СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Постанова
Іменем України
04 лютого 2009 року
Справа № 2-3/162-2008
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4032288) )
Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Латиніна О.А.,
суддів Антонової І.В.,
Котлярової О.Л.,
за участю представників сторін:
позивача: Гончаров А.П. дов. № 3 від 28.01.2009 року; Олейник В.І. дов. № 4 від 28.01.2009 року;
відповідача: Радченко О.В. дов. № 02-6/15 від 12.01.2009 року;
третьої особи: (Спортивно-оздоровче товариство "Краб") - Ашкалуні М.Й. дов. № 44 від 27.08.2008 року;
третьої особи: (Ялтинське міське управління земельних ресурсів) - не з`явився;
експерт ДП "Кримський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою: Галстян І.Ю. посвідчення № 49 від 02.01.2005 року;
розглянувши апеляційну скаргу приватного підприємства "Югавто-В" на рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (суддя Соколова І.О.) від 03 липня 2008 року у справі № 2-3/162-2008
за позовом приватного підприємства "Югавто-В" (вул. Свердлова, 47-15, м. Ялта, АР Крим, 98600) (вул. Свердлова, 6-23, місто Ялта, Автономна Республіка Крим, 98600)
до Масандрівської селищної ради (вул. Стаханівська, 21, смт.Масандра, м.Ялта, АР Крим, 98650)
треті особи:
1. Спортивно-оздоровче товариство "Краб" (причал № 146, смт. Відрадне, м.Ялта, АР Крим, 98654)
2. Ялтинське міське управління земельних ресурсів (98600, АР Крим, м.Ялта, вул. Руданського, 7)
про скасування рішення та спонукання до виконання певних дій,
ВСТАНОВИВ:
Приватне підприємство "Югавто-В" звернулось до господарського суду АР Крим з позовом до Масандрівської селищної ради. Позовні вимоги, з урахуванням уточнень, полягають у скасуванні рішення 13-ої сесії 5-го скликання Масандрівської селищної ради № 9 від 20.07.2007 року щодо надання дозволу членам Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 0,3600 га для будівництва місць для зберігання та обслуговування плавальних засобів за адресою: АР Крим, смт. Отрадне, вул. Отрадна,25, скасування рішення 18-ої сесії 5-го скликання Масандрівської селищної ради за № 27 від 11.03.2008 року щодо затвердження проекту землеустрою та передачі в оренду земельної ділянки Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" для будівництва місць для зберігання та обслуговування плавательних засобів за адресою: смт. Отрадне, вул. Отрадна, 25. Позивач також просить суд зобов'язати Масандрівську селищну раду прийняти рішення щодо надання приватному підприємству "Югавто-В" дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки орієнтованою площею 0,4 га, яка знаходиться за адресою: смт. Отрадне, в районі вул. М. Тереза, 8 для будівництва та обслуговування рекреаційного комплексу.
Позовні вимоги мотивовано тим, що приватне підприємство "Югавто-В" зверталось до Масандрівської селищної ради з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки орієнтованою площею 0,4 га, яка знаходиться за адресою: смт. Отрадне, в районі вул. М. Тереза, 8 для будівництва та обслуговування рекреаційного комплексу, однак, фактично будь-яких відповідей по суті порушеного питання не надійшло. В той же час, позивач зазначає, що на земельній ділянці, відносно якої ним заявлялось клопотання про надання дозволу на розробку проекту відведення, має місце самовільне будівництво Спортивно-оздоровчим товариством "Краб" будівель, а в подальшому збоку Масандрівської селищної ради мали місце рішення про надання дозволу Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" на розробку проекту відведення земельної ділянки. Таким чином, приватне підприємство "Югавто-В" вважає незаконними дії відповідача, що виразилось у наданні переваги Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" перед позивачем у вирішенні питання про передачу в оренду однієї самої земельної ділянки. Рішенням господарського суду АР Крим від 03.07.2008 у справі № 2-3/162-2008 у задоволенні позову приватного підприємства "Югавто-В" відмовлено.
При прийнятті рішення суд першої інстанції виходив з того, що позивач, звертаючись до Масандрівської селищної ради, не надав необхідних документів, які б обґрунтовували розмір, призначення та місце розташування земельної ділянки за адресою: смт. Отрадне в районі вул. М. Терези, 8. Крім того, господарський суд АР Крим не встановив яких-небудь порушень діючого законодавства з боку відповідача при вирішенні питання про надання Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" дозволу на розробку проекту відведення, а також не встановив факту безпосереднього порушення прав позивача.
Не погодившись з рішенням суду, приватне підприємство "Югавто-В" звернулось до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить зазначене рішення скасувати, позовні вимоги задовольнити.
Доводи апеляційної скарги приватного підприємства "Югавто-В" полягають у тому, що ним при зверненні до Масандрівської селищної ради з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки було представлено всі необхідні документи, наявність яких вимагається у відповідності до статей 123, 124, 151 Земельного кодексу України. Позивач також вважає, що після звернення Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" з відповідним листом до Масандрівської селищної ради про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки за адресою: смт. Отрадне, вул. Отрадне, 25, та у зв'язку з надходженням двох заяв відносно передачі в оренду однієї самої земельної ділянки, Масандрівська селищна рада повинна була провести відповідний аукціон, лише за результатами якого надати одному із заявників дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки, що передбачено статтями 118, 123, 124 Земельного кодексу України та статтями 6, 16 Закону України "Про оренду землі".
Представник відповідача у судовому засіданні з доводами апеляційної скарги не погодився, вважає оскаржуване рішення суду першої інстанції законним та обґрунтованим.
Ухвалами Севастопольського апеляційного господарського суду від 28.08. та від 13.10.2008 року провадження у даній справі зупинялось у зв’язку з призначенням судової землевпорядної експертизи.
Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 26.01.2009 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору було залучено Ялтинське міське управління земельних ресурсів.
У судовому засіданні оголошувалась перерва з 02 по 04 лютого 2009 року.
Повторно розглянувши справу в порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України, вислухавши пояснення присутніх у судовому засіданні представників сторін, третьої особи, експерта, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування оскаржуваного рішення суду першої інстанції виходячи з наступного.
Відповідно до частин 1, 2 статті 123 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.
Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом її відведення, звертається з клопотанням про вибір місця розташування земельної ділянки до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації.
05.12.2006 року приватне підприємство "Югавто-В" звернулось до голови Масандрівської селищної ради з листом, в якому просило дати згоду на розробку проекту відводу земельної ділянки орієнтованою площею 0,4 га за адресою: м.Ялта, смт. Отрадне в р-ні вул. М. Терези, 8 для будівництва та обслуговування рекреаційного комплексу (а.с.46).
Листом від 21.02.2007 року Масандрівська селищна рада повідомила приватне підприємство "Югавто-В" про те, що питання про згоду на розробку проекту відводу земельної ділянки орієнтованою площею 0,42 га для будівництва та обслуговування рекреаційного комплексу за адресою: м.Ялта, смт. Отрадне в р-ні вул. М. Терези, 8 було розглянуто на засіданні 7-ої сесії 5-го скликання Масандрівської селищної ради 27.12.2006 року, однак рішення з цього питання не прийнято, оскільки не було набрано необхідних колективних голосів при голосуванні (а.с.14).
Судом першої інстанції встановлено, що приватним підприємством "Югавто-В" до позовної заяви не було надано жодних доказів, які б підтверджували право на отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки. Господарським судом АР Крим також було зроблено висновок про недоведеність позивачем факту порушення його права у зв’язку з наданням дозволу членам Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" на розробку проекту відведення земельної ділянки.
Однак, судова колегія вважає такі висновки необґрунтованими, оскільки судом першої інстанції не було звернено увагу на підстави відмови приватному підприємству "Югавто-В" у наданні дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки. Так, позивачеві було відмовлено не з підстав відсутності документів, які б підтверджували право на отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки, а у зв’язку з відсутність необхідної кількості голосів під голосування, тобто під час безпосереднього вирішення питання по суті.
Частиною 11 статті 123 Земельного кодексу України встановлено, що рішення про відмову в наданні земельної ділянки в користування має містити мотивовані пояснення з посиланням на відповідні положення нормативно-правових актів, затвердженої містобудівної документації та документації із землеустрою.
Згідно з частиною 1 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.
В матеріалах є наявною виписка з протоколу 7-ої сесії 5-го скликання Масандрівської селищної ради від 27.12.2006 року, якою зафіксовано результат голосування з приводу надання позивачеві дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки (а.с.15). При цьому, саме відповідного рішення, яким приватному підприємству "Югавто-В" відмовляється у наданні дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки та яке б містило мотивовані пояснення з посиланням на відповідні положення нормативно-правових актів, затвердженої містобудівної документації та документації із землеустрою, Масандрівською селищною радою не приймалось.
На підставі викладеного, суд апеляційної інстанції вбачає збоку Масандрівської селищної ради факт порушення прав позивача, що виразилось у недотримання встановленого нормами Земельного кодексу України (2768-14) порядку вирішення питання про можливість надання згоди на розробку проекту відведення земельної ділянки.
Що стосується висновку господарського суду АР Крим про недоведеність позивачем факту порушення його права у зв’язку з наданням дозволу членам Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" на розробку проекту відведення земельної ділянки, то даний висновок ґрунтується на тому, що земельні ділянки, на які претендують приватне підприємство "Югавто-В" та Спортивно-оздоровче товариство "Краб" є різними, у зв’язку з чим, правовідносини між відповідачем та третьою особою не мають відношення до прав позивача.
Однак, судова колегія вважає неповним дослідження господарським судом АР Крим обставин справи та не звернення уваги на лист Ялтинського міського управління земельних ресурсів від 01.04.2008 року вих. № 8947-2/10-25, із змісту якого вбачається, що межі земельних ділянок приватного підприємства "Югавто-В" орієнтовною площею 0,4 га за адресою: смт. Отрадне в р-ні вул. М. Терези, 8 та Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" за адресою: смт. Отрадне вул. Отрадна, 25 площею 0,36 га співпадають, тобто накладаються на одна на одну (а.с.95).
Таким чином, з метою встановлення наявності чи відсутності порушеного права позивача, в процесі вирішення даного спору виникло питання, чи являються вказані земельні однією самою ділянкою та чи існує накладення зазначених ділянок одну на іншу.
Відповідно до частини 1 статті 41 Господарського процесуального кодексу України, для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу.
Так, судом апеляційної інстанції було призначено судову землевпорядну експертизу, на вирішення якої було поставлено наступне запитання: "Чи існує накладення меж земельних ділянок, які просять передати в оренду приватне підприємство "Югавто-В" орієнтовною площею 0,4 га за адресою: АР Крим, м.Ялта, смт.Отрадне, вул.М.Тереза, 8 і Спортивно-оздоровче товариство "Краб" площею 0,36 га за адресою: АР Крим, м.Ялта, смт.Отрадне вул.Отрадна,25 ?.
Відповідно до висновку судової землевпорядної експертизи від 25.12.2008 року, який в силу статті 32 Господарського процесуального кодексу України являється доказом у справі, існує накладення меж вказаних вище земельних ділянок, які просять передати в оренду приватне підприємство "Югавто-В" і Спортивно-оздоровче товариство "Краб".
Надаючи відповідь по суті поставленого запитання, експертом зазначено, що для з'ясування питання накладення ділянок було проведено кадастрову зйомку земельної ділянки, за підсумками якої складено кадастровий план і складено експлікацію земельних угідь. Зокрема, встановлено, що на території ділянки розташовані: забудовані землі (контур 1,8,9), зриті місця (контур 2,3,5), господарські споруди (контур 4), закустарене пасовище (контур 7, 10, 11, 12), дорогі (контур 6). Проведеною кадастровою зйомкою також встановлено, що відбулися зміни угідь в порівнянні із зйомкою, приведеною на кресленні, яка мається в матеріалах справи № 2-3/162-2008 (а.с.77).
При цьому, викликаний у судове засідання експерт Державного підприємства "Кримський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою" Галстян І.Ю. підтвердила правильність наданого суду експертного висновку, а також повною мірою відповіла на поставлені сторонами у судовому засіданні запитання.
У зв`язку з викладеним судова колегія вважає відсутніми підстави для відхилення наведеного висновку судової експертизи та вважає належним чином доведеним факт накладення спірних земельних ділянок одна на одну.
Таким чином, у даному випадку має місце надходження заяв від двох юридичних осіб на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки.
Згідно з частиною 6 статті 16 Закону України "Про оренду землі" (в редакції від 01.01.2007 року, тобто станом на момент винесення Масандрівською селищною радою рішення від 20.07.2007 року № 9 про надання Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" дозволу на розробку проекту відведення спірної земельної ділянки), у разі надходження двох або більше заяв (клопотань) на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки, що перебуває в державній або комунальній власності, відповідні органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування проводять аукціон або конкурс щодо набуття права оренди земельної ділянки, якщо законом не встановлено інший порядок.
Судова колегія вважає за необхідне зазначити, що, відповідно до статті 47 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до прийняття сесією ради рішення по питанням, що належать до її відання, ці питання вивчаються та попередньо розглядаються відповідними постійними комісіями ради з залученням спеціалістів. За результатами вивчення і розгляду питань постійні комісії готують висновки і рекомендації.
Судова колегія зазначає, що при вирішенні питання про передачу Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" спірної земельної ділянки, Масандрівською селищною радою не належним чином було виконано власні обов’язки та не встановлено тієї обставини, що на передачу в оренду однієї самої земельної ділянки претендують декілька осіб. Наведені обставини, в свою чергу, потягли порушення встановленого Законом України "Про оренду землі" (161-14) порядку передачі в оренду земельної ділянки та даний факт свідчить про невідповідність оскаржуваного позивачем рішення Масандрівської селищної ради від 20.07.2007 року № 9 вимогам закону та необхідність його скасування.
В той же час, судова колегія не погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що обраний позивачем спосіб захисту своїх прав - скасування рішень сесії Масандрівської селищної ради, не відповідає вимогам статті 16 Цивільного кодексу України та статті 20 Господарського кодексу України, які визначають, що захист прав суб'єкта господарювання здійснюється, у тому числі, шляхом визнання права, а також визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів міського самоврядування, актів інших суб'єктів, які суперечать законодавству та т.д.
Суд апеляційної інстанції звертає увагу на частину 2 пункту 2 статті 16 Цивільного кодексу України, якою закріплено, що суд може захистити цивільне права або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.
У якості іншого способу захисту порушеного права, судова колегія застосовує спосіб, передбачений законом та закріплений статтею 21 Цивільного кодексу України, відповідно до якої суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.
На підставі викладеного, судова колегія вважає уточнені позовні вимоги приватного підприємства "Югавто-В" про скасування рішення 13-ої сесії 5-го скликання Масандрівської селищної ради № 9 від 20.07.2007 року щодо надання дозволу членам Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 0,3600 га для будівництва місць для зберігання та обслуговування плавальних засобів за адресою: АР Крим, смт. Отрадне, вул. Отрадна,25, а також про скасування рішення 18-ої сесії 5-го скликання Масандрівської селищної ради № 27 від 11.03.2008 року щодо затвердження проекту землеустрою та передачі в оренду земельної ділянки Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" для будівництва місць для зберігання та обслуговування плавательних засобів за адресою: смт. Отрадне, вул. Отрадна, 25 обгрунтованими та підлягаючими задоволенню.
В той же час, судовою колегією встановлено, що на підставі вказаних вище рішень Масандрівської селищної ради, 15.04.2008 року відповідачем та Спортивно-оздоровчим товариством "Краб" були укладені відповідні договори оренди земельних ділянок при тому, що позивачем вимоги про визнання таких договорів недійсними не заявлялись.
У даному випадку судова колегія вважає за необхідне застосувати пункт 8 Роз`яснень Вищого господарського суду України № 02-5/35 (v5_35800-00) від 26.01.2000 року "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів", яким встановлено, що у випадку визнання акта недійсним з моменту його прийняття особи, які на виконання такого акта здійснили певні дії (наприклад, передали майно, перерахували кошти та ін.), вправі звернутись з вимогою про відновлення первісного стану, якщо її не заявлено разом з вимогою про визнання акта недійсним. Проте у разі необхідності захисту порушеного права підприємства чи організації господарський суд не позбавлений права на підставі пункту 1 статті 83 ГПК вийти за межі позовних вимог і прийняти рішення про відновлення первісного стану, хоча б таку вимогу і не було заявлено.
Оскільки у даному випадку встановлено факт невідповідності вимогам закону оскаржуваних позивачем рішень, судова колегія вважає за необхідне, з метою захисту прав і законних інтересів позивача та відповідно до пункту 2 частини 1 статті 83 Господарського процесуального кодексу України, вийти за межі позовних вимог та визнати недійсними договори оренди земельних ділянок від 15.04.2008 року як таких, що суперечать вимогам статей 203, 215 Цивільного кодексу України, зокрема, не відповідають положенням Цивільного кодексу України (435-15) , іншим актам цивільного законодавства.
Що стосується позовних вимог про зобов’язання Масандрівську селищну раду на найближчому пленарному засіданні розглянути клопотання приватного підприємства "Юг-Авто" про надання дозволу на розробку проекту відводу земельної ділянки орієнтованою площею 0,4 га за адресою: м.Ялта, смт. Отрадне в р-ні вул. М. Терези, 8 та прийняти рішення, судова колегія вважає такі вимоги не підлягаючими задоволенню виходячи з наступного.
Згідно зі статтею 13 Конституції України, земля є об'єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.
За змістом частини 1 статті 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Пунктом 34 статті 26, пунктом 2 статті 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що питання регулювання земельних відносин (у тому числі надання земельної ділянки в оренду) вирішується на пленарному засіданні ради –сесії, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.
У даному випадку в судовому порядку було розглянуто та вирішено по суті питання про поновлення порушених прав приватного підприємства "Юг-Авто" шляхом скасування актів органу місцевого самоврядування та визнання недійсним відповідного правочину, однак, правові підстави для зобов’язання вчинити певні дії відсутні з підстав необхідності дотримання порядку передачі земельної ділянки в оренду, встановленого Законом України "Про оренду землі" (161-14) .
На підставі викладеного, оскаржуване рішення господарського суду АР Крим підлягає скасуванню, як внесене при неповному дослідженні обставин справи, позовні вимоги приватного "Югавто-В" підлягають частковому задоволенню.
Керуючись статтями 101, 103 п.2, 104 ч.1 п.п.1, 4, 105 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу приватного підприємства "Югавто-В" задовольнити частково.
Рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 03 липня 2008 року у справі № 2-3/162-2008 скасувати.
Прийняти нове рішення.
Позов приватного підприємства "Югавто-В" задовольнити частково.
Скасувати рішення Масандрівської селищної ради 13-ої сесії 5-го скликання № 9 від 20.07.2007 року про надання дозволу членам Спортивно-оздоровчого товариства "Краб" на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 0,3600 га для будівництва місць для зберігання та обслуговування плавальних засобів за адресою: АР Крим, смт. Отрадне, вул. Отрадна, 25.
Скасувати рішення Масандрівської селищної ради 18-ої сесії 5-го скликання № 27 від 11.03.2008 року щодо затвердження проекту землеустрою та передачі в оренду земельної ділянки Спортивно-оздоровчому товариству "Краб" для будівництва місць для зберігання та обслуговування плавательних засобів за адресою: смт. Отрадне, вул. Отрадна, 25.
Визнати недійсними договори оренди земельних ділянок, укладених 15.04.2008 року між Масандрівською селищною радою та Спортивно-оздоровчим товариством "Краб" відносно земельних ділянок кадастрові номери № 040800700009, 040800700010 та № 0408007 00011, розташовані за адресою: АР Крим, смт. Отрадне, вул. Отрадна, 25.
В іншій частині позовних вимог відмовити.
Головуючий суддя О.А.Латинін
Судді І.В. Антонова
О.Л. Котлярова