КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09.02.2009 № 2/187
( Додатково див. рішення господарського суду м.Києва (rs2363878) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Корсака В.А.
суддів:
при секретарі:
За участю представників:
від позивача -представник - не з'явився
Від позивача 2: представник - не з'явився
Від відповідача: представник - не з'явився
Від 3-ї особи: представник - ОСОБА_1( за довіреністю)
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Заступник військового прокурора Військово-Морських Сил України
на рішення Господарського суду м.Києва від 18.09.2008
у справі № 2/187
за позовом Військовий прокурор Севастопольського гарнізону
до Севастопольська міська рада
третя особа позивача
третя особа відповідача Суб"єкт підприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_2
про визнання недійсним рішення та зобов"язання вчинити дії
ВСТАНОВИВ:
В січні 2008р. Військовий прокурор Севастопольського гарнізону звернувся до Господарського суду м. Києва з позовом в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Військової частини А 3009 просить визнати незаконним рішення VI сесії Севастопольської міської ради V скликання від 16 травня 2007 року № 2038 "Про припинення військовій частині А-3009 права постійного користування частиною земельної ділянки площею 17,25га в районі Язикової балки та дачі дозволу підприємцю ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки для будівництва та обслуговування реабілітаційного комплексу в районі Язикової балки по Качинському шосе,55". Крім того просив зобов'язати Севастопольську міську раду скасувати рішення VI сесії Севастопольської міської ради V скликання від 16 травня 2007 року № 2038, а також зобов'язати Севастопольську міську раду внести відповідні зміни в усі облікові документи з цього питання.
Рішенням Господарського суду м. Києва від 18.09.2008р. в задоволені позову відмовлено повністю.
Заступник військового прокурора Військово-Морських Сил України не погодившись з рішенням звернувся з апеляційним поданням в якому просить його скасувати та прийняти нове рішення, яким позов військового прокурора Севастопольського гарнізону задовольнити в повному обсязі.
У своєму апеляційному поданні прокурор зазначає, що рішення прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права. Право постійного користування спірною ділянкою землі належить військовій частині А3009 Міністерства оборони України, яка у добровільному порядку не давала згоди на припинення права користування на вказану земельну ділянку. Крім того відповідачем порушено порядок вилучення земельної ділянки у військової частини.
Дослідивши матеріали справи, розглянувши апеляційну скаргу, заслухавши пояснення представника третьої особи, колегія вважає, що рішення по справі прийнято судом першої інстанції з порушенням норм матеріального та процесуального права, тому вона підлягає скасуванню.
Рішенням VI сесії Севастопольської міської ради V скликання від 16 травня 2007 року №2038, військовій частині А3009 припинено право постійного користування частиною земельної ділянки, площею 17,25 га в районі Язикової балки (військове містечко №9, м. Севастополь, Качинське шосе, 55) у зв'язку із добровільною відмовою. Цим рішенням зазначену земельну ділянку віднесено до категорії земель рекреаційного призначення та зараховано до земель запасу. Крім того, надано згоду підприємцю ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки 4,5 га для будівництва та обслуговування реабілітаційного комплексу.
Колегія вважає, що вказане рішення Севастопольської міської ради не відповідає вимогам чинного законодавства та підлягає скасуванню з наступних підстав:
Так, згідно ст.ст. 2, 4, 84 Земельного кодексу України (надалі ЗК України) право державної власності на землю надається і реалізується державою в особі Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій. До земель державної власності, які не можуть передаватись у комунальну і приватну власність, належать землі оборони, крім земельних ділянок під об'єктами соціально-культурного, виробничого та житлового призначення.
Відповідно до вимог ст.ст. 140, 141, 142 ЗК України, однією з підстав припинення права власності на земельну ділянку та припинення права користування земельною ділянкою, є добровільна відмова власника від права користування земельною ділянкою. Припинення права постійного користування земельною ділянкою, у разі добровільної відмови землекористувача, здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки.
Пунктом 2 ст. 149 ЗК України передбачено, що вилучення земельних ділянок доводиться за згодою землекористувачів на підставі рішень відповідних місцевих державних адміністрацій. Пунктом 7 цієї ж статті ЗК України (2768-14) визначено, що Київська, Севастопольська міські державні адміністрації вилучають земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, в межах їх територій для всіх потреб.
Згідно ст.9 ЗК України, до повноважень Севастопольської міської ради у галузі земельних відносин на їх території належать: розпорядження землями територіальної громади міста, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб та надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності.
З матеріалів справи вбачається, що зазначена земельна ділянка відноситься до земель оборони і є державною формою власності, а тому, рішення щодо цієї земельної ділянки повинно прийматися місцевою державною адміністрацією, а не місцевою Радою.
Водночас, згідно Державного акту на право постійного користування землею від 27.12.2001р. (військове містечко №9), право постійного користування цією ділянкою землі належить військовій частині А3009 Міністерства оборони України, яка не давала згоди на припинення права користування на вказану земельну ділянку.
Крім того, у листі Євпаторійської КЕЧ є посилання на рішення Міністра Оброни України № - 11938/3, в якому нібито прийнято рішення про передачу земельної ділянки площею 17,25 га військового містечка № 9 до земель запасу м. Севастополя. Яке на неодноразові запити колегією суддів, ні однією із сторін, в судове засідання не було надано.
Вищезазначене посилання, колегією суддів не приймається до уваги з наступних підстав. Відповідно до протоколу засідання комісії з питань використання цілісних майнових комплексів, іншого нерухомого майна та земель оборони, які вивільняються в ході реформування Збройних Сил України від 11.10.2005 р. № 8, військове містечко № 9 площею 17, 2 га дійсно включено до переліку земельних ділянок які включені до розгляду у комісії для вирішення питання передачі у комунальну власність. В подальшому 14.10.2007 р. заступник Міністра оборони України направляє лист до Міністра оброни, де є посилання лише на клопотання про передачу зазначеної земельної ділянки до земель запасу, але рішення міністра оборони за цим клопотанням, щодо згоди передачі земельної ділянки, відсутнє.
Вищезазначене підтверджується листом заступника Міністра оборони України Бойко В.О. за вих. № 220/1637 від 12.04.2007 року, де зазначено що Міністр оборони України згоду на припинення права користування в/частиною А3009 земельною ділянкою військового містечка №9, м. Севастополь, с. Орлівка, Качинське шосе, 55 не давав, лист з надання згоди на припинення права користування вказаною земельною ділянкою, яка не використовується Збройними Силами України, Міністром оборони України не підписувався. ( а.с.23)
Однак Севастопольська міська рада приймаючи спірне рішення не прийняла до уваги зазначений лист Заступника Міністра Оборони України який відповідно до вхідного штампу від 16.04.2007р., був отриманий Севастопольською міською радою до прийняття радою спірного рішення.( а.с.23)
Крім того, Кабінет Міністрів України в січні 2007 року направив до Міноборони, Держкомзему, Фонду державного майна, Мінекономіки, Мінфіну лист яким зупинив операції з реалізації та передачі земель оборони (у тому числі під об'єктами нерухомості) (а.с.25).
Зазначені обставини свідчать про те, що на час прийняття рішення про вилучення земельної ділянки у в/ч А3009 згода Міністра Оборони України та землекористувача в/ч А3009 з цього питання були відсутні, що є підставою для визнання незаконним спірного рішення.
Висновок суду про те, що 14.10.2005р. Міністр оборони України задовольнив клопотання заступника Міністра оборони України про передачу спірної земельної ділянки до земель запасу, є помилковім.
До такого висновку суд дійшов посилаючись на наявність резолюції на листі Заступника М.І. Нещадимова від 14.10.2005р. ( а.с.101)
Колегія суддів вважає, ці висновки помилковими, оскільки за своєю формою, резолюція на зазначеному листі не можна вважати згодою на відчуження земельної ділянки у в/ч А3009. Рішення Міністра Оборони повинно мати відповідну форму у вигляді - наказу чи розпорядження Міністерства Оборони України.
Також слід зазначити, що в резолюції яка міститься на листі Заступника Міністра Оборони України М.І. Нещадима ( а.с.101) незазначена назва посадової особи, яка поставила цю резолюцію та печатка Міністерства Оборони України.
На підставі викладеного, зазначена резолюція не може бути прийнята як згода Міністерства Оборони України на вилучення земельної ділянки.
Згідно ст. 3 Закону України "Про Збройні сили України", Міністерство Оборони України, є центральним органом виконавчої влади і військового управління, в підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України. Таким чином військовий прокурор Севастопольського гарнізону має право звертатися до суду на захист інтересів держави в особі органу державної влади - Міністерства оборони України та його структурного підрозділу - військової частини А3009.
Протиправне вилучення земельної ділянки площею 17,25 га з користування в/частини А3009 заподіює шкоду державі, яка виражаються в тому, що частина позбавлена частки земельної ділянки, котра їй належить на праві постійного користування, окрім того, такий стан речей перешкоджає військовій частині військ Повітряної оборони, яка несе бойове чергування, належним чином використовувати цю земельну ділянку для виконання покладених на неї Міністерством Оборони України функцій щодо охорони та оборони повітряного простору держави, підтримання та підвищення боєздатності, тощо.
За таких обставин, колегія вважає, що доводи, викладені позивачем в позові та апеляційному поданні є обґрунтованими, рішення Господарського суду м. Києва від 18.09.2008р. підлягає скасуванню.
На підставі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача
Керуючись ст.ст. 99, 101, 103- 104 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
. Апеляційне подання Заступника військового прокурора Військово-Морських Сил України задовольнити.
2. Рішення Господарського суду м. Києва від 18.09.2008р. по справі №2/187 скасувати.
3. Позов Військового прокурора Севастопольського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та військової частини А 3009 задовольнити.
Визнати незаконним та скасувати рішення VI сесії Севастопольської міської ради V скликання від 16 травня 2007 року № 2038 "Про припинення військовій частині А-3009 права постійного користування частиною земельної ділянки площею 17,25га в районі Язикової балки та дачі дозволу підприємцю ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки для будівництва та обслуговування реабілітаційного комплексу в районі Язикової балки по Качинському шосе,55. Зобов'язати Севастопольську міську раду внести відповідні зміни в усі облікові документи, щодо зазначення користувачем зазначеної земельної ділянки військову частину А3009 Міністерства Оборони України.
4. Стягнути з Севастопольської міської ради ( 99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 3, ЄДРПОУ 24872845) в доход державного бюджету 85,00 грн. державного мита за подачу позовної заяви, 42,50 грн. - державного мата за подачу апеляційного подання та 118,00 грн. - витрати на інформаційно технічне забезпечення.
5. Видачу наказу доручити Господарському суду м. Києва.
6. Матеріали справи №2/187 повернути Господарському суду м. Києва.
Головуючий суддя
Судді