КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04.02.2009 № 3/339
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду (rs3804420) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Капацин Н.В.
суддів: Коротун О.М.
Пашкіної С.А.
при секретарі:
За участю представників:
від позивача - Соколова Р.І. (довір. № 155/1/11-07 від 08.01.09)відповідача – Ільницький Ю.Ю. (довір. № 1 від 03.02.09р.)
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Куш"
на рішення Господарського суду м.Києва від 15.12.2008
у справі № 3/339 (Трофименко Т.Ю.)
за позовом КП "Київжитлоспецексплуатація"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Куш"
про виселення та повернення нежитлового приміщення
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.12.08р. у справі № 3/339 задоволено позовні вимоги Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація", виселено Товариство з обмеженою відповідальністю "Куш" з нежитлового приміщення загальною площею 337,70 кв.м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Мінське шосе, 6 літера Б повернувши зазначене приміщення Комунальному підприємству "Київжитлоспецексплуатація", стягнуто на користь КП "Київжитлоспецексплуатація" 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Рішення суду першої інстанції ґрунтується на тому, що відповідно пунктів 9.1, 9.3 договору оренди № 05/2789 від 21.12.06р., укладеного між КП "Київжитлоспецексплуатація" і ТОВ "Куш" строк дії договору встановлено сторонами з 21.12.06р. по 19.12.07р. Після закінчення строку дії цього договору його дія може бути продовжена на підставі рішення Київської міської ради. Позивач, на виконання умов статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", листом № 155/1/05-7151 повідомив відповідача про закінчення дії договору оренди та просив звільнити орендоване приміщення. Крім того, судом першої інстанції встановлено, що рішенням Київської міської ради № 93-2/93 від 28.08.08р. "Про питання оренди об’єктів права комунальної власності територіальної громади міста Києва" Товариству з обмеженою відповідальністю "Куш" відмовлено в передачі в оренду нежитлового приміщення по вул. Мінське шосе, 6 літера Б у м. Києві, площею 337,70 кв.м.
Суд першої інстанції посилається на приписи пункту 2 статті 26 та пункту 1 статті 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", відповідно до яких договір оренди припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено, а орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві об’єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.
Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, відповідач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить Київський апеляційний господарський суд скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 15.12.2008р. та припинити провадження у справі.
В апеляційній скарзі відповідач вказує на те, що КП "Київжитлоспецексплуатація" не додано документів, які б підтверджували, що приміщення площею 337,70 кв.м. у будинку № 6 літера "Б" на Мінському шосе в м. Києві належить комунальному підприємству. Відповідач посилається на пункт 5.4 договору оренди, відповідно до якого орендар після закінчення дії договору оренди має переважне право, за інших рівних умов, на продовження дії договору за умов належного виконання своїх обов’язків за даним договором. ТОВ "Куш" виконувало договірні зобов’язання та було добросовісним орендарем.
Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів встановила наступне:
Відповідно до пункту 1.1 договору № 05/2789 від 21.12.2006р. про передачу майна комунальної власності територіальної громади м. Києва в оренду (далі – Договір), укладеного між Комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Куш" (Орендар), Орендодавець на підставі рішення Київської міської ради від 21.12.06р. № 526/583-1 передав, а Орендар прийняв в оренду нерухоме майно (нежилі приміщення), за адресою: Мінське шосе, буд. 6 літера "Б" для кафе без реалізації горілчаних виробів 52,60 кв.м., стоматології – 33,60 кв.м., перукарні – 100 кв.м., перукарні – 151 кв.м.
Сторонами встановлено строк дії договору з 21.12.2006р. по 19.12.2007р., після закінчення строку дії договору його дія може бути продовжена на підставі рішення Київської міської ради (пункти 9.1, 9.3 Договору).
Частиною 5 статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування" передбачено повноваження органів місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад здавати об’єкти права комунальної власності в оренду відповідно до закону.
Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Положеннями Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) встановлено певний порядок надання комунального майна в оренду, який є обов’язковим для виконання органами місцевого самоврядування, які виступають орендодавцями комунального майна.
Відповідно до пункту 2 Порядку передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, затвердженого Рішенням Київської міської ради № 34/91 (ra-034023-06) від 28.09.2006 "Про затвердження Порядку передачі майна територіальної громади міста Києва в оренду, Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади міста Києва, Типового договору про оренду майна територіальної громади міста Києва" орендодавцями є - підприємства, установи, в господарському віданні та в оперативному управлінні яких перебуває майно територіальної громади міста Києва. Пункт 10 даного Порядку встановлює, що підставою для укладення основного договору оренди майна є рішення Київської міської ради.
Одним з предметів діяльності Позивача, відповідно до пункту 2.2.5 Статуту Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" є передача нежитлового фонду в користування на договірних засадах з дозволу власника або уповноваженого ним органу, здійснення контролю за виконанням договорів оренди нежилих приміщень.
Згідно зі статтею 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає, або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
Відповідно до частини 2 статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Така ж позиція передбачена статтею 764 Цивільного кодексу України та частиною 4 статті 284 Господарського кодексу України.
Дані норми не мають імперативного характеру щодо обов’язкового вручення наймодавцем (орендодавцем) наймачу (орендарю) заяви про припинення договору оренди.
Як вбачається з матеріалів справи позивач листом № 155/1/05-7151 від 20.12.2007р. повідомив відповідача про закінчення дії договору оренди № 05/2789 від 21.12.2006р. на нежиле приміщення по вул. Мінське шосе, 6 літера "Б" в місті Києві і просив звільнити вказане приміщення та передати КП "Київжитлоспецексплуатація" за актом.
Пункт 9.5. Договору передбачає, що договір припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.
Відповідно до статті 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та частини 2 статті 291 Господарського кодексу України договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено.
Частина 1 статті 67 Господарського кодексу України встановлює, що відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.
Відповідно до статей 2, 3 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" правовою підставою користування комунальним майном є договір оренди.
Отже, як слідує з вищенаведених норм, правовою підставою користування певним майном є відповідний договір оренди.
Згідно з пунктом1 статті 785 Цивільного Кодексу України та пункту1 статті 27 Закону України"Про оренду державного та комунального майна" у разі припинення договору найму наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі; у разі закінчення строку дії договору оренди орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві об’єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.
Як свідчать матеріали, справи відповідач, в порушення вищенаведених норм, після закінчення строку договору оренди не звільнив спірне приміщення та не передав його в установленому законодавством і зазначеним договором порядку позивачу, а продовжував користуватися ним, не маючи на це жодних правових підстав, що, відповідно, і послужило підставою для звернення позивача до господарського суду першої інстанції для захисту своїх прав та інтересів.
Оскільки, у відповідача відсутні підстави перебування у спірному приміщенні, у зв’язку з припиненням дії договору оренди, то господарський суд першої інстанції обґрунтовано задовольнив вимогу позивача про зобов’язання відповідача звільнити спірне приміщення.
Зі змісту статті 764 Цивільного кодексу України та частини 2 статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" слідує, що після закінчення строку договору оренди він може бути продовжений на такий самий строк, на який цей договір укладався, за умови, якщо проти цього не заперечує орендодавець, а якщо мали місце заперечення орендодавця щодо поновлення договору на новий строк, то такий договір припиняється.
Пункт 9.3 Договору передбачає, що після закінчення строку дії договору його дія може бути продовжена на підставі рішення Київської міської ради.
Відповідно до Порядку про надання дозволу на передачу в оренду нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень), що належить до комунальної власності м. Києва, затвердженого розпорядженням Голови Київської міської державної адміністрації № 660 (ra0660017-97) від 19.05.1997р., питання про надання дозволу на продовження строку договору оренди та його умови вирішується відповідно до чинного законодавства та цього Порядку на підставі звернення орендаря, поданого не пізніше як за три місяці до закінчення строку його дії.
Частиною 6 статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що у випадках, встановлених актами цивільного законодавства або договором, підставою виникнення цивільних прав та обов’язків може бути настання або ненастання певної події. З урахуванням цього, відсутність розпорядження Київської міської ради, нового договору оренди з позивачем є юридичним фактом, який є підставою для припинення цивільних прав та обов’язків позивача та відповідача у справі.
Крім того, рішенням Київської міської ради № 93-2/93 (ra2_93023-08) від 28.08.2008 "Про питання оренди об'єктів права комунальної власності територіальної громади міста Києва" Товариству з обмеженою відповідальністю "Куш" відмовлено в передачі в оренду нежитлового приміщення по вул. Мінське шосе, 6 літера "Б" у м. Києві, площею 337,70 кв. м.
За таких обставин, Київський апеляційний господарський суд вважає, що рішення Господарського суду міста Києва від 15.12.2008р. у справі № 3/339 відповідає чинному законодавству, фактичним обставинам і матеріалам справи, підстав для його скасування не вбачається.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101- 105 Господарського процесуального кодексу України, суд,
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Куш" залишити без задоволення.
2. Рішення Господарського суду міста Києва від 15.12.2008р. у справі № 3/339 залишити без змін.
3. Матеріали справи № 3/339 повернути до Господарського суду міста Києва.
Головуючий суддя Капацин Н.В.
Судді Коротун О.М.
Пашкіна С.А.
07.02.09 (відправлено)