ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
79010, м.Львів, вул.Личаківська,81
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
13.01.09 Справа № 21/347
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs4663799) )
Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:
головуючої-судді Дубник О.П.
суддів Процика Т.С.
Слуки М.Г.
При секретарі судового засідання Ніколайчук С.В.
розглянув апеляційну скаргу інституту геофізики Національної академії наук України ім.С.І.Субботіна від 03.07.08р.
на рішення господарського суду Львівської області від 23.06.2008р.
у справі №21/347
за позовом Інституту геофізики Національної академії наук України ім.С.І.Субботіна, м.Києва
до відповідача Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області, смт.Івано-Франкове
за участю третьої особи, без самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Фізико-механічного інституту ім.Г.В.Карпенка, м.Львів;
за участю третіх осіб, без самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:
- гр.Трояна Я.Д., смт.Івано-Франкове;
- гр.Жінко М.К., Івано-Франкове;
- Управління Держкомзему у Яворівському районі Львівської області, м.Яворів;
про скасування рішень Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області №300 від 26.01.06р. "Про передачу земельної ділянки у власність"та №302 від 26.01.06р. "Про надання земельної ділянки у власність під будівництво індивідуального житлового будинку"
за участю представників
від позивача – Сумарук Ю.П., Ганущин М.В. - представники (дов. у справі);
від відповідача - Літвінов В.Й.- сільський голова (посвідчення №1), Вдовиченко В.М. –представник (дов. у справі);
від фізико-механічного інституту ім.Г.В.Карпенка - Лось В.М. - представник (дов. у справі);
від гр.Троян Я.Д. - Троян Г.А. –представник (дов. у справі);
від гр.Жінко М.К. - Жінко М.К. (паспорт серії КВ 663888, виданий Яворівським РВ УМВСУ у Львівській області 22.05.01р.);
від Управління Держкомзему у Яворівському районі Львівської області –не з’явився (належно повідомлений).
Причини відкладення розгляду справи викладено в ухвалах суду.
Зокрема, суд апеляційної інстанції з власної ініціативи (с.27 ГПК України (1798-12) ) залучив до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –Управління земельних ресурсів Яворівської районної державної адміністрації (81070, смт.Івано-Франкове Яворівського району Львівської області, пл.Ринок, 1), по відношенню до якого застосував ст. 25 ГПК України, замінивши - Управлінням Держкомзему у Яворівському районі Львівської області.
Також, судовою колегією уточнено статус третьої особи без самостійних вимог - Фізико-механічного інституту ім.Г.В.Карпенка, а саме: визначено його третьою особою без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.
Технічна фіксація судового процесу здійснювалась з допомогою програмно-апаратного комплексу "Оберіг".
Права та обов’язки згідно ст. 22 ГПК України роз’яснено, заяв про відвід суддів не поступало.
Рішенням господарського суду Львівської області від 23.06.2008р. у справі №21/347 (суддя Масловська Л.З.) в задоволені позову інституту геофізики Національної академії наук України ім.С.І.Субботіна до Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Фізико-механічного інституту ім.Г.В.Карпенка, гр.Трояна Я.Д., гр.Жінко М.К. про скасування рішень Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області №300 від 26.01.06р. "Про передачу земельної ділянки у власність"та №302 від 26.01.06р. "Про надання земельної ділянки у власність під будівництво індивідуального житлового будинку"відмовлено повністю.
Рішення суду мотивоване ст. 19 Конституції України, ст.ст. 24, 26, ч.1 ст. 47, ч.1 ст. 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. 3 Земельного кодексу УРСР 1970р., ст. 6 Земельного кодексу УРСР 1990р., ст. 123 Земельного кодексу України, ст. 15 Цивільного кодексу України, на підставі яких місцевим господарським судом зроблено висновок про безпідставність вимог позивача, оскільки останнім не доведено належними доказами порушення відповідачем його прав та законних інтересів.
З підстав, зазначених в апеляційній скарзі, інститут геофізики Національної академії наук України ім.С.І.Субботіна оскаржує рішення суду, як прийняте з порушенням норм матеріального права, зокрема, наполягаючи на тому, що резолютивна частина оскаржуваного рішення суду не відповідає висновкам суду, відображеним у мотивувальній частині цього рішення.
Також, апелянт зазначає, що Івано-Франківською селищною радою Яворівського району Львівської області неправомірно прийняті рішення №300 від 26.01.06р. "Про передачу земельної ділянки у власність"та №302 від 26.01.06р. "Про надання земельної ділянки у власність під будівництво індивідуального житлового будинку", оскільки такими гр.Трояну Я.Д. та гр.Жінко М.К. надано земельні ділянки, які включають в себе частину земельних ділянок, відведених рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської селищної ради депутатів трудящих №72 від 27.02.1959р. "Про відвід 0,71 га орної землі інституту машинознавства та автоматики Академії Наук УРСР"інституту машинознавства та автоматики Академії Наук УРСР, які в подальшому розпорядженням президії НАН України №221 від 07.04.05р. "Про передачу основних засобів з балансу на баланс"було закріплено за позивачем.
Враховуючи вищевикладене, апелянт просить скасувати оскаржуване рішення суду та прийняти нове, яким задоволити позовні вимоги повністю.
У заперечені на апеляційну скаргу Івано-Франківська селищна рада Яворівського району Львівської області не погоджується з доводами апелянта вважаючи, що при прийняті оскаржуваних рішень дотримано вимоги чинного законодавства.
Управління Держкомзему у Яворівському районі Львівської області повідомляє суду, що гр.Троян Я.Д. видано та зареєстровано Державні акти на права власності на земельну ділянку площею 0,15 га для обслуговування житлового будинку та господарських будівель (реєстраційний №01.07.464.00634 від 18.04.2007р.) та для ведення особистого селянського господарства площею 0,0870 га (реєстраційний №01.07.464.00633 від 18.04.2007р.).
Вищевказані земельні ділянки розташовані в межах території селища Івано-Франково по вулиці Залісся.
Земельні ділянки до передачі у власність знаходились в користуванні Троян Я.Д. без правовстановлюючих документів.
Громадянці Жінко М.К. згідно рішення Івано-Франківської селищної ради №302 від 26.01.2006 року передано земельні ділянки у власність загальною площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку за рахунок вільних земель селища (земель запасу), на які відсутні правовстановлюючі документи на землю.
Межі земельної ділянки Жінко М.К. при виготовлені будівельного паспорта Яворівським державним архітектурно-планувальним бюро були встановлені в натурі, про що свідчить акт виносу меж земельної ділянки в натуру від 12.11.2006 року.
Заслухавши присутніх представників сторін та третіх осіб, розглянувши матеріали справи та апеляційної скарги, судом встановлено наступне:
згідно із ст. 1 ГПК України юридичні особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.
Позивач, вважаючи, що відповідач при прийнятті спірних рішень порушив вимоги земельного законодавства, зокрема, щодо порядку вилучення земельних ділянок з метою їх передачі у власність, подав позов до суду про визнання їх недійсними.
Як підставу для користування земельними ділянками, наданими спірними рішеннями громадянам, як вважає він, позивач зазначає рішення виконавчого комітету Івано-Франківської районної ради депутатів трудящих від 27.02.59р. №72, яким вирішено відвести інституту машинознавства та автоматики Академії наук УРСР дві земельні ділянки в населеному пункті Залісся Івано-Фрнаківської селищної Ради із земель держземфонду: 0,18 га орної землі між сусідами Наконечна Марія, Хоролко Іван та дорога, 0,53 га орної землі між сусідами Троян Дмитро Андрійович, держлісфонд та магнітна станція.
Зобов’язано старшого інженера землевпорядника провести відвод в натурі; розпорядження Президії Національної академії наук України №221 від 07.04.05р. про передачу майна, в тому числі земельних ділянок з балансу фізико-механічного інституту ім.Г.В.Карпенка НАН України на баланс Інституту геофізики ім.С.І.Субботіна НАН України.
Судом першої інстанції встановлено, сторонами та третіми особами не заперечується наступне:
позивачу видано Державний акт серії II-ЛВ №000463 на право постійного користування землею 6,3613 га в межах згідно з планом користування для ведення науково-дослідної роботи відповідно до рішення Івано-Франківської селищної Ради народних депутатів від 24.12.98р. №106.
Щодо зазначеної земельної ділянки спору не існує.
Правонаступником Інституту машинознавства та автоматики академії наук УРСР є фізико-механічний інститут ім.Г.В.Карпенка, що підтверджується п.1 постанови №4 від 15.01.64р. "Про реорганізацію наукових установ академії наук УРСР"та додатком №1 від 15.01.64р. до цієї постанови.
Позивачу 06.05.05р. передано на баланс майно реорганізованого інституту (акт №187). Як зазначалось вище, розпорядженням №221 від 07.04.05р. Президія НАН України закріпила за позивачем земельні ділянки площею 0,53 га та 0,18 га у смт.Івано-Франкове Львівської області і зобов’язала позивача оформити Державний акт на постійне користування земельними ділянками.
Матеріалами справи підтверджується, що рішення виконкому Івано-Франківської райради депутатів трудящих від 27.02.59р. №72 виконане не було –0,71 га орної землі інституту машинознавства та автоматики Академії наук УРСР не було відведено в натурі.
З матеріалів справи вбачається, що відповідач рекомендував позивачу на його звернення про передачу земельної ділянки в користування в зв’язку із передачею майна на баланс позивача у відповідності до розпорядження президії НАН України від 07.04.03р. №221, у відповідності з ст.ст. 123, 151 Земельного кодексу України, звернутись в Івано-Франківську селищну раду з заявою на отримання дозволу на розробку технічної документації на отримання земельної ділянки в користування (лист від 25.07.05р. №277). Цим же листом позивачу рекомендовано надати документи на право власності на нерухомість.
Між тим, реєстрація права власності на нерухомість за позивачем здійснена лише 26.11.07р.
Посилаючись на вищезазначені рішення №72 та розпорядження №221, структурний підрозділ Інституту геофізики звертався (магнітна обсерваторія) до виконкому Івано-Франківської селищної ради про закріплення за Інститутом геофізики НАН України земельних ділянок 0,18 га та 0,53 га для проведення земельних ділянок та виготовлення Державного акту на право постійного землекористування.
26.01.06р. магнітна обсерваторія звертається до відповідача з проханням винести на розгляд сесії Івано-Франківської селищної ради питання закріплення земельних ділянок, переданих Фізико-механічним інститутом НАН України Інституту геофізики НАН України.
26.01.06р. Івано-Франківська селищна рада прийняла рішення №297, по результатах розгляду звернення магнітної обсерваторії, яким зобов’язала останню пред’явити картографічні матеріали на земельні ділянки, закріплені за фізико-механічним інститутом НАН України, а також підтвердити, що ці земельні ділянки рахувались за Держземфондом.
Це рішення не оспорене.
Цього ж дня відповідач також прийняв рішення №300, яким передав у власність Троян Я.Д. земельну ділянку загальною площею 0,45 га в смт.Івано-Франкове по вул.Залісся, 46, в тому числі: для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель площею 0,15 га; для ведення особистого селянського господарства площею 0.30 га, та рішення №302, яким вирішив надати Жінко М.К. земельну ділянку у власність під будівництво індивідуального житлового будинку та господарських будівель в смт.Івано-Франкове по вул.Залісся, 42 "а"площею 0,15 га.
Громадянину Трояну Я.Д. видано Державні акти на право власності на земельну ділянку площею 0,15 га для обслуговування житлового будинку та господарських будівель (серія ЯД №519009) та на право власності на земельну ділянку площею 0,0870 га для ведення особистого селянського господарства (серія ЯД №519010). Ці Державні акти не визнано в установленому порядку недійсними і їх державну реєстрацію на скасовано.
Гр.Жінко М.К. не видано Державного акту, однак межі земельної ділянки по рішенню №302 встановленні в натурі.
Матеріали справи свідчать, що надані громадянам землі в земельному кадастрі не були зареєстровані за землекористувачами. Гр.Жінко М.К. земельна ділянка надана за рахунок земель резервного фонду селища. Земельні ділянки надані гр.Троян Я.Д. за рахунок земель житлової забудови та земель сільськогосподарського призначення.
Таким чином, встановленні обставини справи, як місцевим так і апеляційним господарськими судами, свідчать, що позивач фактично не звертався в установленому порядку у відповідній послідовності до відповідача з тим, щоби реалізувати своє право на отримання в постійне користування земельної ділянки, в тому числі для обслуговування нерухомості, право власності на яку він зареєстрував, як зазначалось, лише в листопаді 2007 р. (ст.ст.120. 123 ЗК України).
Через що місцевий господарський суд обґрунтовано зробив висновок, що рішення від 27.02.59р. №72 підлягає до виконання. Однак, наявні у справі докази не дають підстав для задоволення позову, оскільки з них не вбачається спів падіння меж земельних ділянок, наданих фізичним особам, із земельною ділянкою позивача, на яку ніби він претендує.
Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації; приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Враховуючи вищевикладене, підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.
Керуючись ст.ст. 103, 105 ГПК України,
Львівський апеляційний господарський суд
П О С Т А Н О В И В :
1. Апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення господарського суду Львівської області від 23.06.08р. у цій справі –без змін.
2. Постанова суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена згідно ст.ст. 107, 109 ГПК України.
3. Справу повернути в місцевий господарський суд.
Головуюча-суддя О.П. Дубник
суддя Т.С.Процик
суддя М.Г.Слука
Постанова підписана 16.01.2009р.