ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"03" лютого 2009 р.
Справа № 30/105-08-1853
Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:
Головуючого Лашина В.В.
Суддів : Єрмілова Г.А. Воронюка О.Л.
при секретарі Толок В.В.
за участю представників сторін: Від прокуратури Одеської області - Лянна О.А., посвідчення № 98, дата видачі : 04.11.98;
Від позивача (ТОВ "Еліт-групп") - Спічка В.О., довіреність № б/н, дата видачі : 24.05.08;
Від 3-ої особи (ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області) - Богорел С.В., довіреність № 193/10/01, дата видачі : 16.01.09;
Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційне подання Заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Комінтернівської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області
на рішення господарського суду Одеської області від 29.05.2008року
зі справи № 30/105-08-1853
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛІТ-ГРУПП"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеське"
третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області
про визнання договору дійсним та визнання права власності
В С Т А Н О В И Л А:
05 травня 2008 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Еліт-групп"(далі –ТОВ "Еліт-групп") звернулось до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеське"(далі –ТОВ "Одеське") про визнання договору купівлі-продажу 49/100 частин тваринницького комплексу ВРХ, розташованого на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, 4-ий км Кубанської дороги, буд. 1, укладений між ТОВ "Еліт-групп"та ТОВ "Одеське"від 222.05.2007 р., дійсним та визнання права власності на зазначене майно.
Рішенням господарського суду Одеської області від 29.05.2008 р. (суддя Рога Н.В.) позов ТОВ "Еліт-групп"задоволений повністю, визнаний дійсним договір купівлі-продажу нежилого приміщення, укладений 22.05.2007 р. між ТОВ "Еліт-групп"та ТОВ "Одеське", стосовно 49/100 частин тваринницького комплексу ВРХ, розташованого на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, 4-ий км Кубанської дороги, буд. 1. За позивачем визнано право власності на 49/100 частин тваринницького комплексу ВРХ, які складаються з: літ. "А, а"- адміністративного корпусу площею 468,7 кв.м; літ. "а1"- навісу площею 85,8 кв.м; літ. "В"- доїльно-молочного цеху площею 947,1 кв.м; літ. "в"- перехідної галереї площею 95,4 кв.м; літ. "Г"- корівника № 1 площею 2637,8 кв.м; літ. "г"- перехідної галереї площею 159,0 кв.м; літ. "Д"- корівника № 2 площею 2637,8 кв.м; літ. "д"- перехідної галереї площею 159, 0 кв.м, що розташовані на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, 4-ий км Кубанської дороги, буд. 1. Також З ТОВ "Одеське"на користь ТОВ "Еліт-групп"стягнуто 150 грн. держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. З позивача на користь Державного бюджету України стягнуто держмито у сумі 50 грн.
Не погоджуючись з цим рішенням, заступник прокурора Одеської області в апеляційному поданні просить його скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі, посилаючись на порушення місцевим господарським судом норм матеріального права, оскільки на момент укладення спірного договору все рухоме, нерухоме майно та майнові права ТОВ "Одеське", згідно витягу реєстратора інформаційного центру Міністерства юстиції м. Одеси про внесення запису до Державного реєстру застав рухомого майна № 2636-2767 від 09.07.2004 р., знаходилось у податковій заставі з 08.07.2004 р. з терміном дії до 08.07.2009 р. Крім цього, як вважає скаржник, відчуження спірного нерухомого майна відбулось у порушення вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , оскільки спірний договір укладено під час дії спрощеної ліквідаційної процедури замість продажу майна банкрута з переходом до загальної процедури банкрутства.
Представник відповідача - ТОВ "Одеське"в перше судове засідання з'явився, але в друге не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце його проведення, про причини неявки, суд не повідомив.
При розгляді справи в апеляційній інстанції здійснилася реорганізація Комінтернівської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області, про що свідчить Наказ Державної податкової адміністрації в Одеській області № 7 від 08.01.2009р. В результаті реорганізації правонаступником Комінтернівської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області стала ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області.
Заслухавши пояснення представника позивача-ТОВ "Еліт-групп", заступника прокурора та представника третьої особи-ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області, перевіривши юридичну повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи, судова ко легія вважає апеляційну скаргу обґрунтованою та підлягаючою задоволенню з наступних під став.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Одеської області від 21.01.2006 р. за заявою ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області було порушено провадження у справі № 2/6-06-298 про банкрутство ТОВ "Одеське"на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"(далі –Закон про банкрутство) як відсутнього боржника.
Постановою господарського суду Одеської області від 07.02.2006 р. ТОВ "Одеське"визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено Сивака В.А..
Ухвалою господарського суду Одеської області від 16.06.2006 р. повноваження ліквідатора банкрута Сивака В.А. припинені та ліквідатором банкрута призначений арбітражний керуючий Шейк-Сейкін О.М.
В процедурі ліквідації відсутнього боржника ТОВ "Одеське"ліквідатором було виявлено майно боржника, яке згідно звіту складає 30/100 частин будівлі контори-магазину та 49/100 частин тваринницького комплексу.
Експертна оцінка майна не дає повної картини того які саме об'єкти оцінювались, тобто проведена не в повному обсязі.
Згідно до протоколу проведення прилюдних торгів, які проводилися 19.03.2007р. щодо продажу спірного майна - переможцем торгів стало ТОВ "Еліт-групп".
На підставі цього, 22.05.2007 р. між ТОВ "Одеське"в особі ліквідатора арбітражного керуючого Шейк-Сейкіна О.М. та ТОВ "Еліт-групп"був укладений договір купівлі-продажу нежилого приміщення 49/100 частин тваринницького комплексу ВРХ, розташованого на території Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, 4-ий км Кубанської дороги, буд. 1 за ціною 305 000 грн.
Платіжним дорученням № 144 від 15.03.2007р. ТОВ "Еліт-групп"сплатило ТОВ "Одеське"30 120 грн. в якості гарантійного внеску за участь у торгах та платіжним дорученням № 229 від 21.06.2007 р. перерахувало відповідачу останні 274 880 грн.
Незважаючи на звернення позивача листами від 17.08.2007 р. та від 25.01.2008 р. щодо необхідності нотаріального посвідчення укладеного договору купівлі-продажу нерухомого майна, ТОВ "Одеське"відповіді не надало.
18.12.2007 р. ухвалою господарського суду Одеської області було припинено ліквідаційну процедуру ТОВ "Одеське"та введено процедуру розпорядження майном боржника у зв`язку з виявленням майна ТОВ "Одеське".
Постановою прокуратури Одеської області від 29 липня 2008р.було порушено кримінальну справу відносно Шейк-Сейкіна О.М. за фактом зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам за ознаками ч.2 ст. 364 КК України. До теперішнього часу слідство триває.
Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог ТОВ "Еліт-групп", місцевий господарський суд виходив з того, що згаданий договір купівлі-продажу укладений правомірно, сторони досягли усіх істотних умов та був виконаний позивачем, що підтверджується письмовими доказами, й у відповідності до ст. 220 ЦК України визнав цей договір дійсним.
Однак з цими висновками суду першої інстанції судова колегія погодитися не може.
Так, місцевим господарським судом не було враховано того, що спірний договір укладався під час дії ліквідаційної процедури ТОВ "Одеське"як відсутнього боржника, передбаченої ст. 52 Закону про банкрутство.
Разом з тим, як вбачається зі змісту вказаної норми, у разі виявлення ліквідатором майна банкрута, він зобов`язаний подати до господарського суду клопотання про припинення спрощеної процедури та про перехід до загального порядку провадження у справі про банкрутство, тобто до процедури розпорядження майном боржника, санації та ліквідації або укладення учасниками провадження по справі мирової угоди.
Системний аналіз положень ст.ст. 13, 14, 16, 52 Закону про банкрутство, приписи якого мають пріорітетне застосування до спірних правовідносин, дає підстави вважати, що законодавець не передбачив можливість продажу майна банкрута у спрощеній процедурі, а отже нерухоме майно за оспорюваним договором могло бути реалізовано тільки після переходу до загальної процедури провадження у справі про банкрутство, формування комітету кредиторів та введення процедури ліквідації після надлежним чином здійсненої процедури розпорядження майном ТОВ "Одеське".
Частинами 1 і 2 ст. 30 Закону про банкрутство встановлено, що після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута. Ліквідатор забезпечує через засоби масової інформації оповіщення про порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна погоджуються з комітетом кредиторів.
Таким чином, при підписанні спірного договору була порушена процедура його укладення з боку ТОВ "Одеське", що позбавляє законних підстав для визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна, укладеного 22.05.2007 р. між ТОВ "Еліт-групп"та відповідачем, дійсним.
За таких обставин, судова колегія вважає, що оскаржуване рішення господарського суду Одеської області не відповідає вимогам закону та обставинам справи, а тому підлягає скасуванню з винесенням нового судового рішення, яким у задоволенні позовних вимог ТОВ "Еліт-групп"слід відмовити у повному обсязі.
Керуючись ст.ст. 103- 105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А :
Апеляційне подання заступника прокурора Одеської області задовольнити, а рішення господарського суду Одеської області від 29.05.2008 р. по справі № 30/105-08-1853 –скасувати, в позові відмовити.
Головуючий В.В. Лашин Суддя Г.А. Єрмілов Суддя О.Л. Воронюк
Постанова підписана________________