ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
04.12.12р. Справа № 6/5005/9408/2012
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs32897653) ) ( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs31484937) )
За позовом Прокурора Красногвардійського району м. Дніпропетровська, м. Дніпропетровськ, в інтересах держави, в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Єрмак", м. Дніпропетровськ
за участю третьої особи на стороні позивача Виконавчого комітету Красногвардійської районної у м. Дніпропетровську ради, м. Дніпропетровськ
про повернення тимчасово зайнятої земельної ділянки
Суддя Коваленко О.О.
Представники:
від прокурора - не з`явився;
від позивача - Абрамов Д.В., представник, довіреність №4/8-1293 від 05.10.2012р.;
від відповідача - не з`явився;
від третьої особи - не з`явився.
СУТЬ СПОРУ:
Розглядається позовна заява прокурора Красногвардійського району м. Дніпропетровська, м. Дніпропетровськ, в інтересах держави, в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ -далі по тексту - позивача до товариства з обмеженою відповідальністю "Єрмак", м. Дніпропетровськ -далі по тексту -відповідача, за участю третьої особи на стороні позивача Виконавчого комітету Красногвардійської районної у м. Дніпропетровську ради, м. Дніпропетровськ про зобов`язання відповідача повернути міській територіальній громаді самовільно зайняту земельну ділянку за кадастровим номером 76134089 площею 0.0078га, розташовану за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Боброва.
Посилаючись на те, що даний спір до суду було доведено з вини відповідача позивач просить суд стягнути з відповідача в доход державного бюджету витрати по справі у вигляді 1 073,00грн. судового збору.
Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що перевіркою, проведеною прокуратурою Красногвардійського району м. Дніпропетровська щодо дотримання вимог земельного законодавства під час використання земельної ділянки за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Боброва встановлено, що земельна ділянка за кадастровим номером 78134089, площею 0,0078га по вул. Боброва в м. Дніпропетровську використовується відповідачем для будівництва та експлуатації торгівельних павільйонів на підставі договору оренди земельної ділянки від 24.09.02р., номер державної реєстрації 2359 від 24.09.02р., який укладено строком на п'ять років і який відповідно п. 2.1 вказаного договору припинив свою дію 29.08.07року і станом на день подання даної позовної заяви, дію договору від 24.09.02 не продовжено, новий договір відповідачем з міською радою не укладено.
25.09.2012р. головним спеціалістом відділу оперативного контролю за дотриманням вимог земельного законодавства управління контролю за використання та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області - державним інспектором сільського господарства в Дніпропетровській області Жилою І.М. складено Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства щодо вказаної ділянки. За результатами перевірки було встановлено, що земельна ділянка площею 0,0078га за вищезазначеною адресою використовується товариством з обмеженою відповідальністю «Єрмак»без державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права постійного користування та права оренди земельної ділянки та документів, що посвідчують право на земельну ділянку, що є порушенням ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України, що і стало підставою для звернення позивача до суду з даною позовною заявою у якій позивач просить суд зобов`язати відповідача повернути міській територіальній громаді самовільно зайняту земельну ділянку за кадастровим номером 76134089 площею 0,0078га, розташовану за адресою: м. Дніпропетровськ, по вул. Боброва.
Відповідно до п.3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 (v0018600-11) "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України (1798-12) судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.
Враховуючи те, що відповідача належним чином судом було двічі повідомлено про час та місце судового засідання, що підтверджується штампом суду про відправлення відповідачеві копії ухвал суду від 02.11.2012 року та від 15.11.2012 року, рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про час та місце судового засідання, за адресою зазначеною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, за адресою зазначеною у довідці Держкомстату, станом на день порушення провадження по справі, а відповідач не скористався наданим йому законним правом участі у судовому засіданні та неможливість присутності в судовому засіданні представника відповідача документально підтверджена не була, надані позивачем матеріали справи та оригінали документів дозволяють розглянути справу по суті спору, у зв'язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні за відсутністю представника відповідача.
15.11.2012року на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України слухання справи було відкладено до 04.12.2012року, у зв'язку з тим, що відповідач у судове засідання не з'явився, відзив на позов та витребувані судом документи без поважних причин не надав.
04.12.2012року справу було розглянуто без участі представника відповідача, оскільки обидві ухвали суду були повернуті державним поштовим відділенням з відміткою: «фірма за даною адресою - відсутня», за участю повноважного представника позивача за наявними в ній матеріалами та оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду в судове засідання та належним чином завірених залучених до матеріалів справи.
Вивчивши матеріали справи, господарський суд -
ВСТАНОВИВ:
Перевіркою, проведеною прокуратурою Красногвардійського району м. Дніпропетровська щодо дотримання вимог земельного законодавства під час використання земельної ділянки за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Боброва встановлено, що земельна ділянка за кадастровим номером 78134089, площею 0,0078 га по вул. Боброва в м. Дніпропетровську використовується відповідачем для будівництва та експлуатації торгівельних павільйонів на підставі договору оренди земельної ділянки від 24.09.02р., номер державної реєстрації 2359 від 24.09.02 р., який укладено строком на п'ять років і який відповідно п. 2.1 вказаного договору припинив свою дію 29.08.07року і станом на день подання даної позовної заяви, дію договору від 24.09.02р. не продовжено, новий договір відповідачем з міською радою не укладено, що підтверджується матеріалами справи, оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду та не заперечується відповідачем.
25.09.2012р. головним спеціалістом відділу оперативного контролю за дотриманням вимог земельного законодавства управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області - державним інспектором сільського господарства в Дніпропетровській області Жилою І.М. було складено Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства щодо вказаної ділянки. За результатами перевірки було встановлено, що земельна ділянка площею 0,0078га за вищезазначеною адресою використовується товариством з обмеженою відповідальністю «Єрмак»без державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права постійного користування та права оренди земельної ділянки та документів, що посвідчують право на земельну ділянку, що є порушенням ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України, що і стало підставою для звернення позивача до суду з даною позовною заявою у якій позивач просить суд зобов`язати відповідача повернути міській територіальній громаді самовільно зайняту земельну ділянку за кадастровим номером 76134089 площею 0,0078га, розташовану за адресою: м. Дніпропетровськ, по вул. Боброва.
Посилаючись на те, що даний спір до суду було доведено з вини відповідача позивач просить суд стягнути з відповідача в доход державного бюджету витрати по справі у вигляді 1 073,00грн. судового збору.
Відповідно до вимог ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування, (в редакції Закону № 309-УІ від 03.06.2008р. (309-17) ).
Вимогами ст. 212 Земельного кодексу України встановлено, що самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.
Документи на право користування земельною ділянкою у відповідача як на день складання Акту так і на день слухання справи по суті -відсутні, отже використання відповідачем земельної ділянки, на якій розташований його торгівельний кіоск, здійснюється протиправно, без законних на те підстав та з порушеннями земельного законодавства.
Відповідно до вимог ст. 211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за такі порушення як самовільне зайняття земельних ділянок, порушення строків повернення тимчасово займаних земель або невиконання обов'язків щодо приведення їх у стан, придатний для використання за призначенням.
Позивачем в судовому засіданні на підставі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України було у повному обсязі доведено ті обставини, на які він посилався в позовній заяві як на підставу своїх позовних вимог у повному обсязі.
Відповідно до ч.ч.2, 3 ст. 125 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.
Відповідно до вимог ст. 126 Земельного кодексу України право оренди землі оформляється договором оренди землі, який підлягає реєстрації відповідно до чинного законодавства України.
Відповідно до вимог ст. 1 Закону України "Про оренду землі" - оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Відповідно до вимог ст. 20 Закону України "Про оренду землі" укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація договорів оренди проводиться у порядку, встановленому законом.
Відповідно до ст. 34 Закону України «Про оренду землі» у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.
Відповідно до вимог ст. 211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства за порушення строків повернення тимчасово займаних земель.
Дослідивши матеріали справи, оригінали документів наданих додатково прокурором та позивачем та заслухавши повноважних представників сторін у судовому засіданні, суд дійшов висновку, що на день розгляду справи у суді відповідач дійсно починаючи з 30.08.2007року в комерційних цілях самовільно займає і без правових підстав користується земельною ділянкою на якій самовільно встановив торговельний кіоск по реалізації товарів загальною площею 0,0078га., розташованої за адресою: м. Дніпропетровськ по вул. Боброва, у зв'язку з чим позовні вимоги позивача в примусовому порядку зобов'язати відповідача повернути позивачу зайняту земельну ділянку площею 0,0078га, розташовану за адресою: м. Дніпропетровськ, по вул. Боброва, посилаючись на те, що відповідачем починаючи з 30.08.2007року постійно порушується земельне законодавство України, що підтверджується Актом дотримання вимог земельного законодавства від 25.09.2012року, в якому зазначено самовільне зайняття відповідачем земельної ділянки і самовільне встановлення торговельного кіоску і оскільки рішення про надання даної земельної ділянки відносно відповідача не приймалося і як наслідок договір оренди даної земельної ділянки у відповідача - відсутній позовні вимоги, слід визнати обґрунтованими, документально доведеними, такими, що не суперечать матеріалам справи та чинному законодавству України є не спростованими відповідачем, а отже підлягають задоволенню у повному обсязі.
Керуючись Законом України "Про прокуратуру" (1789-12) , ст.ст. 16, 211, 126, 127 Земельного кодексу України, ст.ст. 1, 20, 34 Закону України "Про оренду землі", статтями 11, 15, 16 Цивільного кодексу України, статтями 33, 49, 82- 85, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -
ВИРІШИВ:
Позовні вимоги задовольнити.
Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Єрмак" (49029, м. Дніпропетровськ, вул. Артема, 1; код ЄДРПОУ 31300639) повернути тимчасово зайняту земельну ділянку за кадастровим номером 78134089, площею 0,0078га, розташованої за адресою вул. Боброва, м. Дніпропетровськ, державі в особі Дніпропетровської міської ради (49000, м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса, 75; код ЄДРПОУ 23928791) за відповідним актом приймання-передачі.
Стягнути з товариство з обмеженою відповідальністю "Єрмак" (49029, м. Дніпропетровськ, вул. Артема, 1; код ЄДРПОУ 31300639) в дохід державного бюджету в особі Управління Державної Казначейської Служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області у відділенні банку ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7; код ЄДРПОУ 37989269; р/р 31214206783005; МФО 805012; КБКД 22030001; призначення платежу (необхідно вказати): судовий збір, код ЄДРПОУ суду 03499891 та пункт з таблиці ставок судового збору, за яким визначено розмір судового збору (ст. 4 Закону України "Про судовий збір") 1 073,00грн. (одна тисяча сімдесят три грн. 00 коп.) - судовий збір, видати наказ.
Наказ видати після набрання рішенням законної сили.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя
О.О. Коваленко
Повне рішення складено 10.12.12р. Згiдно з оригіналом Помічник судді В.С. Лисаченко