ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26.01.09 Справа № 6/80
Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії:
Головуючого -судді Давид Л.Л.
Суддів Кордюк Г.Т.
Мурської Х.В.
розглянувши матеріали апеляційної скарги Івано-Франківської міської ради, за вих.. №1405 від 27.11.2008 р.
на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 06.11.2008 р.
у справі № 6/80 (суддя -Грица Ю.І.)
за позовом Суб"єкта підприємницької діяльності -фізичної особи ОСОБА_1 (надалі -СПД-ФО ОСОБА_1), м. Івано-Франківськ
до Івано-Франківської міської ради, м. Івано-Франківськ
про "вважати достатніми матеріали попереднього погодження місця розташування об"єкту та визнання права на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську"
від позивача: ОСОБА_2 -представник (довіреність за вих.№019/09 від 19.09.08 р.);
від відповідача: Буджак В.М. -головний спеціаліст юридичного відділу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (довіреність за вих. №1059/05-17/07-в від 18.07.06 р);
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду Івано-Франківської міської ради від 06.11.2008 р. у справі №6/80 задоволено позовні вимоги СПО-ФО ОСОБА_1, м. Івано-Франківськ (надалі -Позивач) до Івано-Франківської міської ради, м. Івано-Франківськ (надалі -Відповідач) про "вважання достатніми матеріалів попереднього погодження місця розташування об"єкта та визнання права на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки". Визнано достатніми матеріали попереднього погодження місця розташування об"єкта -земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську. Визнано за Підприємцем ОСОБА_1 право на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську.
Рішення місцевого господарського суду мотивоване тим, що СПД-ФО ОСОБА_1 зобов"язання, покладені на нього рішенням Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №238 від 20.07.2005 р. та вимоги ст. ст. 118, 123, 124 та 151 Земельного кодексу України виконав в повному обсязі, а відтак відсутність рішення по його заяві від 26.01.2007 р., поданій Івано-Франківській міській раді порушує його законні права, в зв"язку з чим місцевий господарський з врахуванням положень Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26.05.2004 р. (677-2004-п) прийшов до висновку про правомірність вимог Позивача та їх задоволення.
Відповідач -Івано-Франківська міська рада, не погодившись з винесеним рішенням подала апеляційну скаргу, за вих. № 1405 від 27.11.2008 р., в якій покликається на те, що оскаржуване рішення прийнято з порушенням норм чинного законодавства та з неповним дослідженням матеріалів та обставин справи, а саме:
Судом не взято до уваги положення ст. 12 Земельного кодексу України, п. 34 ст. 26, ч. 1-2 ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", а відтак зроблено невірний висновок щодо задоволення позовних вимог. На думку Скаржника, з огляду на наведені норми законодавства, не підлягають до задоволення вимоги Позивача щодо визнання права на розробку проекту відведення земельної ділянки, оскільки вирішення вказаних питань належить до виключної компетенції міської ради, а також відповідно до п. 2 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду даної земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності, повинна здійснюватися виключно за результатами проведення земельних торгів, тому суд не вправі встановлювати зазначені факти щодо даної земельної ділянки.
Місцевим господарським судом при винесені рішення не взято до уваги, того, що Івано-Франківська міська рада не приймала жодного рішення в період до 01.12.2008 р., щодо надання дозволу Позивачу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщення громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську. В той час як Земельний кодекс України (2768-14) чітко визначає, що передача в оренду земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних аукціонів, у разі прийняття відповідними органами рішення про погодження місця розташування об"єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки до 01.01.2008 р. Відповідно до цього, на думку Скаржника, відсутні правові підстави для визнання права на складання проекту землеустрою Позивачем.
Дані обставини, на думку Скаржника, є безумовною підставою для скасування рішення місцевого господарського суду та прийняття нового, яким останній просить в позові -відмовити.
Представник Позивача -СПД-ФО ОСОБА_1 у запереченні на апеляційну скаргу, б/н від 30.12.2008 р., заперечує доводи такої, посилаючись при цьому на те, що у відповідності до п.3.18 рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №238 від 20.07.2005 р. "Про матеріали управління архітектури і містобудування виконавчого комітету міської ради", СПД - ФО ОСОБА_1 надано дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську. 26.01.2007 р. СПД-ФО ОСОБА_1 через дозвільний центр звернувся до Івано-Франківської міської ради із заявою про затвердження матеріалів попереднього погодження місця розташування земельної ділянки. Згідно вимог ст. 123 Земельного кодексу України міська рада повинна розглянути клопотання про відведення земельної ділянки у місячний строк і дати згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки. Відмову органів місцевого самоврядування або органу виконавчої влади у наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання без розгляду в установлений строк може бути оскаржено в судовому порядку. З огляду на те, що Відповідачем не надано відповіді на клопотання Позивача про відведення земельної ділянки, то місцевим господарським судом правомірно задоволенні позовні вимоги у відповідності з вимогами чинного законодавства. Відповідно до цього, просить рішення місцевого господарського суду залишити без змін, апеляційну скаргу -без задоволення, як безпідставну і необґрунтовану.
В судовому засіданні 26.01.2009 р. представники сторін, підтримали свої доводи і заперечення з мотивів, наведених в апеляційній скарзі та у запереченні на останню.
Вивчивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, заслухавши думки представників сторін, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду прийшла до висновку про обґрунтованість доводів апеляційної скарги та не відповідність рішення місцевого господарського суду нормам чинного законодавства, матеріалам та обставинам справи.
Місцевим господарським судом встановлено, що рішенням Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №238 від 20.07.2005 р. (розділ 3 п.3.18) СПД - ФО ОСОБА_1 надано дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (Проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та № 34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську (а.с.7).
Пунктом 4 цього рішення зобов"язано СПД-ФО ОСОБА_1 проектно-пошукові роботи виконати в шестимісячний термін. Після закінчення цього терміну рішення виконавчого комітету міської ради (розділ 3) вважати таким, що втратило чинність.
26.01.2007 р. Позивач через дозвільний центр звернувся до Івано-Франківської міської ради із заявою про затвердження матеріалів попереднього погодження місця розташування об"єкта та з проханням надати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із долученням копій всіх необхідних висновків та заключень компетентних органів, а саме: акт вибору земельної ділянки від 23.11.2006 р., висновок управління архітектури і містобудування Івано-Франківського міськвиконкому №2-3-3/2539 від 16.11.2006 р., висновок Івано-Франківського міського управління земельних ресурсів №2242 від 29.11.2006 р., висновок Івано-Франківської міської санітарно-епідеміологічної служби №441 від 11.12.2006 р., висновок управліннят№1059/1-7 від 22.12.2006 р., висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області №13-7/15 від 15.01.2007 р., висновок ДП "Культурна спадщина Прикарпаття"№154/06-в від 18.12.2006 р.
В позовній заяві Позивач стверджує, що рішення з приводу поданої вище заяви Відповідачем не приймалось, що є порушенням його прав, а відтак такий змушений звернутись до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Відповідача про "вважати достатніми матеріали попереднього погодження місця розташування об"єкта та визнання права на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську"(згідно з уточненнями позовних вимог від 06.11.2008 р. (а.с.24)), який задоволений місцевим господарським судом рішенням від 06.11.2008 р.
При перегляді рішення місцевого господарського суду в апеляційному порядку, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду, керувалась наступним.
Повноваження щодо розпорядження землями, які перебувають у комунальній власності, згідно Конституції України (254к/96-ВР) , Земельного кодексу України (2768-14) від 25.102001 р. №2768-ІІІ та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"від 21.05.1997 р. №280/97-ВР (280/97-ВР) вирішуються виключно сільськими, селищними, міськими радами на їх пленарних засіданнях.
Статтею 12 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. №2768-ІІІ (із змінами та доповненнями) визначено повноваження сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, до яких, зокрема, належить розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.
У відповідності до вимог ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок.
Статтями 124 та 123 Земельного кодексу України регламентується порядок надання в користування земельних ділянок юридичним особам та порядок розробки та затвердження проектів відводів.
Відповідно до частини 1 статті 123 Земельного кодексу України земельні ділянки особам в постійне користування надаються на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування по проектах відводів цих ділянок. Відповідна рада розглядає клопотання в місячний термін та дає згоду на розробку проекту відводу земельної ділянки (частина 5 ст. 123 (в редакції на час подання заяви дозвільному центру)). Умови та строки розробки проекту відводу земельної ділянки визначаються договором, укладеним замовником та виконавцем цих робіт відповідно до типового договору.
У відповідності до вимог п. 9 ст. 123 Земельного кодексу України визначено, що відмову органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади у наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання без розгляду в установлений строк може бути оскаржено в судовому порядку. Рішення про відмову у наданні земельної ділянки в користування має містити мотивовані пояснення з посиланням на відповідні положення нормативно-правових актів, затвердженої містобудівної документації та документації із землеустрою.
Як вбачається з матеріалів справи та пояснень представника Відповідача, Івано-Франківською міською радою не приймалося рішення про надання або про відмову затвердження матеріалів попереднього погодження місця розташування об"єкта та надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
Пунктом 2 ст. 124 Земельного кодексу України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів.
Однак, абз. 3 п. 1 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (2768-14) (згідно із змінами внесеними Законом України від 16.09.2008 р. N 509-VI (509-17) ), визначено, що у разі прийняття відповідними органами рішення про погодження місця розташування об"єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки до 01.01.2008 р. передача в оренду таких земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціонів).
Як вбачається з пояснень представників сторін, наданих в судовому засіданні 26.01.2009 р., - Івано-Франківська міська рада не приймала жодногорішення до 01.01.2008 р., щодо надання дозволу Позивачу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для влаштування майданчика для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську.
Враховуючи наведене, судова колегія вважає помилковим висновок місцевого господарського суду про те, що моментом виникнення спірних правовідносин є 20.07.2005 р. (дата винесення рішення Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради №238), а тому дія Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництва" (509-17) №509 від 16.09.2008 р., згідно якого внесено зміни в Земельний кодекс України (2768-14) , - не може поширюватись на дані правовідносини. Згідно рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 20.07.2005 р. №238, на яке покликається Позивач, останньому дозволено лише проведення проектно-пошукових робіт, що передбачає здійснення Позивачем заходів стосовно погодження вибору земельної ділянки для розміщення об"єктів та погодження місць їх розташування, а не надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки. А відтак, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду зазначає, що звернення Позивача з позовом про "вважати достатніми матеріали попереднього погодження місця розташування об"єкта та визнання права на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул.. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську"є передчасним з огляду на те, що рішення по заяві Позивача від 26.01.2007 р., яка подана через дозвільний центр до Івано-Франківської міської ради не прийнято.
Порушені права землекористувачів підлягають захисту способами, передбаченими ст. 152 Земельного кодексу України з обов'язковим дотриманням норм чинного законодавства. Згідно вказаної статті захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання прав, визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, а також застосування інших, передбачених законом, способів, у тому числі шляхом поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, в судовому порядку, що передбачено п.2 ст. 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".
Оцінивши докази в їх сукупності, судова колегія Львівського апеляційного господарського суду прийшла до висновку про не відповідність рішення Господарського суду Івано-Франківської області нормам чинного законодавства, матеріалам та дійсним обставинам справи.
Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 99, 101, 102, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, -
Львівський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Івано-Франківської міської ради, за вих. №1405 від 27.11.2008 р. задоволити.
2. Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 06.11.2008 р. скасувати та прийняти нове рішення.
3. В задоволенні позовних вимог Суб"єкта підприємницької діяльності -фізичної особи ОСОБА_1, м. Івано-Франківськ до Івано-Франківської міської ради, м. Івано-Франківськ про "вважати достатніми матеріали попереднього погодження місця розташування об"єкта та визнання права на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вул.. Молодіжній (проектна) між будинками №44 "в"на вул. Г.Хоткевича та №34 на вул. Надвірнянській в м. Івано-Франківську"- відмовити.
4. Судові втрати по розгляду позовної заяви та апеляційної скарги віднести на рахунок Позивача.
5. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.
6. Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України в порядку та строки, передбачені статтями 109- 110 Господарського процесуального кодексу України.
7. Справу № 6/80 повернути Господарському суду Івано-Франківської області.
Головуючий суддя Давид Л.Л. Суддя Кордюк Г.Т. Суддя Мурська Х.В.