Україна
Харківський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 лютого 2009 року Справа № 8/209-08
Колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду у складі: головуючого судді-доповідача Карбань І. С., судді Гончар Т.В., судді Кравець Т.В.,
при секретарі -Щербак Н.Б.,
за участю представників сторін:
позивачів - не прибули,
відповідачів - не прибули,
третьої особи -не прибули,
розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу (вх. № 51С/2-4) ОСОБА_1 та ОСОБА_2, м. Суми, на рішення господарського суду Сумської області від 24.12.2008 р. по справі № 8/209-08
за позовом: 1. ОСОБА_1, м. Суми;
2. ОСОБА_2, м. Суми,
до відповідача ОСОБА_3, м. Суми,
треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача: 1. ТОВ "Торгова фірма "магазин "Славутич", м. Суми;
2. ОСОБА_4, м. Суми;
3. ОСОБА_5, м. Суми;
4. ОСОБА_6, м. Суми;
5. ОСОБА_7, м. Суми;
6. Державний реєстратор виконавчого комітету Сумської міської ради,
про виключення зі складу учасників, -
встановила:
Позивачі звернувся з позовом, в якому просили виключити ОСОБА_3 зі складу учасників ТОВ "Торгова фірма "магазин "Славутич"та стягнути з відповідача судові витрати пов'язані з розглядом справи.
Рішенням господарського суду Сумської області від 24.12.2008р. по справі № 8/209-08 (суддя Мойсеєнко В.М.) в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про виключення ОСОБА_3 зі складу учасників ТОВ "Торгова фірма "магазин "Славутич"відмовлено.
Позивачі, не погоджуючись з рішенням господарського суду Сумської області від 24.12.2008р. по даній справі подали апеляційну скаргу, в якій просили скасувати вказане рішення і прийняти нове рішення, яким залишити без задоволення вимоги позивача, посилаючись на порушення норм чинного законодавства.
Апелянти вказували, що судом першої інстанції не було взято до уваги рішення Зарічного районного суду від 23.11.2006г. по справі № 2-1282/2006г., яким визнані незаконними рішення зборів учасників ТОВ "Торгова фірма "Магазин "Славутич" від 05.11.2003р. в частині зменшення часток учасників товариства - ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_4 та визнано незаконним рішення зборів учасників ТОВ "Торгова фірма "магазин "Славутич"від 31.05.2004р. в частині збільшення частки ОСОБА_1 ОСОБА_6, ОСОБА_4 Вказане рішення набрало законної сили.
Апелянти зазначали, що висновки суду першої інстанції про те, що питання виключення ОСОБА_3 із товариства повинно вирішуватися виключно на зборах учасників не відповідає вимогам ч.2 ст. 59 Закону України "Про господарські товариства", якою визначено, що при вирішенні питання про виключення учасника з товариства рішення є прийнятим, якщо за нього проголосували учасники, що володіють в сукупності більш ніж 50% загальної кількості голосів учасників товариства, що суперечить вимогам ч.2 ст. 124 Конституції України.
Представники сторін в судове засідання не прибули, про дату, час і місце апеляційного розгляду належним чином були повідомлені, про що свідчать відповідні поштові повідомлення. Про причини неприбуття представники сторін в судове засідання суд не повідомили. Враховуючи, що неприбуття представників сторін у судове засідання не перешкоджає судовому розгляду справи, справа розглядається за наявними у справі матеріалами.
Розглянувши матеріали справи, дослідивши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування норм процесуального права, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду погоджується з висновками господарського суду Сумської області по даній справі, оскільки вони є обґрунтованими та базуються на нормах чинного законодавства та документах, наданих до справи.
25.02.1994р. на базі орендного підприємства "Магазин "Славутич" було створено ТОВ "Торгівельна фірма "Магазин "Славутич"та проведена державна реєстрація товариства. На момент укладення установчого договору від 24.02.1994р. частка засновника ОСОБА_1 в статутному капіталі ТОВ ТФ "Магазин "Славутич", складала 3,225%. Відповідно до статуту ТОВ "Торгівельна фірма "Магазин "Славутич"в редакції 2006 р. розмір частки ОСОБА_1 в статутному капіталі склав 0,03 %., розмір частки ОСОБА_2 в статутному капіталі склав 21,5 %., а розмір частки ОСОБА_3 в статутному капіталі склав 74,24%.
Відповідно до ст. 64 Закону України "Про господарські товариства"учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 % загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.
В зв'язку з чим, колегія суддів зазначає, що господарські суди не вправі виносити рішення про виключення учасника з господарського товариства у зв'язку із його невиконання статутних обов'язків відповідно до статей 59, 61, 64 Закону України "Про господарські товариства", оскільки це тягне за собою припинення корпоративних прав учасника. Прийняття такого рішення є компетенцією учасників товариства, а господарські суд вправі лише перевіряти обґрунтованість та законність прийняття рішення загальними зборами про виключення учасника у разі подання позову про визнання недійсним цього рішення.
Таким чином, обраний позивачами спосіб захисту веде до порушення прав інших осіб, які є учасниками товариства і які мають вирішувати питання виключення учасника з товариства виключно на зборах учасників.
В зв'язку з чим колегія суддів прийшла до висновку, що суд першої інстанції правомірно відмовив в задоволенні позовних вимог.
На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що рішення господарського суду Сумської області від 24.12.2008р. по справі № 8/209-08 прийнято у відповідності до матеріалів справи та норм чинного законодавства і підстави для його скасування відсутні, у зв'язку з чим рішення суду першої інстанції підлягає залишенню без змін. Апеляційна скарга є необґрунтованою і не може бути підставою для скасування рішення суду першої інстанції.
Керуючись ст. ст. 99, 101, п.1 ст. 103, ст. 105 ГПК України, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду, -
постановила:
Апеляційну скаргу залишити без задоволення.
Рішення господарського суду Сумської області від 24.12.2008 р. по справі № 8/209-08 залишити без змін.
Повний текст постанови підписано та оголошено в судовому засіданні 05.02.2009р.
Головуючий суддя І.С. Карбань. Суддя Т.В. Гончар. Суддя Т.В. Кравець.