КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27.01.2009 № 50/73
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs5729543) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Моторного О.А.
суддів:
при секретарі:
За участю представників:
від прокурора - не з"явився
від позивача - не з"явився
від відповідача - 1 - ОСОБА_1
від відповідача-2 - не з"явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Шевченківська районна у м. Києві рада
на рішення Господарського суду м.Києва від 31.10.2008
у справі № 50/73
за позовом Київського природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Київської міської ради
до Шевченківської районної у м. Києві ради
Суб"єкта підприємницької діяльності ОСОБА_2
про визнання недійсним правочину - договору оренди земельної ділянки
ВСТАНОВИВ:
Київський природоохоронний прокурор в інтересах держави в особі Київської міської ради звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Шевченківської районної в м. Києві ради та СПД ОСОБА_2 з позовом про визнання недійсним правочину - договору оренди земельної ділянки.
Рішенням Господарського суду міста Києва від 31.10.2008 року позов було задоволено повністю. Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки площею 27 кв.м. на вул. Воровського, 2 для експлуатації та обслуговування діючого торгівельного кіоску з продажу продовольчих товарів, укладений між Шевченківською районною в м. Києві Радою та СПД ОСОБА_2 Зобов'язано ОСОБА_2 повернути Київській міській раді земельну ділянку площею 27 кв.м. на вул. Воровського, 2 звільнивши її від кіоску. Стягнуто з відповідача 1 та 2 державного мита в розмірі 42,50 грн. з кожного та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 59 грн. з кожного.
Не погоджуючись із вказаним рішенням, відповідач-1 звернувся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду, в якій зазначає, що рішення суду першої інстанції прийняте з порушенням норм матеріального права та без повного з'ясування обставин, що мають значення для справи, а тому просить рішення скасувати та постановити нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити повністю.
Представники Київського природоохоронного прокурора, позивача в судове засідання не з'явилися, відзиви на апеляційну скаргу суду не надали.
Відповідач-2 або його належний представник також в судове засідання не з'явився, відзив на апеляційну скаргу не надав.
Апеляційний господарський суд, розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача-1 встановив наступне:
Відповідно до ст. 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до компетенції районних у містах рад відносять повноваження приймати рішення з питань регулювання земельних відносин в межах і порядку, визначених цими та іншими законами та відповідно делегування повноважень місцевими адміністраціями.
Рішенням Київської міської ради від 08.06.2000 року № 164/885 (ra0164023-00) "Про передачу окремих повноважень районним в м. Києві радам з питань регулювання земельних відносин" районним в м. Києві радам передано повноваження щодо передачі в оренду земельних ділянок до 42 кв.м. для тимчасового розміщення малих архітектурних форм.
Крім того, зобов'язано районні в м. Києві ради здійснювати контроль за використанням та охороною земель, додержання земельного законодавства та приймати рішення про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок та знесення самовільно збудованих будівель і споруд без відшкодування витрат, здійснених за час незаконного користування.
Відповідно до ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладання договору оренди земельної ділянки.
26.09.2006 року рішенням Шевченківської районного в м. Києві ради № 32 затверджено "Положення про порядок передачі в оренду земельних ділянок на території Шевченківського району м. Києва".
Рішенням Шевченківської районної в м. Києві ради від 16.03.2006 року № 704 відповідачу-2 суб'єкту підприємницької діяльності ОСОБА_2 було передано в тимчасове користування земельну ділянку.
На підставі даного рішення 14.09.2006 року між відповідачем - 1 та відповідачем - 2 був укладений договір оренди земельної ділянки.
Відповідно до п. 1.1 даного договору Шевченківська районна в м. Києві рада передає, а ПП ОСОБА_2 приймає в тимчасове користування земельну ділянку загальною площею 27 кв.м. за рахунок земель не наданих у власність чи користування.
Пунктом 1.2 договору передбачено, що земельна ділянка надається на умовах короткострокової оренди для експлуатації та обслуговування діючого торгівельного кіоску з продажу квіткової продукції на вул. Воровського, 2 терміном до 31.03.2009 року.
Даний договір зареєстровано в книзі договорів оренди земельних ділянок Шевченківської районної у м. Києві ради 14.09.2006 року за № 198.
Київський природоохоронний прокурор, подаючи позов в інтересах держави в особі Київської міської ради про визнання недійсним правочину, зазначає, що вказаний договір оренди земельної ділянки підлягає визнанню недійсним, оскільки укладений з порушенням вимог Конституції України (254к/96-ВР) та інших законодавчих актів України.
Так, спірний договір не пройшов процедури реєстрації, як того вимагає чинне законодавство, в Київській міській державній адміністрації та договір не відповідає по формі Типовому договору оренди землі, затвердженому Постановою Кабінету міністрів України від 03.03.2004 року № 220 (220-2004-п) .
Колегія суддів не погоджується з даними твердженнями, виходячи з наступного.
Відповідно до ст. 18, 20 Закону України "Про оренду землі" укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації та набирає чинності після його державної реєстрації.
Відповідно до п. п. 2,3, 12-14 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, державна реєстрація договорів оренди є офіційним визнанням і підтвердженням факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок, воно проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки.
Забезпечення реєстрації договорів оренди покладається на відповідні державні органи земельних ресурсів.
Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), затвердженого рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 року № 182/342 (ra_182023-02) , дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.
Згідно з рішенням Київської міської ради від 29.05.2003 року № 433/593 (ra0433023-03) "Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві" Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до п. "з" ст. 9 та п. "є" ст. 184 Земельного кодексу України.
Таким чином, саме до повноважень Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) належить здійснення державної реєстрації договорів оренди землі.
Крім того, позивач в позовній заяві зазначав, що договір оренди землі, укладений між відповідачами, не відповідає по формі Типовому договору оренди землі, затвердженому Постановою Кабінету міністрів України від 03.03.2004 року № 220 (220-2004-п) , а саме не визначені істотні умови договору такі як: строк та умови сплати орендної плати, умови та строки передачі землі орендарю, умови повернення земельної ділянки орендодавцю тощо.
Проте дані твердження не приймаються колегією суддів виходячи з наступного.
Відповідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину сторонами (стороною) вимог, які встановлені частинами 1-3,5,6 статті 203 ЦК України.
В даному випадку при укладанні договору оренди землі ані відповідачем 1, ані відповідачем 2 не були порушені вимоги статті 203 ЦК України.
Крім того, факт виконання сторонами повністю чи частково своїх обов'язків за договором підтверджує згоду сторін на його укладання.
Відповідачем - 2 СПД ОСОБА_2 умови договору виконуються належним чином, вчасно та в повному обсязі сплачується орендна плата за користування земельною ділянкою, і рішення про надання земельної ділянки в оренду чинне та ніким не скасоване.
Відповідно до ст. 204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.
Також позивач зазначав, що в спірному договорі в супереч вимогам чинного законодавства України не зазначений розмір орендної плати.
Проте з даним твердження колегія суддів не погоджується, оскільки в п. 2.1 договору оренди земельної ділянки зазначено, що плата за землю вноситься землекористувачем згідно закону "Про плату за землю" (2535-12) у вигляді орендної плати у розмірі 2,0% грошової оцінки землі, яка визначається довідкою Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) на рік.
Таким чином, договір оренди земельної ділянки відповідає нормам чинного законодавства України та умови даного договору ніяким чином не порушують інтереси Київської міської ради, а тому позовні вимоги Київського природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Київської міської ради про визнання правочину - договору оренди земельної ділянки недійсним не підлягають задоволенню.
За таких обставин, апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга Шевченківської районної у м. Києві ради підлягає задоволенню, а рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2008 року у справі № № 50/73 - скасуванню.
Відповідно до викладеного, керуючись ст. 101, п. 2 ст. 103, п.3 ч.1 ст. 104, ст. 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Шевченківської районної у м. Києві ради - задовольнити.
2. Рішення Господарського суду міста Києва від 31.10.2008 року у справі № 50/73 скасувати. Прийняти нове рішення.
3. В задоволенні позову Київського природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Київської міської ради до Шевченківської районної в м. Києві ради, суб'єкта підприємницької діяльності ОСОБА_2 про визнання недійсним правочину-договору оренди земельної ділянки відмовити повністю.
4. Матеріали справи № 50/73 повернути Господарському суду міста Києва.
Головуючий суддя
Судді