підстав у розумінні ст.ст. 203, 215 ЦК України для визнання цього договору недійсним.
Таким чином,при прийнятті оскаржуваного рішення, господарський суд Сумської області повно та всебічно з*ясував всі обставини справи, надав їм вірну юридичну оцінку та дійшов правильного висновку щодо задоволення первісного позову Регіонального відділення Фонду державного майна України в повному обсязі та відмови у задоволенні зустрічного позову ВАТ "Сумжитлобуд", а тому підстав для скасування рішення від 26.11.2008 року у даній справі та задоволення апеляційної скарги колегія суддів не вбачає.
Керуючись ст. ст. 85, 99, 101, п.1 ст. 103, ст. 105 ГПК України,
постановила:
Апеляційну скаргу залишити без задоволення.
Рішення господарського суду Сумської області від 26.11.2008 року по справі № 13/667-07 залишити без змін.
Головуючий суддя Токар М.В.
Суддя Івакіна В.О.
Суддя Фоміна В.О.