ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"20" січня 2009 р.
Справа № 16/110-08-3222
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого - Величко Т.А.
суддів: Бойко Л.І., Жукової А.М.
при секретарі судового засідання Арбієві А.А.
за участю представників сторін:
від позивача –Капран А.А.;
від відповідачів: Кокарєв А.В., Шевчук О.Р.,
розглянувши апеляційну скаргу ТОВ "Іллічівський морський рибний порт"
на рішення господарського суду Одеської області від 29.10.2008р.
зі справи № 16/110-08-3222
за позовом ТОВ "ОЛІМПІЯ-О"
до: Затоківської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області, ТОВ "Іллічівський морський рибний порт", відділу Державного комітету із земельних ресурсів у м. Білгород-Дністровський Одеської області
про зобов'язання внести зміни до договору оренди та облікової документації
встановив:
В 2008р. ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" звернулось до господарського суду Одеської області з позовом та уточненнями до нього, відповідно до яких просило суд:
- зобов’язати Затоківську селищну раду Білгород-Дністровського району Одеської області та АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" внести зміни до п. 1.1. договору оренди земельної ділянки від 18.12.2002р. під розміщення бази відпочинку "Портовик", що знаходиться за адресою: Одеська обл., смт. Затока міста Білгород-Дністровський, Лиманський район, в частині площі орендованої земельної ділянки, вказавши площу орендованої земельної ділянки у розмірі 1, 0327га;
- зобов'язати Затоківську селищну раду та АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" внести зміни до п. 2 договору від 30.12.2005р. оренди земельної ділянки, площею 0, 78 га, для розширення бази відпочинку "Портовик", що знаходиться за адресою: Одеська обл., смт. Затока міста Білгород-Дністровського, Лиманський район, в частині площі орендованої земельної ділянки, вказавши площу орендованої земельної ділянки у розмірі 0,7086 га;
- зобов'язати відділ Державного комітету із земельних ресурсів у м. Білгород-Дністровський Одеської області внести зміни в облікові дані, з урахуванням меж та площі земельної ділянки, площею 0,1519 га, яка належить на праві власності TOB "ОЛІМПІЯ-О".
Рішенням господарського суду Одеської області від 29.10.2008р. (суддя Желєзна С.П.) позов задоволено; зобов’язано Затоківську селищну раду Білгород-Дністровського району Одеської області та АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" внести зміни до:
- п. 1.1. договору оренди земельної ділянки від 18.12.2002р. площею 1,047 га, що знаходиться за адресою: Одеська область, смт. Затока м. Білгород-Дністровський, Лиманський район в частині площі орендованої земельної ділянки, вказавши площу орендованої земельної ділянки у розмірі 1, 0327га.;
- п. 2 договору оренди земельної ділянки від 30.12.2005р. площею 0, 78 га, що знаходиться за адресою: Одеська обл., смт. Затока міста Білгород-Дністровський, Лиманський район, в частині площі орендованої земельної ділянки, вказавши площу орендованої земельної ділянки у розмірі 0, 7086 га.;
зобов'язано відділ Державного комітету із земельних ресурсів у м. Білгород-Дністровський Одеської області внести зміни в облікові дані, з урахуванням меж та площі земельної ділянки, площею 0,1519 га, яка є власністю ТОВ "Олімпія-О".
Судове рішення обгрунтоване тим, що знаходження у користуванні АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" значної частини земельної ділянки, належної позивачу, фактично унеможливлює належне оформлення права власності ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" на земельну ділянку, площею 0,1519га, за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Затока, Лиманський район шляхом видачі державного акта, та позбавляє позивача можливості належним чином реалізувати своє право власності, визнане за ним на підставі судового рішення у справі № 26/356 –07 –7871.
Не погодившись з рішенням суду, ТОВ "Іллічівський морський рибний порт" звернулось до Одеського апеляційного господарського суду зі скаргою, в якій просить його скасувати, посилаючись на його незаконність та необгрунтованість, невідповідність фактичним обставинам справи.
Доводи апелянта грунтуються на тому, що будівлі та споруди, власником яких є ТОВ "ОЛІМПІЯ-О", розташовані на земельній ділянці площею 280 кв.м., тому у позивача немає будь-яких правових підстав для необхідності надання у користування або власність земельної ділянки у розмірі 0, 1519га. Також скаржником звернуто увагу судової колегії на наявність порушень ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, на те, що позивачем не підтверджено свого права власності - не надано для розгляду суду першої інстанції державного акту на право власності на земельну ділянку. Сумнівним вчачається врахування права власності на підставі рішення суду від 13.12.2007р. при наданні земельної ділянки Затоківською селищною радою в оренду ТОВ "ІМРП" ще в 2002р. та 2005р.
Також скаржник вважає, що обраний позивачем спосіб захисту порушеного права не відповідає способам захисту прав на земельні ділянки, вказаним в ст. 152 ЗК України.
Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали (фактичні обставини) справи на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом, обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення присутніх у засіданні представників сторін, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а оскаржуване рішення - скасуванню, виходячи з такого.
18.12.2002р. між Затоківською селищною радою Білгород-Дністровського району Одеської області (Орендодавець) та АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" (Орендар) було укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов п.п. 1.1, 2.1 якого Орендодавець на підставі рішення Затоківської селищної ради IV сесії XXIV скликання від 14.06.2002р. за № 123 "Про надання у довгострокову оренду земельної ділянки АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт"надає, а Орендар –приймає у довгострокову оренду (терміном на 10 років) земельну ділянку, площею 1,047 га, в тому числі забудованих земель –1,047га, розташовану в Лиманському курортному районі смт. Затока м. Білгород-Дністровський Одеської області з метою несільськогосподарського використання під розміщення бази відпочинку "Портовик". Вказаний договір оренди був посвідчений у нотаріальному порядку та зареєстрований в реєстрі за № 4855.
30.12.2005р. між Затоківською селищною радою Білгород-Дністровського району Одеської області (Орендодавець) та АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" (Орендар) був укладений договір оренди, відповідно до умов п.п. 1, 2 якого Орендодавець передає, а Орендар –приймає у довгострокову оренду ( терміном на 25 років) земельну ділянку загальною площею 0,78га для розширення бази відпочинку "Портовик", яка знаходиться за адресою: Одеська область, смт Затока м. Білгород –Дністровський Лиманський район. Вказаний договір оренди був також посвідчений у нотаріальному порядку та зареєстрований в реєстрі за № 4173.
В той же час, 01.09.2005р. між ТОВ "Авантазія" (Продавець) та ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" (Покупець) був укладений договір купівлі-продажу, на підставі якого ТОВ "Авантазія" продало, а ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" купило нежитлові будівлі та споруди рятувальної станції "Загар", що розташована у смт. Затока м. Білгород-Дністровський, що складаються з адміністративного дерев’яного корпусу, загальною площею 56,3 кв.м (літ."А"), еллінгу дерев’яного, загальною площею 173 кв.м (літ."Б"), складу ПММ кам’яно-черепашникового, загальною площею 10 кв.м (літ."В"), вбиральні кам’яної (літ."Г"), хвіртки металевої №1, огорожі металевої №2.
У договорі купівлі-продажу від 01.09.2005р. було зазначено, що нежитлові будівлі та споруди рятувальної станції "Загар" належали ТОВ "Авантазія" на підставі рішення господарського суду Одеської області від 05.03.2005р. та ухвали господарського суду Одеської області від 05.04.2005р., зареєстрованих в Білгород-Дністровському МБТІ 08.04.2005р. під № 111 в книзі №1.
Відповідно до витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно, виданого 20.09.2005р. комунальним підприємством "Білгород-Дністровське бюро технічної інвентаризації", за позивачем було зареєстровано право власності на нежитлові будівлі та споруди рятувальної станції "Загар".
24.10.2007р. рішенням господарського суду Одеської області від у справі № 26/356 –07 –7871 за позовом ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" до Затоківської селищної ради про визнання угоди дійсною та визнання права власності на земельну ділянку, позов було задоволено повністю, у зв’язку з чим, за товариством з обмеженою відповідальністю "ОЛІМПІЯ –О" було визнано право власності на земельну ділянку площею 0,1519га, за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Затока, Лиманський район, з цільовим призначенням –для обслуговування та експлуатації будівель і споруд.
Під час підготовки Одеським відділенням Українського державного науково-виробничого інституту зйомок міст та геоінформатики ім. А.В. Шаха технічної документації із землеустрою щодо складання державного акта на право власності на земельну ділянку ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" для обслуговування та експлуатації нежитлових будівель і споруд за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт Затока, Лиманський район, було встановлено, що частина земельної ділянки, право власності на яку було визнано за позивачем на підставі рішення господарського суду Одеської області від 24.10.2007р., було передано Затоківською селищною радою у користування на умовах довгострокової оренди АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" відповідно до договорів оренди землі від 18.12.2002р. та 30.12.2005р.
Як стверджує позивач, відповідно до схем відчуження земельної ділянки та каталогів координат кутів поворотів меж землекористування, площа земельної ділянки, що була передана у користування АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" на підставі договору оренди землі від 18.12.2002р., із земель, право власності на які визнано за позивачем, складає 0,0143 га (0,0103 га + 0,0040 га), земельна ділянка, що була передана у користування відповідачу за договором оренди землі від 30.12.2005р., із земель, належних ТОВ "ОЛІМПІЯ-О", має площу 0,0714 га.
Колегія суддів вважає вищезазначені твердження позивача безпідставними та не відповідаючими матеріалам справи з огляду на таке. ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" є власником будівель та споруд рятувальної станції "Загар", які воно придбало за договором купівлі-продажу від 01.09.2005р.
Відповідно до ст. 377 ЦК України до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.
Будь-які докази про необхідність надання у власність ТОВ "ОЛІМПІЯ-О" земельної ділянки саме у розмірі 0,1519га в матеріалах справи відсутні.
Ст. 124 Земельного кодексу України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, перебуваючих у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
За таких обставин внесення будь-яких змін в цій частині в договір оренди без відповідних змін у рішенні органу місцевого самоврядування, на підставі якого цей договір був укладений, є неможливим та таким, що не ґрунтується на нормах чинного законодавства.
Поряд з тим, договори оренди, укладені між Затоківською селищною радою Білгород-Дністровського району Одеської області та АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт", від 18.12.2002р. і від 30.12.2005р. цілком відповідають діючому законодавсту.
Господарський суд Одеської області помилково зробив висновок про наявність правових підстав для задоволення позову, тому, що позивач взагалі не був стороною оскаржуваних договорів оренди.
Ст. 152 Земельного кодексу України встановлює, що захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів. Серед перелічених способів захисту права на земельні ділянки такий спосіб, як внесення змін у правовстановлюючі документи інших юридичних осіб взагалі не зазначено.
Зважаючи викладене, судова колегія дійшла висновку про недотримання судом першої інстанції при розгляді справи вимог чинного законодавства України щодо повного і всебічного встановлення всіх обставин справи та правильного застосування норм права, тому рішення підлягає скасуванню, як таке, що не відповідає нормам матеріального та процесуального права.
Керуючись ст. 99, 101, 103 –105 ГПК України (1798-12) , колегія суддів
постановила:
Рішення господарського суду Одеської області від 29.10.2008р. у справі № 16/110-08-3222 - скасувати, в позові відмовити.
Стягнути з ТОВ "Олімпія-О" на користь АТЗТ "Іллічівський морський рибний порт" 42 грн. 50 коп. - держмита за апеляційне провадження.
Доручити господарському суду Одеської області видати відповідний наказ.
Постанова в порядку ст. 105 Господарського Процесуального Кодексу України набирає законної сили з дня її прийняття. Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя Т.А. Величко судді : Л.І. Бойко А.М. Жукова