ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29.01.2009 Справа№ 5/192-08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3668870) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого Прокопенко А.Є.–доповідач,
суддів: Дмитренко А.К., Тищик І.В.
при секретарі судового засідання Савін В.Ю.
За участю представників сторін:
Представники сторін та третьої особи у судове засідання не з"явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.
розглянувши апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 12.08.08р. у справі 5/192-08
за позовом відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж, м.Підгороднє Дніпропетровського району Дніпропетровської області;
до В-1: Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області с. Чумаки;
до В-2: товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія "Сферастрой-Інвест", м. Дніпропетровськ;
третя особа: житлово-комунальне підприємство "Комунальник", с. Чумаки Дніпропетровського району, Дніпропетровської області;
про стягнення 54 189 грн. 59 коп.
Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 12.08.08р. у справі 5/192-08 (суддя Шевченко С.Л.) відмовлено в задоволенні позову відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж (далі –ВАТ "ЕК"Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського РЕМ) про стягнення з Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області та товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельної компанії "Сферастрой-Інвест" (далі –ТОВ ВБК "Сферастрой-інвест) 54 189грн. 59коп. шкоди, завданої внаслідок безоблікового споживання електроенергії.
Відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж подало апеляційну скаргу, в якій посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права, а саме порушенням судом ст. 43 ГПК України, щодо всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності на підставі закону, та судом не був прийнятий до уваги договір найму, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельною компанією "Сферастрой-Інвест" та житлово-комунальним підприємством "Комунальник", на підставі якого були здані кімнати в гуртожитку та те, що представник товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельної компанії "Сферастрой-Інвест" частково визнав позовні вимоги в сумі 3171 грн. 62 коп.
У відзиві на апеляційну скаргу відповідач-1 - Чумаківська сільська рада, просить залишити рішення господарського суду без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, посилаючись на необґрунтованість доводів скаржника, а саме те, що за час розгляду Акту №А011224 про порушення ПКЕЕ на комісії ДРЕМ Чумаківською сільською радою було обґрунтовано доведено, що вона не має відношення до порушення ПКЕЕ та безоблікового підключення до електромережі за адресою с. Чумаки, вул. Шкільна, 18. Також у матеріалах справи містяться докази того, що орендатором будівлі по вул. Шкільна 18, с. Чумаки є товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельної компанії "Сферастрой-Інвест", яка не заперечує той факт, що нею використовувалась електрична енергія, хоча доказів існування угоди товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельної компанії "Сферастрой-Інвест" з Дніпропетровськими районними електричними мережами у справі відсутні.
Перевіривши матеріали справи, заслухавши доводи представників сторін, апеляційний господарський суд встановив:
Під час перевірки стану електричних приладів обліку і електроустановок в приміщенні гуртожитку Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області за адресою вул. Шкільна 18, с. Чумаки Дніпропетровського району Дніпропетровської області 06.12.2007р. представниками Дніпропетровського району електричних мереж в присутності представника Чумаківської сільської ради та житлово-комунального підприємства "Комунальник" (далі –ЖКП "Комунальник") було виявлено самовільне підключення та безоблікове користування електроенергією споживачем - Чумаківською сільською радою, про що було складено акт про порушення споживачем Правил користування електричною енергією №А011224 від 06.12.2007р.
Розрахунок кількості та вартості недооблікованої електричної енергії по акту №А011224 від 06.12.2007р. було проведено позивачем відповідно до вимог підпункту 7 п.2.1. та п.2.6. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04.05.2006р. №562 (z0782-06) із змінами і доповненнями, внесеними постановою від 08.02.2007р. №154. Відповідно зазначених пунктів при нарахуванні позивачем враховувалась потужність самовільного підключення, в даному випадку в акті №А011224 вказано, що підключення було проведено 5-ма трьохфазними дротами перерізом 2 мм мідь і одним однофазним дротом перерізом 1,5 мм мідь, підключення до трьох фаз, час використання самовільного підключення протягом доби та інші показники, зазначені для застосування нарахування в Методиці.
Розрахунок кількості не облікованої електроенергії внаслідок порушення споживачем Правил користування електроенергією на суму 54 189 грн. 59 коп. проведено позивачем за період з серпня 2007р. по грудень 2007р.
Як вбачається із матеріалів справи третя особа-1 товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія "Сферастрой-Інвест", м.Дніпропетровськ, заміну якої на відповідача-2 здійснено ухвалою суду від 22.04.2008р., здійснило тимчасове підключення електропостачання від будівельного майданчика через лічильник, що знаходиться на КТП-600 до кімнат гуртожитку по вул. Шкільній, 18, посилаючись на договір №12 від 10.10.2007р. між ЖКП "Комунальник" та ТОВ ВБК "Сферастрой-Інвест", яким закріплено обов’язок самостійно забезпечити надані у найм кімнати електропостачанням (а.с. 106).
Відповідно п.5.1 Правил користування електричною енергією договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов’язків сторін.
Споживання електричної енергії без договору не допускається.
Відповідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.
Відповідно п.8 ч.2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів може бути відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.
Матеріалами справи підтверджено, та не заперечується в письмових поясненнях ТОВ ВБК "Сферастрой-Інвест" відсутність укладеного договору на споживання електроенергії в приміщенні гуртожитку та факт самого порушення.
У відзиві на позов від 11.08.2008р. за №С-190 ТОВ ВБК "Сферастрой-Інвест" (а.с. 107) зазначає про неправомірність проведеного позивачем нарахування в заявленій сумі і вважає, що сума збитків повинна становити 3 171 грн. 62 коп., враховуючи використання ним невеликої кількості електроприборів.
Апеляційний господарський суд зазначає, що в даному випадку пункт 2.6. Методики, застосований позивачем, передбачає проведення нарахування за відповідними формулами по потужності самовільного підключення до однієї або до трьох фаз, а не кількості електроприборів, тому заперечення відповідача-2 необгрунтовані.
Поряд з цим позивач неправомірно провів нарахування за період з 15.08.2007р. по 09.10.2007р., оскільки договір найму за №12 на кімнати в гуртожитку по вулиці Шкільній, 18 укладено ТОВ ВБК "Сферастрой-Інвест" з ЖКП "Комунальник" тільки 10.10.2007р., користування приміщеннями до дати укладення договору найму позивачем документально не доведено.
За розрахунком апеляційного господарського суду вартість недооблікованої електричної енергії по акту №А011224 за період з 10.10.2007р. по 06.12.2007р. становить 27 723 грн. 51 коп., яка підлягає стягненню з відповідача-2 –ТОВ ВБК "Сферастрой-Інвест".
У задоволенні позовних вимог про стягнення вартості недооблікованої електроенергії по акту №А011224 від 06.12.2007р. з Чумаківської сільської ради слід відмовити, оскільки позивачем не доведено вину відповідача-1 у встановленому актом порушенні.
Приймаючи до уваги викладене, рішення господарського суду підлягає зміні, а апеляційна скарга задоволенню.
Керуючись ст.ст. 103- 105 ГПК України, апеляційний господарський суд,-
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж, м.Підгороднє Дніпропетровського району Дніпропетровської області задовольнити частково.
Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 12.08.2008р. по справі № 5/192-08 змінити, виклавши резолютивну частину рішення у наступній редакції.
"Позов задовольнити частково.
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія "Сферастрой-Інвест", м. Дніпропетровськ на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж, м.Підгороднє Дніпропетровського району Дніпропетровської області 27 723 (двадцять сім тисяч сімсот двадцять три) грн. 51 (п’ятдесят одну) коп. вартості недооблікованої електричної енергії, 277 (двісті сімдесят сім) грн. 23 (двадцять три) коп. витрат на оплату державного мита, 64 (шістдесят чотири) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
В решті позову відмовити.
В задоволенні вимог до відповідача-1 –Чумаківської сільської ради Дніпропетровського району Дніпропетровської області с. Чумаки, - відмовити."
Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія "Сферастрой-Інвест", м. Дніпропетровськ на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровського району електричних мереж, м.Підгороднє Дніпропетровського району Дніпропетровської області 136 (сто тридцять шість) грн. державного мита по апеляційній скарзі.
Виконання постанови доручити господарському суду Дніпропетровської області.
Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом одного місяця до Вищого господарського суду України.
Головуючий А.Є.Прокопенко
Суддя А.К.Дмитренко
Суддя І.В.Тищик