ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
25.02.09 Справа № 4/134
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs5728259) )
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії :
головуючого-судді - Юркевича М.В.
суддів Городечної М.І.
Кузя В.Л.
розглянув апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Ваше здоров'я"м. Львів
на рішення господарського суду Львівської області від 10.12.2008 року
у справі № 4/134
за позовом: фізичної особи -ОСОБА_1 м. Львів
до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Ваше здоров'я"м. Львів
про визнання недійсним рішення зборів засновників від 20.09.2005 року, оформлене протоколом № 23
за участю представників :
від позивача: ОСОБА_2. -представник
від відповідача: ОСОБА_4 -представник, Панішко Т.І. - представник
Права та обов'язки сторін, передбачені ст. ст. 22, 28 ГПК України роз'яснено, заяви про відвід суддів не поступали, клопотання про фіксацію судового процесу не надходили.
Рішенням господарського суду Львівської області від 10.12.2008 року у справі №4/134 задоволено позов ОСОБА_1 м. Львів, визнавши недійсним рішення загальних зборів засновників ТОВ "Ваше здоров'я"від 20.09.2005 року, оформлене протоколом № 23.
ТОВ "Ваше здоров'я"не погоджується з даним рішенням суду, а тому у своїй апеляційній скарзі просить переглянути його в порядку апеляційного провадження, скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову. При цьому, апелянт посилається на наступні обставини і підстави:
· Судом першої інстанції при винесенні оскаржуваного рішення не було з'ясовано обставин, що мають значення для справи, а саме те, чи були порушені відповідачем вимоги закону та установчих документів під час скликання зборів засновників;
· Під час розгляду справи господарським судом Львівської області витребувано та досліджено справу № 2-262/07 Франківського районного суду м. Львова, в якому рішення зборів засновників від 20.09.2008 року вже було предметом розгляду. Проте, місцевий господарський суд при винесенні оскаржуваного рішення даної обставини до уваги не взяв.
ОСОБА_1 проти доводів апеляційної скарги заперечує, вважає їх безпідставними та необґрунтованими. Рішення місцевого господарського суду просить залишити без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.
В ході перегляду оскарженого рішення за наявними матеріалами та доказами у справі, Львівським апеляційним господарським судом з'ясовано:
Згідно протоколу № 23 зборів засновників ТОВ "Ваше здоров'я"за участю ОСОБА_3 (64,5 % статутного фонду), ОСОБА_4(10,1%), ОСОБА_5. ( 17,6 %), ОСОБА_1 (5,0%) та ОСОБА_6 (2,8%) відбулись збори засновників, на яких серед іншого було прийнято рішення про затвердження розподілу часток у статутному фонді товариства в новій редакції, затвердження змін до статуту в частині учасників і їх часток, а також прийнято рішення про реєстрацію внесених змін у встановленому законом порядку. Дане рішення зборів засновників прийнято більшістю голосів (95 %).
Як встановлено місцевим господарським судом, на дату проведення загальних зборів засновників статутний фонд товариства складав 23 303, 10 грн., а частка позивача -5,0 % статутного фонду. Після прийняття оскаржуваного рішення зборів засновників, оформлене протоколом № 23 статутний фонд товариства склав 137 303,10 грн., а частка позивача визначена у сумі 1 165,15 грн. -0,76 % статутного фонду.
Позивач, звертаючись до господарського суду Львівської області за захистом своїх прав з позовними вимогами до ТОВ "Ваше здоров'я"про визнання недійсним рішення зборів засновників товариства від 20.09.2005 року в частині затвердження розподілу часток в статутному фонді звертає увагу суду на те, що прийняте рішення суперечить вимогам ст. 51 Закону України "Про господарські товариства"та порушує права позивача.
Місцевий господарський суд при винесенні оскаржуваного рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 виходив з того, що рішення загальних зборів від 20.09.2005 року, оформлене протоколом № 23 в частині зменшення частки позивача в статутному фонді є незаконним, суперечить ст. 51 Закону України "Про господарські товариства"та порушує корпоративні права позивача, визначені ст. 167 Господарського кодексу України.
Розглянувши доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, заслухавши пояснення представників сторін, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду прийшла до висновку, що оскаржене рішення господарського суду Львівської області слід скасувати, апеляційну скаргу -частково задоволити, а провадження у справі припинити. При цьому, судова колегія виходить із наступного:
Досліджуючи наявні матеріали справи та надаючи їм правову оцінку, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду встановила, що постановою Вищого господарського суду України від 06.03.2008 року в іншій справі № 2-262/07 частково скасовано постанову Львівського апеляційного господарського суду від 19.11.2007 року та рішення Франківського районного суду міста Львова від 27.06.2007 року, визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Ваше здоров'я"від 05.09.2005 року, оформлене протоколом № 22. Постанову Львівського апеляційного господарського суду частині відмови в позові ОСОБА_1 до ТОВ "Ваше здоров'я"про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників від 08.11.2005 року, оформлене протоколом № 24 -залишено без змін.
Переглядаючи в касаційному порядку постанову Львівського апеляційного господарського суду, Вищий господарський суд України в мотивувальній частині своєї постанови зазначив, що судами попередніх інстанцій під час розгляду справи № 2-262/07 правомірно встановлено, що загальні збори учасників товариства від 08.11.2005 року проведені з дотриманням порядку їх скликання і проведення, рішення зборів щодо виключення ОСОБА_1, яка володіє 5 % статутного фонду, зі складу учасників і проведення з нею відповідних розрахунків, прийняте у відповідності до приписів ст. 64 Закону України "Про господарські товариства", ст. 6.2.6 статуту товариства, за нього проголосували учасники, які володіють 92 % статутного фонду, протокол № 24 містить докладний, обґрунтований і підставний перелік причин виключення учасника ОСОБА_1 зі складу товариства, який свідчить про систематичне невиконання цим учасником своїх обов'язків та рішень загальних зборів (а.с. 16-19).
В силу ст. 35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.
Отже, позивач -ОСОБА_1 згідно рішення зборів учасників товариства від 08.11.2005 року була виключена зі складу учасників ТОВ "Ваше здоров'я".
Згідно ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом (1798-12) заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК України господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником (засновником, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів.
Дослідивши та проаналізувавши матеріали справи в їх сукупності, Львівський апеляційний господарський суд звертає увагу на те, що не всі спори, пов'язані з визнанням недійсними рішень загальних зборів товариства, можуть бути віднесені до спорів, передбачених п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК. Критеріями є, по-перше, склад учасників спору, по-друге, підстава, якою обґрунтовується вимога про визнання рішення загальних зборів недійсними. На підставі змісту ч. 3 ст. 167 ГК, яка визначає поняття "корпоративні відносини", обов'язковим учасником корпоративного спору повинен бути суб'єкт корпоративних прав, тобто акціонер або учасник господарського товариства. Справи у спорах про визнання недійсним рішень органів управління господарського товариства за позовом особи, яка не є акціонером або учасником товариства, в тому числі таким, що вибув, не належать до спорів, що виникають з корпоративних відносин.
Так, з метою забезпечення правильного та однакового застосування судами законодавства, яке регулює корпоративні відносини, формування єдиної судової практики у цій сфері, здійснення належного захисту судами прав і законних інтересів фізичних, юридичних осіб та держави, які пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням і припиненням діяльності господарських товариств, Пленум Верховного Суду України у постанові від 24.10.2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) в п. 17 роз'яснив, що вирішуючи питання про те, чи є корпоративним спір, пов'язаний із визнанням недійсними рішень загальних зборів товариства, судам необхідно враховувати суб'єктний склад учасників спору та підстави, якими обґрунтовується відповідна вимога. Справи у спорах про визнання недійсними рішень органів управління господарського товариства за позовом особи, яка не є акціонером або учасником товариства, у тому числі таким, що вибув, не належить до спорів, що виникають з корпоративних відносин.
Відповідно до ч. ч. 2, 3 п. 1 постанови Пленуму Верховного суду України "Про судове рішення" від 29.12.1976 року № 11 (v0011700-76) , рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а при їх відсутності - на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України. Обґрунтованим визнається рішення, в якому повно відображені обставини, які мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.
Відповідно до ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.
Враховуючи вищенаведене, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду прийшла до висновку наявності правових підстав для скасування оскаржуваного рішення та припинення провадження у справі.
Керуючись ст.ст. 80, 99, 101, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, Львівський апеляційний господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Ваше здоров'я"м. Львів задоволити частково.
2. Рішення господарського суду Львівської області від 10.12.2008 року у справі №4/134 скасувати. Провадження в господарській справі № 4/134 припинити.
3. Матеріали справи № 4/134 повернути до господарського суду Львівської області.
4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.
Головуючий-суддя
Суддя
Суддя
Юркевич М.В.
Городечна М.І.
Кузь В.Л.