ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
03.02.09 Справа № П-12/57
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs5246959) )
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого - судді -Гнатюк Г.М.
суддів - Кравчук Н.М.
- Мирутенко О.Л.
Розглянувши апеляційне подання Долинського міжрайонного прокурора від 26.11.2008р. №4583
на рішення господарського суду Івано-Франківської області від 13.11.2008р.
у справі № П-12/57
за позовом Долинського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Витвицької сільськоїради, с.Витвиця, Долинського району, Івано-Франківської області
до відповідача: приватного підприємця ОСОБА_1, с.Витвиця, Долинського району, Івано-Франківської області
про визнання недійсним договору оренди та вилучення самовільно зайнятої земельної ділянки
за участю представників сторін:
від прокуратури: Рогожнікова Н.Б. - прокурор
від позивача: не з'явився
від відповідача: ОСОБА_1 -приватний підприємець
Прокурору та відповідачу роз'яснено їх права та обов'язки, передбачені ст. 22 ГПК України
Клопотання про технічну фіксацію судового процесу не поступало, заяв про відвід суддів не надходило.
Позивач явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце судового засідання, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення №3825240 від 20.01.2009р.
Встановив :
Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 13.11.2008р. (суддя Матуляк П.Я.) у позові Долинського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Витвицької сільської ради про визнання недійсним договору оренди та вилучення самовільно зайнятої земельної ділянки від приватного підприємця ОСОБА_1 відмовлено повністю.
Рішення суду мотивоване тим, що державна реєстрація договору, укладеного терміном на один рік на час виготовлення проекту землеустрою не здійснюється, у зв'язку з чим відсутні підстави для визнання недійсним договору оренди.
Не погоджуючись із зазначеним рішенням, Долинська міжрайонна прокуратура оскаржила його в апеляційному порядку оскільки вважає, що воно прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права, так як відповідач самовільно зайняв земельну ділянку, у зв'язку з чим просить рішення місцевого господарського суду скасувати та позов задоволити.
Відзив на апеляційну скаргу не надходив.
В судовому засіданні представник прокуратури апеляційне подання підтримав. Суб'єкт підприємницької діяльності ОСОБА_1 заперечує проти доводів апелянта та зазначає, що договір оренди укладений правомірно, а отже земельна ділянка не зайнята самовільно.
Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази, заслухавши пояснення представників, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційне подання слід задоволити частково, а рішення господарського суду Івано-Франківської області від 13.11.2008р. у справі №П-12/57 скасувати, враховуючи наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Витвицької сільської ради від 29.12.2007р. №120-6/2006 надано згоду приватному підприємцю ОСОБА_1 на вибір місця розташування земельної ділянки площею 0,05га в АДРЕСА_1 для розташування торгового павільйону.
25.01.2008 року між приватним підприємцем ОСОБА_1 та Витвицькою сільською радою в особі сільського голови цього села підписано договір оренди земельної ділянки площею 0,05 га, що знаходиться в с.Витвиця, зі строком на 1 рік.
На думку прокурора цей договір оренди земельної ділянки від 25.01.2008 року не відповідає вимогам чинного законодавства. Відповідно до ст. 20 Закону України "Про оренду землі"укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Дана норма знайшла своє підтвердження і у самому договорі (п.43 ас.93). У відповідності до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею та договорів оренди землі, затвердженої наказом Деркомзему України від 04.05.1999 року №43 (z0354-99) із подальшими змінами та доповненнями, державна реєстрація договорів оренди землі здійснюється структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України. Також слід зазначити, що вищевказаний договір оренди землі від 07.08.2008 року не містить плану або схеми земельної ділянки, що передається в оренду, кадастрового плану, акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), проекту відведення земельної ділянки, які згідно з ст. 15 Закону України "Про оренду землі'є невід'ємною частиною договору оренди землі. А це є підставою для відмови в його державній реєстрації та визнання його неукладеним (ст. 15 Закону України "Про оренду землі").
Згідно ст. 210 ЦК України, правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках встановлених законом. Оскільки державна реєстрація не відбулася, то правочин вважається таким, що не відбувся. Колегія суддів приходить до висновку, що не можна визнавати недійсним договір, який не відбувся. Крім цього, згідно ч.2 ст. 215 ЦК України, недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин) у цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.
Колегія суддів не вбачає також підстав для задоволення позовних вимог в частині вилучення самовільно зайнятої земельної ділянки, оскільки приватному підприємцю ОСОБА_1 рішенням Витвицької сільської ради від 29.12.2007р. №120-6/2006 було надано згоду на вибір місця розташування земельної ділянки площею 0,05га в АДРЕСА_1 для розташування торгового павільйону. Отже, доводи скаржника про те, що відповідач самовільно зайняла земельну ділянку не відповідає дійсності.
Враховуючи вищенаведене, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважажє вимоги прокурора необгрунтованими та такими, що не підтверджуються матеріалами справи.
З огляду на викладене, та враховуючи, що місцевий господарський суд відмовив в задоволенні заявлених вимог з інших підстав, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що рішення місцевого господарського суду прийняте з порушенням норм матеріального права і підлягає скасуванню відповідно до п.4 ст. 104 ГПК України.
Керуючись ст.ст. 101, 103- 105 ГПК України Львівський апеляційний господарський суд
Постановив:
1. Рішення господарського суду Івано-Франківської області від 13.11.2008 року у справі №П-12/57 скасувати. Прийняти нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог про визнання недійсним договору оренди та вилучення самовільно зайнятої земельної ділянки від приватного підприємця ОСОБА_1 відмовити.
2. Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку.
3. Матеріали справи повернути в господарський суд Івано-Франківської області.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Гнатюк Г.М.
Кравчук Н.М.
Мирутенко О.Л.