УКРАЇНА
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20.12.12 р. Справа № 29/5005/10831/2012
Суддя господарського суду Дніпропетровської області Полєв Д.М.
при секретарі судового засідання Матросовій М.Ю.
за участю представників сторін:
від кредитора: представник Бровко О.М. за довіреністю б/н від 11.12.2012р.
від боржника: не з'явився
в засіданні приймали участь: -
розглянувши справу
за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "АРАБІС ПЛЮС", м. Дніпропетровськ
до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельної фірми "Лакпром", м. Дніпропетровськ
про визнання банкрутом
ВСТАНОВИВ:
Провадження у справі про банкрутство ТОВ ВТФ "Лакпром", м. Дніпропетровськ (далі - боржника) порушено 14.12.2012р. за заявою ТОВ "Арабіс Плюс", м. Дніпропетровськ відповідно до процедури, передбаченої статтею 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон).
Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі є несплачена заборгованість боржника перед кредитором простим векселем АА №1660651 від 26.09.2012р. в розмірі 60000грн. За даними кредитора боржника відсутній за місцезнаходженням, не здійснює підприємницьку діяльність.
Представник боржника у судове засідання не з'явився, відзиву на заяву та витребуваних документів не надав.
Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника кредитора, оглянувши оригінали документів господарський суд встановив наступне.
Частиною 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
Отже, зазначеною нормою права передбачена наявність хоча б однієї із умов, які можуть бути підставами визнання боржника банкрутом за ознаками ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом":
- фактичне припинення підприємницької діяльності, зокрема, ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно з законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності тощо;
- відсутність боржника або його керівних органів за місцезнаходженням; поняття місцезнаходження юридичної особи визначено в ст. 93 Цивільного кодексу України.
Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Згідно зі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру вимог до боржника та строку виконання зобов'язань боржником.
Так, відповідно до приписів наведеного Закону для порушення справи про банкрутство як за загальною, так і за спрощеною процедурою (зокрема, процедурою банкрутства відсутнього боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер.
У відповідності до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірними є вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.
Частинами 8, 10 ст.7 цього Закону передбачено, що до заяви кредитора додаються відповідні документи, зокрема, рішення суду, господарського суду, які розглядали вимоги кредитора до боржника; копія неоплаченого розрахункового документа, за яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, з підтвердженням банківською установою боржника про прийняття цього документа до виконання із зазначенням дати прийняття, виконавчі документи (виконавчий лист, виконавчий напис нотаріуса тощо) чи інші документи, які підтверджують визнання боржником вимог кредиторів; до заяви кредитора -органу державної податкової служби чи інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), додаються докази вжиття заходів до отримання заборгованості по обов'язкових платежах у встановленому законодавством порядку.
26.09.2012р. між ТОВ "Арабіс Плюс" та ТОВ ВТФ "Лакпром" укладено договір купівлі-продажу цінних паперів №1174БВ.
Відповідно до умов договору продавець (кредитор по справі) зобов'язується передати у власність, а покупець (боржник по справі) зобов'язується прийняти й оплатити цінні папери - простий вексель АА №2466368 від 03.07.2012р., векселедавець - ТОВ "Мерідіан-Центр", номінальна вартість 60000грн.
Відповідно до п.п. 1.2, 2.1 договору загальна вартість продажу цінних паперів становить 60000грн. Кошти згідно п.1.2 договору продавець одержує безпосередньо від покупця не пізніше чим через 2 місяця з моменту підписання цього договору шляхом перерахування коштів з розрахункового рахунку покупця на рахунок продавця. На підставі взаємного погодження між продавцем та покупцем розрахунки можуть бути здійснені цінними паперами українських емітентів, включаючи вексельні розрахунки.
В рахунок оплати заборгованості за договором боржником видано кредитору простий вексель серії АА №1660651 від 26.09.2012р. на суму 60000грн., термін оплати - за пред'явленням (оригінал зазначеного векселя міститься в матеріалах справи).
В термін, наданий для добровільного виконання боржник грошові зобов'язання не виконав, а тому кредитор мав вимоги до боржника по виконанню грошового зобов'язання, термін якого сплинув в наступний робочий день після звернення векселедержателя-кредитора до нотаріуса з проханням вчинити протест про неоплату векселя - п. 3 ст. 2 Закону України "Про обіг векселів в Україні".
28.09.2012р. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Кучер А.А. вчинено протест про неоплату векселя та на підставі зазначеного протесту вчинено виконавчий напис за реєстровим № 5327 від 01.10.2012р. на загальну суму 60600грн.
Згідно зі ст. 14 Закону України "Про цінні папери і фондовий ринок" вексель це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).
Відповідно до ст. 75 Уніфікованого Закону про прості і переказні векселі, простий вексель -це цінний папір, який містить безумовне зобов'язання сплатити визначену суму грошей. Векселі, опротестовані нотаріусами в установленому законом порядку, входять до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 року № 1172 (1172-99-п) .
Таким чином, в силу правової природи самого векселя зобов'язання за векселем є безспірними.
Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчий напис нотаріуса є виконавчим документом.
Згідно зі ст. 88 Закону України "Про нотаріат" нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.
Постановою Бабушкінського ВДВС Дніпропетровського МУЮ від 28.11.2012р. виконавчий документ повернуто без виконання у зв'язку з відсутністю відкритих рахунків та будь-якого майна для погашення заборгованості за виконавчим документом.
Статтею 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачено, що з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб (підприємців) створюється ЄДР, який містить відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, дати та номеру записів про внесення змін до нього, дати видачі або зміни свідоцтва про державну реєстрацію, дані про установчі документи, дати та № записів про внесення змін до них, про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, тощо.
Відповідно до вимог ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", який набув чинності з 01.07.04р., в ЄДР містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.
Відповідно до вимог ч.ч.1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до ЄДР були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Якщо відомості, які підлягають внесенню до ЄДР, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою. Вказаний Закон, також, визначає порядок внесення до ЄДР записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здійснюються державним реєстратором (п.7 ст.19 вищевказаного закону).
Божник за юридичною адресою відсутній, фактична адреса не відома. В підтвердження відсутності керівних органів боржника-юридичної особи за місцезнаходженням кредитором поданий витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 11.12.2012р.
З огляду на суд вважає, що заявником доведено належними доказами, як відсутність боржника за місцезнаходженням так і безспірність вимог ініціюючого кредитора.
Враховуючи викладене, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури строком на три місяці, призначення ліквідатором ініціюючого кредитора.
Згоду на призначення ліквідатором по даній справі надано ініціюючим кредитором.
Керуючись ст.ст. 22- 32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельну фірму "Лакпром" (м. Дніпропетровськ, Бабушкінський район, вул. Гер. Сталінграда, 147 (код ЄДРПОУ 30224642) - банкрутом.
Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на три місяці.
Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-торгівельну фірму "Лакпром" (м. Дніпропетровськ, Бабушкінський район, вул. Гер. Сталінграда, 147) призначити ініціюючого кредитора Товариство з обмеженою відповідальністю "Арабіс Плюс" (м. Дніпропетровськ, вул. Калинова, 43; код ЄДРПОУ 37987298).
З метою виявлення кредиторів, перевірки наявності грошових коштів на всіх рахунках, відкритих банкрутом, у банківських установах ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська у строк до 20.01.13 р. надати господарському суду та ліквідатора дані про рахунки, відкриті банкрутом, та наявність податкового боргу.
Зобов'язати ліквідатора:
- письмово повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом господарським судом всіх відомих йому кредиторів банкрута, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута;
- розглянути питання щодо опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом в друкованих засобах масової інформації;
- вжити заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;
- у випадку виявлення майна, його реалізацію та задоволення вимог кредиторів провести з дотриманням положень ст.ст. 26-31 Закону;
- після завершення заходів ліквідаційної процедури подати на затвердження до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс 20.03.13р.
Копію цієї постанови направити органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута для розгляду питання щодо проведення позапланової перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Матеріали за результатами перевірки направити для долучення до справи про банкрутство.
Суддя Д.М. Полєв Вик. Карпенко