ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
24.02.09 Справа № 7/122-Б
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого-судді Михалюк О.В.
суддів Новосад Д.Ф.
Мельник Г.І.
розглянув апеляційну скаргу ОСОБА_1
на ухвалу господарського суду Волинської області від 16.12.2008р.
у справі № 01-15/95
за позовом ОСОБА_1, с.Дерно
до ВАТ "Ківерцівське ХПП", с.Дерно
про стягнення 31086,00 грн.,
з участю представників :
від скаржника -ОСОБА_1
від відповідача -не з"явився
В ході судового засідання сторонам права і обов"язки, передбачені ст. 22 ГПК України роз"яснені, заперечень щодо складу суду не поступало.
Відповідач належним чином був повідомлений про день та час слухання справи, однак повноважних представників в засідання не скерував, в зв"язку з чим колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за наявними у справі доказами.
Ухвалою господарського суду Волинської області від 16.12.2008р. № 01-15/95 (суддя Слободян П.Р.) відмовлено громадянинуОСОБА_1, с.Дерно Ківерцівського району Волинської області у прийнятті позовної заяви до ВАТ "Ківерцівське ХПП", с.Дерно Ківерцівського району Волинської області про стягнення 31086,00 грн.
Не погоджуючись з даною ухвалою позивач подав до Львівського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати згадану ухвалу, посилаючись, зокрема, на те, що суд першої інстанції без достатніх правових підстав відмовив у прийнятті позовної заяви, оскільки вона подавалась до господарського суду на підставі статей 12 та 16 Господарського процесуального кодексу України так як справи у спорах між господарським товариством та його учасником, що пов"язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Наводить скаржник і інші доводи, що є на його думку підставою для скасування оскаржуваної ухвали.
Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали, проаналізувавши застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з огляду на наступне.
Відповідно до статті 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі -позивачами і відповідачами -можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, а саме, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи ( у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб"єкта підприємницької діяльності.
Відповідно до вимог ст. 54, 57 ГПК України до позовної заяви додаються докази в підтвердження статусу суб"єкта підприємницької діяльності. У разі неподання свідоцтва про державну реєстрацію суб"єкта підприємницької діяльності-фізичної особи (дубліката свідоцтва) підприємцем-позивачем господарський суд відмовляє у прийнятті позовної заяви на підставі п.1 статті 62 ГПК України.
Як вбачається зі змісту позовної заяви позов пред"явлено ОСОБА_1 як громадянином-фізичною особою, а заявлені позовні вимоги не відносяться до правовідносин, що виникать з корпоративних відносин.
Разом з тим, як випливає з матеріалів справи ОСОБА_1 не є кредитором у справі про банкрутство ВАТ "Ківерцівське ХПП"і не визнаний ухвалою суду у відповідності до вимог статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"учасником провадження.
Крім того, як встановлено судом апеляційної інстанції згідно ухвали господарського суду Волинської області від 23.10.2008р. відповідача -ВАТ "Ківерцівське ХПП"ліквідовано, та припинено провадження у справі про банкрутство.
За наведених обставин, суд підставно дійшов висновку про відмову у прийнятті позовної заяви.
За таких обставин, доводи скаржника зазначені в апеляційній скарзі, апеляційним судом не визнаються такими, що можуть бути підставою згідно ст. 104 ГПК України для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.
На підставі наведеного та відповідно до вимог ст.ст. 91, 101- 106 ГПК України,-
Львівський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
Ухвалу господарського суду Волинської області від 16.12.2008р. № 01-15/95 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.
Головуючий суддя Михалюк О.В. суддя Новосад Д.Ф. суддя Мельник Г.І.