ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
15.01.09 Справа № 2/210
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3597582) )
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:
головуючого-судді Кордюк Г.Т.
суддів Давид Л.Л.
Мурська Х.В.
розглянувши апеляційну скаргу Новодністровської міської ради, м.Новодністровськ
на рішення господарського суду Чернівецької області від 5.11.2008 року
у справі № 2/210
за позовом: ТзОВ "Дністер-Спецгідроенергомонтаж", м.Новодністровськ
до відповідача: Новодністровської міської ради, м.Новодністровськ
про визнання права власності на частку в незавершеному будівництві.
Представники:
від позивача: не з"явився
від відповідача: не з"явився.
Рішенням господарського суду Чернівецької області від 5.11.2008р. (суддя Скрипничук І.В.) позов ТзОВ "Дністер-Спецгідроенергомонтаж"задоволено, визнано за позивачем право власності на об"єкт нерухомого майна
"вбудовано-прибудованої будівлі", що знаходиться за адресою: буд.15, мікрорайон "Діброва", м.Новодністровськ Чернівецької області в осях І-ІУ та ІІІ-У на відмітці-3.00, в осях І-А3 та А1-І1 на відмітці-3.00, в осях І-Б2 та ІІІ-У на відмітці-6.00 загальною площею 807,5 кв.м.
Суд мотивував рішення тим, що позивач є добросовісним набувачем на нерухоме майно згідно договору купівлі-продажу частки в незавершеному будівництві від 18.12.2002р. та від 21.12.2003р., які відповідно до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно є правовстановлюючими документами, на підставі яких проводиться реєстрація права власності.
Не погоджуючись з рішенням місцевого господарського суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати, в позові відмовити.
Як на підставу, апелянт покликається, що відчудження нерухомого майна, відбулось без отримання витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно.Судом не дано оцінки наказу Державного комітету України по водному господарству від 2.10.2001р. №117-б щодо передачі вбудованого приміщення магазину "Спорттовари"з балансу Дністровського басейнового управління у комунальну власність Новодністровської міської ради.
Місцевим господарським судом не взято до уваги, що при укладенні договорів купівлі-продажу діяв ЦК УРСР (1540-06) 1963р., норми якого передбачають нотаріальне посвідчення договорів відчудження об"єктів нерухомого майна, позивачу було
відмовлено в оформленні права власності на спірні об"єкти, оскільки ним було подано для оформлення ксерокопію договору купівлі-продажу від 5 лютого 2004р., який підлягав нотаріальному посвідченню, позивач не обґрунтував підстав укладення договору купівлі-продажу від 5.02.2004р., при дії договору від 21.12.2003р.
Позивач у відзиві на апеляційну скаргу, представник в судовому засіданні, доводи апеляційної скарги відхилив, покликаючись, що ним придбані частки в незавершеному будівництві на підставі договорів купівлі-продажу від 18.12.2002р., від 21.12.2003р., розрахунки за які проведені, при укладенні вищевказаних договорів діяв ЦК УРСР (1540-06) 1963р., норми якого не передбачали нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна, довідка про відсутність або наявність арештів з Єдиного реєстру заборон відчудження об"єктів нерухомого майна, надається на підставі відповідного запиту БТІ, згідно рішення виконавчого комітету №167/6 від 06.06.2007р., КП "НБТ"було визнано, що власником є ТОВ "Дністер –СТЕМ"та виготовлена інвентарна справа, Законом України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" № 147/98-ВР від 03.03.1998р. (147/98-ВР) не передбачена передача спільного об'єкту незавершеного будівництва у комунальну власність, а даний об"єкт є спільною власністю, що підтверджується листом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області №04-77/581 від 07.03.2006р., а тому право власності на об'єкт нерухомого майна "вбудовано-прибудованої будівлі", що знаходиться в буд. №15 мікрорайон "Діброва"загальною площею 807,5 кв.м., належить ТОВ "Дністер-Спецгідроенергомонтаж".
Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги та заперечення на неї, перевіривши матеріали справи та правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права Львівський апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, рішення суду належить скасувати, в позові ТзОВ "Дністер-Спецгідроенергомонтаж" відмовити, виходячи з наступного:
Предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої він просить ухвалити судове рішення. Предмет позову повинен мати правовий характер і випливати з певних матеріально-правових відносин.
Підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що стверджують позов, зокрема факти матеріально-правового характеру, що визначаються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини.
Предметом позову у даній справі є вимога позивача про визнання за товариством права власності на об"єкт нерухомого майна "вбудовано-прибудованої будівлі", що знаходиться за адресою: будинок,15, мікрорайон "Діброва", м.Новодністровськ, Чернівецька область, загальною площею 807,5 кв.м.
Підставою позову - набуття ним вищенаведеного майна на підставах не заборонених законом, а саме на підставі договору купівлі-продажу від 18.12.2002р. та договору купівлі-продажу від 21.12.2003р.
Матеріали справи свідчать, що позивач придбав по договору купівлі-продажу від 18.12.2002р. у ТзОВ "Торговий будинок "Спортек-Буковина" частину незавершених будівництвом вбудованих торгових приміщень площею 163 м.кв. в осях 3,5 за адресою: будинок №15 в мікрорайоні "Діброва"м.Новодністровськ.
Відповідно до п.12 договору, право власності на об"єкт продажу переходить до покупця з моменту повної оплати за цим договором.
По акту приймання-передачі від 26 березня 2003р., покупець ТзОВ "Дністер-Спецгідроенергомонтаж"прийнято від продавця об"єкт продажу.
Платіжним дорученням №№44,46 від 24.03.2003р. покупцем здійснено оплату.
По договору купівлі-продажу від 21.12.2003р. Товариство придбало у Дністровської філії ВАТ "Дніпро-Спецгідроенергомонтаж"частину незавершених будівництвом вбудованих торгових приміщень площею 644,5 кв.м. за адресою буд.№15, мікрорайон "Діброва", м.Новодністровськ.
Відповідно до п.1.2 договору, право власності на об"єкт продажу переходить до покупця з моменту підписання акту приймання-передачі.
По акту приймання-передачі від 21.12.2003р. покупець прийняв від подавця вищезазначене приміщення.
Як вбачається із договорів купівлі-продажу від 18.12.2002р. та від 21.12.2003р., позивач (покупець) придбав частину незавершених будівництвом вбудованих торгових приміщень загальною площею 807,5 м.кв., а в позовній заяві просить суд визнати за ним право власності на об"єкт нерухомого майна, як закінчений об"єкт будівництва (новостворене майно).А підставою позову наводить юридичний факт-договори купівлі-продажу, а не факт будівництва ним об"єктів, прийняття їх в експлуатацію.
Набуття права власності на новостворене майно та об"єкти незавершеного будівництва встановлено ст. 331 ЦК України (в редакції Закону України №3101-ІУ від 15.12.2005р.).
Відповідно до ч.2 ст. 331 ЦК України, якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття в експлуатацію.
Відповідно до п.1.6 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7.02.2002р. №7\5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. №157/6445 (z0157-02) , реєстрації підлягають права власності тільки на об"єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію в установленому порядку, за наявності матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених тим БТІ, яке проводить реєстрацію права власності на ці об"єкти.
Відповідно до п.6 Тимчасового положення, оформлення права власності на об"єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва юридичним особам на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об"єкти нерухомого майна за наявності акту комісії про прийняття об"єкту і введення його в експлуатацію.
Належних та допустимих доказів в розумінні ст. 34 ГПК України, які б свідчили про прийняття об"єкту нерухомості та введення його в експлуатацію матеріали справи не містять, позивачем не подано.
Крім того, підставою визнання права власності позивач покликається на договори купівлі-продажу, предметом яких є незвершене будівництвом вбудовані торгові приміщення в будинку №15 в мікрорайоні Діброва,м.Новодністровськ, а не об"єкти нерухомого майна, які закінчені будівництвом та введені в експлуатацію.
Місцевий господарський суд на дану обставину уваги не звернув, прийшов до невірного висновку про підставність набуття, позивачем права власності на об"єкт нерухомого майна, як закінченого будівництвом на підставі договорів
купівлі-продажу, що відповідно до ст. 104 ГПК України є підставою для скасування рішення суду.
Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.ст. 99, 101, 104, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Новодністровської міської ради задоволити.
2. Рішення господарського суду Чернівецької області від 5.11.2008 року скасувати.
Прийняти нове рішення. В позові ТзОВ "Дністер - Спецгідроенергомонтаж"відмовити.
3. Стягнути з ТзОВ "Дністер-Спецгідроенергомонтаж", м.Новодністровськ
на користь Новодністровської міської ради 42,50 грн. держмита за розгляд
апеляційної скарги.
4. Постанова набирає законної сили з дня прийняття і може бути
оскаржена в касаційному порядку.
5. Доручити місцевому господарському суду видати відповідний наказ.
Головуючий-суддя Кордюк Г.Т.
Суддя Давид Л.Л.
Суддя Мурська Х.В.