ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"17" лютого 2009 р.
Справа № 30-9/469-06-12122
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032200) )
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого Бойко Л.І.
суддів Величко Т.А., Жукової А.М.,
при секретарі судового засідання Арбієві А.А.
за участю представників сторін:
від позивача: Глазов О.В.
від відповідачів: від Науково-виробничої господарської асоціації "ЕЛКО" - Мартьянов К.В.
від Таїровської селищної ради - не з'явився
від Овідіопольського районного бюро технічної інвентаризації - не з'явився
від Овідіопольської районної державної адміністрації - не з'явився
розглянувши апеляційну скаргу ТОВ "Укргазифікація-Південь"
на рішення господарського суду Одеської області від 19.11.2007р.
у справі № 30-9/469-06-12122
за позовом ТОВ "Укргазифікація-Південь"
до відповідачів: Науково-виробничої господарської асоціації "ЕЛКО", Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, Овідіопольського районного бюро технічної інвентаризації, Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області
про визнання права власності, визнання недійсними свідоцтва про право власності та акту державної комісії про прийняття об'єкту в експлуатацію, визнання недійсним розпорядження, визнання частково недійсним державного акту на право власності на землю
встановив:
ТОВ "Укргазифікація-Південь" 20.11.2006р. звернулось до господарського суду Одеської області з позовом про визнання за ним права власності на виробничу базу, виробничо-складські приміщення, побутове приміщення загальною площею 1144 кв.м., розташовані за адресою: Одеська обл., Овідіопольський район, вул. Ільфа і Петрова, 18-а, та скасування державної реєстрації та свідоцтва на право власності від 21.06.2005р. НВГА "Елко" на вказане майно, посилаючись на те, що НВГА "Елко" незаконно володіє цим нерухомим майном, яке належить позивачу.
Ухвалою господарського суду Одеської області від 22.11.2006р. порушено провадження у справі за цією позовною заявою.
Ухвалою від 14.12.2006р. до участі у справі залучено Овідіопольську районну державну адміністрацію в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.
Ухвалою від 12.03.2007р. справа прийнята до провадження суддею Рога Н.В. із присвоєнням їй № 30-9/469-06-12122.
08.10.2007р. позивач надав суду заяву про уточнення позовних вимог, згідно якої просив визнати за ТОВ "Укргазіфікація Південь" право власності на виробничу базу –цех по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл., Овідіопольський р-н, вул.Ільфа і Петрова, 18-а, визнати недійсним свідоцтво про право власності від 21.06.2005р. на виробничу базу –цех по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл., Овідіопольський р-н, вул.Ільфа і Петрова, 18-а, визнати недійсним акт державної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта - виробничої бази –цеху по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл., Овідіопольський р-н, вул.Ільфа і Петрова, від 15.12.2001р., визнати недійсним розпорядження Овідіопольскої районної державної адміністрації Одеської області від 29.12.2001р. за № 866 про затвердження акту державної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта - виробничої бази –цеху по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл., Овідіопольський р-н, вул. Ільфа і Петрова, від 15.12.2001р., визнати право власності ТОВ "Укргазифікація Південь" на земельну ділянку площею 0,85 га, розташовану під виробничою базою –цехом по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл.., Овідіопольський р-н, вул. Ільфа і Петрова, 18-а, визнати частково недійсним державний акт серії ОД № 052133 на право власності на земельну ділянку, загальною площею 2,728 га, розташовану за адресою: Одеська обл.., Овідіопольський р-н, вул. Ільфа і Петрова, 18-а, виданий НВГА "ЕЛКО" 30.12.2003р., в частині права власності на цю земельну ділянку площею 0,85 га за ТОВ "Укргазіфікація Південь".
26.10.2007р. до господарського суду надійшла заява про додаткові позовні вимоги, згідно яких позивач додатково вимагав зобов’язати Овідіопольське бюро технічної інвентаризації скасувати державну реєстрацію права власності за НВГА "ЕЛКО" на виробничу базу –цех по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл.., Овідіопольський р-н, вул.Ільфа і Петрова, 18-а .
У зв’язку із уточненням позивачем позовних вимог та наданням заяви про додаткові вимоги, до участі у справі у якості відповідачів судом залучено Таїровську селищну раду Овідіопольського району Одеської області, Овідіопольську районну державну адміністрацію та Овідіопольське районне бюро технічної інвентаризації.
13.11.2007р. позивач надав суду заяву про залишення позову без розгляду на підставі п.5 ст. 81 ГПК України у зв’язку із ненаданням позивачем без поважних причин витребуваних судом оригіналів договорів на будівництво спірного об’єкту, а саме: договору № 4 від 28.10.1997р., договору № 3 від 28.10.1998р., акту до договору № 4 і акту до договору № 3. Крім того, у заяві позивач послався на наявність у Овідіопольському районному суді Одеської області справи № 2а-432\2007р за адміністративним позовом ТОВ "Укргазифікація-Південь" до Овідіопольської райдержадміністрації, Овідіопольського РБТІ, Таїровської селищної ради, за участю третьої особи - НВГА "ЕЛКО" про визнання неправомірними свідоцтва про право власності на спірний цех, акта державної комісії про прийняття до експлуатації цього цеху та розпорядження Овідіопольської райдержадміністрації від 29.12.2001р. про затвердження цього акту.
Відповідачі –НВГА "ЕЛКО" і Овідіопольська райдержадміністрація із позовними вимогами не погодились, вказавши на їх необгрунтованість та невідповідність нормам чинного законодавства.
Рішенням господарського суду Одеської області від 19.11.2007р. (суддя Рога Н.В.) у задоволенні позову відмовлено.
Не погодившись із прийнятим судом рішення, ТОВ "Укргазифікація-Південь" звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати, залишити позов без розгляду, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.
Науково-виробнича господарська асоціація "ЕЛКО" вважає апеляційну скаргу необгрунтованою і просить залишити її без задоволення, а рішення суду - без змін.
Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області, Овідіопольське районне бюро технічної інвентаризації, Овідіопольська районна державна адміністрація Одеської області своїм процесуальним правом взяти участь у судовому засіданні апеляційної інстанції не скористались. Про дату, час та місце розгляду апеляційної скарги повідомлені належним чином.
Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача - НВГА "ЕЛКО", обговоривши доводи апеляційної скарги та заперечень на неї, перевіривши матеріали справи, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на таке.
Як свідчать матеріали справи, ТОВ "Укргазифікація-Південь" звернулось з даним позовом, оскільки вважає, що наявність у НВГА "ЕЛКО" свідоцтва про право власності на виробничу базу, виробничо-складські приміщення, побутове приміщення загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл.., Овідіопольський р-н, вул. Ільфа і Петрова, 18-а, є порушенням його прав та інтересів як власника майна, посилаючись при цьому на те, що свідоцтво про право власності, видане НВГА "ЕЛКО" не відповідає вимогам законодавства, а саме: містить неповну інформацію про адресу (місцезнаходження) нерухомого майна, не містить даних про площу об’єкта нерухомості, що є підставою для визнання його недійсним, а акт державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта - виробничої бази –цеху по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, від 15.12.2001р. теж не відповідає вимогам чинного на той час законодавства, так як на ньому відсутня печатка органу державного нагляду за охороною праці, а підпис представника цієї установи засвідчений лише штампом, акт не містить посилань на дозвіл на виконання будівельно-монтажних робіт. Крім того, обгрунтовуючи свої вимоги щодо визнання права власності на виробничу базу –цех по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м за вказаною адресою, позивач посилається на наявність накладних на придбання товарів та будівельних матеріалів виконавцями за договорами, а саме ЗАТ "Будпресмаш", фірмою "Вітас" та позивачем по справі, журналу виробництва робіт по будівництву цеху по виробництву поліетиленових труб, що вівся у 1997р. Фірмою "Будпресмаш", Проекту будівництва цеху по виробництву поліетиленових труб, актів на скриті роботи, Договору № 4 від 28.10.1997р. між ТОВ "Укргазіфікація –Південь" та ЗАТ Одеською будівельною фірмою "Будпресмаш" на виконання проектної продукції та акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 09.04.2001р., а також на знаходження витрат по будівництву об’єкта, а потім і самого об’єкта будівництва на балансі позивача згідно бухгалтерських документів.
До того ж, позивач вважає, що у зв’язку із виникненням у нього права власності на виробничу базу, на підставі ст. 377 Цивільного кодексу України до нього перейшло і право власності на земельну ділянку, на якій розташована зазначена база, що є підставою для визнання частково недійсним Державного акту серії ОД №052133 на право власності на земельну ділянку, загальною площею 2,728 га, розташовану за адресою: Одеська обл.., Овідіопольський р-н, вул.Ільфа і Петрова, 18-а, виданого НВГА "ЕЛКО" 30.12.2003р., в частині права власності на цю земельну ділянку площею 0,85 га за ТОВ "Укргазіфікація Південь".
Розглянувши спір по суті, господарський суд Одеської області з доводами позивача не погодився, дійшовши висновку про їх безпідставність і не підтвердження матеріалами справи.
Судова колегія вважає рішення суду першої інстанції вірним з огляду на таке.
Матеріали справи свідчать і судом встановлено, що 29.06.1997р., на підставі рішення Таїровської селищної ради від 22.06.1996р. №18 НВГА "ЕЛКО" видано Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 2,70 га у межах згідно з планом землекористування, для розміщення комплексу технічного обслуговування автомобілів з автосалоном. Рішенням Таїровської селищної ради від 28.12.2001р. №19 змінено цільове призначення земельної ділянки –для розміщення адміністративних, складських та виробничих приміщень і споруд.
30.12.2003р. НВГА "ЕЛКО" був виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку Серія ОД №052133, згідно якого НВГА "ЕЛКО" є власником земельної ділянки площею 2,728 га, що розташована по вул.Ільфа і Петрова,18-а, Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів). Цільове призначення земельної ділянки –для розміщення адміністративних, складських та виробничих приміщень. Державний акт виданий на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 11.04.2002р. та додаткової угоди про внесення змін до договору купівлі-продажу земельної ділянки від 27.12.2002р. Акт зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі.
Згідно Акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта від 15.12.2001р. комісією, створеною на підставі розпорядження Овідіопольської райдержадміністрації від 27.09.2000р. № 672, прийнято в експлуатацію виробничу базу НВГА "ЕЛКО" загальною площею 1144 кв.м, розташовану на території Таїровської селищної ради по вул..Ільфа і Петрова. Відповідно до п.2 рішення державної технічної комісії цей акт є підставою для оформлення права власності на збудований об’єкт та включення його до державної статистичної звітності. Згідно Акту державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта від 23.12.2004р., комісією, створеною розпорядженням Овідіопольскої райдержадміністрації від 11.03.2002р. № 164, прийнято в експлуатацію виробничо –складські приміщення загальною площею 2067,30 кв.м, побутове приміщення площею 201,30 кв.м НВГА "ЕЛКО", розташовані на території Таїровської селищної ради, по вул.Ільфа і Петрова, 18-а. Розпорядженням голови райдержадміністрації від 29.12.2004р. № 866 затверджено акти державної технічної комісії про готовність закінченої будівництвом виробничої бази (цеху по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями загальною площею 1144 кв.м, майстерні з побутовими приміщеннями загальною площею 932,3 кв.м, відкритої складської площадки з під’їзними автодорогами площею 3192 кв.м), розташованої на території Таїровської селищної ради, по вул.Ільфа і Петрова, 18-а та яка належить НВГА "ЕЛКО". Розпорядженням голови райдержадміністрації від 31.12.2004р. №887 затверджено акти державної технічної комісії про готовність закінчених будівництвом виробничо-складських приміщень загальною площею 2067,30 кв.м та побутове приміщення загальною площею 201,30 кв.м, які розташовані на території Таїровської селищної ради, по вул.Ільфа і Петрова, 18-а та належать НВГА "ЕЛКО".
21.06.2005р., на підставі розпоряджень Овідіопольської райдержадміністрації від 29.12.2001р. № 866 та від 12.2004р. № 887, виконавчим комітетом Таїровської селищної ради НВГА "ЕЛКО" видано Свідоцтво про право власності на нерухоме майно Серія САА №018922, згідно якого НВГА "ЕЛКО" на праві приватної власності належить виробнича база, виробничо-складські приміщення та побутове приміщення, розташовані за адресою: Одеська обл., Овідіопольский р-н, Таїровська с/рада, вул.Ільфа і Петрова, 18-а.
Таким чином, матеріали свідчать, що НВГА "ЕЛКО" є правомірним власником спірного майна, а позивач ним не являється, тобто його права та інтереси не порушені, тому підстави для задоволення позову відсутні.
Посилання позивача на договір № 4 на виконання проектної продукції від 28.10.1997р. між ТОВ "Укргазіфікація–Південь" та ЗАТ Одеською будівельною фірмою "Будпресмаш"та проект будівництва цеху по виробництву поліетиленових труб правильно не прийняті судом до уваги, так як вони не можуть розцінюватися як достовірні докази по справі, і будь-яких доказів будівництва спірного об’єкту за рахунок позивача до суду не надано, а посилання на знаходження спірного об’єкту на балансі позивача не може бути доказом наявності у ТОВ "Укргазіфікація –Південь" права власності на цей об’єкт.
Суд першої інстанції вірно зазначив, що всі інші вимоги позивача є слідством від вимоги про визнання права власності, а оскільки порушення прав та інтересів позивача не встановлено, відмова місцевого господарського суду в задоволенні решти позову є обгрунтованою і законною.
До того ж, акт державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта - виробничої бази –цеху по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, від 15.12.2001р., який позивач просив визнати недійсним, свідчить про закінчення будівництва об’єкту та відповідність його державним будівельним нормам та правилам, проекту та ін. і у подальшому Акт обов’язково має бути затверджений відповідним органом, рішення якого (у даному випадку розпорядження райдержадміністрації) є підставою для видачі Свідоцтва про право власності, а жодного доказу щодо визнання недійсним розпорядження Овідіопольської райдержадміністрації та факту порушення даним розпорядженням своїх прав та інтересів позивач не надав.
Також суд вірно вказав на безпідставність вимоги позивача щодо визнання за ним права власності на земельну ділянку площею 0,85 га під виробничою базою –цехом по виробництву поліетиленових труб з побутовими приміщеннями та приміщенням трансформаторної підстанції, загальною площею 1144 кв.м, що розташовані за адресою: Одеська обл.., Овідіопольський р-н, вул. Ільфа і Петрова, 18-а, з посиланням на ст. 377 Цивільного кодексу України, так як у позивача не виникло право власності на об’єкт нерухомості і право власності на земельну ділянку не виникає автоматично, а підставою для його виникнення є цивільно-правова угода.
Відхилення місцевим господарським судом заяви позивача про залишення позову без розгляду є правомірним, так як згідно ст. 81 ГПК України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо у провадженні господарського суду або іншого органу, який діє в межах своєї компетенції, є справа з господарського спору між тими ж сторонами, про той же предмет та з тих же підстав, а також у випадку якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору. При цьому оцінку наявності підстав для залишення позову без розгляду надає суд.
Суд вірно зазначив, що ненадання позивачем по справі витребуваних судом оригіналів договорів та актів до них не є підставою для залишення позову без розгляду, адже, по-перше, сторони у справі не ставлять під сумнів наявність таких документів та їх зміст, по-друге, зазначені документи є лише одними із доказів у спорі, оцінку яким може бути надано судом на підставі наданих позивачем копій.
Щодо справи № 2а-432\2007р за адміністративним позовом ТОВ "Укргазіфікація -Південь" до Овідіопольської райдержадміністрації, Овідіопольського РБТІ, Таїровської селищної ради, за участю третьої особи- НВГА "ЕЛКО" про визнання неправомірними свідоцтва про право власності на спірний цех, акта державної комісії про прийняття до експлуатації цього цеху та розпорядження Овідіопольської райдержадміністрації від 29.12.2001р. про затвердження цього акту, яка розглядалась Овідіопольським районним судом Одеської області, то дійсно ця адміністративна справа надійшла 05.12.2007р. до Одеського окружного адміністративного суду і постановою цього суду від 22.04.2008р. по справі № 2-а-2676/08р. за адміністративним позовом ТОВ "Укргазифікація-Південь" до Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області, КП Овідіопольського районного бюро технічної інвентаризації, Таїровської селищної ради, третя особа - НВГА "ЕЛКО" про визнання неправомірним розпорядження № 866 від 29.12.2001р., про визнання незаконним акту державної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва, про визнання незаконним свідоцтва про право власності від 21.06.2005р., про зобов'язання скасувати державну реєстрацію права власності в задоволенні адміністративного позову ТОВ "Укргазифікація-Південь" відмовлено. Ніяких доказів у підтвердження того, що ця постанова оскаржена у передбаченому законом порядку Одеському апеляційному господарському суду не надано.
Враховуючи все вищевикладене, рішення суду першої інстанції є законним та обгрунтованим, заснованим на всебічному, повному та об'єктивному дослідженні всіх обставин справи і оцінки доказів, тому підстави для його зміни чи скасування відсутні.
Керуючись ст.ст. 101, 103- 105 ГПК України, колегія суддів постановила:
Рішення господарського суду Одеської області від 19.11.2007р. у справі № 30-9/469-06-12122 залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.
Постанова в порядку ст. 105 Господарського Процесуального Кодексу України набирає законної сили з дня її прийняття.
Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя Л.І. Бойко
Судді: Т. А. Величко
nbs p А. М. Жукова