ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"13" січня 2009 р.
Справа № 12/525/08
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs3668794) )
Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Бойко Л.І.
суддів: Величко Т.А., Жукової А.М.,
при секретарі Арбієві А.А.
за участю представників сторін:
від позивача - не з'явився
від відповідача - Чернова О.В.
від 3-ї особи - не з'явився
розглянувши апеляційну скаргу ТОВ "АТП-14827"
на рішення господарського суду Миколаївської області від 13.11.2008р.
по справі № 12/525/08
за позовом ТОВ "АТП-14827"
до Миколаївської обласної державної адміністрації
3-тя особа без самостійних вимог на стороні відповідача —ТОВ "Алан-Техно"
про визнання недійсним конкурсу на право здійснення перевезення пасажирів на міжміських внутрішньообласних та приміських маршрутах загального користування, який відбувся 16.09.2008р. в частині, яка стосується маршруту № 14 та призначення проведення нового конкурсу за рахунок раніше сплачених учасниками конкурсу коштів
встановив:
ТОВ "АТП-14827" 25.09.2008р. звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовом про визнання недійсним конкурсу на право здійснення перевезення пасажирів на міжміських внутрішньообласних (протяжністю більш 50 км) та приміських протяжністю менш 50 км) маршрутах загального користування, який відбувся 16.09.2008р. та проведення нового конкурсу, посилаючись на протиправність рішення конкурсного комітету та порушення Порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.03р. № 139 (139-2003-п) .
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 03.10.2008р. цю позовну заяву прийнято до розгляду із залученням до участі у справі ТОВ "Алан-Техно" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.
28.10.2008р. позивач уточнив свої вимоги і просив суд визнати недійсним конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на міжміських внутрішньообласних (протяжністю більш 50 км) та приміських (протяжністю менш 50 км) маршрутах загального користування, який відбувся 16.09.2008 року в частині, яка стосується маршруту № 114; призначити проведення нового конкурсу на маршруті № 114; новий конкурс провести за рахунок раніш сплачених учасниками конкурсу коштів.
Рішенням господарського суду Миколаївської області від 13.11.2008р. (суддя Семенов А.К.) у задоволенні позову відмовлено.
Не погодившись з рішенням суду, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати, позов задовольнити, посилаючись на невірне застосування та порушення судом норм матеріального права.
Миколаївська обласна державна адміністрація вважає рішення суду першої інстанції законним та обгрунтованим і просить залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.
ТОВ "Алан-Техно" своїм процесуальним правом взяти участь у судовому засіданні апеляційної інстанції не скористався, будь-яких заперечень щодо доводів апеляційної скарги не направляв. Про дату, час та місце розгляду апеляційної скарги повідомлений належним чином.
Заслухавши сторони, обговоривши доводи апеляційної скарги і заперечень на неї, перевіривши матеріали справи, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на таке.
Відповідно до статті 7 Закону України "Про автомобільний транспорт" організація пасажирських перевезень на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області, покладається на облдержадміністрацію.
З метою виконання зазначеного зобов’язання Миколаївською обласною державною адміністрацією були розроблені Умови проведення конкурсів на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, замовником перевезень на яких є облдержадміністрація, та умови перевезень на них, які були затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації № 107-р від 02.03.2004р.
Розпорядженням голови Миколаївської облдержадміністрації № 107-р від 02.03.2004 року також було утворено конкурсний комітет для підготовки та проведення конкурсу, який є постійно діючим дорадчим органом облдержадміністрації з визначення на конкурсних засадах пасажирських пе-ревізників, які спроможні забезпечувати належну якість обслуговування пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, по яких замовником є облдержадміністрація.
У відповідності до п.11 Порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженому постановою КМУ від 29.01.03р. № 139 (139-2003-п) , в номері газети "Південна Правда"від 19.08.08р. було надруковано оголошення про проведення конкурсу на право здійснення перевезення пасажирів на міжміських внутрішньообласних та приміських маршрутах загального користування, тобто не пізніш ніж за 15 днів до початку конкурсу, враховуючи що датою проведення конкурсу було визначено 10.09.2008р., а в подальшому час і місце проведення конкурсу було змінено. Датою проведення конкурсу визначено 16.09.2008р., а місцем визначено приміщення за адресою: м. Миколаїв, вул. Будівельників, 15/1.
12.09.2008р. головою облдержадміністрації було видане розпорядження № 388-р "Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 02.03.2004р. № 107-р "Про створення конкурсного комітету і затвердження Умов та Положення, що регламентують організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, замовником перевезень на яких є облдержадміністрація", яким було внесено зміни до складу конкурсного комітету, з огляду на що і було змінено дату та місце проведення конкурсу.
При цьому Закон України "Про автомобільний транспорт" (2344-14) , вищевказані Порядок та Умови не містять норми, яка забороняє зміну дати та місця проведення конкурсу, і визначальним чинником у такому випадку є своєчасність повідомлення учасників конкурсу про час і місце його проведення. У даному випадку про перенесення дати та місця проведення конкурсу всі перевізники, які подали заявки на участь в конкурсі, в т.ч. і позивач, були вчасно повідомлені телефонограмою. Це було зроблено ДП "Миколаївавтотранссервіс"(підприємством, яке відповідно до договору від 21.03.07р. організує забезпечення і підготовку матеріалів для проведення засідань конкурсного комітету), що підтверджується записом в книзі вихідних телефонограм ДП "Миколаївавтотранссервіс"і матеріали справи свідчать, що ця телефонограма була прийнята 09.09.08 о 09-07 год. працівником ТОВ "АТП-14827"Горобець.
16.09.2008р. відбувся конкурс на право здійснення перевезення пасажирів на міжміських внутрішньообласних (протяжністю більш 50 км) та приміських (протяжністю менш 50 км) маршрутах загального користування, замовником яких є Миколаївська обласна державна адміністрація.
При цьому на засіданні конкурсного комітету 16.09.2008р. представник ТОВ "АТП-14827" був присутній, що підтверджується протоколом № 2 від 16.09.08р. засідання конкурсного комітету по визначенню перевізників на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, замовником на яких є облдержадміністрація.
Матеріали свідчать, що на об’єкт конкурсу - приміський маршрут № 114 "Миколаїв –Лупареве (дачі)"- надали заявку два претенденти: ТОВ "АТП-14827"і ТОВ "Алан-Техно".
Дослідивши пакети документів, які надали ці претенденти конкурсному комітету, останній зробив висновок про відповідність як ТОВ "АТП-14827", так і ТОВ "Алан-Техно" вимогам, встановленим ст. ст. 34, 45 Закону України "Про автомобільний транспорт", пунктам 4, 5 вищевказаного Порядку, що підтверджується Протоколом № 1 від 05.09.2008р. засідання конкурсного комітету.
Проте відповідність претендента вимогам Порядку та Умов не є вирішальним у визначенні переможця конкурсу, а є лише обов’язковою умовою для допуску до участі в конкурсі.
Відповідно до п.20 означеного Порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженому постановою КМУ від 29.01.03р. № 139 (139-2003-п) , визначаючи переможця конкурсу, конкурсний комітет враховує: технічний стан рухомого складу; наявність виробничої бази або можливості для підтримання належного технічного та санітарного стану рухомого складу; наявність резерву автобусів для заміни рухомого складу на автобусних маршрутах загального користування у разі виходу їх із ладу; умови для здійснення контролю за станом здоров'я водіїв перед виїздом на маршрут; стаж роботи претендента на перевезенні пасажирів; конкурсні пропозиції інших претендентів.
За результатами проведеного конкурсу конкурсним комітетом, кількістю голосів: 14 - "за", 0 - "утримались", 1- "проти" переможцем, котрий набув право на перевезення пасажирів на автобусному маршруті № 114 (м. Миколаїв –с. Лупарево (дачі) визнано ТОВ "Алан-Техно", з яким в подальшому облдержадміністрація уклала договір на організацію перевезень пасажирів.
Доводи ТОВ "АТП-14827", яке з результатами конкурсу не погодилось, суд першої інстанції правильно визнав безпідставними, такими, що не підтверджуються матеріалами справи, оскільки, по-перше, зміна часу та місця проведення конкурсу не призвела до неможливості участі у ньому ТОВ "АТП-14827", не мала своїм наслідком порушення прав та охоронюваних законом інтересів позивача. По-друге, те, що позивачем були вчасно подані всі необхідні документи і не виявлено недоліків в них, не є підставою для його перемоги у конкурсі. По-третє, рішення органів місцевого самоврядування, листи-прохання громадян, листи подяки громадян, на які посилається ТОВ "АТП-14827", не є відповідно до статті 34 ГПК України належними та допустимими доказами по справі.
Крім того, позивачем не подано доказів стосовно того, що ТОВ "Алан-Техно" як претендент не відповідає вищенаведеним вимогам, а саме: технічний стан рухомого складу ТОВ "Алан-Техно" незадовільний; ТОВ "Алан -Техно" не має виробничої бази або можливості для підтримання належ-ного технічного та санітарного стану рухомого складу, умов для здійснення контро-лю за станом здоров'я водіїв перед виїздом на маршрут; його стаж роботи як претендента на перевезення пасажирів недостатній.
При цьому оцінка переваги одного претендента конкурсу над іншим є прерогативою конкурсного комітету, а не повноваженнями суду і розглядаючи позови за таким предметом, господарський суд встановлює повноваження органу, який призначив та провів відповідний конкурс, відповідність претендентів конкурсу законодавчим вимогам, а не критеріям для надання бальної оцінки, та законність порядку проведення спірного конкурсу.
З огляду на викладене, судова колегія вважає висновки суду такими, що грунтуються на всебічному, повному, об'єктивному з'ясуванні всіх обставин, що мають значення для справи, тому апеляційна скарга задоволенню не підлягає.
Керуючись ст. ст. 101, 103- 105 ГПК України, колегія суддів постановила:
Рішення господарського суду Миколаївської області від 13.11.2008р. у справі № 12/525/08 залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.
Постанова в порядку ст. 105 Господарського Процесуального Кодексу України набирає законної сили з дня її прийняття.
Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку.
Головуючий суддя Л.І. Бойко
Суддя Т.А. Величко
Суддя А.М. Жукова