ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28.01.2009 Справа№ Б15/11/06
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs5645454) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Куліш Р.Ф. (доповідач),
суддів: Джихур О.В., Виноградник О.М.,
при секретарі: Прокопець Т.В.,
за участю представників сторін:
від кредитора державної податкової інспекції у Кіровському районі м.Дніпропетровська: Босько Є. С. начальник юридичного відділу, довіреність №2152/9/10-045 від 31.01.08;
від арбітражного керуючого-ліквідатора Талан Р.Г.: Нестюріна Н. В., представник, довіреність №5 від 20.08.07;
представник боржника у судове засідання не з’явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином.
розглянувши апеляційну скаргу державної податкової інспекції у Кіровському районі, м. Дніпропетровськ
на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 28.10.2008 р. у справі № Б15/11/06
за заявою державної податкової інспекції у Кіровському районі, м. Дніпропетровськ
до спеціалізованого ремонтно-будівельного управління "Дніпропетровськліфт" дочірнього підприємства акціонерного товариства відкритого типу "Укрліфт",
м. Дніпропетровськ
про визнання грошових вимог
ВСТАНОВИВ:
З заявою до господарського суду Дніпропетровської області звернулась державна податкова інспекція у Кіровському районі, м. Дніпропетровська (далі –ДПІ у Кіровському районі) про порушення справи про банкрутство спеціалізованого ремонтно-будівельного управління "Дніпропетровськліфт" дочірнього підприємства акціонерного товариства відкритого типу "Укрліфт", м. Дніпропетровськ. Заява мотивована тим, що у боржника виникла заборгованість перед бюджетом, у сумі1 125 504, 43 грн.
Ухвалою від 26.01.2006 р. порушено провадження у справі про банкрутство боржника спеціалізованого ремонтно-будівельного управління "Дніпропетровськліфт" дочірнього підприємства акціонерного товариства відкритого типу "Укрліфт", м. Дніпропетровськ, відповідно до ст. 11, 12, 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 23.02.2006 р. визначено розмір вимог ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська до боржника на суму 1 125 504 грн. 43 коп.; введено процедуру розпорядження майном боржника; призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Талана Р.Г., ліцензія АА №779211.
За результатами попереднього засідання ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 22.08.2006 р. затверджено реєстр вимог кредиторів у справі про банкрутство спеціалізованого ремонтно-будівельного управління "Дніпропетровськліфт" дочірнього підприємства акціонерного товариства відкритого типу "Укрліфт", м. Дніпропетровськ.
26.10.2006 р. постановою господарського суду визнано спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Дніпропетровськліфт" дочірнього підприємства акціонерного товариства відкритого типу "Укрліфт", м. Дніпропетровськ банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 1 рік до 26.10.2007 р.; ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Талана Р.Г.
Відповідно до матеріалів справи, актом перевірки від 14.01.2008 р. щодо своєчасності подання податкової звітності ДПІ було винесено податкове повідомлення-рішення від 15.01.2008 р. про застосування штрафних санкцій на підставі пп.17.1.1 ст. 17 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", в зв’язку з неподанням звітності з податку на додану вартість на суму 2210,00 грн.
До господарського суду від представника ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська надійшла заява, в якій просить розглянути вимоги ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська за участю представника ДПІ; включити поточні вимоги ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська до реєстру вимог кредиторів; визнати кредитором ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська по справі про банкрутство №Б15/11/06 на суму 2210,00 грн.
Ухвалою від 28.10.2008 р. господарським судом Дніпропетровської області у визнанні грошових вимог ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровськ до боржника на суму 2210,00 грн. відмовлено. Ухвала мотивована тим, що ліквідатором, грошові вимоги ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська в сумі 2210,00 грн., не визнанні в повному обсязі, оскільки вимоги складаються зі штрафних санкцій з податку на додану вартість, що суперечить ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Не погодившись з вказаною ухвалою господарського суду, до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулась ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровськ, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду від 28.10.2008 р. та прийняте нове рішення, яким визнати вимоги ДПІ у повному обсязі. Вказує, що нарахування та подальше заявлення ДПІ у Кіровському районі, м. Дніпропетровська, штрафної санкції на підставі пп. 17.1.1 ст. 17 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" проведено у відповідності з вимогами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Дослідивши матеріали справи, колегія суддів прийшла до висновку про відмову в задоволенні апеляційної скарги виходячи з наступного.
Відповідно до абз. 24 ст. 1 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мораторій на задоволення вимог кредиторів - це зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до прийняття рішення про введення мораторію.
Згідно з ч. 4 ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства; не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).
Наведені норми регулюють правовідносини, які виникли між боржником і кредиторами у зв'язку з неспроможністю боржника виконати після настання встановленого строку існуючі зобов'язання і спрямовані на відновлення платоспроможності боржника або його ліквідації з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів.
З порушенням провадження у справі про банкрутство не пов'язується завершення підприємницької діяльності боржника, він має право укладати договори та вчиняти інші правочини, у зв'язку з чим у нього виникають права та обов'язки, виконання яких забезпечується на загальних засадах, а отже дія мораторію поширюється лише на задоволення вимог конкурсних кредиторів.
Що стосується зобов'язань поточних кредиторів, то за цими зобов'язаннями, згідно із загальними правилами, нараховуються неустойка (штраф, пеня), застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).
Даний висновок також кореспондує зі ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відповідно до якого, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута і зобов'язання щодо сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута. Вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.
У даному випадку 26.10.2006 р. постановою господарського суду визнано спеціалізоване ремонтно-будівельне управління "Дніпропетровськліфт" дочірнього підприємства акціонерного товариства відкритого типу "Укрліфт", м. Дніпропетровськ банкрутом, та відкрито ліквідаційну процедуру. З цього моменту відповідно до ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" припиняється нарахування процентів та інших економічних санкцій. Повідомлення-рішення про застосування штрафних санкцій на підставі п. 17.1.1 ст. 17 Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", винесено 14.01.2008 р. тобто після винесення постанови про визнання банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Таким чином відповідно до ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури підприємницька діяльність банкрута завершується, то і відповідно з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури боржник, враховуючи завершення підприємницької діяльності, перестає бути платником податку.
За таких обставин підстав для задоволення апеляційної скарги не вбачається.
Керуючись ст. 12, 23, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , ст.ст. 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд –
П О С Т А Н О В И В :
- апеляційну скаргу державної податкової інспекції у Кіровському районі, м. Дніпропетровськ залишити без задоволення;
- ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 28.10.2008 р. у справі № Б15/11/06 залишити без змін.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Р.Ф.Куліш
О.В.Джихур
О.М. Виноградник
З оригіналом згідно.
Помічник судді Ю.А. Тараненко