ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3468900) )
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Гладишевої Т.Я.,
суддів Савицького Я.Ф., Лавренюк О.Т.
при секретарі судового засідання Кубік О.В.
за участю представників сторін в судовому засіданні від 27 січня 2009 року:
від позивача: Піщемуха Н.В., за довіреністю;
від відповідача: не з'явився;
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси"
на рішення господарського суду Одеської області від 10.11.2008 року
по справі № 5/79-08-3355
за позовом: Комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси"
до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Юджінія Тревел ЛТД"
про стягнення 9 973,65 грн.
В судовому засіданні 27.01.2009 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України
ВСТАНОВИВ:
У серпні 2008 року Комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси" звернулось з позовом до ТОВ "Юджінія Тревел ЛТД" про стягнення вартості спожитої теплової енергії в розмірі 9973,65 грн.
Позовні вимоги обґрунтовано відмовою відповідача укласти договір на постачання теплової енергії, яка фактично спожита відповідачем у період з 01.11.2007 року до 01.05.2008 року на суму 9973,65 грн., але не сплачена на вимогу позивача.
Правовими підставами позову визначено ст. ст. 526, 530, 615 Цивільного кодексу України.
Рішенням господарського суду Одеської області від 10.11.2008 року по справі № 5/79-08-3355 (суддя Могил С.К.) у задоволенні позову відмовлено.
Судове рішення вмотивовано наступним: - між сторонами не укладено договору про постачання або користування тепловою енергією; - за встановленими судом фактичними обставинами відповідач у спірний період не користувався послугами позивача; - позивачем не доведено факту споживання відповідачем теплової енергії, як і не доведено наявності боргу перед позивачем за спожиту теплову енергію.
Не погодившись з рішенням суду від 10.11.2008 року, КП "Теплопостачання міста Одеси" звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржуване рішення суду, прийняти нове рішення у справі, яким позов задовольнити повністю.
В обґрунтування своєї позиції скаржник наводить наступні доводи: - не відповідає дійсності встановлений судом факт, що зі змісту листування між сторонами випливає, що відповідач неодноразово звертався з проханням припинити надання послуг з підстав незгоди з існуючими тарифами, сезонним характером роботи, а також у зв'язку з тим, що фактичним споживачем є фізична особа; - доказів сезонного характеру роботи відповідачем суду не надано; - наявними в матеріалах справи доказами встановлено, що саме відповідач користувався в 2008 році послугами з теплопостачання, які надавались йому за місцем знаходження відповідно до установчих документів; - судом невірно розтлумачено зміст акту від 22.01.2008 року.
Перевіривши матеріали справи, правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, повноту встановлення обставин справи та відповідність ним висновків суду, заслухавши пояснення представника позивача, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги виходячи з наступного.
Судом апеляційної інстанції встановлено, що відповідно до рішення Одеської міської ради від 27.06.2006 року № 101-V "Про реорганізацію комунального підприємства "Одестеплокомуненерго" та комунального підприємства "Одесатеплоенерго" здійснено реорганізацію КП "Одестеплокомуненерго" та КП "Одесатеплоенерго" шляхом злиття та створення на їх базі комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси".
Рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради № 96 від 14.02.2008 року "Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Одеської міської ради від 20.09.2007 року № 1012 "Про заходи щодо впорядкування системи надання послуг з теплопостачання та удосконалення тарифної політики в теплоенергетичній галузі м. Одеси" зобов'язано КП "Теплопостачання міста Одеси" та комунальні підприємства, що здійснюють технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання в житлових будинках комунальної власності територіальної громади м. Одеси, укласти договори на забезпечення виконання послуг з центрального опалення та гарячого водопостачання в житлових будинках комунальної власності територіальної громади м. Одеси.
Відповідно до пункту 1 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 року № 1198 (1198-2007-п) , Правила визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії, якими є фізична особа, що є власником будівлі або суб'єктом підприємницької діяльності, чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору.
Згідно з пунктом 4 Правил користування тепловою енергією (1198-2007-п) допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією (далі - договір), крім підприємств, що виробляють та використовують теплову енергію для цілей власного виробництва. Договори укладаються відповідно до типових договорів. Форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.
Місцевим господарським судом встановлено та підтверджено в ході апеляційного розгляду, що між позивачем та відповідачем договір на користування тепловою енергією не укладено.
Встановлені обставини також не заперечуються позивачем та підтверджені наявними в матеріалах справи доказами.
Втім, позивач наполягає, що в період з 01.11.2007 року до 01.05.2008 року відповідач спожив теплову енергію вартістю 9973,65 грн., не розрахувавшись з позивачем, що примусило останнього звернутись з позовом до суду.
Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Місцевий господарський суд, відмовивши КП "Теплопостачання міста Одеси" в позові, дійшов правильного висновку про недоведеність позивачем факту споживання теплової енергії саме відповідачем - ТОВ "Юджінія Тревел ЛТД".
Проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази, зокрема, зміст листа відповідача від 10.10.2007 року, актів від 22.01.2008 року, від 25.03.2008 року, колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду відносно відсутності підстав для задоволення позову КП "Теплопостачання міста Одеси".
Враховуючи викладене, апеляційну скаргу КП "Теплопостачання міста Одеси" слід залишити без задоволення, а рішення господарського суду Одеської області від 10.11.2008 року, прийняте при дотриманні норм матеріального і процесуального права, —без змін.
Керуючись ст. ст. 99, 101 - 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія, -
ПОСТАНОВИЛА:
Рішення господарського суду Одеської області від 10.11.2008 року по справі № 5/79-08-3355 залишити без змін, апеляційну скаргу - без задоволення.
Постанова набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку.
Головуючий суддя: Т.Я. Гладишева
Суддя: Я.Ф. Савицький
Суддя: О.Т. Лавренюк