ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"03" лютого 2009 р.
Справа № 10/826/08
Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:
Головуючого судді Жекова В.І.,
Суддів Картере В.І., Пироговського В.Т.,
секретар судового засідання Стогній С.Ю.,
за участю представників сторін від 16.12.2008р., 13.01.2009р., 03.02.2009р.:
від позивача - Лєвда Т.В
від відповідача - Кірюхін О.М.
від третьої особи –не з'явився
розглянувши апеляційну скаргу
Виконавчого комітету Грейгівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області
на рішення господарського суду Миколаївської області
від 08.10.2008р.
по справі №10/826/08
за позовом ТОВ "Агро-Капітал-Інвест"
до Виконавчого комітету Грейгівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області
третя особа Жовтнева районна Державна адміністрація Миколаївської області
про визнання права власності.
Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 26.11.2008р., яка надіслана учасникам процесу 26.11.2008р., розгляд апеляційної скарги призначено на 16.12.2008р.
Учасників судового процесу відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України належним чином повідомлено про час і місце розгляду апеляційної скарги.
Відповідно до ст. 77 ГПК України розгляд справи відкладався.
Ухвалою від 13.01.2009р. продовжено строк розгляду апеляційної скарги.
Відповідно до вимог ст. 85 ГПК України в судовому засіданні, яке відбулось 03.02.2009р. за погодженням позивача та відповідача, оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.
23.09.2008р. ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" звернулось до господарського суду Одеської області із позовом до Виконавчого комітету Грейгівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області за участю третьої особи Жовтневої районної Державної адміністрації Миколаївської області про визнання права власності на виробничий об’єкт розташований за адресою: с. Червоне, вул. Шкільна, 69-А, балансовою вартістю 41770,93 грн., що складається з майстерні –1695,8 кв.м., складу механічного –1344 кв.м., майстерні –160,2 кв.м., теслярського цеху –174,6 кв.м., сторожки –6,3 кв.м., погребу з шиєю –22,2 кв.м., вбиральні –2 кв.м., а також включає огорожі та споруди, та нежитловий об’єкт розташований по вул. Шкільна, 69-Б, с. Червоне, балансовою вартістю 178230,08 грн., що складається з складу-2214 кв.м., вагової-113 кв.м., навісу-11,1 кв.м., овочесховища –66 кв.м., а також включає огорожі та споруди.
Позов мотивовано тим, що спірні об’єкти були передані TOB "Агро-Капітал-Інвест" як внесок до статутного фонду останнього, тому відповідно до ст. 115 ЦК України майно є власністю позивача.
Відповідач проти пред'явлених вимог заперечував.
Рішенням господарського суду Миколаївської області від 08.10.2008р. (суддя Горобченко Д. М.) позов задоволено повністю.
Не погоджуючись із винесеним судовим рішенням Виконавчий комітет Грейгівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області звернувся до апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій пославшись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить судове рішення по справі скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволені позовної заяви ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" у повному обсязі.
ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" подало відзив на апеляційну скаргу, в якому зазначило про безпідставність її доводів та просило, з урахуванням вимог викладених в судовому засіданні, судове рішення зі справи залишити без змін, а скаргу - без задоволення.
Заслухавши пояснення сторін в судових засіданнях, ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм попередньою судовою інстанцією належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин, дотримання норм матеріального та процесуального права, згідно з вимогами ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, установчим договором та протоколом №1 загальних зборів учасників ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" від 24.12.2003р. вирішено створити підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Капітал-Інвест" зі статутним фондом 1806930,30 грн., де внесок ТОВ ТД "Талан Агро" –1590300,70 грн., що складає 88 часток у Статутному фонді, ТОВ ТД "Доманівський" –106956 грн., що складає 5,9 часток, ТОВ ТД "Новобузький" –109673,68 грн., що складає 6,1 частку.
Установчим договором передбачено, що внесками учасників товариства можуть бути також будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (у тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті.
Актом про внесення та оцінку майна, яке передається учасниками до Статутного фонду, ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" прийняло як внесок, майно згідно вказаного переліку, зокрема спірні майнові об’єкти.
У березні 2008р. позивач звернувся до Жовтневої районної Державної адміністрації Миколаївської області з клопотанням про надання в оренду земельної ділянки під спірними спорудами. У відповіді на звернення позивачу вказано на необхідність надання правовстановлюючих документів.
Звернувшись до відповідача з проханням щодо дозволу на оформлення документів на право власності на об’єкти господарювання, які знаходяться в с.Червоне, отримано відповідь про неможливість його задоволення з огляду на відсутність протоколу зборів громадян щодо реорганізації підприємства.
Зі змісту пункту 6.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року №7/5 (z0157-02) , вбачається, що юридичним особам у разі внесення до статутного фонду об'єктів нерухомого майна їх засновниками, оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності провадиться місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування.
Дана норма кореспондується з підпунктом 10 пункту б статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", де зазначено, що облік та реєстрація відповідно до закону об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності належить до повноважень, зокрема, міських рад.
З огляду на положення статті 392 ЦК України, якою встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у випадку втрати ним документу, що посвідчує його право власності, ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" вважаючи що воно є належним власником даного майна звернулось до суду з відповідним позовом.
Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, які не заборонені законом, зокрема із правочинів.
Право власності вважається набутим правомірно, також якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.
Отже, в даному випадку підтвердження в суді права власності, що складає предмет спору, здійснюється, зокрема, шляхом підтвердження фактів, що свідчать про володіння спірним майном на праві власності.
При цьому, якщо майно знаходиться у володінні позивача, його право на майно захищається презумпцією правомірності фактичного володіння.
Так, за змістом ст. 115 ЦК України об'єктом права власності господарського товариства є, зокрема майнові внески його членів.
Вказана норма кореспондує з положеннями ч.1 ст. 12 Закону України "Про господарські товариства", згідно якої товариство є власником: майна, переданого йому учасниками у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу; продукції, виробленої товариством в результаті господарської діяльності; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.
Відповідно до ст.13 вказаного Закону вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.
Отже, згідно до положень вказаних статей, майно передане господарському товариству, включається до його статутного фонду як вклад учасника чи засновника та стає власністю товариства, якщо не зазначено про передачу права користування цим майном.
Дослідивши надані сторонами документи, що стосуються спірних об'єктів, суд апеляційної інстанції визнає спростованими безпідставні твердження відповідача про те, що ТОВ "Агро-Капітал-Інвест" позбавило співвласників майна реорганізованого КСП "Україна" та переданого в СГВК "Червоний степ" його права власності на певне майно, оскільки, по-перше –даний спір стосується лише об’єктів нерухомості розташованих за адресою: с. Червоне, вул. Шкільна, 69-А, 69-Б, по-друге - як свідчать матеріали справи, дії ТОВ ТД "Талан Агро" щодо передачі нерухомого майна до статутного фонду позивача в суді не оспорювались і не були визнані судом протиправними.
Отже, враховуючи те, що підставою для набуття права власності є певні юридичні факти з якими закон пов'язує виникнення права власності, а в даному випадку це набуття права власності на спірні приміщення в результаті їх внеску до статутного фонду товариства, що відповідно доведено позивачем, та не спростовано відповідачем, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для скасування оскаржуваного судового рішення.
Керуючись ст.ст. 69, 77, 85, 99, 101- 105 ГПК України,
колегія суддів,
ПОСТАНОВИЛА:
Рішення господарського суду Миколаївської області від 08 жовтня 2008р. зі справи №10/826/08 залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.
Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.
Головуючий суддя
В.І. Жеков
Судді
В.І. Картере
В.Т. Пироговський
Повний текст постанови підписано 9 лютого 2009р.