ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
26.01.09 Справа № Б-7/31
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3442748) )
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії
головуючого –судді - О.Л. Мирутенко
суддів - Г.М. Гнатюк
- Н.М. Кравчук
Розглянувши апеляційну скаргу Івано-Франківського обласного центру зайнятості та Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
на ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008р.
у справі № Б-7/31
кредитор: Івано-Франківського обласного центру зайнятості –робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття
боржник: ДП "Імпульс-Сервіс"ВАТ "Імпульс"
про: банкрутство.
за участю представників:
від кредитора – Івано-Франківського обласного центру зайнятості –Штиглян С.І. –представник (довіреність №оцз-17-13/0/19-09 від 09.01.2009р.)
від кредитора –Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності –Гринів Я.В. –представник (довіреність №01-01 від 09.01.2009р.).
від боржника –не з’явився.
Встановив :
Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008р., суддя Кишинський М.І., було затверджено ліквідаційний баланс, звіт ліквідатора ДП "Імпульс-Сервіс" ВАТ "Імпульс" по справі №Б-7/31. Банкрута - ДП "Імпульс-Сервіс" ВАТ "Імпульс", ліквідовано як юридичну особу. Вимоги не задоволені за відсутністю майна боржника-банкрута визнано погашеними. Стягнуто з УПФУ в Коломийському районі на користь ліквідатора Шутки Я.С. витрати, понесені ним в ліквідаційні процедурі, в сумі 220 грн. Стягнуто з Івано-Франківського обласного центру зайнятості на користь ліквідатора Шутки Я.С. витрати, понесені ним в ліквідаційні процедурі, в сумі 220 грн. Стягнуто з Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків з тимчасової втрати працездатності в особі Коломийської міської виконавчої дирекції на користь ліквідатора Шутки Я.С. витрати, понесені ним в ліквідаційні процедурі, в сумі 220 грн. Стягнуто з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань по м. Коломия та Коломийському районі на користь ліквідатора Шутки Я.С. витрати, понесені ним в ліквідаційні процедурі, в сумі 220 грн.
Провадження у справі №Б-7/31 про банкрутство ДП "Імпуьс-Сервіс" ВАТ "Імпульс" було припинено.
З даною ухвалою не погодилися Івано-Франківський обласний центр зайнятості та Івано-Франківське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і оскаржили її в апеляційному порядку оскільки вважають, що вона винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права в частині покладення на них обов’язку по оплаті послуг арбітражного керуючого.
Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційні скарги слід задовольнити частково, а ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008р. у справі № Б-7/31 скасувати частково, враховуючи наступне.
Відповідно до ст.. 104 ГПК України (1798-12) , підставами для скасування рішення місцевого господарського суду є невідповідність висновків, викладених в рішенні, обставинам справи та неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права. Порушення або неправильне застосування норм процесуального права може бути підставою для скасування або зміни рішення лише за умови, якщо це порушення призвело до прийняття неправильного рішення.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 27.12.07 року було затверджено звіт та ліквідаційний баланс боржника, банкрута Дочірнє підприємство "Імпульс-Сервіс" ВАТ "Імпульс" ліквідовано як юридичну особу, провадження по справі припинено. Крім того, стягнуто з управління ПФУ в Коломийському районі витрати по оплаті праці ліквідатору Шутці Я.С. в розмірі двох мінімальних заробітних плат. Кредитор по справі - управління ПФУ в Коломийському районі подав апеляційну скаргу на вищезазначену ухвалу суду. Постановою Львівського апеляційного суду від 13.03.2008 року апеляційну скаргу задоволено частково, ухвалу господарського суду від 27.12.2007 року скасовано, справу передано на розгляд господарського суду Івано-Франківської області.
Ухвалою господарського суду від 08.04.2008 року поновлено провадження на стадії затвердження звіту та призначено до розгляду звіт та ліквідаційний баланс.
Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008р. затверджено ліквідаційний баланс, ліквідовано Дочірнє підприємство "Імпульс-Сервіс" ВАТ "Імпульс" як юридичну особу, покладено витрати по оплаті послуг арбітражного керуючого в рівних частках на всіх кредиторів та припинено провадження у справі.
Однак такий висновок суду першої інстанції в частині вирішення оплати послуг арбітражного керуючого є неправильним з наступних підстав.
Відповідно до норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , кредитори, як сторони провадження у справі про банкрутство, мають однакові права та на них покладаються однакові обов’язки. Виходячи із зазначеного принципу рівності сторін обов’язки по оплаті послуг ліквідатора боржника слід покладати на всіх визнаних судом кредиторів по справі, пропорційно до заявлених кредиторських вимог.
За таких обставин справи апеляційний суд погоджується частково з твердженням апелянтів про недотримання судом першої інстанції вказаних норм матеріального права та визнає за необхідне скасувати дану судову ухвалу в частині розподілу витрат по оплаті послуг арбітражного керуючого.
З огляду на викладене, колегія Львівського апеляційного господарського суду вважає, що ухвала місцевого господарського суду винесене з неповним дослідженням обставин справи, з порушенням норм матеріального та процесуального права, а тому підлягає скасуванню в частині оплати послуг арбітражного керуючого.
Апеляційний суд постановляє нове рішення, яким оплату послуг ліквідатора покладає на всіх кредиторів по справі пропорційно до визнаних кредиторських вимог, а саме: на УПФУ в Коломийському районі в сумі - 729,16 грн., на Івано-Франківський обласний центр зайнятості –робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового страхування на випадок безробіття - 44,52 грн., на Івано-Франківське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Коломийської міської виконавчої дирекції - в сумі 64,41 грн., на відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань по м. Коломия та Коломийському районі - 41,71 грн.
В решті ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008р. залишити без змін.
Керуючись ст.ст. 101, 103, 104, 105, 106 ГПК України Львівський апеляційний господарський суд
Постановив:
Апеляційні скарги Івано-Франківського обласного центру зайнятості та Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності задовольнити частково.
Ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008 року у справі № Б-7/31 скасувати в частині оплати послуг арбітражного керуючого.
В даній частині прийняти нове рішення, яким стягнути на користь арбітражного керуючого Шутки Я.С. з кредиторів: УПФУ в Коломийському районі в сумі 729,16 грн., Івано-Франківського обласного центру зайнятості –робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового страхування на випадок безробіття - 44,52 грн., Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Коломийської міської виконавчої дирекції в сумі - 64,41 грн., відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань по м. Коломия та Коломийському районі - 41,71 грн. Суду першої інстанції видати наказ на стягнення зазначених сум.
В іншій частині ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 02.09.2008р. залишити без змін.
Постанову може бути оскаржено в касаційному порядку.
Матеріали справи скерувати в господарський суд Івано-Франківської області.
Головуючий-суддя
Судді:
О.Л. Мирутенко
Г.М. Гнатюк
Н.М. Кравчук