КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01033, м.Київ, вул.Жилянська 58-б тел. 284-37-31
Іменем України
П О С Т А Н О В А
23.01.09 р. № 13/4809
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду (rs3804419) )
Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:
головуючого судді: Писаної Т.О (доповідач по справі),
суддів:
Корсакової Г.В.
Мельника С. М.
при секретарі судового засідання: Олійник О.Л.
за участю представників сторін:
від позивача: Ставничий Є.А. - за довіреністю
від відповідача 1: Стойко А.Ю. - за довіреністю
від відповідача 2 та відповідача 3: не з’явились
розглянувши апеляційну скаргу Черкаської обласної організації всеукраїнської спілки автомобілістів на рішення господарського суду Черкаської області від 13.10.2008 року по справі №13/4809 (суддя Скиба Г.М.)
за позовом приватного підприємства "Альп-Ком", м. Черкаси
до 1. виконавчого комітету Черкаської міської ради, м. Черкаси
2. Черкаської обласної організації всеукраїнської спілки автомобілістів, м. Черкаси
3. Черкаська регіональна філія ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", м. Черкаси
про розірвання на майбутнє договору оренди землі, та усунення перешкод в користуванні майном
ВСТАНОВИВ:
Приватне підприємство "Альп-Ком" звернулось до господарського суду Черкаської області з позовом до виконавчого комітету Черкаської міської ради та Черкаської обласної організації всеукраїнської спілки автомобілістів, за участю третьої особи Черкаської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України" про розірвання на майбутнє договору оренди землі, та усунення перешкод в користуванні майном.
Рішенням господарського суду Черкаської області від 13.10.2008 року позовні вимоги задоволені повністю.
Не погоджуючись із вищевказаним рішенням господарського суду Черкаської області Черкаська обласна організація всеукраїнської спілки автомобілістів звернулась до Київського міжобласного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.
Ухвалою КМАГС від 14.01.2009 року залучено в якості відповідача Черкаську регіональну філію ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України".
Представник позивача та відповідача 1 в судовому засіданні заперечили проти доводів апеляційної скарги.
Представники відповідача 2 та відповідача 3 в судове засідання не з’явились, про причини неявки суд не повідомили, однак, вказана обставина не перешкоджає розгляду справи, оскільки, сторони були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, що підтверджується відміткою суду на зворотній стороні ухвали суду від 19.12.2008 року про направлення копій сторонам та повідомленнями про вручення поштового відправлення. За таких обставин, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.
Дослідивши матеріали справи та наявні докази, обговоривши доводи апеляційної скарги, апеляційний господарський суд дійшов до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, а рішення місцевого господарського суду підлягає залишенню без змін. При цьому колегія суддів виходить з наступного.
Згідно із ст. 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у розділі ХІІ ГПК України (1798-12) .
Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв’язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.
Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (2768-14) , Законом України "Про оренду землі" (161-14) , Цивільним кодексом України (435-15) , законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.
Згідно з ст. 16 Закону України "Про оренду землі" особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки. Розгляд заяви (клопотання) і надання земельної ділянки в оренду проводяться у порядку, встановленому Земельним кодексом України (2768-14) . У разі згоди орендодавця передати земельну ділянку в оренду сторони укладають договір оренди землі відповідно до вимог цього Закону.
Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем та Черкаською міською радою 04.08.2008р. був укладений договір оренди земельної ділянки загальною площею 24658 кв.м, що за цільовим призначенням відноситься до категорії земель житлової та громадської забудови, яка знаходиться в м. Черкаси, по вул. Сумгаїтська, 15. Договір укладений на підставі рішення Черкаської міської ради від 29.07.2008 року №4-653 "Про надання приватному підприємству "Альп-Ком" земельної ділянки в оренду по вул. Сумгаїтській, 15". Вказані рішення та договір є чинними та відсутні відомості щодо їх оскарження.
Одночасно із матеріалів справи вбачається, що до надання позивачеві в оренду земельної ділянки, частина цієї земельної ділянки площею 19117кв.м по вул. Сумгаїтсбкій, 15 використовувалась відповідачем 2 на підставі укладеного 13 червня 2001 року договору на право тимчасового користування землею, який зареєстровано в книзі запису договорів за №2498 13.06.2001 року.
Пунктом 6 рішення Черкаської міської ради від 29.07.2008 року №4-653 "Про надання приватному підприємству "Альп-Ком" земельної ділянки в оренду по вул. Сумгаїтській, 15" встановлено припинити право користування відповідачем 2 земельної ділянки площею 19117кв.м по вул. Сумгаїтській, 15.
Пунктом 7 вказаного рішення доручено управлінню земельних ресурсів у місті Черкаси та Черкаській регіональній філії ДП "Центр ДЗК"при Держкомземі України внести відповідні зміни до земельно-облікових документів.
Таким чином, за наявності чинного рішення Черкаської міської ради від 29.07.2008 року №4-653 "Про надання приватному підприємству "Альп-Ком" земельної ділянки в оренду по вул. Сумгаїтській, 15" та чинного договору від 04.08.2008р. про надання приватному підприємству "Альп-Ком" земельної ділянки в оренду по вул. Сумгаїтській, 15, дія договору оренди від 13.06.2001р. не може продовжувати на майбутнє свою дію.
Враховуючи наведене позивач правомірно з урахуванням положень ст. 16 ЦК України звернувся з даними позовними вимогами з метою захисту свого порушеного права. Так, апелянтом не надані докази незаконності рішень Черкаської міської ради та відсутності підстав щодо виконання пунктів рішення щодо припинення апелянтом в подальшому використання земельної ділянки.
Вимога щодо спонукання відповідачем 3 скасувати державну реєстрацію спірного договору оренди обґрунтована невиконанням положень (пункту 6) чинного рішення Черкаської міської ради від 29.07.2008 року №4-653 "Про надання приватному підприємству "Альп-Ком" земельної ділянки в оренду по вул. Сумгаїтській, 15". Оскільки невиконання відповідачем 3 покладених на нього зобов’язань порушує права позивача щодо належного оформлення договірних відносин та безперешкодного використання об’єкта оренди, то зазначена вимога заявлена правомірно та вірно задоволена місцевим судом.
Місцевим господарським судом, також, правомірно задоволена вимога щодо усунення перешкод відповідачем 2 позивачеві в користуванні земельною ділянкою, оскільки вимога обґрунтована належними доказами, які свідчать про не звільнення відповідачем 2 земельної ділянки, яка передана у використання іншій особі.
Враховуючи викладене, колегія суддів, на підставі наявних в справі матеріалів, дійшла до висновку що відповідно до ст. 43 ГПК України суд першої інстанції повно і всебічно дослідив подані сторонами докази у їх сукупності з матеріалами справи, дав їм вірну правову оцінку, на підставі чого виніс законне і обґрунтоване рішення, яке відповідає вимогам чинного законодавства, підстав для скасування чи зміни рішення місцевого господарського суду не вбачає, а тому апеляційна скарга задоволенню не підлягає.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101- 103, 105 ГПК України, Київський міжобласний апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Черкаської обласної організації всеукраїнської спілки автомобілістів на рішення господарського суду Черкаської області від 13.10.2008 року по справі №13/4809 залишити без задоволення
2. Рішення господарського суду Черкаської області від 13.10.2008 року по справі №13/4809 залишити без змін.
3. Матеріали справи №13/4809 року повернути до господарського суду Черкаської області.
Головуючий суддя: Писана Т.О
Судді:
Корсакова Г.В.
Мельник С. М.
Дата відправки 27.01.09