ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
23.02.09 Справа № 2-7/07
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого-судді Р. Марко
суддів С. Бойко
Т. Бонк
При секретарі Гунька О.
За участю представників сторін:
Від позивача- з"явився
Від відповідача- з"явився
Від третіх осіб- не з"явився
розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1
на рішення господарського суду Закарпатської області від 20.11.08
у справі № 2-7/07
за позовом - ОСОБА_1
до відповідача -ТзОВ"Квадро"
за участю третіх осіб без самостійних вимог- ОСОБА_2
ОСОБА_3
про визнання недійсним рішення загальних зборів та стягнення моральної шкоди
за зустрічним позовом- ТзОВ"Квадро"
до- ОСОБА_1
за участю третіх осіб без самостійних вимог- ОСОБА_2
ОСОБА_3
Про стягнення 45 000 грв.
В С Т А Н О В И В :
Рішенням господарського суду Закарпатської області від 20.11.08 по даній справі відмовлено у задоволенні первісного та зустрічного позовів.
Не погоджуючись із прийнятим рішенням, позивач за первісним позовом- ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу з проханням скасувати рішення суду в частині відмови у задоволенні первісного позову та прийняти нове, яким первісний позов задоволити. Апелянт вважає оскаржуване рішення прийняте з порушенням норм матеріального права та не повного з"ясування обставин справи. В обґрунтування первісних позовних вимог, позивач- апелянт обґрунтовує тим, що відповідачем порушено встановлений законом порядок скликання та проведення 25.05.2002 року загальних зборів учасників ТОВ "Квадро", чим було грубо порушено його корпоративні права як учасника товариства на участь у роботі цього органу, тому прийняті на цих зборах рішення є незаконними. Крім того, позивачзазначає, що такими незаконними діями йому було завдано моральну шкоду, яку він оцінює в розмірі 5000 грн., і яка, зокрема, полягала в докладанні додаткових зусиль до організації свого життя, так як час потрачений на поновлення прав, був віднятий від його оточення, сім'ї і роботи, що призвело до виведення зі стану душевної рівноваги та погіршення здоров'я.
В судовому засіданні, представник відповідача заперечив проти доводів апелянта, просив апеляційну скаргу залишити без задоволення.
Слід зазначити, що предметом даного розгляду є також зустрічні позовні вимоги ТОВ "Квадро" про стягнення з ОСОБА_1 45 000 грн. шкоди, завданої товариству в зв'язку із задоволенням судом заяви позивача за первісним позов про забезпечення позову, оскільки при примусовому виконання ухвали суду про вжиття заходів до забезпечення позову від 08.07.2004 р. Державними виконавцями ДВС Ужгородського району відкрито виконавче провадження та заблоковано активи товариства, що в свою чергу призвело до зупинення виробничого процесу, внаслідок чого заподіяно майнові збитки в сумі 30000 грн. та завдано моральну шкоду в сумі 15 000 грн.
Позивач за первісним позовом вимоги по зустрічному позову відхилив.
Розглянувши доводи апеляційної скарги, заслухавши представників сторін, дослідивши обставини справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм чинного законодавства, колегія суддів встановила:
ТзОВ "Квадро" створене 27.01.2000р. із статутним фондом в розмірі 384 075 грн.
Засновниками товариства виступали фізичні особи ОСОБА_4 і ОСОБА_5та юридична особа ТОВ "Вудмейкер", частка яких у товариства становила: ОСОБА_4 - 6%, що відповідає 23 044 грн.; ОСОБА_5-: 6%, що відповідає 23 044 грн.; ТОВ "Вудмейкер" -88%, що відповідає 337 987 грн.
4 березня 2000 року зборами учасників ТОВ "Квадро" було прийнято рішення, оформлене протоколом зборів Учасників ТОВ "Квадро" №2/00 від 04.03.2000р., про збільшення розміру статутного фонду ТОВ "Квадро" за рахунок додаткового майнового внеску ТОВ "Вудмейкер" на суму 169 676,63 грн., після чого частка ТОВ "Вудмейкер" в статутному фонді "Квадро" становила 507 663,72 грн., а частка статутного фонду ТОВ "Квадро" була розподілена наступним чином: ОСОБА_4 - 4,16%; ОСОБА_5-4,16%; ТОВ "Вудмейкер" -91,68%.
У подальшому 20 березня 2000 року зборами учасників ТОВ "Квадро" прийнято рішення, оформлене протоколом зборів учасників ТОВ "Квадро" №3/00 від 20.03.2000р. про вихід із складу учасників ТОВ "Квадро" ТОВ "Вудмейкер" і про розподіл частки, яка належала ТОВ "Вудмейкер", між фізичними особами ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, у зв'язку з чим частка статутного фонду ТОВ "Квадро" була розподілена наступним чином: ОСОБА_6-55%; ОСОБА_1-33%; ОСОБА_4-6%; ОСОБА_5-6%, про що внесено зміни до установчих документів товариства.
Вказані вище обставини підтверджуються також постановою про відмову в порушенні кримінальної справи, винесеною 20.05.2005р. старшим помічником прокурора Ужгородської міжрайонної прокуратури.
Як встановлено судом, 12 червня 2000 року позивачем за первісним позовом на розгляд засновників ТОВ "Квадро" подано письмову заяву, а 25 липня 2000 року нотаріально засвідчену заяву (Т-1, а.с. 54) про добровільний вихід із складу засновників товариства та виділення в зв'язку із цим його частки статутного фонду Товариства (посвідчена 25.07.2000р., приватним нотаріусом міста Ужгорода Хлебтань Н.М., зареєстрована в реєстрі №3748).
25 травня 2002 року загальними зборами учасників ТОВ "Квадро" було вирішено питання про задоволення заяв двох учасників товариства, у тому числі і позивача, про вихід зі складу учасників товариства. Крім того, було виключено зі складу учасників товариства двох засновників та прийнято до складу учасників ТОВ "Квадро" ОСОБА_3 та ОСОБА_2 з часткою по 50% (Т-1, а.с. 67-68).
Згідно ст. 12 Закону України "Про господарські товариства" господарське товариство є власником майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески. При цьому засновники (учасники) господарського товариства з моменту передачі йому майнових внесків перестають бути його власниками, здобуваючи замість речових зобов'язальні права вимоги до товариства, що полягають у наданих законодавством можливостях брати участь в управлінні товариством, одержувати дивіденди від його діяльності, а в разі ліквідації товариства вимагати передачі у власність залишків наявного майна або коштів, пропорційно своєму вкладу до статутного фонду. Такі права іменуються "корпоративними правами". Корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Одним з Основоположних прав учасника товариства з обмеженою відповідальністю є право вийти з товариства в установленому порядку, яке надано та гарантовано ст. 10 Закону України "Про господарські товариства". При цьому виходячи з вимог п. 24 Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. N 740 (740-98-п) (в редакції, що діяла на момент спірних правовідносин) для реалізації такого виходу фізичним особам достатньо подання Товариству нотаріально посвідченої заяви в якій зафіксовано волевиявлення учасника про вихід з числа учасників Товариства, яка також являється самостійною підставою і для державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.
Тому за даних обставин, вихід учасника з товариства зумовлює припинення корпоративних відносин між учасником і товариством. Правовим наслідком виходу учасника є виникнення у товариства обов'язків щодо здійснення з ним розрахунків на його вимогу, в порядку визначеному ст. 54 Закону України "Про господарські товариства".
Колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції про те, що чинне законодавство не пов"язує вихід зі складу учасників товариства ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства, у зв'язку з чим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку.
Згідно долученого до матеріалів справи Установчого договору ТОВ "Квадро" (діючого на момент виникнення спірного правовідношення Т-1, а.с. 28-31) його засновники самостійно визначили порядок виходу учасника з Товариства. Пунктом 5.1 цього документу передбачено, що у випадку, коли Учасник хоче вийти зі складу товариства він повинен попередньо повідомити про це інших учасників не пізніше ніж за 60 днів до дня виходу.
Як вище вже встановлено, учасником ТОВ "Квадро" ОСОБА_1 на розгляд засновників ТОВ "Квадро" було подано 25.07.2000 року нотаріально засвідчену заяву (Т-1, а.с. 54) про добровільний вихід із складу засновників товариства та виділення в зв'язку із цим його частки статутного фонду Товариства.
Колегія суддів погоджується із судом першої інстанції, що доводи позивача стосовно відхилення товариством його заяв про вихід із складу товариства згідно з протоколом загальних зборів учасників ТОВ "Квадро" №4 від 30.08.2000 року, тому він являється і надалі учасником товариства, є безпідставними, так як волевиявлення учасника про вихід з товариства є одностороннім правочином та відповідно правом учасника господарського товариства, при цьому закон не передбачає можливості товариству позбавити учасника такого права.
З огляду на вище досліджене, колегія суддів, вважає, що місцевим господарським судом за наявних у справі доказів в цілому зроблено правильні висновки щодо безпідставності вимог по первісному позову.
Щодо вимог по зустрічному позову, то слід зазначити, що останні не підлягають до задоволення, оскільки завдані збитки на які покликається заявник, документально не підтверджені, не доведено причинно-наслідковий зв'язок між діями ОСОБА_1 та завданою цими діями шкодою, а так само не вбачається і протиправність дій ОСОБА_1 в даному випадку, оскільки подання заяви про забезпечення позову, шляхом заборони вчиняти певні дії та накладати арешт на майно чи грошові кошти відповідача вирішується судом та є процесуальним правом особи.
Керуючись ст.ст. 101, 103, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд -
Постановив:
Рішення господарського суду Закарпатської області від 20.11.08 у справі № 2-7/07 залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.
Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку.
Матеріали справи скерувати до господарського суду Закарпатської області.
Головуючий Р. Марко Суддя С. Бойко Суддя Т. Бонк