ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"13" січня 2009 р.
Справа № 30/197-08-3920
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Савицького Я.Ф.,
суддів Гладишева Т.Я., Лавренюк О.Т.
при секретарях судового засідання Кубік О.В., Скуділо О.В.
за участю представників сторін в судовому засіданні від 23.12.2008 р.
від позивача : не з’явилися;
від відповідачів: Білгород-Дністровська районна державна адміністрація Одеської області –Бойко М.В., доручення №18-2801 від 11.07.2008р.;
2) Білгород-Дністровський державний аграрний технікум –Гуртієва Т.М., довіреність від 18.04.2008р.;
за участю представників сторін в судовому засіданні від 13.01.2009 р.
від позивача : не з’явилися;
від відповідачів: Білгород-Дністровська районна державна адміністрація Одеської області –не з’явилися;
2) Білгород-Дністровський державний аграрний технікум –не з’явилися;
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Громадського об’єднання громадян "Івушка"
на рішення господарського суду Одеської області
від 17 листопада 2008 року
по справі № 30/197-08-3290
за позовом: Громадського об’єднання громадян "Івушка"
до відповідачів: 1) Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області
2) Білгород-Дністровського державного аграрного технікуму
про зобов’язання переукласти договір оренди
Сторони належним чином повідомлені про час і місце засідання суду.
Згідно зі ст. 129 Конституції України та ст. 4- 4 Господарського процесуального Кодексу здійснювалась повна фіксація судового процесу.
Відповідно до ст. 77 господарського процесуального кодексу України розгляд апеляційної скарги відкладений на 13.01.2009р..
В С Т А Н О В И В :
Рішенням господарського суду Одеської області від 17.11.2008р. по справі №30/197-08-3920 (суддя Н.В. Рога) відмовлено у задоволенні позову ГОГ "Івушка" до Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області та Білгород-Дністровського державного аграрного технікуму про зобов’язання переукласти договір оренди з посиланням на те, що: 1) 07.03.2000р. Білгород-Дністровською районною радою прийнято рішення №234-ХХШ "Про надання Білгород-Дністровському сільськогосподарському технікуму земельної ділянки в оренду для обслуговування закладу відпочинку "Івушка", на підставі вказаного рішення 21.04.2000р. між Білгород-Дністровською районною радою (орендодавець) та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки, згідно з яким орендодавець надає, а орендар приймає в довгострокове користування на умовах оренди строком на чотири роки земельну ділянку із земель запасу району, загальною площею 0,23 га, розташовану на землях Будакської коси курорту Затока Білгород-Дністровського району Одеської області, між закладами відпочинку "Глобус" і "Луч", для обслуговування закладу відпочинку "Івушка", згідно з планом - схемою землекористування, вказаний договір посвідчений нотаріально, зареєстрований приватним нотаріусом в реєстрі за №890, а також зареєстрований у Білгород-Дністровському районному відділі земельних ресурсів за №4 04.05.2000р.; 2) як вбачається з матеріалів справи, договір оренди земельної ділянки від 21.04.2000р. укладено між Білгород-Дністровською районною радою народних депутатів Одеської області та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом, отже, ГОГ "Івушка" не було стороною у зазначеному договорі, тому не може вимагати переукладення цього договору; 2) хибним є посилання позивача у справі на ст. 33 Закону України "Про оренду землі", адже, як вже зазначалося вище, у даному випадку позивач по справі не є стороною у договорі оренди земельної ділянки, який укладений 21.04.2000р. між Білгород-Дністровською районною радою народних депутатів Одеської області та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом, крім того, відповідно до ст. 19 Конституції України ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Не погоджуючись з оскаржуваним рішенням місцевого господарського суду до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулася ГОГ "Івушка", в якій просить скасувати рішення господарського суду Одеської області від 17.11.2008р. та прийняти нове рішення, яким задовольнити позов, мотивуючи це тим, що: 1) оспорюване рішення не відповідає вимогам ст. 84 Господарського процесуального кодексу України, оскільки резолютивна частина рішення не містить вказівки про відмову в позові повністю або частково, не зазначено в чому відмовлено позивачу, а мотивувальна частина не містить усіх необхідних складових, як це передбачено вказаною статтею; 2)господарським судом першої інстанції не прийнято до уваги той факт, що на момент укладення договору оренди база відпочинку вже існувала, а передана земельна ділянка вже була забудована, а ГОГ "Івушка" справляє плату за користування земельною ділянкою, що підтверджується копіями платіжних доручень, дія цього договору оренди земельної ділянки закінчилася 04.05.2004р., але до цього часу земельна ділянка не повернута орендодавцеві, тому що на цій ділянці знаходяться споруди, які належать громадянам –учасникам ГОГ "Івушка"; 3) господарським судом першої інстанції не застосовано такі норми чинного законодавства, як ст. ст. 1, 13, 15 Закону України "Про оренду землі", ст. ст. 2, 15 Закону України "Про плату за землю" та ст. 125 Земельного кодексу України, що порушує права позивача.
Представники позивача не скористалися своїм правом на участь в судовому засіданні –в судові засідання не з’явилися, проте повідомлені належним чином про час, дату та місце розгляду апеляційної скарги, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення від 12.12.2008р. та 24.12.2008р., які повернулися до Одеського апеляційного господарського суду з відміткою про вручення.
Розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги ГОГ "Івушка", перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставин справи, застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті рішення, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду вважає, що рішення господарського суду першої інстанції слід залишити без змін, а апеляційну скаргу –без задоволення, з огляду на таке.
Дослідивши матеріали справи, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду встановила, що 22.01.1965р. виконавчим комітетом Білгород-Дністровської районної ради депутатів трудящих прийнято рішення №19 "Про заходи, пов’язані з відводом земельних ділянок організаціям та закладам в с. Затока та Приморське, для легерей літнього відпочинку" ("О мероприятиях, связанных с отводом земельных участков организациям и учреждениям в с.Затока и Приморское, для лагерей летнего отдыха").
07.04.1995р. між Білгород-Дністровською районною радою народних депутатів Одеської області (орендодавець) та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом (орендар) укладений договір на право тимчасового користування землею (в том числі на умовах оренди), відповідно до умов якого орендарю надано в тимчасове користування строком на 1 рік земельну ділянку, площею 324 кв.м., з метою використання під заклад відпочинку.
При цьому в п.3.2. зазначеного договору сторони встановили, що землекористувач має право зводити житлові, виробничі і культурно-соціальні будівлі і споруди за погодженням з районною радою народних депутатів.
21.03.1998р. між Білгород-Дністровською районною радою народних депутатів Одеської області (орендодавець) та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом (орендар) укладений договір на право тимчасового користування землею (в том числі на умовах оренди), за яким Білгород-Дністровському сільськогосподарському технікуму надано в тимчасове користування строком до 2004р. земельну ділянку, загальною площею 0,23 га, з метою обслуговування бази відпочинку "Івушка", територія Будакської коси.
Відповідно до наказу №34-гу від 18.08.1998р. по Білгород-Дністровському сільгосптехнікуму технікумом вирішено передати в тимчасове користування строком на 5 років громадському об’єднанню "Івушка" земельну ділянку, виділену сільгосптехнікуму рішенням Білгород-Дністровської районної ради від 15.03.1968р..
Згідно з довідкою Білгород-Дністровського районного управління юстиції Одеської області від 30.11.2001р. за №02-07-342 станом на 30.11.2001р. громадське об’єднання "Івушка" легалізовано шляхом письмового повідомлення Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 26.03.1999р..
3 07.03.2000р. Білгород-Дністровською районною радою прийнято рішення №234-ХХІІІ "Про надання Білгород-Дністровському сільськогосподарському технікуму земельної ділянки в оренду для обслуговування закладу відпочинку "Івушка", на підставі якого між Білгород-Дністровською районною радою (орендодавець) та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець передав, а орендар прийняв в довгострокове користування на умовах оренди строком на чотири роки земельну ділянку із земель запасу району, загальною площею 0,23 га, розташовану на землях Будакської коси курорту Затока Білгород-Дністровського району Одеської області, між закладами відпочинку "Глобус" і "Луч", для обслуговування закладу відпочинку "Івушка", згідно з планом - схемою землекористування.
Даний Договір посвідчений нотаріально, зареєстрований приватним нотаріусом в реєстрі за №890, а також зареєстрований у Білгород-Дністровському районному відділі земельних ресурсів за №4 04.05.2000р..
06.06.2002р. Білгород-Дністровським районним управлінням юстиції Одеської області ГОГ "Івушка" видано свідоцтво про реєстрацію об’єднання громадян №15.
Рішенням Білгород-Дністровської районної ради від 05.08.2005р. №353-ІV "Про делегування Білгород-Дністровській районній державній адміністрації повноважень Білгород-Дністровської районної ради як сторони в договорах оренди земельних ділянок, що були укладені до набуття у 2002 році чинності Земельного Кодексу України (2768-14) №2768-111 від 25 жовтня 2001 року" делеговано Білгород-Дністровській районній державній адміністрації повноваження Білгород-Дністровської районної ради як сторони в договорах оренди земельних ділянок, що були укладені до набрання у 2002 році чинності Земельного Кодексу України (2768-14) , з усіма правами та обов’язками, передбаченими чинним законодавством.
Листом від 18.09.2006р. ГОГ "Івушка" звернулася до Білгород-Дністровської районної ради з заявою про надання дозволу на розробку проекту відводу земельної ділянки площею 0,23 га, розташованої на території Будакської коси.
29.05.2007р. ГОГ "Івушка" звернулася до Білгород-Дністровської районної державної адміністрації з заявою про укладення договору оренди земельної ділянки площею 0,23 га, розташованої на території Будакської коси строком на один рік між Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією Одеської області та Білгород-Дністровським державним сільськогосподарським технікумом, проте Білгород-Дністровська районна державна адміністрація не відповідала на звернення ГОГ "Івушка", що змусило останню звернутися до господарського суду з позовом.
17.09.2008р. до Одеського апеляційного господарського суду від ГОГ "Івушка" надійшла позовна заява до Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області та Білгород-Дністровського державного аграрного технікуму про переукладання з ГОГ "Івушка" договору оренди земельної ділянки АВІ №968355 від 21.04.2000р., який був посвідчений приватним нотаріусом Білгород-Дністроського районного нотаріального округу Одеської області від 21.04.2000р., про що записано у реєстрі №890, зареєстрований у Білгород-Дністровському відділі земельних ресурсів Держкомзему України від 04.05.2000р. за №4.
В обґрунтування позовних вимог ГОГ "Івушка" посилалося на те, що ГОГ "Івушка" сплачувало плату за користування земельною ділянкою, що підтверджується наданими до матеріалів справи платіжними документами. На зазначеній земельній ділянці знаходяться споруди, які належать членам ГОГ "Івушка". За таких обставин, посилаючись на ст. 33 Закону України "Про оренду землі", позивач просив суд зобов’язати Білгород-Дністровську районну державну адміністрацію переукласти з ГОГ "Івушка" договір оренди земельної ділянки АВІ №968355 від 21.04.2000р..
Під час розгляду справи в господарському суді Одеської області та Одеському апеляційному господарському суді Білгород-Дністровська районна державна адміністрація Одеської області та Білгород-Дністровський аграрний технікум позов не визнавали, оскільки, на їх думку, позов – необґрунтований, посилаючись на те, що саме технікум був орендарем земельної ділянки, громадська організація громадян "Івушка" не була стороною у договорі, а тому не може вимагати його переукладення, позивачем не надано доказів існування договору суборенди між Білгород-Дністровським аграрним технікумом та ГОГ "Івушка", організація незаконно діє на спірній земельній ділянці, оскільки члени громадської організації самовільно збудували на цій земельній ділянці споруди, чим порушують права та інтереси технікуму.
Дослідивши обставини справи та чинне законодавство, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду приходить до наступного.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (2768-14) , Цивільним кодексом України (435-15) , цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.
Згідно зі ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків, таким чином при укладанні договору цивільні права та обов’язки виникають саме між сторонами за договором.
Переукладання договору за своєю правовою природою є укладанням нової редакції (яка може співпадати зі старою) договору між тими ж сторонами.
Відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору, у разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін; у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором (письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням).
Як вбачається з матеріалів справи, договір оренди земельної ділянки від 21.04.2000р. укладений між Білгород-Дністровською районною радою народних депутатів Одеської області та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом, за таких обставин, ГОГ "Івушка" не було стороною у зазначеному договорі, тому ГОГ "Івушка" не може вимагати переукладення цього договору саме з нею, посилаючись на ст. 33 Закону України "Про оренду землі", оскільки позивач по справі не є стороною у договорі оренди земельної ділянки, що був укладений 21.04.2000р. між Білгород-Дністровською районною радою народних депутатів Одеської області та Білгород-Дністровським сільськогосподарським технікумом.
Крім того, відповідно до ст. 19 Конституції України ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Враховуючи вищенаведене, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду приходить до висновку, що рішення господарського суду Одеської області цілком відповідає вимогам чинного законодавства та обставинам справи та його слід залишити без змін, а апеляційну скаргу –без задоволення.
Керуючись ст. ст. 99, 101- 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Одеський апеляційний господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В:
Рішення господарського суду Одеської області від 17.11.2008р. по справі №30/197-08-3920 залишити без змін, апеляційну скаргу – без задоволення.
Постанова набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку.
Головуючий суддя: Я.Ф. Савицький Суддя: Т.Я. Гладишева Суддя: О.Т. Лавренюк