КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01033, м.Київ, вул.Жилянська 58-б тел. 284-37-31
Іменем України
П О С Т А Н О В А
24.02.09 р. № 12/4855
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032330) )
Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Корсакової Г.В.
суддів: Мельника С.М.,
Рудченка С.Г.
при секретарі судового засідання –Олійник О.Л.
за участю представників сторін:
від позивача: Філатов С.М., Майстренко Т.В., Школьна І.П. –за довіреністю;
від відповідача: не з’явились;
від третьої особи: Сватуха В.С. –начальник, Майстренко Т.В., Школьна І.П. –за довіреністю
розглянувши апеляційну скаргу Виконавчого комітету Смілянської міської ради та апеляційну скаргу Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міскої ради на ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року
по справі № 12/4855 (суддя Грачов В.М.)
за позовом Виконавчого комітету Смілянської міської ради, м. Сміла
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Смілапобут", м. Сміла
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради, м. Сміла
про виселення,
в с т а н о в и в :
Ухвалою господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року провадження у справі № 12/4855 зупинено до вирішення справи № 12/4548а.
Не погоджуючись з прийнятою ухвалою Виконавчий комітет Смілянської міської ради звернувся до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року скасувати.
На підставі апеляційної скарги Виконавчого комітету Смілянської міської ради на ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року, згідно ст. 98 ГПК України, Київським міжобласним апеляційним господарським судом ухвалою від 19.01.2009р. порушено апеляційне провадження.
Не погоджуючись з прийнятою ухвалою Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради звернулось до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року.
На підставі апеляційної скарги Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради на ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року, згідно ст. 98 ГПК України, Київським міжобласним апеляційним господарським судом ухвалою від 19.01.2009р. порушено апеляційне провадження.
Київським міжобласним апеляційним господарським судом ухвалою від 10.02.2009 року апеляційну скаргу Виконавчого комітету Смілянської міської ради та апеляційну скаргу Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради на ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року об’єднано в одне апеляційне провадження.
Товариством з обмеженою відповідальністю "Смілапобут"подано відзив на апеляційні скарги, в якому відповідач просить ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року залишити без змін, а апеляційні скарги –без задоволення.
Розпорядженням Першого заступника Голови Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 23.02.2009 року у зв’язку з перебуванням судді Писаної Т.О. на лікарняному змінено склад судової колегії: головуючий по справі суддя - Корсакова Г.В., судді –Мельник С.М., Рудченко С.Г.
Представник відповідача в судове засідання не з’явився, про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.
ТОВ "Смілапобут"надіслано телеграму (вх. № 1-10/80, від 23.02.2009р.) з проханням про перенесення розгляду справи в зв’язку з хворобою директора.
Клопотання відповідача колегія суддів відхиляє, оскільки доказів на підтвердження вказаних обставин суду не надано та учасники судового процесу повідомленні про час та місце судового засідання завчасно та у встановленому законом порядку. Крім того, судова колегія вважає, що неявка представника відповідача не перешкоджає апеляційному перегляду оскаржуваної ухвали.
Представники позивача та третьої особи в судовому засіданні підтримали вимоги апеляційних скарг та просили їх задовольнити.
Перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, обговоривши доводи апеляційних скарг, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, судова колегія дійшла висновку, що ухвала господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року підлягає скасуванню.
Як вбачається з матеріалів справи, господарський суд Черкаської області керуючись ч.1 ст. 79 ГПК України зупинив провадження у справі № 12/4855 до вирішення справи № 12/4548а посилаючись на ту обставину, що з позовом про виселення позивач звернувся до суду на підставі рішення ХХІХ сесії Смілянської міської ради Черкаської області від 05.09.2008 року № 29-9/V "Про виселення ТОВ "Смілапобут"з нежитлової будівлі Будинку побуту по вул. Тельмана, 2". Спір за адміністративним позовом ТОВ "Смілапобут"до Смілянської міської ради про скасування зазначеного рішення розглянутий господарським судом Черкаської області у справі № 12/4548а. Постановою господарського суду Черкаської області від 10.12.2008 року в задоволенні позову відмовлено. Постанова суду законної сили не набрала, справи відповідач вважає пов’язаними між собою, постанову місцевого суду –незаконною, а розгляд даної справи до вирішення справи № 12/4548а –неможливим. Зазначені доводи відповідача позивачем допустимими доказами не спростовано.
Відповідно до ч. 1 ст. 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.
Пов'язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.
Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі.
Як вбачається з матеріалів справи № 12/4855, предметом її розгляду є вимоги виконавчого комітету Смілянської міської ради про виселення ТОВ "Смілапобут"з приміщення ЦМК СКП "Побутсервіс", яке знаходиться за адресою м. Сміла, вул.Тельмана,2 з підстав відсутності договору оренди ЦМК СКП "Побутсервіс", який би відповідав вимогам чинного законодавства, яким регулюються відносини в сфері оренди державного та комунального майна.
В справі № 12/4548а розглядається адміністративний позов ТОВ "Смілапобут"до Смілянської міської ради про скасування рішення XXIX сесії Смілянської міської ради Черкаської області від 05.09.2008 року № 29-9/V "Про виселення ТОВ "Смілапобут"з нежитлової будівлі Будинку побуту по вул. Тельмана,2 в м. Сміла", пунктом 1 якого доручено виконавчому комітету звернутись до господарського суду Черкаської області з вимогою виселити ТОВ "Смілапобут"з будівлі Будинку побуту по вул. Тельмана,2 в м. Сміла як таке, що користується нею без відповідного договору оренди та законних підстав.
Статтею 1 ГПК України визначено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи мають право звертатись до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.
Виходячи із змісту наведеної норми закону, право особи на звернення до суду з позовом пов'язано із порушенням прав позивача.
Зупинення же провадження у справі процесуальний закон (ст. 79 ГПК України) пов'язує із неможливістю розгляду справи, що розглядається, до вирішення іншої справи.
Зупиняючи провадження у справі № 12/4855, місцевий господарський суд жодним чином не обґрунтував в чому полягає неможливість розгляду справи № 12/4855 до вирішення справи № 12/4548а.
Отже, судом не дотримано вимог ст. 79 ГПК України, згідно якої суд зупиняє провадження у справі лише в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення іншої справи.
Враховуючи наведене, судова колегія дійшла висновку, що ухвала господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року підлягає скасуванню.
Згідно з ч.4 ст. 106 ГПК України апеляційна інстанція, у випадках скасування ухвали про зупинення провадження у справі, передає справу на розгляд місцевого господарського суду.
З огляду на зазначене, судова колегія апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційні скарги Виконавчого комітету Смілянської міської ради та Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради на ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року підлягають задоволенню, а оскаржувана ухвала скасуванню з направленням справи на розгляд до місцевого господарського суду.
Керуючись ст. ст. 99, 101 –106 ГПК України (1798-12) , Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В:
1. Апеляційну скаргу Виконавчого комітету Смілянської міської ради та апеляційну скаргу Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради на ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року у справі № 12/4855 задовольнити.
2. Ухвалу господарського суду Черкаської області від 17.12.2008 року у справі № 12/4855 скасувати.
3. Матеріали справи № 12/4855 направити на розгляд до господарського суду Черкаської області.
Головуючий суддя Г.В. Корсакова
Судді: С.М. Мельник
С.Г. Рудченко
Дата відправки 12.03.09