КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12.01.2009 № 41/214
Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого: Студенця В.І.
суддів: Буравльова С.І.
Алданової С.О.
при секретарі: Плукар І.І.
За участю представників:
від позивача - Щербина Д.В., Матвєєва В.П.;
від відповідача - Мицько Р.М.;
третьої особи – Мельник В.В., Ященко Р.Ю.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Акціонерної енергопостачальної компанії "Київенерго"
на рішення Господарського суду м.Києва від 11.11.2008
у справі № 41/214 (Спичак О.М.)
за позовом Акціонерної енергопостачальної компанії "Київенерго"
до Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"
третя особа відповідача Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України"
про зобов"язання виконати умови договору № 06/08-509 БО-41 від 28.03.2008року
ВСТАНОВИВ:
Акціонерна енергопостачальна компанія "Київенерго" (далі – АЕК "Київенерго") звернулась до господарського суду м. Києва з позовом до Дочірньої компанії "Газ України" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (далі – ДК "Газ України") про зобов’язання ДК "Газ України" підписати та повернути АЕК "Київенерго" акти приймання – передачі природного газу за травень та червень 2008 року за договором № 06/08-509 БО-41 від 28.03.2008.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 15.08.2008 порушено провадження у справі № 41/214 за позовом АЕК "Київенерго" до ДК "Газ України" про зобов’язання виконати умови договору № 06/08-509 БО-41 від 28.03.2008.
До прийняття рішення по суті спору АЕК "Київенерго" уточнила позовні вимоги і просила суд зобов’язати ДК "Газ України" підписати акти приймання-передачі природного газу за травень та червень 2008 року у редакції, що відповідає умовам договору № 06/08-509 БО-41 від 28.03.2008 та вимогам чинного законодавства, а також надати АЕК "Київенерго" податкові накладні на поставку природного газу за травень та червень 2008 року згідно з актами, що будуть підписані на умовах договору № 06/08-509 БО-41 від 28.03.2008 та актів цивільного законодавства.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 16.09.2008 до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні ДК "Газ України" залучено Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" (далі – НАК "Нафтогаз України").
Ухвалою господарського суду м. Києва від 11.11.2008 провадження у справі припинено.
Не погоджуючись з ухвалою господарського суду м. Києва від 11.11.2008 АЕК "Київенерго" подала апеляційну скаргу, в якій просила ухвалу суду скасувати та прийняти нове рішення, яким задовольнити її позовні вимоги.
Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції неповно з’ясовано обставини, що мають значення для справи та порушено норми матеріального та процесуального права.
ДК "Газ України" та НАК "Нафтогаз України" проти доводів наведених в апеляційній скарзі АЕК "Київенерго" заперечували і просили ухвалу господарського суду м. Києва від 11.11.2008 залишити без зміни, а апеляційну скаргу АЕК "Київенерго" – без задоволення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються доводи та заперечення сторін, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.
Між ДК "Газ України" та АЕК "Київенерго" 28.03.2008 укладено договір № 06/08-509 БО-41 на постачання природного газу заводу "Енергія" Київенерго для вироблення теплової енергії для потреб установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, а також інших суб’єктів господарювання, за умовами якого ДК "Газ України" зобов’язалась передати у власність АЕК "Київенерго", а АЕК "Київенерго" зобов’язалась прийняти від ДК "Газ України" та оплатити природний газ на умовах даного договору ( п.1.1 договору).
Відповідно до п. 3.3 договору приймання – передача газу, поставленого ДК "Газ України" АЕК "Київенерго" у відповідному місяці поставки, оформляється актом приймання – передачі газу, в якому зазначаються фактичні обсяги спожитого та протранспортованого газу.
Не пізніше 5 числа місяця, наступного за місяцем поставки, АЕК "Київенерго" зобов"язується надати ДК "Газ України" для підпису два примірники акта приймання – передачі газу, підписані та скріпленою печаткою АЕК "Київенерго" та погоджені газорозподільною або газотранспортною організацією (п.3.4 договору).
АЕК "Київенерго" оформила та направила 19.06.2008 і 08.07.2008 ДК "Газ України" підписані, скріплені печаткою та погоджені з газотранспортною організацією акти приймання-передачі поставленого протягом травня, червня 2008 року природного газу за договором № 06/08-509 БО-41 від 28.03.2008, які ДК "Газ України" підписала із запереченнями.
Акт приймання – передачі за договором є підтвердженням наявності чи відсутності фактів передачі однією стороною та прийняття іншою стороною предмету договору, що є лише доказом, а не окремим обов"язком щодо виконання сторонами договірних зобов’язань за договором.
Згідно ч. 1 ст. 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Відповідно ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.
Отже, зазначеною статтею не передбачено такого способу захисту прав, як підписання акта приймання – передачі товару за договором.
Не передбачено зазначеного способу захисту прав також і ст. 20 ГК України, якою визначено способи захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання та споживачів.
Згідно ст. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.
Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією (254к/96-ВР) межах і відповідно до законів України.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України ( ч. 2 ст. 19 Конституції України).
Відповідно до ч. 4 ст. 3 ГК України сферу господарських відносин становлять господарсько – виробничі, організаційно – господарські та внутрішньогосподарські відносини.
Загальним принципом господарювання в Україні, зокрема, є заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини ( ст. 6 ГК України).
Господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України (п.1.ч.1. ст. 80 ГПК України).
Враховуючи те, що зобов’язання ДК "Газ України" підписати акти прийому – передачі природного газу, які є лише доказом, а не окремим обов’язком щодо виконання сторонами договірних зобов’язань за договором, суперечить способам захисту цивільних прав та інтересів, а також є втручанням у господарську діяльність суб’єкта господарювання, то колегія суддів погоджується з доводами суду першої інстанції на підставі яких припинено провадження у справі.
За наведених обставин колегія суддів дійшла висновку, що відсутні підстави для зміни чи скасування ухвали господарського суду м. Києва від 11.11.2008.
Доводи наведені АЕК "Київенерго" в апеляційній скарзі колегією суддів до уваги не приймають з огляду на те, що вони є необґрунтованими та такими, що спростовуються матеріалами справи.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101 – 106 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд, -
ПОСТАНОВИВ:
1. Ухвалу господарського суду м. Києва від 11.11.2008 у справі № 41/214 залишити без зміни, а апеляційну скаргу Акціонерної енергопостачальної компанії "Київенерго" – без задоволення.
2. Матеріали справи № 41/214 повернути господарському суду м. Києва.
3. Копію постанови надіслати сторонам та третій особі.
Головуючий суддя
Судді
Студенець В.І.
Буравльов С.І.
Алданова С.О.
19.01.09 (відправлено)