КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14.01.2009 № 31/319
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3333157) )
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Капацин Н.В.
суддів: Пашкіної С.А.
Буравльова С.І.
при секретарі:
За участю представників:
від позивача - Зубович М.П. – президент товариства
Зубович І.А. - директор
Кобилецький В.В. (довір. від 02.09.08р.)
відповідача – Камрікова О.О. (довір. від 12.11.08р.)
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Пролісок"
на рішення Господарського суду м.Києва від 26.11.2008
у справі № 31/319 (Качан Н.І.)
за позовом ЗАТ "Зімонт"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пролісок"
про усунення перешкод в користуванні майном та виселення
ВСТАНОВИВ:
Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.11.08р. у справі № 31/319 задоволено позовні вимоги Закритого акціонерного товариства "Зімонт", зобов’язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Пролісок" усунути перешкоди в користуванні Закритому акціонерному товариству "Зімонт" нежилим приміщенням кафе (павільйоном) за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2, виселено із займаних приміщень кафе Товариство з обмеженою відповідальністю "Пролісок" та зобов’язано повернути нежиле приміщення кафе (павільйону) за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2 в порядку, встановленому законодавством за актом приймання-передачі, передавши зазначені приміщення для потреб Закритого акціонерного товариства "Зімонт", судові витрати покладено на Товариство з обмеженою відповідальністю "Пролісок".
Рішення суду першої інстанції ґрунтується на тому, що за договором купівлі-продажу № 10 від 28.07.1995р. Орендне підприємство "Спрінг" придбало у власність державне майно цілісного майнового комплексу за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2.
Рішенням загальних зборів товариства покупців Орендного підприємства "Спрінг" від 17.08.1995р. на базі викупленого майна було створено нове підприємство, яким згідно з установчим договором і Статутом стало Закрите акціонерне товариство "Зімонт" і яке є правонаступником прав та обов’язків Орендного підприємства "Спрінг", зокрема, і у правах володіння цілісним майновим комплексом.
29.09.1998року Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією зареєстровано Статут Товариства з обмеженою відповідальністю "Пролісок", відповідно до пункту 5.11 якого ТОВ "Пролісок" визнано правонаступником Орендного підприємства "Спрінг" у правах володіння майном, матеріальними та нематеріальними активами, земельними ділянками.
З аналізу наданих до суду документів і чинного законодавства суд першої інстанції прийшов до висновку, що позивач є законним власником нежилого приміщення кафе (павільйону) по вул. Кіквідзе, 1/2 у м. Києві, а тому перебування структурних підрозділів та працівників відповідача у нежилих приміщеннях кафе (павільйону) по вул. Кіквідзе, 1/2, а також здійснення там відповідачем господарської діяльності є незаконним.
Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, ТОВ "Пролісок" звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить Київський апеляційний господарський суд скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 26.11.2008р. по даній справі, ухвалити нове рішення, яким відмовити позивачеві у задоволенні позовних вимог.
В апеляційній скарзі відповідач вказує на те, що судовими рішеннями загальних судів було відмовлено ЗАТ "Зімонт", Зубовичу М.П., Зубович І.А., Очеретнюку М.В., Очеретнюк Т.М. до Потапенка В.М., Смілянець Г.І., Калити Л.М., Корбут Г.В., Буряк Н.Д., Василини О.А., Рубанець Л.Г., Потапенка В.В., Смілянець М.А. у задоволенні позову про витребування майна, рішенням Подільського райсуду м. Києва у справі № 2-10-04 встановлено, що майно, а саме нежиле приміщення кафе (павільйону) за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2, отримане членами трудового колективу ОП "Спрінг" згідно свідоцтва про власність, належить членам трудового колективу орендного підприємства "Спрінг" і до ЗАТ "Зімонт" не передавалося.
Заявник вказує, що судом першої інстанції в порушення частини 4 статті 35 Господарського процесуального кодексу взагалі не взято до уваги рішення Подільського районного суду м. Києва від 02.06.04р. у справі № 2-10-04, ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 19.10.04р. у справі № 22-5816, ухвалу Верховного суду України від 08.02.05р. у справі № 6-27320, якими відмовлено ЗАТ "Зімонт" у витребуванні майна з чужого незаконного володіння.
Розгляд апеляційної скарги призначено на 29.12.08р. У зв’язку із складністю справи і необхідністю дослідження додаткових документів, в судовому засіданні оголошено перерву до 14.01.09р.
Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін колегія суддів встановила наступне:
За договором купівлі-продажу № 10 від 28.07.1995р. Товариство покупців членів трудового колективу Орендного підприємства "Спрінг" придбало у власність державне майно цілісного майнового комплексу Орендного підприємства "Спрінг", що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2 в приміщенні, яке використовується на умовах договору оренди та павільйон за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2 загальною площею 120 кв.м. (а.с 8).
Умовами договору купівлі-продажу передбачено, що державне майно орендного підприємства включає в себе всі його активи та пасиви, інвентар, обладнання, устаткування, будівлю та інше майно згідно в актом інвентаризації, право власності переходить до покупця з моменту підписання акта прийому-передачі.
30.08.1995р. між Представництвом Фонду державного майна України у Печерському районі м. Києва і товариством покупців членів трудового колективу Орендного підприємства "Спрінг" в особі голови товариства покупців Потапенка Володимира Марковича підписано акт прийому-передачі (а.с. 11), в якому зазначається, що продане 28.07.1995р. шляхом викупу державне майно вартістю 4161000000 крб. (що еквівалентно 41610 грн.), яку визначено експертним шляхом, згідно з актом інвентаризації станом на 01.05.95р., передається покупцю – Орендному підприємству "Спрінг" (а.с 11).
До складу купленого Орендним підприємством майна увійшло: жарочна шафа, павільйон збірний, холодильні прилавки, шафа холодильна, фрезер для морозива, прилавок-вітрина, електром’ясорубка, кремовзбивачка.
Відповідно до статті 5 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" покупцями об’єктів малої приватизації станом на 1995 рік могли бути фізичні та юридичні особи.
Частиною 2 статті 8 Закону "Про приватизацію державного майна" в редакції чинній станом на 1995 рік, передбачалося, що для спільної участі у приватизації громадяни могли створювати господарські товариства, в тому числі з членів трудового колективу.
17 серпня 1995 року на загальних зборах товариства покупців Орендного підприємства "Спрінг" було прийнято рішення про звернення до Зубовича Миколи Петровича з проханням прийняти участь у викупі державного майна та приватизації павільйону за адресою:м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2, оскільки у трудового колективу немає необхідних коштів для викупу майна (а.с. 63). Вказаний протокол зборів, крім голови зборів і секретаря, підписали 15 членів трудового колективу ОП "Спрінг".
До матеріалів справи долучено копію квитанції № 1 від 28.08.95р. з акцептом Печерського відділення Укрсоцбанку про оплату Зубовичем Миколою Петровичем на приватизаційний рахунок товариства покупців ОП "Спрінг" суми еквівалентної 34000 грн. (а.с. 80), а приватизаційним дорученням № 77 від 28.08.95р. товариство покупців трудового колективу Орендного підприємства "Спрінг" перерахувало представництву Фонду державного майна України у Печерському районі м. Києва суму еквівалентну 35610 грн. за договором купівлі-продажу від 28.07.95р., реєстраційний номер 1у-1545 (а.с. 79).
Представництвом ФДМУ у Печерському районі м. Києва 30.08.95р. Товариству покупців членів трудового колективу орендного підприємства "Спрінг" видано свідоцтво про право власності на майно цілісного майнового комплексу орендного підприємства "Спрінг" (а.с. 12).
Згідно з Установчим договором нотаріально посвідченим 8 березня 1995 року за реєстраційним номером № 10637 на базі приватизованого майна створюється Закрите акціонерне товариство "Зімонт" (а.с. 56). Рішенням зборів засновників від 02.09.1995 року, протокол № 1 затверджено Статут Закритого акціонерного товариства "Зімонт", який також посвідчено нотаріусом 08.09.95р. за реєстраційним номером № 10636.
І в установчому договорі і Статуті ЗАТ "Зімонт" вказано, що для діяльності Товариства створюється статутний фонд у розмірі 41610 грн. за рахунок внесків засновників, що складаються з приватизованого майна, а ЗАТ "Зімонт" є правонаступником Товариства покупців Орендного підприємства "Спрінг" у правах володіння цілісним майновим комплексом згідно договору купівлі-продажу державного майна № 10 від 30.08.95 р. та у правах володіння оренди приміщень, земельних ділянок, рухомого та нерухомого майна Орендного підприємства "Спрінг".
Пунктом 2.1 Установчого договору про створення ЗАТ "Зімонт" визначено частку кожного учасника товариства у статутному фонді у грошовому вираженні і процентному, зокрема: Зубович М.П. – 27,5%, Потапенко В.М. – 18 %, Зубович І.А. – 7,5 %, Очеретюк М.В. – 27,5 %, Очеретюк Т.М. – 7,5 %, Смілянець Г.І. – 7,4 %, Калита Л.М. – 0,19%, Буряк Н.Д. – 0,37% і ін.
Установчий договір і Статут ЗАТ "Зімонт" підписали всі учасники Товариства. Апеляційному суду надано примірник Статуту ЗАТ "Зімонт" з оригінальними підписами його учасників.
Разом з тим, 29.09.1998р. Печерською державною адміністрацією за № 23126 зареєстровано Статут Товариства з обмеженою відповідальністю "Пролісок", в пункті 5.11 якого зазначено, що Товариство є правонаступником Орендного підприємства "Спрінг" та товариства покупців, створеного членами трудового колективу Орендного підприємства "Спрінг" у правах володіння майном, матеріальними та нематеріальними активами, приміщеннями, земельними ділянками (а.с. 65).
Розділом 8 Статуту ТОВ "Пролісок" та пункту 5 Установчого договору ТОВ "Пролісок" встановлено, що статутний фонд товариства становить 35000 грн.
Згідно договору купівлі-продажу державного майна № 10 від 28.07.95, акту прийому-передачі від 30.08.95р. вартість майна, купленого товариством покупців ОП "Спрінг", складала 41610 грн., а тому ТОВ "Пролісок" не могло бути правонаступником всіх активів Орендного підприємства "Спрінг".
Засновниками ТОВ "Пролісок" стали Буряк Н.Д., Василина О.А., Калита Л.М., Потапенко В.М., Смілянець Г.І., які також крім Василини О.А. в 1995 році підписали Установчий договір і Статут Закритого акціонерного товариства "Зімонт" і вказували, що ЗАТ "Зімонт" є правонаступником Орендного підприємства "Спрінг".
Крім того, станом на 09.09.96р. за експертною оцінкою нежитлове приміщення павільйону за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2 оцінено на суму 165000 грн., а тому приміщення павільйону не могло увійти до статутного фонду ТОВ "Пролісок", створеного у вересні 1998 року, розмір статутного фонду якого на час створення складав 35000 грн.
Відповідно до статті 51 Закону України "Про господарські товариства" установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у статті 4 цього Закону, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів.
Установчі документи ТОВ "Пролісок" в редакції 1998 року не містять складу та характеристики вкладів кожного учасника, не передбачають порядок передачі внесків до статутного фонду товариства.
До матеріалів справи залучено ксерокопію акта прийому-передачі від 31.03.99р. (а.с. 82), за яким ініціативна група власників майна магазину "Кулінарія" та кафе по вул. Кіквідзе, 1/2 на підставі рішення колективу власників (членів товариства покупців членів трудового колективу орендного підприємства "Спрінг") у складі Василини О.А., Калита Л.М., Корбут Г.В., Потапенко В.М., Смілянець Г.І. передали Товариству з обмеженою відповідальністю "Пролісок" майно: шафа жарочна, прилавки холодильні, електром’ясорубку, кремовзбивачку, будівлю кафе, шафу холодильну і ін.
Вказаний акт прийому-передачі майна не може мати ніяких правових наслідків, оскільки майно членів товариства покупців членів трудового колективу ОП "Спрінг" увійшло в 1995 році до статутного фонду ЗАТ "Зімонт" і відповідно до статті 12 Закону України "Про господарські товариства" товариство є власником майна, переданого йому засновником і учасником у власність, а акціонер є власником акцій акціонерного товариства. Передаючи майно до статутного фонду ЗАТ "Зімонт" члени товариства покупців трудового колективу ОП "Спрінг" Калита Л.М., Корбут Г.В., Потапенко В.М., Смілянець Г.І. втратили право колективної власності на викуплене у держави майно і набули право управління цим майном через органи управління, зокрема загальні збори акціонерного товариства.
Крім того, діючим законодавством, як станом на 1999 рік, так і на даний час не визначено правовий статус ініціативної групи членів товариства.
Відповідно до статті 29 Цивільного кодексу УРСР, який діяв на час створення ТОВ "Пролісок", юридична особа набуває цивільних прав і бере на себе цивільні обов’язки через свої органи, що діють у межах прав, наданих їм за законом або статутом.
Разом з тим, матеріали справи не містять доказів, що Василина Оксана Андріївна була членом трудового колективу орендного підприємства "Спрінг".
Доказів про перехід, у встановленому законом порядку, права власності на майно товариства покупців членів трудового колективу ОП "Спрінг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пролісок" відповідач не надав.
До матеріалів справи залучено реєстраційне посвідчення № 028358 від 14.02.07р. про те, що за ТОВ "Пролісок" зареєстровано будівлю кафе, розташовану в м. Києві по вул. Кіквідзе, 1/2 загальною площею 254,7 кв.м. Вказані відомості внесені до реєстру Київського міського бюро технічної інвентаризації на підставі рішення Згурівського районного суду Київської області від 31.10.2006р.
Разом з тим, ухвалою Апеляційного суду Київської області від 21.09.07р. у справі № 22-ц-2036/2007 скасовано рішення Згурівського районного суду Київської області від 31.10.06р.
Крім того, згідно з договором купівлі-продажу державного майна № 10 від 28.07.95р. павільйон за адресою по вул. Кіквідзе, 1/2 має плащу 120 кв.м., а не 254, 7 кв.м., як про це зазначено в свідоцтві БТІ від 14.02.07р. В судовому засіданні апеляційної інстанції представники сторін пояснили, що не існує інших приміщень за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2.
Щодо набуття Закритим акціонерним товариством "Зімонт" права власності на нежиле приміщення кафе (павільйон) за адресою: м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2 колегія суддів зазначає наступне:
Відповідно до частини 1 статті 11 закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" викуп майна підприємств, зданих в оренду, проводиться з додержанням вимог, передбачених чинним законодавством України про приватизацію, а згідно зі статтею 22 цього Закону з моменту нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу до покупця переходить право власності на майно: право володіння, користування і розпорядження об’єктом приватизації.
Стаття 17 Закону України "Про приватизацію державного майна" вказує на те, що при перетворенні орендних підприємств у відкриті акціонерні товариства його засновниками виступають з боку держави відповідний державний орган приватизації, а з боку орендаря – господарське товариство, створене орендарями. Оскільки, при створенні ЗАТ "Зімонт" держава не приймала участі, єдиними засновниками цього акціонерного товариства було товариство покупців орендного підприємства "Спрінг". Згідно з частиною 3 статті 17 Закону України "Про приватизацію державного майна" з моменту реєстрації акціонерного товариства договір оренди вважається розірваним, діяльність підприємства, створеного на базі орендованого майна, або будь-якого суб’єкта підприємницької діяльності, який орендує майно, припиняється, акціонерне товариство стає правонаступником прав і обов’язків орендаря.
Пунктом 8.1 Статуту ЗАТ "Зімонт" в редакції 1995 року передбачено, що розмір статутного фонду Товариства складає суму еквівалентну 41610 грн., яка збігається із вартістю майна, викупленого товариством покупців Орендного підприємства "Спрінг" за договором № 10 від 28.07.95р., а в пункті 6.4 цього Статуту вказано, що Товариство є власником майна, переданого йому засновниками (учасниками) і Товариство є правонаступником орендного підприємства "Спрінг".
Листом № 0484/9 від 25.10.01 (а.с. 100) Печерська райдержадміністрація міста Києва підтверджує, що статутний фонд ЗАТ "Зімонт" складається з викупленого у Представництва Фонду державного майна України у Печерському районі м. Києва державного майна, переданого за актом від 30.08.1995 р. до договору № 10 купівлі-продажу від 28.07.1995р., до статутного фонду входить, зокрема, павільйон збірний. Далі райдержадміністрація зазначає, що будь-які рішення про перереєстрацію ОП "Спрінг" в ЗАТ "Зімонт" не приймалися, оскільки це законодавством не передбачено.
До апеляційного господарського суду надано свідоцтво, видане Печерською райрадою народних депутатів м. Києва від 25.09.95р. про перереєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності ЗАТ "Зімонт" місцезнаходження якого м. Київ, вул. Кіквідзе, 1/2, індифікаційний код 19477319.
Як видно із приватизаційного доручення № 77 від 28.08.95 (а.с. 43) цей же індифікайний код мало Орендне підприємство "Спрінг". Із залученого до матеріалів справи реєстру власників іменних цінних паперів ЗАТ "Зімонт" станом на 24.10.06р. (а.с. 45) власниками акцій ЗАТ "Зімонт" є Буряк Н.Д., Калита Л.М., за договорами купівлі-продажу цінних паперів № 183-ВК від 03.08.06р., № 184-ВК від 03.08.06р. Потапенко В.М., Смілянець Г.І. (а.с. 23, 25, 26) продали належні їм акції ЗАТ "Зімонт", а тому немає доказів про вихід акціонерів ЗАТ "Зімонт" зі складу засновників Товариства з вилученням належного їм майна.
Крім того, як зазначалося раніше власником майна, переданого до статутного фонду акціонерного товариства є акціонерне товариство, а акціонери є лише власниками акцій.
В силу статті 10 Закону "Про господарські товариства" учасники товариства мають право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частину (дивіденди), вийти в установленому порядку з товариства, одержувати інформацію про діяльність товариства.
Вихід учасника із акціонерного товариства можливий шляхом відчуження належних йому акцій, а тому передача ініціативною групою майна, внесеного до статутного фонду ЗАТ "Зімонт" Товариству з обмеженою відповідальністю "Пролісок" є неправомірною і не може мати місця. Згідно пункту 8.8.2 Статуту ЗАТ "Зімонт" в редакції 1995 року зменшення статутного фонду допускається лише за рішенням загальних зборів акціонерів.
Таким чином, колегія суддів прийшла до висновку про те, що передача будівлі кафе (павільйону) і постановка його на баланс ТОВ "Пролісок" згідно акта прийому-передачі від 07.04.1999р. (а.с. 95) є незаконною.
У відзиві на позов (а.с. 122) і в апеляційній скарзі відповідач вказує, що він є власником нежилого приміщення кафе (павільйону) за адресою: м Київ, вул. Кіквідзе, 1/2 та використовує приміщення для власних потреб, а тому суд першої інстанції обґрунтовано прийшов до висновку про задоволення позовних вимог ЗАТ "Зімонт" щодо усунення для ЗАТ "Зімонт" перешкод в користуванні приміщенням кафе (павільйону) і виселення відповідача з цього приміщення .
Необґрунтованими є доводи заявника, викладені в апеляційній скарзі щодо незастосування судом першої інстанції в порядку статті 35 Господарського процесуального кодексу рішень загальних судів, якими відмовлено у задоволенні позовних вимог ЗАТ "Зімонт", Зубовича М.П., Зубович І.А., Очеретнюка М.В., Очеретнюк Т.М. до Потапенка В.М., Смілянець Г.І., Калити Л.М., Корбут Г.В., Буряк Н.Д., Василини О.А. Рубанець Л.Г., Потапенка В.В., Смілянець М.А. про витребування майна з чужого незаконного володіння (рішення Подільського районного суду м. Києва від 02.06.04р. у справі № 2-10-04, ухвала Апеляційного суду м. Києва від 19.10.04р. у справі № 22-5816, ухвала Верховного суду України від 08.02.05р. у справі № 6-27320), оскільки відповідачами по цивільній справі є фізичні особи. Якщо припустити, що спірне майно передано до статутного фонду ТОВ "Пролісок", то Потапенко В.М., Смілянець Г.І., Калита Л.М. і інші учасники товариства в силу статті 12 Закону "Про господарські товариства", пункт 7.1 Статуту ТОВ "Пролісок" в редакції 1998 року не є власниками майна, переданого до статутного фонду ТОВ "Пролісок", а тому позов ЗАТ "Зімонт", Зубовича М.П., Зубович І.А., Очеретнюка М.В., Очеретнюк Т.М. у справі № 2-10-04 не міг бути задоволений.
Відповідно до частини 4 статті 35 Господарського процесуального кодексу факти встановлені рішенням суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов’язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору, а висновки Подільського районного суду м. Києва, викладені в мотивувальній частині рішення від 02.06.04р. у справі № 2-10-04, щодо обставин справи, оцінка цих обставин та доказів, мотиви чи міркування суду щодо застосування норм права не є матеріально-правовими фактами, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін у справі № 31/319 та які мають значення для правильного вирішення даного спору.
Такої позиції дотримується також Верховний суд України у постанові судової палати у господарських справах від 05.10.04р. у справі № 6/408.
За таких обставин колегія суддів вважає, що рішення Господарського суду міста Києва від 26.11.08р. у справі № 31/319 відповідає вимогам чинного законодавства, фактичним обставинам і матеріалам справи, підстав для його скасування не вбачається.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101- 105 Господарського процесуального кодексу, суд,
ПОСТАНОВИВ:
1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Пролісок" залишити без задоволення.
2. Рішення Господарського суду міста Києва від 26.11.2008р. у справі № 31/319 залишити без змін.
3. Матеріали справи № 31/319 повернути до Господарського суду міста Києва.
Головуючий суддя Капацин Н.В.
Судді Пашкіна С.А.
Буравльов С.І.
22.01.09 (відправлено)