ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24.02.2009 Справа№ 10/254-08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3805211) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Євстигнеєва О.С.- доповідача,
суддів: Лотоцької Л.О., Бахмат Р.М.
при секретарі: Ролдугіної Н.В.
за участю представників, які були присутні у судовому засіданні 17.02.2009 року:
позивача: Грецька Г.В.- предст., дов. від 27.06.2007 року
відповідача: Жукова Є.О.- гол. спец., дов.№4/11-07 від 12.01.2009 року
третьої особи: Грецька Г.В.- предст., дов.№223 від 18.12.2008 року
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ) на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 23.12.2008р. у справі №10/254-08
за позовом: підприємства об’єднання громадян "Дніпропетровський виробничий комбінат Національної спілки театральних діячів України" (м. Дніпропетровськ)
до: Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ)
третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: "Національна спілка театральних діячів України" (м. Київ)
про: визнання права власності
та за зустрічним позовом: Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ)
до: підприємства об’єднання громадян "Дніпропетровський виробничий комбінат Національної спілки театральних діячів України" (м. Дніпропетровськ)
про: усунення перешкод в користуванні майном
ВСТАНОВИВ:
Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 29 грудня 2008 року (підписано 30.12.2008р.) у справі №10/254-08 (суддя Кощеєв І.М.) задоволений первісний позов підприємства об’єднання громадян "Дніпропетровський виробничий комбінат Національної спілки театральних діячів України" (м. Дніпропетровськ) до Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ), третя особа: "Національна спілка театральних діячів України" (м. Київ) про визнання права власності на будівлі: літ. А-2, літ. Б-2 (2-й поверх), літ. В, що розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Короленко, 17. З відповідача на користь позивача стягнуті судові витрати. У зустрічному позові Дніпропетровської міської ради до підприємства об’єднання громадян "Дніпропетровський виробничий комбінат Національної спілки театральних діячів України" про усунення перешкод в користуванні зазначеними будівлями –відмовлено. З Дніпропетровської міської ради на користь Державного бюджету стягнуто 17 грн. витрат на державне мито.
Не погоджуючись із прийнятим рішенням, Дніпропетровська міська рада –відповідач –подала апеляційну скаргу, у якій просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області від 29.12.2008р. по справі №10/254-08 і прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволені позовних вимог підприємства об’єднання громадян "Дніпропетровський виробничий комбінат Національної спілки театральних діячів України" (м. Дніпропетровськ), а зустрічний позов Дніпропетровської міської ради задовольнити. Підставою для подання апеляційної скарги стало неповне з’ясування господарським судом обставин, що мають значення для справи і невідповідність висновків, викладених у рішенні, обставинам справи. Керуючись ст. 1, ч.1, ст. 10, ч.ч.3,5 ст. 16, ст.ст. 26, 29 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" скаржник зазначає, що тільки органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону володіють, користуються і розпоряджаються об’єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування, здавати в оренду, продавати і купувати тощо. Комітет комунальної власності міської ради в листі №5/3/1 зазначив, що спірне майно належить до комунальної власності, з відповідачем будь-які орендні стосунки відсутні, а відповідач порушує право власності територіальної громади. Міська рада вважає, що визнавши право власності на спірне майно за позивачем, суд припустився порушень Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року в частині права особи на вільне володіння своїм майном, що призвело до прийняття неправомірного рішення.
Позивач по первісному позову –підприємство об’єднання громадян "Дніпропетровський виробничий комбінат Національної спілки театральних діячів України" (м. Дніпропетровськ) –у відзиву на апеляційну скаргу і у судовому засіданні пояснив, що рішення суду повністю відповідає вимогам законодавства. Міська рада не надала жодних доказів належності спірного майна саме територіальній громаді, спірне майно передано позивачу в обмін на житлову площу, яка була виділена комбінату 3 1981-1982 роках, і передана виконкому міської ради. Крім того, рішенням №917 від 15.10.1992 року міська рада передала майно на баланс позивачу, тобто у відання та користування. В силу Закону України "Про професійних творчих працівників та творчі спілки" (554/97-ВР) право власності на це приміщення набув саме позивач.
Третя особа –Національна спілка театральний діячів України (м. Київ) –у відзиву на апеляційну скаргу і у судовому засіданні зазначила, що погоджується із судовим рішенням, а доводи апеляційної скарги не є такими, що є підставою для скасування цього рішення.
Розпорядження заступника голови суду №48 від 16.02.2009 року у зв’язку з закінченням відпусток суддів постійної колегії справа передана на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Євстигнеєва О.С., суддів Лотоцької Л.О. і Бахмат Р.М.
У судовому засіданні оголошувалася перерва до 15.00 24 лютого 2009 року.
Вислухавши представників сторін і третьої особи, переглянувши матеріали справи, Дніпропетровський апеляційний господарський суд встановив, що відповідно до п.1.2 Статуту позивача засновником і його власником є Національна спілка театральних діячів України, яка є правонаступником Українського театрального товариства, Спілки театральних діячів УРСР.
Розпорядженням виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради народних депутатів №164р від 02.06.1982 року "Про відселення сімей із будинку №17 по вул. Короленко" було зазначено, що виконкомом було розглянуто клопотання Дніпропетровського виробничого комбінату Українського театрального товариства про покращення умов праці робітників комбінату і дозволено виконкому Бабушкінської районної ради народних депутатів провести відселення сімей із квартир, не пристосованих для проживання в будинку №17 по вул. Короленко за рахунок виділеного житла Дніпропетровського виробничого комбінату Українського театрального товариства. Цим же розпорядженням було дозволено міському житловому об’єднанню площі, які звільнилися після відселення сімей, передати в оренду Дніпропетровському виробничому комбінату Українського театрального товариства для виробничих цілей.
Рішенням Дніпропетровської міської ради від 15.10.1992 року №917 "Про передачу на баланс Дніпропетровського виробничого комбінату театрального фонду Спілки театральних діячів України будов, розташованих по вул. Короленко, 17 (А-2, Б-2, В)" враховуючи, що відселення сімей, які раніше мешкали в цих будинках здійснено за рахунок лімітів, що виділяються комбінатові на пайову участь в житловому будівництві, капітальний ремонт здійснено за рахунок коштів і силами комбінату, було вирішено передати на баланс Дніпропетровського виробничого комбінату театрального фонду Спілки театральних діячів України будов, розташованих по вул. Короленко, 17 (А-2, Б-2, В) загальною площею 405 м2 і залишковою вартістю 25921 крб.
Вказане майно було передано позивачу за актом приймання-передачі основних засобів від 02.11.1992 року авізо №6.
Згідно реєстраційного посвідчення на будівлю від січня 1997 року будівля №17 по вул. Короленко у м. Дніпропетровська зареєстрована за місцевими радами (Дніпропетровський виробничий комбінат театрального фонду Спілки театральних діячів України) на підставі рішення Дніпропетровської міської ради народних депутатів №917 від 15.10.1992 року і складається із двох будівель А-2 та Б-2 і сараю В.
Відповідно до ст. 21 Закону України "Про професійних творчих працівників та творчі спілки" джерелами формування майна і коштів творчих спілок є: ... майно колишніх загальносоюзних творчих спілок Союзу РСР, до якого належать розташовані на території України будинки, споруди, матеріально-технічні засоби, які за станом на 24 серпня 1991 року згідно з правоустановчими документами перебували у віданні творчих спілок колишнього Союзу РСР або у володінні чи користуванні відповідних республіканських або територіальних структур.
Правоустановчими документами, встановленими ст.21 цього Закону, "вважаються їх статути і положення, статути і положення творчих спілок України, підприємств, установ та організацій цих спілок, акти прийняття-передачі об'єктів, договори купівлі-продажу, а в разі необхідності інші документи - розподільні баланси, матеріали технічної інвентаризації тощо, оформлені в установленому порядку" ( постанова КМ України №1058 від 10.07.1998 року "Про передачу нерухомого майна творчим спілкам" (1058-98-п) ). Отже, закон не містить виключного переліку документів, які встановлюють належність майна творчим спілкам, їх підприємствам, установам, організаціям.
Порядок передачі будинків і споруд від рад народних депутатів до громадянських організацій на момент прийняття розпорядження виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради народних депутатів №164р від 02.06.1982 року "Про відселення сімей із будинку №17 по вул. Короленко" і рішення Дніпропетровської міської ради від 15.10.1992 року №917 "Про передачу на баланс Дніпропетровського виробничого комбінату театрального фонду Спілки театральних діячів України будов, розташованих по вул. Короленко, 17 (А-2, Б-2, В)" був встановлений постановою Ради Міністрів УРСР №285 (285-80-п) від 28.04.1980 року "Про порядок передачі підприємств, об'єднань, організацій, установ, будинків і споруд", яка діяла до 26.06.1996 року.
Згідно зазначеної постанови і Положенню про порядок передачі підприємств, об'єднань, організацій, установ, будинків і споруд, затвердженого цією постановою міністерства, державні комітети і відомства республік і виконавчі комітети місцевих Рад народних депутатів передають кооперативним та іншим громадським організаціям і приймають від них будинки і споруди у порядку, встановленому Радою Міністрів відповідної союзної республіки (п.7). При передачі підприємств, об'єднань, організацій і установ, а також будинків і споруд державними органами кооперативам та іншим громадським організаціям або кооперативними та іншими громадськими організаціями державним органам усе майно підприємств, об'єднань, організацій і установ, а також окремі будинки і споруди передаються за плату, якщо законодавством СРСР не встановлено інший порядок (п.8).
Як вбачається із матеріалів справи і як правильно встановлено місцевим господарським судом при розгляді справи, позивач отримав будинок за рахунок лімітів, що виділяються комбінатові на пайову участь в житловому будівництві, тобто за плату, і ця обставина підтверджується як матеріалами справи, так і безпосередньо рішеннями державних органів. Крім того, спірне майно перебувало у віданні позивача, що не спростовується відповідачем по первісному позову.
За таких обставин місцевий господарський суд зробив правильний висновок, що в силу ст. 115 ЦК України товариство є власником майна, набутого на підставах, що не заборонені законом і задовольнив позовні вимоги по первісному позову.
Щодо зустрічного позову, яким міська рада просила усунути перешкоди у користування майном шляхом їх вилучення у відповідача по зустрічному позову та передачі на баланс комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства Бабушкінського району, то заявник цього позову повинен довести, що майно, яке є предметом позову належить саме йому, а відповідач перешкоджає власнику користуватися цим майном. На підтвердження цих обставин міською радою було надано рішення Дніпропетровської міської ради народних депутатів №46 від 27.11.1991 року "Про комунальну власність Дніпропетровської міської ради народних депутатів", яким був затверджений перелік цих об’єктів. Даний перелік не містить об’єкту, який би знаходився за адресою: вул. Короленко, 17. З урахуванням положень ст. 34 і ст. 43 ГПК України надані радою докази не підтверджують факт знаходження спірного майна у його власності. Крім того, вирішився по суті первісний позов, суд встановив власника майна, яким є позивач по первісному позову, а не Дніпропетровська міська рада.
За таких обставин, судом було правомірно відмовлено у задоволенні позовних вимог по зустрічному позову.
Дніпропетровський апеляційний господарський суд вважає, що рішення суду відповідає вимогам чинного законодавства і повинно бути залишене без зміни, а доводи апеляційної скарги не можуть бути підставою для скасування судового рішення, виходячи із вищенаведеного.
На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 103- 105 ГПК України, Дніпропетровський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ) залишити без задоволення.
Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 29 грудня 2008 року у справі №10/254-08 залишити без зміни.
Головуючий О.С. Євстигнеєв
Судді: Л.О. Лотоцька
Р.М. Бахмат
З оригіналом згідно.
Помічник судді М.В. Юрченко
24.02.2009р.