ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21.01.2009 Справа№ 25/241-08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3597380) )
Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :
головуючого Логвиненко А.О. (доповідач)
суддів: Стрелець Т.Г., Головко В.Г.
при секретарі судового засідання Ревковій Г.О.
з участю представника позивача Куценко Ю.М.
розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Глорія Джинс Україна" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2008р. у справі за заявою про скасування рішення третейського суду від 7.07.2008р. у справі
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Космос", м. Дніпропетровськ
до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Глорія Джинс Україна", м. Київ
про розірвання договору та стягнення грошової суми
В С Т А Н О В И В :
Рішенням постійно діючого третейського суду при асоціації "Український правозахисний альянс" від 7.07.2008р. задоволено позов товариства з обмеженою відповідальністю "Космос" (далі ТОВ "Космос") : розірвано договір оренди, укладений між позивачем і товариством з обмеженою відповідальністю "Глорія Джинс Україна" (далі ТОВ "Глорія") та стягнуто з відповідача на користь ТОВ "Космос" пеню, штраф, судові витрати.
21.08.2008р. до господарського суду Дніпропетровської області надійшла заява ТОВ "Глорія" про скасування рішення третейського суду. В обґрунтування своїх вимог заявник послався на те, що склад суду, яким було розглянуто позовні вимоги ТОВ "Космос" було сформовано з порушенням чинного законодавства.
Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2008р. (суддя Чередко А.Є.) у задоволенні заяви ТОВ "Глорія" відмовлено.
Не погодившись з рішенням ТОВ "Глорія" звернулось з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, просило скасувати рішення. При цьому апелянт зазначив що судом зроблено неправильний висновок про відсутність підстав для скасування рішення третейського суду.
У своєму відзиві ТОВ "Космос" зазначило, що рішення господарського суду є законним та обґрунтованим.
Представник ТОВ "Глорія" в судове засідання призначене для розгляду апеляційної скарги не з’явився, про причини неявки суд не повідомив. Враховуючи те, що залучені до справи докази дозволяють визначитися відносно законності оскаржуваного рішення, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду справи у відсутність апелянта, якого належним чином сповіщено про час та місце слухання справи.
Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, вислухавши представника позивача, перевіривши у відповідності до ст. 101 ГПК України законність і обґрунтованість рішення у повному обсязі, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом першої інстанції повно та всебічно досліджено матеріали справи, правильно встановлено фактичні обставини, яким дана належна правова оцінка, а висновки суду ґрунтуються на залучених до справи доказах та відповідають приписам закону. При цьому колегія суддів враховує таке.
З матеріалів справи вбачається, що доводи відповідача про те, що ТОВ "Глорія" нібито було позбавлено можливості приймати участь у формуванні складу третейського суду, яким було розглянуто позов ТОВ "Космос", спростовуються відповідними доказами.
Так, пропозицію обрати третейського суддю відповідач отримав 17.06.2008р. (а.с.12-14). Оскільки у передбачений регламентом постійно діючого третейського суду при асоціації "Український правозахисний альянс" строк сторони не запропонували склад суду, головою третейського суду обґрунтовано призначено відповідною ухвалою суддю для розгляду позову.
Таким чином, склад суду, яким було розглянуто позовні вимоги ТОВ "Космос", було призначено у відповідності до вимог чинного законодавства, що згідно зі ст. 51 Закону України "Про третейські суди" не дає підстав для скасування рішення третейського суду.
За таких обставин колегія суддів не знаходить передбачених ст. 104 ГПК України підстав для скасування чи зміни рішення господарського суду.
Керуючись ст. 101, 103 –106 ГПК України (1798-12) суд, -
П О С Т А Н О В И В :
Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Глорія Джинс Україна" залишити без задоволення, а рішення господарського суду Дніпропетровської області від 16.10.2008р. –без змін.
Головуючий А.О. Логвиненко
Суддя Т.Г. Стрелець
Суддя В.Г. Головко
Постанову оформлено у відповідності до вимог ст. 84 ГПК України 28.01.2009р.